adásvétel, banki hitelből, némi simlivel


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.04. 17:33

Bimba!

Gratulálok a telek eladáshoz.

Mi történt az ingatlanközvetítőkkel?

bimba # 2008.05.03. 19:37

Én aláírtam a lemondót is,pedig még egy vasat nem kaptam kézhez.De az egész adásvételi szerződés onnantól lép életbe majd,ahogy a bak engem kifizetett
Nálam az van,hogy a vevő ezt az úgynevezett áthidaló hitelt veszi fel az ország második legnagyobb bankjától.Ez amit most reklámoznak,hogy ne várjon míg eladja az ingatlanát,hanem kap addig hitelt stb..
A lényege ennek annyi,hogy a vevőm ingatlanára is és az enyémre is,ráterheli a bank azt az összeget,amennyi az adásvételben van.Tulajdonjogfentartással történő eladásról van szó természetesen.A lemndó nyilatkozat már az ügyvédnél van,épp a hitelt várom.Nem tudom ebben hol lehet gikszer,hiszen az egész szerződés érvénytelenné válik amennyiben a megjelölt határideig nem vagyok kifizetve.Ez le is van írva,mint ahogy az is,hogy a szerződés onnantól lép életbe ahogy engem a bank kifizet.De azért parázok rendesen ettől az egésztől,bevallom.Remnélem minden rendben lesz.

Jack13 # 2008.04.28. 12:53

Igen, attól tartok...

gyandi # 2008.04.28. 12:29

Jack 13, ez egy nagy bank, sőt, a legnagyobb, a tied is ez volt???????????????

Jack13 # 2008.04.28. 12:12

Sejtem melyik ez a kedves kis bank aki ezt megköveteli, az én vevőm is ezzel jött tavalyi ház eladás kapcsán. Én nem írtam alá ezt a lemondó nyilatkozatot (ráadásul az ő ügyvédje beleírta, hogy a teljes vételárat megkaptam és lemondok a tulajdonjogról mielőtt ez megtörtént volna, ezt nem voltam hajlandó aláírni) hanem azt mondtam, hogy elmegyek vele együtt a bankba ahol a hitelt kapja, és ha látom hogy a bank folyósította (adtak róla ott a helyszínen egy igazolást) akkor egyidőben aláírtam ezt a nyilatkozatot. Így minden ok volt, ezt a bank is elfogadta így.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 09:22

ahhoz, hogy a bank folyósítsa a kölcsönt, az kell, hogy a vevőnek legyen lehetősége rendelkezni az ingatlan felett. A legtöbb bank megköveteli ehhez, hogy a lemondó nyilatkozat letétben legyen.
Az adásvételi szerződésben benne van, hogy jelen szerződéssel egy időben hozzájárul külön nyilatkozatban, ami letétbe kerül, aznapi dátummal. Ez sokkal tisztább mint dátum nélkül. Nincs szó benne a vételár teljes megfizetéséről, ugyanis ezt pl. a földhivatal nem követeli meg.

gyandi # 2008.04.28. 08:37

Igen, nekem is ezt mondták : csak én írom alá, az ügyvéd nem jegyzi elle, és nem ír rá dátumot, csak a pénzfolyósítás napján !!!

Bonina # 2008.04.28. 08:33

Ügyvéd úr! Olyan nem létezhet, hogy megírja az ügyvéd, letétbe teszi és ellenjegyzéssel csak akkor látja el, ha megtörtént a teljes vételár kifizetése? Nekünk az ügyvédünk ajánlotta, hogy előre írjuk meg, mert nagyon nehéz volt már az adásvételire is összeszedni a 6 eladónkat, akiből 1 kamionozik.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 08:19

Az ilyen adásvételi szerződéseket is egyértelműen fogalmazza meg a szerződést ellenjegyző ügyvéd. A tulajdonjogról történő lemondó nyilatkozat kiállítására a teljes vételár kifizetését megelőzően nincs szükség, másrészt az ügyvéd ilyen nyilatkozatot az esemény megtörténte előtt ( tehát a vételár teljes összegének az Eladó részére történő átadása előtt) a hatályos jogi szabályozás szerint nem láthatja el ellenjegyzésével.

Bonina # 2008.04.28. 08:17

gyandi!
Amikor mi voltunk a vásárlók, mi vittük az ügyvédet. Ugyanattól a 6 tulajdonostól 2 helyrajzi számú ingatlant vettünk meg (de egy adásvételibe lett foglalva), összesen 7,9 m-ért. Az adásvételi megszerkesztéséért, ügyvédi ellenjegyzéséért, a földhivatali teendőkért, az eladókkal kötött letéti szerződésért összesen 40 ezret kellett az ügyvédnek kifizetnünk (kb 0,5%). Az eladóknak csak aláírniuk kellett, ők semmit nem fizettek. Szerintem mi olcsón megúsztuk.
Amikor eladók voltunk, én elmentem ingyenes jogi tanácsadásra, ahol egy ügyvéd minden kérdésemre választ adott, elmondta, hogy mire kell figyelni, mi legyen benne az adásvételiben. Eladóként mi semmit nem fizettünk, mert végülis nem vittünk ügyvédet. Ha van ilyenre időd és lehetőséged, próbáld meg.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 07:25

Ne csak a szerződést, a letétit is és minden egyéb nyilatkozatot is kérjél be egyeztetésre.

