adásvétel, banki hitelből, némi simlivel


Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:27

igen

gyandi # 2008.05.20. 07:24

De a hiteklügyintéző igen, aki az ügyvéddel áll kapcsolatban.-...
szerinted ragaszkodhatok ahhoz, hogy majd csak a folyósítás napján mondok le a tulajdonjogomról a bankban ????

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:17

valószínűleg azért, mert a szerződést készítő ügyvéd nem ismeri ezen bank elvárásait.

gyandi # 2008.05.20. 06:46

Sziasztok !

Még szeretnék kérdezni valamit : bementem abba a bizonyos bankba, ahol a vevőm veszi fel a hitelt, és azt kérdeztem, hogy mikor kell lemondanom a tulajdonjogomról ? A válasz az volt, hogy elég a pénz folyósításának napján. Ennek ellenére az adásvételibe bele akarják írni, hogy rakjam letétbe az ügyvédnél a lemondó nyilatkozatomat, már az adásvételi aláírásakor .
Szerintetek miért ? Ha a bank nem ragaszkodik hozzá, nem értem .....
Köszi !

bimba # 2008.05.19. 20:33

Nálunk még senki nem mozgatja a füle botját sem, a vevők hívtak hogy ha megtudok valamit akkor azonnal értesítsem őket és hogy ők is hívogatják a hitelügyintézőt.Nem tudom elhinni hogy a banktól nem jön ki értékbecslő.
Lejjebb olvastam hogy ingyenes a földhivatali betekintés,asszem szerdán el is rohanok a lehel térre és benézek.De mi van ha már a bank rajta van széljegyzetként?És akkor miért nem fizet ha már rajta van?Szóval én nem vagyok túl nyugott,eléggé felőröl már ez az egész várakozás.

Bonina # 2008.05.18. 11:18

monalisa1! Igen, tudom, szerencsénk volt, hogy 1 hét alatt lement a hitelbírálatunk. A közjegyző miatt se izgulok, mert nekünk tényleg előre szólt a bank, hogy jobb, ha 2 hónap szerepel az adásvételiben fizetési határidőként, mert bármi miatt lehet csúszás, úgyhogy csak türelmesen várunk 26-ára. A lényeg, hogy megkapjuk a kért összeget és végre lett egy házunk.

monalisa1 # 2008.05.18. 08:48

Bonina

Szerencsés, hogy a bank értékbecslője éppen ráért (...), mert adott esetben őrá kellett volna 2-3 hetet is várakozni. A közjegyzőnek is van dolga éppen elég, és szerteágazóbb mint a banki értékbecslőnek.

Bonina # 2008.05.18. 08:12

Sziasztok!
bimba, nem tudom, haladt-e vmit az ügyed, remélem, igen. Nálunk a közjegyző miatt tart sokáig a hitelügyintézés. Mi április 21-én írtuk alá az adásvételit, aznap be is vittünk a papírjainkat a bankba. Az értékbecslő már másnap kijött, megnézte a megvásárlandó házat. Csütörtökön vittem a földhivatal által érkeztetett adásvételit, és pénteken délután kiszóltak a bankból, hogy megkapjuk a hitelt és a félszocpolt is. Azóta a közjegyzőre várunk, aki május 26-án foglalkozik a mi hitelszerződésünkkel. Rá 1 hétre fogja a bank kifizetni az eladóinknak a hitelt és a szocpolt. Szóval gyors és lassú is egyben a hitelügyintézésünk, de nekünk mondjuk előre megmondta a bank, hogy kb 6 hét, de jobb, ha 2 hónapot írunk fizetési határidőnek az adásvételibe. Ez a legnagyobb országos banknál van, és "egyszerű" ingatlanvásárlás.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 12:58

A tuilajdonjog bejegyzéssel egy időben szokták. A bank ugye a vevő tulajdonszerzését követően kerül fel jelzálogjogosultként.

gyandi # 2008.05.16. 12:02

Kedves mindenki,
aki még esetleg pénteken még ebben az időben dolgozik :
még egy kérdésem lenne : minden bank azt csinálja, hogy a széljegyre jelzálogjogot jegyeztet be, mikor aláírtuk az adásvételit ?
Köszönöm !

