adásvétel, banki hitelből, némi simlivel

gyandi # 2008.04.28. 07:21

Kriszta, remélem egyértelmű voltam: tehát a vevő hoz ügyvédet, én csak arra akarom megbízni, amit leírtam...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 07:25

Ne csak a szerződést, a letétit is és minden egyéb nyilatkozatot is kérjél be egyeztetésre.

A szerződések átnézése, jogi tanácsadás nem lehet több 30e Ft-nál. Pesten több, vidéken olcsóbb, aztán attól is függ, hogy irodában dolgozik-e vagy egyéni ügyvéd.

Bonina # 2008.04.28. 08:17

gyandi!
Amikor mi voltunk a vásárlók, mi vittük az ügyvédet. Ugyanattól a 6 tulajdonostól 2 helyrajzi számú ingatlant vettünk meg (de egy adásvételibe lett foglalva), összesen 7,9 m-ért. Az adásvételi megszerkesztéséért, ügyvédi ellenjegyzéséért, a földhivatali teendőkért, az eladókkal kötött letéti szerződésért összesen 40 ezret kellett az ügyvédnek kifizetnünk (kb 0,5%). Az eladóknak csak aláírniuk kellett, ők semmit nem fizettek. Szerintem mi olcsón megúsztuk.
Amikor eladók voltunk, én elmentem ingyenes jogi tanácsadásra, ahol egy ügyvéd minden kérdésemre választ adott, elmondta, hogy mire kell figyelni, mi legyen benne az adásvételiben. Eladóként mi semmit nem fizettünk, mert végülis nem vittünk ügyvédet. Ha van ilyenre időd és lehetőséged, próbáld meg.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 08:19

Az ilyen adásvételi szerződéseket is egyértelműen fogalmazza meg a szerződést ellenjegyző ügyvéd. A tulajdonjogról történő lemondó nyilatkozat kiállítására a teljes vételár kifizetését megelőzően nincs szükség, másrészt az ügyvéd ilyen nyilatkozatot az esemény megtörténte előtt ( tehát a vételár teljes összegének az Eladó részére történő átadása előtt) a hatályos jogi szabályozás szerint nem láthatja el ellenjegyzésével.

Bonina # 2008.04.28. 08:33

Ügyvéd úr! Olyan nem létezhet, hogy megírja az ügyvéd, letétbe teszi és ellenjegyzéssel csak akkor látja el, ha megtörtént a teljes vételár kifizetése? Nekünk az ügyvédünk ajánlotta, hogy előre írjuk meg, mert nagyon nehéz volt már az adásvételire is összeszedni a 6 eladónkat, akiből 1 kamionozik.

gyandi # 2008.04.28. 08:37

Igen, nekem is ezt mondták : csak én írom alá, az ügyvéd nem jegyzi elle, és nem ír rá dátumot, csak a pénzfolyósítás napján !!!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 09:22

ahhoz, hogy a bank folyósítsa a kölcsönt, az kell, hogy a vevőnek legyen lehetősége rendelkezni az ingatlan felett. A legtöbb bank megköveteli ehhez, hogy a lemondó nyilatkozat letétben legyen.
Az adásvételi szerződésben benne van, hogy jelen szerződéssel egy időben hozzájárul külön nyilatkozatban, ami letétbe kerül, aznapi dátummal. Ez sokkal tisztább mint dátum nélkül. Nincs szó benne a vételár teljes megfizetéséről, ugyanis ezt pl. a földhivatal nem követeli meg.

Jack13 # 2008.04.28. 12:12

Sejtem melyik ez a kedves kis bank aki ezt megköveteli, az én vevőm is ezzel jött tavalyi ház eladás kapcsán. Én nem írtam alá ezt a lemondó nyilatkozatot (ráadásul az ő ügyvédje beleírta, hogy a teljes vételárat megkaptam és lemondok a tulajdonjogról mielőtt ez megtörtént volna, ezt nem voltam hajlandó aláírni) hanem azt mondtam, hogy elmegyek vele együtt a bankba ahol a hitelt kapja, és ha látom hogy a bank folyósította (adtak róla ott a helyszínen egy igazolást) akkor egyidőben aláírtam ezt a nyilatkozatot. Így minden ok volt, ezt a bank is elfogadta így.

gyandi # 2008.04.28. 12:29

Jack 13, ez egy nagy bank, sőt, a legnagyobb, a tied is ez volt???????????????

