adásvétel, banki hitelből, némi simlivel


sziszi79 # 2008.06.13. 12:00

Az adásvételi pontosan így lett megírva, és működik a dolog. Ajánlom mindenki figyelmébe!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.30. 07:41

szerintem meg keressen egy olyan ügyvédet, aki ért hozzá, mivel a szerződés elkészítéséhez szüksége lesz rá.

1. a földhivatal nem utasítja el, mert simán jegyezhet be második jelzálogot, csak itt nem ez lesz a helyzet.
Ez úgy működik, hogy a hitelt folyósító bank tehermentesíti az ingatlant, a fennmaradó összeget utalja az eladónak.

  1. adásvételi szerződést, tulajdonjog fenntartással
  2. a hitelt folyósító bank átutalja a jelzálog-jogosult banknak a szükséges összeget, akik kiadja a törlési engedélyt.
  3. hozzájáruló nyilatkozat, hogy bejegyezzék a tuljogod.
  4. hitelt folyósító bank jelzálojogának bejegyzése.
Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.30. 04:56

Keressen egy tehermentes eladó lakást.

sziszi79 # 2008.05.29. 21:34

Bonyolódik a lentebb írt ügy, kérlek segítsetek!

Az általunk megvásárolni kívánt lakáson 5M Ft hitel van. Az általunk felvett hitelből akarja az eladó azt kifizetni (mi hitelünk 8M Ft lenne).

DE! Még akár a két bank meg is állapodhatna abban, hogy az én bankom 5M Ft-ot utal a másiknak, így az eladó jelzáloga törlésre kerülne, de itt lép be a földhivatal!!! aki el fogja utasítani az én adásvételimet, mert terhelt ingatlanra nem fog 2. ranghelyre bejegyezni jelzálogjogot! Márpedig ha nincs jelzálogjog, nem kapom meg a hitelt!

Nos? Hol a megoldás? SEGÍTSETEK!!!
köszönöm szépen!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.27. 04:02

Ha a vevő jelzáloghitelből fizeti a vételárat, akkor a bank addig nem hitelez, amíg teher van rajta. Célszerű az adás-vétel előtt töröltetni, vagy az adásvételiben megemlíteni, hogy eladó kötelezi magát x időn belüli töröltetésre. A tulajdonjogot meg addig fenntartjátok.

sziszi79 # 2008.05.27. 03:46

Sziasztok! Lakást vásárolnék, de az ingatlanon az eladónak még rajta van a hitele jelzálogként bejegyezve. Hogyan kerülhetem el, h. esetlegesen a teher rajta maradjon. Melyik az a pont, amikor már gond, h. rajta van? Ügyvéd akkor kösse meg az adásvételit ha már lekerült róla, vagy elég, ha a hitelfolyósítás közokiratba fogalalásának aláírásakor kerül le róla, vagy mi az én biztosítékom.
Ha az én hitelemből fizeti ki, azt az ügyvéd beleírja a szerződésbe? És mi van akkor, ha családi kölcsönből fizeti ki?

Bocs, h. így körülírtam ,de ehhez sajna nem értek! Köszi a válasz!

Bonina # 2008.05.23. 16:39

bimba, enyhén sértő az utolsó mondatod. Én gyermekjóléti szolgálatnál dolgoztam, szinte napi kapcsolatban álltunk a gyámhatósággal. Nem tudom, Te hol laksz, de a mi környékünkön messze nem ingyenélők a gyermekvédelmisek, sajnos elég sok ügyünk volt. Ja, és mivel a legfőbb szabályzónk a törvény, ezért sem személy szerint az adott ügyintéző a felelős annak betartatásáért. Én is sajnáltam az olyan családokat, ahol a munkáltató a tényleges keresetről kiadott igazolása szerint akár 20 Ft miatt nem kaphattak rendszeres segélyt, és igen, vannak olyan családok, akik nagy lábon élnek, mégis kapnak segélyt, mert olyan kereseti igazolást mutatnak be. Talán ha a környezettanulmányokat komolyabban vennék . . .

bimba # 2008.05.23. 06:57

Elnézést hogy ennyit írok,de tény hogy a gyámhatóság és a gyeremkvédelem és társaik,keményen el tudják intézni az embert egyszer s mindenkorra.Döbbenetesen merev egy szervezetek ezek.Engem legutóbb a gyermekvédelem intézett el,most miattuk nem kapom a segélyt 3 évig,mert tévedésből a munkaüggyel működtem együtt és nem velük.Hiába fellebbeztem,letojtak.Ennyit a gyermekvédelmről a gyámhatóságról és az összes többi ingyenélő szról.

bimba # 2008.05.23. 06:53

gyandi.Addig letétben marad az ügyvédnél,míg a pénzt meg nem kapom.

bimba # 2008.05.23. 06:49

....törvény azzal az alapvető szándékkal tiltja, hogy a kiskorú vagyona lehetőleg teljes körűen álljon rendelkezésre a gyermek nagykorúvá válásakor...