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 10:58

mi csak laponként íratjuk alá, erbből még nem volt probléma.

orvin # 2008.05.14. 10:50

Akkor jöhet a joggyakorlat. aszerint, pedig minden oldalon legyen legalább kézjegy...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 10:34

Valóban, a törvény is csak lapokat említ, nem ír arról, hogy minden oldalt alá kellene írni.

orvin # 2008.05.14. 10:26

Kedves dr.Mohos Gábor,

Rendben, akkor ha jól értem, kétoldalas okirat esetén, minden lap, minden oldalán kézjegynek kell lennie, az utolsó, aláírásra szolgáló oldalon pedig aláírásnak? Ez csak akkor érdekes igazán, ha kb. 20 oldalas vagy hosszabb szerződésről van szó.
örvin

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 10:17

Igen. Pl.: ha a szerződés 2 oldalból áll és egy lapra íródik, akkor az első oldalt kézjeggyel el kell látni, a második, utolsó oldalt aláírni. Másképpen fogalmazva, ha az egy lap két oldalára írt szövegből csak az egyik oldalt látják el kézjeggyel, akkor melyiket kell kézjeggyel ellátni ?

orvin # 2008.05.14. 10:09

Kedves Mindenki,

Felmerült egy kérdés, okirati kellékek vonatkozásában. A kérdés: több lapból álló okirat, ha pl. 20 oldalas, de kétoldalas módon van kinyomtatva, szükséges-e minden egyes lap, mindkét oldalát aláírni a földhivatal számára?

örvin

Pjotr # 2008.05.14. 09:29

Bimba, a betekintés ingyen van a földhivatalban.

nandy # 2008.05.14. 08:30

Az ingatlanosok általában ígérnek minden szép és jó dolgot... nekik nem kerül semmibe, hisz papíron nem kötelezték magukat semmire.

ha valakinek nincs annyija sem hogy foglalózzon,az ne akarjon lakást venni.

Teljesen igazad van, kár, hogy nem előbb jutott eszedbe :)

ha addig nem vagyok kifizetve,de a május 31 után már naponta 3 ezer ft megillet a csúszásért.

Napi 3 ezer harminc nappal számolva is csak 90 ezer forint. A foglaló lehetett volna 1 millió. Hát igen, nem szabad foglaló nélkül belemenni egy "hiteles" vásárlásba. Tudom, eső után...

Én a helyedben naponta hívnám az ingatlanost, vagy a hitelközvetítőt, vagy a bankot, hátha akkor jobban csipkedik magukat (nálam bejött anno).

monalisa1 # 2008.05.13. 10:40

Hát azt a szerződést te írtad alá... Legközelebbre némi tapasztalásod már meglesz. (A hitelfelvételeknél mindig bejöhet valami előre nem látható gubanc.)

bimba # 2008.05.13. 09:58

Köszönöm az információt mondalisa.

Semmiképp nem adom át a lakást míg ki nem vagyok teljesen fizetve.A kötbér viszont nem értem miért rám vonatkozik,hisz ha nem vagyok kifizetve a megjelölt időpontig,akkor pont hogy a "vevőre" kellene vonatkoznia a kötbérnek,nem?A szerződésben is az áll.
Nem volt még bankhitellel dolgom,nem tudom milyen ütemben megy ez az egész.Egyik ingatlaniroda áthidaló hitelprogramja ez a hitel dolog,azaz nem kell hogy megvárják míg eladják a lakást mert addig kapnak hitelt ami alacsony törlesztőrészlettel bír asszem 2 évig,míg az eredeti lakásukat értékesítik.Az ingatlanos azt mondta anno hogy max 5 hét és megkapom a pénzt.Ehhez képest már eltelt lassan az 5 hét és semmi.Egy biztos.Soha az életben nem adnék el többé semmit foglaló nélkül,mert felőröl a várakozás,másrészt ha valakinek nincs annyija sem hogy foglalózzon,az ne akarjon lakást venni.Sokadrészt ha nem jön nekik össze a hitel,akkor még kárpótolva sem vagyok semmivel,holott lett volna nekem is vevőjelölt még rajtuk kívül.Ezért fogom érvényesíteni a szerződésben lévő napi 3 ezer ft kötbért feléjük,ha nem kapom meg a pénzemet a megjelölt ideig.Legalább ennyivel kárpótoljanak a sok idegeskedésért.Junius 31-el bonthatom fel a szerződést,ha addig nem vagyok kifizetve,de a május 31 után már naponta 3 ezer ft megillet a csúszásért.

monalisa1 # 2008.05.12. 21:16

Május 31-ig még van bő két hét, tehát izgulni jelenleg legfeljebb még csak közepesen...