A szerződések átnézése, jogi tanácsadás nem lehet több 30e Ft-nál. Pesten több, vidéken olcsóbb, aztán attól is függ, hogy irodában dolgozik-e vagy egyéni ügyvéd.

gyandi # 2008.04.28. 07:21

Kriszta, remélem egyértelmű voltam: tehát a vevő hoz ügyvédet, én csak arra akarom megbízni, amit leírtam...

gyandi # 2008.04.28. 07:20

Koszi, Kriszta, és szerinted mennyit kér ilyenért az ügyvéd ? Amúgy hallottam már olyat is, hogy pl. fél szézalékot, ami nekem azért furcsa, mert hiszen én csak jogi tanácsot kérek...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 07:16

Nem órabérben, megmondja, hogy mennyit kér ennek az ügynek a teljes körű lebonyolításáért, vagy azért, amivel megbízod.

Igen abba is beleírhatjátok, hogy egyeztetni köteles veled, mielőtt a földhivatalba benyújtja. Kérd azt, hogy csakis a te írásbeli jelzésedre intézheti tovább a földhivatal felé. Én úgy egyeztem meg vele, hogy e-mailben értesítem a pénz megérkezéséről.
Ha a vevő viszi az átutalásról szóló bankszámlakivonatot, erre már intézkedhet az ügyvéd, de ha kifejezetten kéred, hogy veled is egyeztessen, akkor nagyobb biztonságban leszel.

gyandi # 2008.04.28. 06:58

Kriszta 11, még annyit szeretnék tőled kérdezni, hogy a letéti szerződésben konkrétan le lesz írva minden, pl. mikor adhatja ki az ügyvéd a lemondó nyilatkozatot ? A letéti szerződést én és az ügyvéd írjuk alá ?
köszi !

gyandi # 2008.04.28. 06:56

Bonina, igen mi pont erre gondoltunk : viszünk ügyvédet, illetve megkapom előzőleg az adásvételi szerződés tervezetét, azt is át akarom beszélni valakivel.
Az ügyvédek órabérben dolgoznak ilyenkor ?

Bonina # 2008.04.26. 19:11

gyandi! Még annyit hozzáteszek, ha tényleg nem tudsz megbízni a másik félben és annak ügyvédjében sem, vigyél magaddal saját ügyvédet. Kérdezd meg az ismerőseidet, hátha tudnak ajánlani vkit.

Bonina # 2008.04.26. 18:19

Kriszta11!
Tanácsot azért adtam, mert gyandi attól kért, akinek van tapasztalata. A héten mentünk keresztül adásvételi szerződés aláírásán, hitelkérelem benyújtásán és elbírálásán, úgyhogy nagyon friss tapasztalatokról tudtam beszámolni.
Én nem a széljegyzésről írtam, hogy nem kérték, hanem a lemondó nyilatkozatról. Szerintem egyértelműen fogalmaztam. Ha mégsem, akkor újra leírom, hogy nálunk is megírta az ügyvéd a tulajdonosok lemondó nyilatkozatát, amit letétbe is helyezett, de ennek bemutatását nem kérte tőlünk a bank, pedig az ügyvéd direkt készített nekünk letéti igazolást is. Ezen mit írtam rosszul? Gondolom a folyósításkor majd be kell mutatnunk, de most a hitelkérelemhez és az elbíráláshoz nem kellett, sőt mikor az ügyintézőnek átadtam, visszaadta, mondván: "ez nem kell".
Amikor ingatlant adtunk el, és a vásárlónk hitelből fizetett, az ő bankja sem kérte a lemondó nyilatkozat bemutatását a hitelkérelem benyújtásakor, hanem amikor kifizetésre került részünkre a bankban a vételár, akkorra vinni kellett egy ügyvéd által ellenjegyzett lemondó nyilatkozatot, amit aznap írt meg a vevőnk ügyvédje.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.26. 16:51

Tőlünk a bank ezt nem kérte; az ügyvédnél írt papírok közül földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést illetve ingatlannyilván­tartási kérelmet kellett bemutatnunk.

Ez pont a vételi szándék széljegyre vételét jelenti. Nem értem, miért ad tanácsot az, aki nem érti az ügymenetet.

Bonina # 2008.04.26. 12:25

gyandi!
Mi most vettünk egy családi házat, részben hitelből. Nálunk is megírta az ügyvéd a lemondó nyilatkozatot, amit aláírtak a tulajdonosok. Ilyenkor az eladók és az ügyvéd között letéti szerződés köttetik, amelyben felhatalmazzák az ügyvédet arra, hogy amikor ők jelzik az ügyvéd felé, hogy megkapták a ház teljes véterlárát, akkor az ügyvédünk elmenjen a földhivatalba, és nevünkre kerülhetssen a ház. Tőlünk a bank ezt nem kérte; az ügyvédnél írt papírok közül földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést illetve ingatlannyilvántartási kérelmet kellett bemutatnunk.

Pjotr # 2008.04.26. 11:09

Ekkora összegnél minden trükk gyanús, ha nem tudja kifizetni keress mást.

marcika # 2008.04.26. 09:30

igen az ügyvédi szaknévsorban le tudod ellenőrizni őket. A keresőbe írd be a nevüket.

gyandi # 2008.04.26. 09:26

pjotr, szerinted mi a gyanús?

több ismerőstől hallottam, hogy önrész nélkül így jutottak hitelhez.

gyandi # 2008.04.26. 09:25

a hietels ügyintézőt én kértem, hogy jöjjön.

A foglaló teljesen a normális ütemben megy, kézhez kapom..

egyedül ez a letétbe helyezés tünik nekem zűrösnek...de lehet, csak azért, mert még nem csináltam ilyet.

Mivel a vevőnek nincs ügyvédje, ez a hitelügyintéző mondta, hogy van kettő is, akivel együtt szokott dolgozni, nevet is mondott..le tudom őket ellenőrizni ?

mi lehet még gyanús ?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.26. 07:29

Andi!

Végigolvastam, tulajdonképpen ha a foglalót kihagyod, utána nem bukhatsz nagyot.