Jack13 # 2008.04.28. 12:53

Igen, attól tartok...

bimba # 2008.05.03. 19:37

Én aláírtam a lemondót is,pedig még egy vasat nem kaptam kézhez.De az egész adásvételi szerződés onnantól lép életbe majd,ahogy a bak engem kifizetett
Nálam az van,hogy a vevő ezt az úgynevezett áthidaló hitelt veszi fel az ország második legnagyobb bankjától.Ez amit most reklámoznak,hogy ne várjon míg eladja az ingatlanát,hanem kap addig hitelt stb..
A lényege ennek annyi,hogy a vevőm ingatlanára is és az enyémre is,ráterheli a bank azt az összeget,amennyi az adásvételben van.Tulajdonjogfentartással történő eladásról van szó természetesen.A lemndó nyilatkozat már az ügyvédnél van,épp a hitelt várom.Nem tudom ebben hol lehet gikszer,hiszen az egész szerződés érvénytelenné válik amennyiben a megjelölt határideig nem vagyok kifizetve.Ez le is van írva,mint ahogy az is,hogy a szerződés onnantól lép életbe ahogy engem a bank kifizet.De azért parázok rendesen ettől az egésztől,bevallom.Remnélem minden rendben lesz.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.04. 17:33

Bimba!

Gratulálok a telek eladáshoz.

Mi történt az ingatlanközvetítőkkel?

bimba # 2008.05.04. 19:35

Köszi,de ez nem telek volt,hanem a lakás.
Amúgy az egész hitel dolgot a OC ingatlanközvetítő intézi.Most amin aggódom az annyi,hogy elvileg május 31-ig engem ki kell hogy fizessen a bank,de eddig (már 3 hete) még értékbecslő sem hozzám,sem a vevő ingatlanához nem ment ki.Holnap megyek be a bankba épp emiatt.

A telket nem eladtam hanem oda adtam tartpzás fejében.De adásvételi történt,ugyanannyi értékben mint a vétel és pénz nem cserélt gazdát:(Sajnos.
Viszont még mindig jobb mint a perlekedés.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.05. 05:45

Nem a hitelügyintézőt kérdeztem, hanem akiknek megbízást adtál a telek eladásához. Akik havi díjat kértek felmondás esetén.

A banki hitelügyintézés minimum 5 hét.

bimba # 2008.05.12. 09:21

Hjaaa...azok közül fele már megszünt létezni,a másik fele nem reagált semmit az ajánlott levélre.Azért mindent eltettem,hátha esetleg valami gebasz lesz,de egyenlőre mindenki csendben van.

Jelenleg most más a nyűgöm,pontosabban az,hogy eladtam a lakásom nulla forinttal(foglaló nélkül),mert az egész hiteles lesz.Azaz a vevő hitelt vesz fel 2 ingatlanra,amit meg akar venni arra(azaz az enyémre) és a sajátjára is,amit el akar adni.Úgylátom hogy eddig ez rendben is van,már megvolt az adásvételi ami akkortól lép életbe ahogy megkapom a banktól a pénzt,aminek a határideje május 31.Április 10.én kötöttük meg az adásvételt és mindent,de eddig bezárólag egy büde buznyákot sem kaptam még ,sőt a banktól sem mozgatja senki a füle botját sem.Úgy szól a szerződés,hogy máj 31 után napi 3 ezer ft ketyeg ha nem költözök ki vagy ha a vevőjelölt nem fizet ki és júni 30-val bontható fel a szerződés ha addig sem leszek kifizetve.
Most ettől tipródom éppen,már romokban vagyok agyilag a várakozástól és a pénztelenségtől.
Most épp ez van,bár tanultam volna jogásznak.))

bimba # 2008.05.12. 09:25

Amúgy azért érdekesek ezek a bankok,mert még annyi infót sem hajlandóak kiadni hogy egyáltalán el lett-e indítva hitelkérelem a lakásomra.Úgytűnik ezt is csak földhivatali betekintéssel tudnám meg,ami pluszköltség.(

monalisa1 # 2008.05.12. 21:16

Május 31-ig még van bő két hét, tehát izgulni jelenleg legfeljebb még csak közepesen...

Egyébként én addig ki nem költöznék amíg a teljes vételár a bankszámlámom nincs - kötbét ide vagy oda. Mert ha történetesen nem kapja meg a banktól a szükséges hitelt - amiből a lakásodat meg tudja venni -, te meg a kötbértről való félelem okán idejekorán kiköltöznél, cuccolhatsz vissza... (A kötbér nem biztos hogy fedezné az oda-vissza számítandó költözködési többletköltségedet.)

A bank lehet hogy azért nem mond semmit, mert a hitelkérelmet nem helyben bíráláják el, különösen nem amikor egyidőben két lakásra vennének fel nem kis összegű kölcsönt.