Egyébként én addig ki nem költöznék amíg a teljes vételár a bankszámlámom nincs - kötbét ide vagy oda. Mert ha történetesen nem kapja meg a banktól a szükséges hitelt - amiből a lakásodat meg tudja venni -, te meg a kötbértről való félelem okán idejekorán kiköltöznél, cuccolhatsz vissza... (A kötbér nem biztos hogy fedezné az oda-vissza számítandó költözködési többletköltségedet.)

A bank lehet hogy azért nem mond semmit, mert a hitelkérelmet nem helyben bíráláják el, különösen nem amikor egyidőben két lakásra vennének fel nem kis összegű kölcsönt.

Külön annyit, hogy az illető nagyon jó jövelemmel kell hogy rendelkezzék, mert azért mégsem általános, hogy valaki 100%-ban hitelből vásárol egy lakást, miközben egy másik lakásra is bankkölcsönt kér. És miközben fizeti majd a bizonyára nagy összegű havi részlettartozást, kell hogy a megélhetésére szabadon maradjon némi apró...

bimba # 2008.05.12. 09:25

Amúgy azért érdekesek ezek a bankok,mert még annyi infót sem hajlandóak kiadni hogy egyáltalán el lett-e indítva hitelkérelem a lakásomra.Úgytűnik ezt is csak földhivatali betekintéssel tudnám meg,ami pluszköltség.(

bimba # 2008.05.12. 09:21

Hjaaa...azok közül fele már megszünt létezni,a másik fele nem reagált semmit az ajánlott levélre.Azért mindent eltettem,hátha esetleg valami gebasz lesz,de egyenlőre mindenki csendben van.

Jelenleg most más a nyűgöm,pontosabban az,hogy eladtam a lakásom nulla forinttal(foglaló nélkül),mert az egész hiteles lesz.Azaz a vevő hitelt vesz fel 2 ingatlanra,amit meg akar venni arra(azaz az enyémre) és a sajátjára is,amit el akar adni.Úgylátom hogy eddig ez rendben is van,már megvolt az adásvételi ami akkortól lép életbe ahogy megkapom a banktól a pénzt,aminek a határideje május 31.Április 10.én kötöttük meg az adásvételt és mindent,de eddig bezárólag egy büde buznyákot sem kaptam még ,sőt a banktól sem mozgatja senki a füle botját sem.Úgy szól a szerződés,hogy máj 31 után napi 3 ezer ft ketyeg ha nem költözök ki vagy ha a vevőjelölt nem fizet ki és júni 30-val bontható fel a szerződés ha addig sem leszek kifizetve.
Most ettől tipródom éppen,már romokban vagyok agyilag a várakozástól és a pénztelenségtől.
Most épp ez van,bár tanultam volna jogásznak.))

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.05. 05:45

Nem a hitelügyintézőt kérdeztem, hanem akiknek megbízást adtál a telek eladásához. Akik havi díjat kértek felmondás esetén.

A banki hitelügyintézés minimum 5 hét.

bimba # 2008.05.04. 19:35

Köszi,de ez nem telek volt,hanem a lakás.
Amúgy az egész hitel dolgot a OC ingatlanközvetítő intézi.Most amin aggódom az annyi,hogy elvileg május 31-ig engem ki kell hogy fizessen a bank,de eddig (már 3 hete) még értékbecslő sem hozzám,sem a vevő ingatlanához nem ment ki.Holnap megyek be a bankba épp emiatt.

A telket nem eladtam hanem oda adtam tartpzás fejében.De adásvételi történt,ugyanannyi értékben mint a vétel és pénz nem cserélt gazdát:(Sajnos.
Viszont még mindig jobb mint a perlekedés.