adásvétel, banki hitelből, némi simlivel

nandy # 2008.04.24. 12:58

lakáslízingnél nem kell önrész (éppen ezért általában drágább is annak, aki lízingeli a lakást).

A foglalónak az a buktatója, hogy még nincs kialakult bírói gyakorlata annak, hogy vajon visszajár-e akkor, ha a bank nem adja meg a hitelt. Vannak ügyvédi vélemények, állásfoglalások.
De én azt mondom, ne akard a saját bőrödön megtapasztalni. (Főleg, ha a vevő ügyvédje még bele is írja a szerződésbe, hogy visszajár akkor, ha...)

Szerintem az eddigi infók birtokában simán elképzelhető, hogy a bank nemteljesítése után a vevő visszakéri a ki sem fizetett foglalót. te nem adod vissza (mivel meg sem kaptad), a vevő perre viszi.

Ha megnyeri, akkor az 1 millióhoz hozzácsapják még a perköltséget, vh. költségeit is.
Ha elveszti, fizethet neked, de ha egyszer nincs semmi a tulajdonában, akkor.... hogyan fogod végrehajtatni? Mikor jutsz pénzhez?

Természetesen aki vevőként jelentkezik, az mind az utcáról esik be, de ha már azzal kezdi, hogy írj alá egy papírt, miszerint x összeg foglalót átvettél... ott már jobb azt mondani: köszönöm, nem kérem.

nandy # 2008.04.24. 13:00

És még valami.

Tételezzük fel, hogy jár neked a foglaló, ha a vevő bankjának hibájából meghiúsul az ügylet.

De milyen foglalóról beszélünk? Hisz te egyetlen forintot sem kaptál... És közben nem tudod másnak értékesíteni a lakást, elesel egy kedvező vételtől/eladástól... A foglaló ezeket a károkat hivatott fedezni.

gyandi # 2008.04.24. 13:01

és ha kihagyjuk a foglalót ?

nandy # 2008.04.24. 13:30

valamit nem értek. A foglaló azért van, hogy ha az egyik fél eláll az adásvételtől, akkor tk. ezzel kárpótolja a másik felet. Ez egy anyagi biztosíték a költségek fedezetére. Miért mondanál le erről?

Miért akarod mindenáron neki eladni a lakásodat?

gyandi # 2008.04.24. 13:37

nem mindenáron, de most úgy tűnik, hogy anyagiakban ez érné meg a legjobban. Persze ha van rizikó, inkább fizetek az ingatlanügynöknek....

ssagi # 2008.04.24. 13:44

Most mégis? Hányszor kell elmondani... Úgy látszik, Te a saját károdon akarsz tanulni. Rajta.

gyandi # 2008.04.24. 13:50

figyelj, ssági, tényleg azért kezdtem el kérdezősködni, hogy kiderüljenek a dolog buktatói...meg hátha valaki járt már így...vagy hallott valamit.

gyandi # 2008.04.26. 06:02

Nos, tegnap eljött a hitelügyintéző úr, elmondta a tudnivalókat.
Egy dolog van, ami meglepett: a banki hiteleknél a bank állítólag kötelezi az eladót, hogy a tulajdonjogról lemondó papírt az adásvételi szerződéssel egyidejűleg írja alá, és helyezze letétbe ügyvédnél. Ebben van-e valakinek tapasztalata ? Mit jelent a letéti szerződés, és ki kap belőle ? Ez megvéd engem, mint eladót ?
köszönöm !

marcika # 2008.04.26. 06:41

Mi is hitelre vettük a lakást, de ilyen nem volt. A tulajdonjogról nem kellett lemondania az eladónak, hanem első körben a bankban aláírta, hogy hozzájárul, hogy a tul.lapra bekerüljünk széljegyzetben, illetve amikor megkapja a teljes összeget, akkor lemond a tulajdonjogról. De ez már csak akkor kellett, amikor a banktól megkaptuk a pozitív elbírálást.
Miért nem keresel egy ügyvédet, és ragaszkodj a saját ügyvédhez az adásvételi megírásakor.
Ne légy már ennyire naiv!

marcika # 2008.04.26. 06:45

A hitelügyintéző nem szokott házhoz menni, csak ha kifejezetten ezt kéred.
Kérted?
Túl sok a gyanús eset ebben a történetben.

Pjotr # 2008.04.26. 06:49

Ebben már annyi a gyanús elem, hogy szóba sem állnék velük többet.
Ha mégis belemész, akkor ragaszkodj a saját ügyvédhez ha nem mennek bele, akkor jöhet az ő ügyvédjük, de legyen ott a sajátod és nézze át a szerződést.
Ha ezt sem engedik, illetve nem hajlandóak a saját ügyvédednek, hogy változtasson a szerződésen, akkor simán le akarják nyúlni az ingatlanodat vagy a pénzedet...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.26. 07:27

a banki hiteleknél a bank állítólag kötelezi az eladót, hogy a tulajdonjogról lemondó papírt az adásvételi szerződéssel egyidejűleg írja alá, és helyezze letétbe ügyvédnél”.

Ez teljesen rendjén van, azt jelenti, hgoy tulajdonjog fenntartással értékesíted az ingatlant, e nélküla bank hozzá sem kezd a hitel indításához.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.26. 07:29

Andi!

Végigolvastam, tulajdonképpen ha a foglalót kihagyod, utána nem bukhatsz nagyot.

gyandi # 2008.04.26. 09:25

a hietels ügyintézőt én kértem, hogy jöjjön.

