adásvétel, banki hitelből, némi simlivel

orvin # 2008.05.14. 10:50

Akkor jöhet a joggyakorlat. aszerint, pedig minden oldalon legyen legalább kézjegy...

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 10:58

mi csak laponként íratjuk alá, erbből még nem volt probléma.

gyandi # 2008.05.16. 12:02

Kedves mindenki,
aki még esetleg pénteken még ebben az időben dolgozik :
még egy kérdésem lenne : minden bank azt csinálja, hogy a széljegyre jelzálogjogot jegyeztet be, mikor aláírtuk az adásvételit ?
Köszönöm !

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.16. 12:58

A tuilajdonjog bejegyzéssel egy időben szokták. A bank ugye a vevő tulajdonszerzését követően kerül fel jelzálogjogosultként.

Bonina # 2008.05.18. 08:12

Sziasztok!
bimba, nem tudom, haladt-e vmit az ügyed, remélem, igen. Nálunk a közjegyző miatt tart sokáig a hitelügyintézés. Mi április 21-én írtuk alá az adásvételit, aznap be is vittünk a papírjainkat a bankba. Az értékbecslő már másnap kijött, megnézte a megvásárlandó házat. Csütörtökön vittem a földhivatal által érkeztetett adásvételit, és pénteken délután kiszóltak a bankból, hogy megkapjuk a hitelt és a félszocpolt is. Azóta a közjegyzőre várunk, aki május 26-án foglalkozik a mi hitelszerződésünkkel. Rá 1 hétre fogja a bank kifizetni az eladóinknak a hitelt és a szocpolt. Szóval gyors és lassú is egyben a hitelügyintézésünk, de nekünk mondjuk előre megmondta a bank, hogy kb 6 hét, de jobb, ha 2 hónapot írunk fizetési határidőnek az adásvételibe. Ez a legnagyobb országos banknál van, és "egyszerű" ingatlanvásárlás.

monalisa1 # 2008.05.18. 08:48

Bonina

Szerencsés, hogy a bank értékbecslője éppen ráért (...), mert adott esetben őrá kellett volna 2-3 hetet is várakozni. A közjegyzőnek is van dolga éppen elég, és szerteágazóbb mint a banki értékbecslőnek.

Bonina # 2008.05.18. 11:18

monalisa1! Igen, tudom, szerencsénk volt, hogy 1 hét alatt lement a hitelbírálatunk. A közjegyző miatt se izgulok, mert nekünk tényleg előre szólt a bank, hogy jobb, ha 2 hónap szerepel az adásvételiben fizetési határidőként, mert bármi miatt lehet csúszás, úgyhogy csak türelmesen várunk 26-ára. A lényeg, hogy megkapjuk a kért összeget és végre lett egy házunk.

bimba # 2008.05.19. 20:33

Nálunk még senki nem mozgatja a füle botját sem, a vevők hívtak hogy ha megtudok valamit akkor azonnal értesítsem őket és hogy ők is hívogatják a hitelügyintézőt.Nem tudom elhinni hogy a banktól nem jön ki értékbecslő.
Lejjebb olvastam hogy ingyenes a földhivatali betekintés,asszem szerdán el is rohanok a lehel térre és benézek.De mi van ha már a bank rajta van széljegyzetként?És akkor miért nem fizet ha már rajta van?Szóval én nem vagyok túl nyugott,eléggé felőröl már ez az egész várakozás.

gyandi # 2008.05.20. 06:46

Sziasztok !

Még szeretnék kérdezni valamit : bementem abba a bizonyos bankba, ahol a vevőm veszi fel a hitelt, és azt kérdeztem, hogy mikor kell lemondanom a tulajdonjogomról ? A válasz az volt, hogy elég a pénz folyósításának napján. Ennek ellenére az adásvételibe bele akarják írni, hogy rakjam letétbe az ügyvédnél a lemondó nyilatkozatomat, már az adásvételi aláírásakor .
Szerintetek miért ? Ha a bank nem ragaszkodik hozzá, nem értem .....
Köszi !

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:17

valószínűleg azért, mert a szerződést készítő ügyvéd nem ismeri ezen bank elvárásait.

gyandi # 2008.05.20. 07:24

De a hiteklügyintéző igen, aki az ügyvéddel áll kapcsolatban.-...
szerinted ragaszkodhatok ahhoz, hogy majd csak a folyósítás napján mondok le a tulajdonjogomról a bankban ????