Már elnézést de a lentebbi probléma is pont hogy az értékmegörzésen alapszik(felújítás ugye).

bimba # 2008.05.23. 06:46

Elnézést hogy beleszólok,de én is úgytudom hogy felvehető hitel attól független hogy kiskorú nevén van az ingatlan.Ad a bank hitelt,de a gyámhatóság beleegyezése szükséges.De lehet nekem is tévesek az infóim.Én egyszerre szándékozom nagyobb élettérbe költöztetni a gyereket és ugyanakkor a nevére íratni az ingatlant,amihet kelleni fog némi hitel is.És én is azt az infót kaptam hogy ad a bank így is hitelt az ingatlanra.

ptcruiser # 2008.05.21. 18:38

Nem járulhat hozzá a gyámhatóság szerintem:

Ptk.13/A. § (1) A kiskorú még a gyámhatóság jóváhagyásával sem tehet érvényesen olyan jognyilatkozatot, amellyel ajándékoz, idegen kötelezettségért megfelelő ellenérték nélkül felelősséget vállal, vagy amellyel jogokról ellenérték nélkül lemond.

Kommentár: ingyenes szerződésnek minősül, ezért gyámhatósági jóváhagyással sem érvényes az a jognyilatkozat, amellyel a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen kiskorú megfelelő ellenérték nélkül felelősséget vállal idegen kötelezettségért (például a kezességvállalás). Az ingyenes jognyilatkozat érvényességét ugyanakkor a törvény azzal az alapvető szándékkal tiltja, hogy a kiskorú vagyona lehetőleg teljes körűen álljon rendelkezésre a gyermek nagykorúvá válásakor.

segal # 2008.05.21. 13:01

Akkor sem,ha a banki hitelből az ingatlan kerülne felújításra és ugyanúgy a gyerek nevén maradna,csak értelemszerűen a szülők fizetnék?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.21. 12:45

Szerintem nem járul hozzá a gyámhatóság.

segal # 2008.05.21. 12:23

Szervusztok ! Egy ingatlan-bank kombinációról szeretnék segítséget kérni egy hozzáértőtől:

Adott egy ingatlan ami kiskorú nevén van,kezelők szülei,ha szeretnének erre az ingatlanra jelzálogot terheltetni,lehetséges e ,van e valami megkötés?

gyandi # 2008.05.20. 17:07

Bimba, jó az, hogy letétben van ? Ilyenkor az ügyvéd viszi be a bankba?

bimba # 2008.05.20. 12:40

Üdv mindenkinek.
Nekünk is megvolt a lemondó nyilatkozat az adásvételkor,amit letétbe helyeztünk az ügyvédnél és ami akkor lesz jogerős,éles,ha megkapom a pénzt a banktól.Ma jött egy papír a földhivataltól hogy bejegyeztek valamit(gondolom a bankot).Tehát valami folymatban van,legalább már ennyit tudok.
Én nyugodt vagyok,mert tulajdonjogfenttartással történik az eladás.Addig,míg ki nem vagyok fizetve,addig én vagyok a tulajdonos.Ez a földhivatali papíron is rajta van amúgy,mármint a tulajdonjogfenntartással történő eladás ténye.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 09:01

igen

gyandi # 2008.05.20. 08:42

az ügyvédem azt mondta, hogy a kamarából kirúgott ügyvédek döntő része a letétbehelyezés- idő előtti kiadás miatt bukott meg.....ez egy idősebb nő, tehát gondolom van tapasztalata. Ezért is félek...
Oké, hogy bevett gyakorlat, de ha a bank ezzel nem foglalkozik, akkor én mondhatom azt, hogy nem így szeretném ????

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 08:27

nem akarom az ügyvédség becsületét védeni, de azt azért szóvá tenném, az egy bevett gyakorlat, hogy az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg elkészül a lemondó nyilatkozat.
Ha nem bízol meg az ügyvédjükben, akkor helyeztesd letétbe a sajátodnál, vagy ne írd alá a szerződést ilyen feltételekkel.
De én egyszerűen alig tudom elképzelni, hogy egy ügyvéd az egész egszisztenciáját, életét kockéztatja azért, hogy kiadja a nyilatkozatodat, az előtt, hogy erre jogosult ill. köteles lenne.
Biztos sok rossz tapasztalatot hallhattál/tak mert nem te vagy az első aki ilyen kérdéseket tesz fel...

gyandi # 2008.05.20. 07:55

nem, ez csak tervezet.....de szerintem a hitelügyintéző fickó írta, és nem is az ügyvéd, mert én elvittem a saját ügyvédemhez, és azt mondta, hogy ez egy konyhanyelven megírott, rossz...
Ezt utána jeleztem a hiteles fickónak -gyakorlatilag lehülyézett engem is, meg az ügyvédemet is...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:48

Aláírtad a szerződést ebben a formában ?

gyandi # 2008.05.20. 07:45

az eladó én vagyok , és megkaptam az adásvételi tervezetet, és abban - legnagyobb döbbenetemre - azt írták, hogy letétbe helyezem, az adásvételi aláírásakor. Ezért is mentem be egy banki fiókba, és érdeklődtem....

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:42

Igen, ezért. Az adásvételi szerződésben- gondolom,
mert ez a gyakorlat- az eladó kikötötte,
hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt
akkor állítja ki, ha a teljes vételárat
a vevő kifizette. Tehát az eladónak a
szerződésbe foglalt nyilatkozata alapján nem kötelezhetik az eladót arra, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt kiállítsa a vételár kiegyenlítését megelőzően.

gyandi # 2008.05.20. 07:33

nem értem, hogy a latétbe helyezést egyáltalán miért akarják beleírni : hogy a vevő bebiztosítsa magát ?