A foglaló teljesen a normális ütemben megy, kézhez kapom..

egyedül ez a letétbe helyezés tünik nekem zűrösnek...de lehet, csak azért, mert még nem csináltam ilyet.

Mivel a vevőnek nincs ügyvédje, ez a hitelügyintéző mondta, hogy van kettő is, akivel együtt szokott dolgozni, nevet is mondott..le tudom őket ellenőrizni ?

mi lehet még gyanús ?

gyandi # 2008.04.26. 09:26

pjotr, szerinted mi a gyanús?

több ismerőstől hallottam, hogy önrész nélkül így jutottak hitelhez.

marcika # 2008.04.26. 09:30

igen az ügyvédi szaknévsorban le tudod ellenőrizni őket. A keresőbe írd be a nevüket.

Pjotr # 2008.04.26. 11:09

Ekkora összegnél minden trükk gyanús, ha nem tudja kifizetni keress mást.

Bonina # 2008.04.26. 12:25

gyandi!
Mi most vettünk egy családi házat, részben hitelből. Nálunk is megírta az ügyvéd a lemondó nyilatkozatot, amit aláírtak a tulajdonosok. Ilyenkor az eladók és az ügyvéd között letéti szerződés köttetik, amelyben felhatalmazzák az ügyvédet arra, hogy amikor ők jelzik az ügyvéd felé, hogy megkapták a ház teljes véterlárát, akkor az ügyvédünk elmenjen a földhivatalba, és nevünkre kerülhetssen a ház. Tőlünk a bank ezt nem kérte; az ügyvédnél írt papírok közül földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést illetve ingatlannyilvántartási kérelmet kellett bemutatnunk.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.26. 16:51

Tőlünk a bank ezt nem kérte; az ügyvédnél írt papírok közül földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést illetve ingatlannyilván­tartási kérelmet kellett bemutatnunk.

Ez pont a vételi szándék széljegyre vételét jelenti. Nem értem, miért ad tanácsot az, aki nem érti az ügymenetet.

Bonina # 2008.04.26. 18:19

Kriszta11!
Tanácsot azért adtam, mert gyandi attól kért, akinek van tapasztalata. A héten mentünk keresztül adásvételi szerződés aláírásán, hitelkérelem benyújtásán és elbírálásán, úgyhogy nagyon friss tapasztalatokról tudtam beszámolni.
Én nem a széljegyzésről írtam, hogy nem kérték, hanem a lemondó nyilatkozatról. Szerintem egyértelműen fogalmaztam. Ha mégsem, akkor újra leírom, hogy nálunk is megírta az ügyvéd a tulajdonosok lemondó nyilatkozatát, amit letétbe is helyezett, de ennek bemutatását nem kérte tőlünk a bank, pedig az ügyvéd direkt készített nekünk letéti igazolást is. Ezen mit írtam rosszul? Gondolom a folyósításkor majd be kell mutatnunk, de most a hitelkérelemhez és az elbíráláshoz nem kellett, sőt mikor az ügyintézőnek átadtam, visszaadta, mondván: "ez nem kell".
Amikor ingatlant adtunk el, és a vásárlónk hitelből fizetett, az ő bankja sem kérte a lemondó nyilatkozat bemutatását a hitelkérelem benyújtásakor, hanem amikor kifizetésre került részünkre a bankban a vételár, akkorra vinni kellett egy ügyvéd által ellenjegyzett lemondó nyilatkozatot, amit aznap írt meg a vevőnk ügyvédje.

Bonina # 2008.04.26. 19:11

gyandi! Még annyit hozzáteszek, ha tényleg nem tudsz megbízni a másik félben és annak ügyvédjében sem, vigyél magaddal saját ügyvédet. Kérdezd meg az ismerőseidet, hátha tudnak ajánlani vkit.

gyandi # 2008.04.28. 06:56

Bonina, igen mi pont erre gondoltunk : viszünk ügyvédet, illetve megkapom előzőleg az adásvételi szerződés tervezetét, azt is át akarom beszélni valakivel.
Az ügyvédek órabérben dolgoznak ilyenkor ?

gyandi # 2008.04.28. 06:58

Kriszta 11, még annyit szeretnék tőled kérdezni, hogy a letéti szerződésben konkrétan le lesz írva minden, pl. mikor adhatja ki az ügyvéd a lemondó nyilatkozatot ? A letéti szerződést én és az ügyvéd írjuk alá ?
köszi !

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 07:16

Nem órabérben, megmondja, hogy mennyit kér ennek az ügynek a teljes körű lebonyolításáért, vagy azért, amivel megbízod.

Igen abba is beleírhatjátok, hogy egyeztetni köteles veled, mielőtt a földhivatalba benyújtja. Kérd azt, hogy csakis a te írásbeli jelzésedre intézheti tovább a földhivatal felé. Én úgy egyeztem meg vele, hogy e-mailben értesítem a pénz megérkezéséről.
Ha a vevő viszi az átutalásról szóló bankszámlakivonatot, erre már intézkedhet az ügyvéd, de ha kifejezetten kéred, hogy veled is egyeztessen, akkor nagyobb biztonságban leszel.

gyandi # 2008.04.28. 07:20

Koszi, Kriszta, és szerinted mennyit kér ilyenért az ügyvéd ? Amúgy hallottam már olyat is, hogy pl. fél szézalékot, ami nekem azért furcsa, mert hiszen én csak jogi tanácsot kérek...