Külön annyit, hogy az illető nagyon jó jövelemmel kell hogy rendelkezzék, mert azért mégsem általános, hogy valaki 100%-ban hitelből vásárol egy lakást, miközben egy másik lakásra is bankkölcsönt kér. És miközben fizeti majd a bizonyára nagy összegű havi részlettartozást, kell hogy a megélhetésére szabadon maradjon némi apró...

bimba # 2008.05.13. 09:58

Köszönöm az információt mondalisa.

Semmiképp nem adom át a lakást míg ki nem vagyok teljesen fizetve.A kötbér viszont nem értem miért rám vonatkozik,hisz ha nem vagyok kifizetve a megjelölt időpontig,akkor pont hogy a "vevőre" kellene vonatkoznia a kötbérnek,nem?A szerződésben is az áll.
Nem volt még bankhitellel dolgom,nem tudom milyen ütemben megy ez az egész.Egyik ingatlaniroda áthidaló hitelprogramja ez a hitel dolog,azaz nem kell hogy megvárják míg eladják a lakást mert addig kapnak hitelt ami alacsony törlesztőrészlettel bír asszem 2 évig,míg az eredeti lakásukat értékesítik.Az ingatlanos azt mondta anno hogy max 5 hét és megkapom a pénzt.Ehhez képest már eltelt lassan az 5 hét és semmi.Egy biztos.Soha az életben nem adnék el többé semmit foglaló nélkül,mert felőröl a várakozás,másrészt ha valakinek nincs annyija sem hogy foglalózzon,az ne akarjon lakást venni.Sokadrészt ha nem jön nekik össze a hitel,akkor még kárpótolva sem vagyok semmivel,holott lett volna nekem is vevőjelölt még rajtuk kívül.Ezért fogom érvényesíteni a szerződésben lévő napi 3 ezer ft kötbért feléjük,ha nem kapom meg a pénzemet a megjelölt ideig.Legalább ennyivel kárpótoljanak a sok idegeskedésért.Junius 31-el bonthatom fel a szerződést,ha addig nem vagyok kifizetve,de a május 31 után már naponta 3 ezer ft megillet a csúszásért.

monalisa1 # 2008.05.13. 10:40

Hát azt a szerződést te írtad alá... Legközelebbre némi tapasztalásod már meglesz. (A hitelfelvételeknél mindig bejöhet valami előre nem látható gubanc.)

nandy # 2008.05.14. 08:30

Az ingatlanosok általában ígérnek minden szép és jó dolgot... nekik nem kerül semmibe, hisz papíron nem kötelezték magukat semmire.

ha valakinek nincs annyija sem hogy foglalózzon,az ne akarjon lakást venni.

Teljesen igazad van, kár, hogy nem előbb jutott eszedbe :)

ha addig nem vagyok kifizetve,de a május 31 után már naponta 3 ezer ft megillet a csúszásért.

Napi 3 ezer harminc nappal számolva is csak 90 ezer forint. A foglaló lehetett volna 1 millió. Hát igen, nem szabad foglaló nélkül belemenni egy "hiteles" vásárlásba. Tudom, eső után...

Én a helyedben naponta hívnám az ingatlanost, vagy a hitelközvetítőt, vagy a bankot, hátha akkor jobban csipkedik magukat (nálam bejött anno).

Pjotr # 2008.05.14. 09:29

Bimba, a betekintés ingyen van a földhivatalban.

orvin # 2008.05.14. 10:09

Kedves Mindenki,

Felmerült egy kérdés, okirati kellékek vonatkozásában. A kérdés: több lapból álló okirat, ha pl. 20 oldalas, de kétoldalas módon van kinyomtatva, szükséges-e minden egyes lap, mindkét oldalát aláírni a földhivatal számára?

örvin

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 10:17

Igen. Pl.: ha a szerződés 2 oldalból áll és egy lapra íródik, akkor az első oldalt kézjeggyel el kell látni, a második, utolsó oldalt aláírni. Másképpen fogalmazva, ha az egy lap két oldalára írt szövegből csak az egyik oldalt látják el kézjeggyel, akkor melyiket kell kézjeggyel ellátni ?

orvin # 2008.05.14. 10:26

Kedves dr.Mohos Gábor,

Rendben, akkor ha jól értem, kétoldalas okirat esetén, minden lap, minden oldalán kézjegynek kell lennie, az utolsó, aláírásra szolgáló oldalon pedig aláírásnak? Ez csak akkor érdekes igazán, ha kb. 20 oldalas vagy hosszabb szerződésről van szó.
örvin

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.14. 10:34

Valóban, a törvény is csak lapokat említ, nem ír arról, hogy minden oldalt alá kellene írni.