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:27

igen

gyandi # 2008.05.20. 07:33

nem értem, hogy a latétbe helyezést egyáltalán miért akarják beleírni : hogy a vevő bebiztosítsa magát ?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:42

Igen, ezért. Az adásvételi szerződésben- gondolom,
mert ez a gyakorlat- az eladó kikötötte,
hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt
akkor állítja ki, ha a teljes vételárat
a vevő kifizette. Tehát az eladónak a
szerződésbe foglalt nyilatkozata alapján nem kötelezhetik az eladót arra, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt kiállítsa a vételár kiegyenlítését megelőzően.

gyandi # 2008.05.20. 07:45

az eladó én vagyok , és megkaptam az adásvételi tervezetet, és abban - legnagyobb döbbenetemre - azt írták, hogy letétbe helyezem, az adásvételi aláírásakor. Ezért is mentem be egy banki fiókba, és érdeklődtem....

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 07:48

Aláírtad a szerződést ebben a formában ?

gyandi # 2008.05.20. 07:55

nem, ez csak tervezet.....de szerintem a hitelügyintéző fickó írta, és nem is az ügyvéd, mert én elvittem a saját ügyvédemhez, és azt mondta, hogy ez egy konyhanyelven megírott, rossz...
Ezt utána jeleztem a hiteles fickónak -gyakorlatilag lehülyézett engem is, meg az ügyvédemet is...

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 08:27

nem akarom az ügyvédség becsületét védeni, de azt azért szóvá tenném, az egy bevett gyakorlat, hogy az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg elkészül a lemondó nyilatkozat.
Ha nem bízol meg az ügyvédjükben, akkor helyeztesd letétbe a sajátodnál, vagy ne írd alá a szerződést ilyen feltételekkel.
De én egyszerűen alig tudom elképzelni, hogy egy ügyvéd az egész egszisztenciáját, életét kockéztatja azért, hogy kiadja a nyilatkozatodat, az előtt, hogy erre jogosult ill. köteles lenne.
Biztos sok rossz tapasztalatot hallhattál/tak mert nem te vagy az első aki ilyen kérdéseket tesz fel...

gyandi # 2008.05.20. 08:42

az ügyvédem azt mondta, hogy a kamarából kirúgott ügyvédek döntő része a letétbehelyezés- idő előtti kiadás miatt bukott meg.....ez egy idősebb nő, tehát gondolom van tapasztalata. Ezért is félek...
Oké, hogy bevett gyakorlat, de ha a bank ezzel nem foglalkozik, akkor én mondhatom azt, hogy nem így szeretném ????

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.20. 09:01

igen

bimba # 2008.05.20. 12:40

Üdv mindenkinek.
Nekünk is megvolt a lemondó nyilatkozat az adásvételkor,amit letétbe helyeztünk az ügyvédnél és ami akkor lesz jogerős,éles,ha megkapom a pénzt a banktól.Ma jött egy papír a földhivataltól hogy bejegyeztek valamit(gondolom a bankot).Tehát valami folymatban van,legalább már ennyit tudok.
Én nyugodt vagyok,mert tulajdonjogfenttartással történik az eladás.Addig,míg ki nem vagyok fizetve,addig én vagyok a tulajdonos.Ez a földhivatali papíron is rajta van amúgy,mármint a tulajdonjogfenntartással történő eladás ténye.

gyandi # 2008.05.20. 17:07

Bimba, jó az, hogy letétben van ? Ilyenkor az ügyvéd viszi be a bankba?

segal # 2008.05.21. 12:23

Szervusztok ! Egy ingatlan-bank kombinációról szeretnék segítséget kérni egy hozzáértőtől:

Adott egy ingatlan ami kiskorú nevén van,kezelők szülei,ha szeretnének erre az ingatlanra jelzálogot terheltetni,lehetséges e ,van e valami megkötés?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.21. 12:45

Szerintem nem járul hozzá a gyámhatóság.

segal # 2008.05.21. 13:01

Akkor sem,ha a banki hitelből az ingatlan kerülne felújításra és ugyanúgy a gyerek nevén maradna,csak értelemszerűen a szülők fizetnék?