adásvétel, banki hitelből, némi simlivel

ptcruiser # 2008.05.21. 18:38

Nem járulhat hozzá a gyámhatóság szerintem:

Ptk.13/A. § (1) A kiskorú még a gyámhatóság jóváhagyásával sem tehet érvényesen olyan jognyilatkozatot, amellyel ajándékoz, idegen kötelezettségért megfelelő ellenérték nélkül felelősséget vállal, vagy amellyel jogokról ellenérték nélkül lemond.

Kommentár: ingyenes szerződésnek minősül, ezért gyámhatósági jóváhagyással sem érvényes az a jognyilatkozat, amellyel a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen kiskorú megfelelő ellenérték nélkül felelősséget vállal idegen kötelezettségért (például a kezességvállalás). Az ingyenes jognyilatkozat érvényességét ugyanakkor a törvény azzal az alapvető szándékkal tiltja, hogy a kiskorú vagyona lehetőleg teljes körűen álljon rendelkezésre a gyermek nagykorúvá válásakor.

bimba # 2008.05.23. 06:46

Elnézést hogy beleszólok,de én is úgytudom hogy felvehető hitel attól független hogy kiskorú nevén van az ingatlan.Ad a bank hitelt,de a gyámhatóság beleegyezése szükséges.De lehet nekem is tévesek az infóim.Én egyszerre szándékozom nagyobb élettérbe költöztetni a gyereket és ugyanakkor a nevére íratni az ingatlant,amihet kelleni fog némi hitel is.És én is azt az infót kaptam hogy ad a bank így is hitelt az ingatlanra.

bimba # 2008.05.23. 06:49

....törvény azzal az alapvető szándékkal tiltja, hogy a kiskorú vagyona lehetőleg teljes körűen álljon rendelkezésre a gyermek nagykorúvá válásakor...

Már elnézést de a lentebbi probléma is pont hogy az értékmegörzésen alapszik(felújítás ugye).

bimba # 2008.05.23. 06:53

gyandi.Addig letétben marad az ügyvédnél,míg a pénzt meg nem kapom.

bimba # 2008.05.23. 06:57

Elnézést hogy ennyit írok,de tény hogy a gyámhatóság és a gyeremkvédelem és társaik,keményen el tudják intézni az embert egyszer s mindenkorra.Döbbenetesen merev egy szervezetek ezek.Engem legutóbb a gyermekvédelem intézett el,most miattuk nem kapom a segélyt 3 évig,mert tévedésből a munkaüggyel működtem együtt és nem velük.Hiába fellebbeztem,letojtak.Ennyit a gyermekvédelmről a gyámhatóságról és az összes többi ingyenélő szról.

Bonina # 2008.05.23. 16:39

bimba, enyhén sértő az utolsó mondatod. Én gyermekjóléti szolgálatnál dolgoztam, szinte napi kapcsolatban álltunk a gyámhatósággal. Nem tudom, Te hol laksz, de a mi környékünkön messze nem ingyenélők a gyermekvédelmisek, sajnos elég sok ügyünk volt. Ja, és mivel a legfőbb szabályzónk a törvény, ezért sem személy szerint az adott ügyintéző a felelős annak betartatásáért. Én is sajnáltam az olyan családokat, ahol a munkáltató a tényleges keresetről kiadott igazolása szerint akár 20 Ft miatt nem kaphattak rendszeres segélyt, és igen, vannak olyan családok, akik nagy lábon élnek, mégis kapnak segélyt, mert olyan kereseti igazolást mutatnak be. Talán ha a környezettanulmányokat komolyabban vennék . . .

sziszi79 # 2008.05.27. 03:46

Sziasztok! Lakást vásárolnék, de az ingatlanon az eladónak még rajta van a hitele jelzálogként bejegyezve. Hogyan kerülhetem el, h. esetlegesen a teher rajta maradjon. Melyik az a pont, amikor már gond, h. rajta van? Ügyvéd akkor kösse meg az adásvételit ha már lekerült róla, vagy elég, ha a hitelfolyósítás közokiratba fogalalásának aláírásakor kerül le róla, vagy mi az én biztosítékom.
Ha az én hitelemből fizeti ki, azt az ügyvéd beleírja a szerződésbe? És mi van akkor, ha családi kölcsönből fizeti ki?

Bocs, h. így körülírtam ,de ehhez sajna nem értek! Köszi a válasz!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.27. 04:02

Ha a vevő jelzáloghitelből fizeti a vételárat, akkor a bank addig nem hitelez, amíg teher van rajta. Célszerű az adás-vétel előtt töröltetni, vagy az adásvételiben megemlíteni, hogy eladó kötelezi magát x időn belüli töröltetésre. A tulajdonjogot meg addig fenntartjátok.

sziszi79 # 2008.05.29. 21:34

Bonyolódik a lentebb írt ügy, kérlek segítsetek!

Az általunk megvásárolni kívánt lakáson 5M Ft hitel van. Az általunk felvett hitelből akarja az eladó azt kifizetni (mi hitelünk 8M Ft lenne).

DE! Még akár a két bank meg is állapodhatna abban, hogy az én bankom 5M Ft-ot utal a másiknak, így az eladó jelzáloga törlésre kerülne, de itt lép be a földhivatal!!! aki el fogja utasítani az én adásvételimet, mert terhelt ingatlanra nem fog 2. ranghelyre bejegyezni jelzálogjogot! Márpedig ha nincs jelzálogjog, nem kapom meg a hitelt!

Nos? Hol a megoldás? SEGÍTSETEK!!!
köszönöm szépen!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.30. 04:56

Keressen egy tehermentes eladó lakást.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.30. 07:41

szerintem meg keressen egy olyan ügyvédet, aki ért hozzá, mivel a szerződés elkészítéséhez szüksége lesz rá.

1. a földhivatal nem utasítja el, mert simán jegyezhet be második jelzálogot, csak itt nem ez lesz a helyzet.
Ez úgy működik, hogy a hitelt folyósító bank tehermentesíti az ingatlant, a fennmaradó összeget utalja az eladónak.

1. adásvételi szerződést, tulajdonjog fenntartással
  2. a hitelt folyósító bank átutalja a jelzálog-jogosult banknak a szükséges összeget, akik kiadja a törlési engedélyt.
  3. hozzájáruló nyilatkozat, hogy bejegyezzék a tuljogod.
  4. hitelt folyósító bank jelzálojogának bejegyzése.
sziszi79 # 2008.06.13. 12:00

Az adásvételi pontosan így lett megírva, és működik a dolog. Ajánlom mindenki figyelmébe!