Akkor jöhet a joggyakorlat. aszerint, pedig minden oldalon legyen legalább kézjegy...
adásvétel, banki hitelből, némi simlivel
mi csak laponként íratjuk alá, erbből még nem volt probléma.
Kedves mindenki,
aki még esetleg pénteken még ebben az időben dolgozik :
még egy kérdésem lenne : minden bank azt csinálja, hogy a széljegyre jelzálogjogot jegyeztet be, mikor aláírtuk az adásvételit ?
Köszönöm !
A tuilajdonjog bejegyzéssel egy időben szokták. A bank ugye a vevő tulajdonszerzését követően kerül fel jelzálogjogosultként.
Sziasztok!
bimba, nem tudom, haladt-e vmit az ügyed, remélem, igen. Nálunk a közjegyző miatt tart sokáig a hitelügyintézés. Mi április 21-én írtuk alá az adásvételit, aznap be is vittünk a papírjainkat a bankba. Az értékbecslő már másnap kijött, megnézte a megvásárlandó házat. Csütörtökön vittem a földhivatal által érkeztetett adásvételit, és pénteken délután kiszóltak a bankból, hogy megkapjuk a hitelt és a félszocpolt is. Azóta a közjegyzőre várunk, aki május 26-án foglalkozik a mi hitelszerződésünkkel. Rá 1 hétre fogja a bank kifizetni az eladóinknak a hitelt és a szocpolt. Szóval gyors és lassú is egyben a hitelügyintézésünk, de nekünk mondjuk előre megmondta a bank, hogy kb 6 hét, de jobb, ha 2 hónapot írunk fizetési határidőnek az adásvételibe. Ez a legnagyobb országos banknál van, és "egyszerű" ingatlanvásárlás.
Bonina
Szerencsés, hogy a bank értékbecslője éppen ráért (...), mert adott esetben őrá kellett volna 2-3 hetet is várakozni. A közjegyzőnek is van dolga éppen elég, és szerteágazóbb mint a banki értékbecslőnek.
monalisa1! Igen, tudom, szerencsénk volt, hogy 1 hét alatt lement a hitelbírálatunk. A közjegyző miatt se izgulok, mert nekünk tényleg előre szólt a bank, hogy jobb, ha 2 hónap szerepel az adásvételiben fizetési határidőként, mert bármi miatt lehet csúszás, úgyhogy csak türelmesen várunk 26-ára. A lényeg, hogy megkapjuk a kért összeget és végre lett egy házunk.
Nálunk még senki nem mozgatja a füle botját sem, a vevők hívtak hogy ha megtudok valamit akkor azonnal értesítsem őket és hogy ők is hívogatják a hitelügyintézőt.Nem tudom elhinni hogy a banktól nem jön ki értékbecslő.
Lejjebb olvastam hogy ingyenes a földhivatali betekintés,asszem szerdán el is rohanok a lehel térre és benézek.De mi van ha már a bank rajta van széljegyzetként?És akkor miért nem fizet ha már rajta van?Szóval én nem vagyok túl nyugott,eléggé felőröl már ez az egész várakozás.
Sziasztok !
Még szeretnék kérdezni valamit : bementem abba a bizonyos bankba, ahol a vevőm veszi fel a hitelt, és azt kérdeztem, hogy mikor kell lemondanom a tulajdonjogomról ? A válasz az volt, hogy elég a pénz folyósításának napján. Ennek ellenére az adásvételibe bele akarják írni, hogy rakjam letétbe az ügyvédnél a lemondó nyilatkozatomat, már az adásvételi aláírásakor .
Szerintetek miért ? Ha a bank nem ragaszkodik hozzá, nem értem .....
Köszi !
valószínűleg azért, mert a szerződést készítő ügyvéd nem ismeri ezen bank elvárásait.
De a hiteklügyintéző igen, aki az ügyvéddel áll kapcsolatban.-...
szerinted ragaszkodhatok ahhoz, hogy majd csak a folyósítás napján mondok le a tulajdonjogomról a bankban ????
igen
nem értem, hogy a latétbe helyezést egyáltalán miért akarják beleírni : hogy a vevő bebiztosítsa magát ?
Igen, ezért. Az adásvételi szerződésben- gondolom,
mert ez a gyakorlat- az eladó kikötötte,
hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt
akkor állítja ki, ha a teljes vételárat
a vevő kifizette. Tehát az eladónak a
szerződésbe foglalt nyilatkozata alapján nem kötelezhetik az eladót arra, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt kiállítsa a vételár kiegyenlítését megelőzően.
az eladó én vagyok , és megkaptam az adásvételi tervezetet, és abban - legnagyobb döbbenetemre - azt írták, hogy letétbe helyezem, az adásvételi aláírásakor. Ezért is mentem be egy banki fiókba, és érdeklődtem....
Aláírtad a szerződést ebben a formában ?
nem, ez csak tervezet.....de szerintem a hitelügyintéző fickó írta, és nem is az ügyvéd, mert én elvittem a saját ügyvédemhez, és azt mondta, hogy ez egy konyhanyelven megírott, rossz...
Ezt utána jeleztem a hiteles fickónak -gyakorlatilag lehülyézett engem is, meg az ügyvédemet is...
nem akarom az ügyvédség becsületét védeni, de azt azért szóvá tenném, az egy bevett gyakorlat, hogy az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg elkészül a lemondó nyilatkozat.
Ha nem bízol meg az ügyvédjükben, akkor helyeztesd letétbe a sajátodnál, vagy ne írd alá a szerződést ilyen feltételekkel.
De én egyszerűen alig tudom elképzelni, hogy egy ügyvéd az egész egszisztenciáját, életét kockéztatja azért, hogy kiadja a nyilatkozatodat, az előtt, hogy erre jogosult ill. köteles lenne.
Biztos sok rossz tapasztalatot hallhattál/tak mert nem te vagy az első aki ilyen kérdéseket tesz fel...
az ügyvédem azt mondta, hogy a kamarából kirúgott ügyvédek döntő része a letétbehelyezés- idő előtti kiadás miatt bukott meg.....ez egy idősebb nő, tehát gondolom van tapasztalata. Ezért is félek...
Oké, hogy bevett gyakorlat, de ha a bank ezzel nem foglalkozik, akkor én mondhatom azt, hogy nem így szeretném ????
igen
Üdv mindenkinek.
Nekünk is megvolt a lemondó nyilatkozat az adásvételkor,amit letétbe helyeztünk az ügyvédnél és ami akkor lesz jogerős,éles,ha megkapom a pénzt a banktól.Ma jött egy papír a földhivataltól hogy bejegyeztek valamit(gondolom a bankot).Tehát valami folymatban van,legalább már ennyit tudok.
Én nyugodt vagyok,mert tulajdonjogfenttartással történik az eladás.Addig,míg ki nem vagyok fizetve,addig én vagyok a tulajdonos.Ez a földhivatali papíron is rajta van amúgy,mármint a tulajdonjogfenntartással történő eladás ténye.
Bimba, jó az, hogy letétben van ? Ilyenkor az ügyvéd viszi be a bankba?
Szervusztok ! Egy ingatlan-bank kombinációról szeretnék segítséget kérni egy hozzáértőtől:
Adott egy ingatlan ami kiskorú nevén van,kezelők szülei,ha szeretnének erre az ingatlanra jelzálogot terheltetni,lehetséges e ,van e valami megkötés?
Szerintem nem járul hozzá a gyámhatóság.
Akkor sem,ha a banki hitelből az ingatlan kerülne felújításra és ugyanúgy a gyerek nevén maradna,csak értelemszerűen a szülők fizetnék?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02