Üzlethelyiség vásárlás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.21. 13:57

Nagyjából 10 évi bérleti díj a forgalmi érték. És vica versa.

Vick7 # 2008.06.21. 12:44

Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat!

Kivéve, ha a hasznosítás engedélyhez kötött (pl. étterem, büfé, ott az ÁNTSZ-től kell engedély).

Tehát magyarán hogyha én éttermet, büfét szeretnék belőle csinálni akkor kell az ANTSZ től engedély illetve aki ki szeretné venni, ha a bérlő szeretne belőle éttermet, büfét csinálni akkor az engedélyt neki kell beszerezni? Na de ennyire ne ugorjunk előre én csak ki szeretném adni bérbe a saját hasznomra.

ui.: Nézegettem, de annyira változó árak vannak hogy nem tudom eldönteni melyik a reális. Gondolom érdemesebb ingatlanközvetítői irodákat is körbejárni. ( Az ingatlanközvetítői irodák kérnek pénzt ha ingatlanvásárlás céljából felkeresem őket? ) Arra lennék kíváncsi hogy egy 25-30 m2-es jó állapotban lévő viszonylag forgalmasabb helyen lévő üzlethelyiség tulajdonjoga körülbelül mennyi mostanság a reális ára? Illetve mennyi az az összeg amennyiért én azt ki tudom majd adni?

Köszönöm a hozzászólásokat előre is!
Üdv; Vick7

nandy # 2008.06.13. 13:47

Ha tulajdonjogot vásárlok annak a bérleti jogát én is el tudom adni illetve ki tudom adni az üzlethelyiséget saját hasznomra?

Igen. Ha a saját tulajdonod, azt csinálsz vele, amit akarsz. Kivéve, ha a hasznosítás engedélyhez kötött (pl. étterem, büfé, ott az ÁNTSZ-től kell engedély).

Persze a bérleti díj ( bevétel ) is gondolom adóköteles tehát lejön belőle 25%.

Igen, adózni kell utána. Bővebb infó itt: http://www.apeh.hu/…/i08_10.html

nandy # 2008.06.13. 13:43

Hát igen, lehet, jobban jársz, ha tulajdont vásárolsz, nem pedig bérled.

Az árak vonatkozásában érdemes lenne körülnézni a neten (pl. expressz.hu, ingatlan.com)

Vick7 # 2008.06.13. 13:40

Az úgy húzós, ha megveszem mondjuk a bérleti jogot 2-3 millióért ( ennyit szánnék rá ), és még havi tíz ezreket kell fizetnem a tulajnak! Érdemesebb tulajdonjogot venni ha saját hasznomra szeretném kiadni. Megközelítőleg nem tudja nekem valaki megmondani, hogy 2-3 millió Ft körül lehet-e vásárolni tulajdonjogot olyan 20-25 m2-ig? Gondolok itt városokra mint pl Budapest, Gödöllő, Eger... Illetve másképp is felteszem a kérdést; 20-25-30 m2 es üzlethelyiségre általában mennyibe kerül a tulajdonjog, egy normál/jó állapotú és lehetőleg városközpontban forgalmasabb helyen?

ui.: Még valami hogy, hogy tiszta legyen: Ha tulajdonjogot vásárlok annak a bérleti jogát én is el tudom adni illetve ki tudom adni az üzlethelyiséget saját hasznomra? Persze a bérleti díj ( bevétel ) is gondolom adóköteles tehát lejön belőle 25%.

Részletes válaszokat, magyarázatokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel; Vick7

ptcruiser # 2008.06.02. 17:45

a bérleti jog természetéből fakadóan bérleti díjat kell fizetni. ha nem kéne, nem bérletnek hívnák, hanem valami másnak pl. haszonkölcsönnek

Vick7 # 2008.06.01. 15:34

Értem én, DE ha már megveszem az örökös bérleti jogot x millióért, akkor amíg fel nem bontom az örökös szerződést minden esetben fizetnem kell a bérleti díjat a tulajdonosnak!? Csak mert elég sok hírdetésben nem szerepel az hogy havonta x tízezer ft ot fizetnem kell a bérleti jog mellett.

Pjotr # 2008.06.01. 10:46

Ezt neked kell kiszámolni....
A bérleti jog azt jelenti, hogy az ingatlant bérelheted, ettől még a a havi bérleti díjat fizetned kell.
Általában van a tulajdonos meg a bérlő és te az előző bérlőtől veszed meg a bérleti jogot.
Az, hogy melyik a drágább vagy melyik éri meg neked hosszútávon jobban, azt neked kell eldönteni.

Vick7 # 2008.06.01. 09:04

Üdv

Kérdésem a következő; Üzlethelyiséget szeretnék vásárolni, azzal a céllal, hogy saját hasznomra adnám ki bérbe, na már most gondolom érdemesebb örökös bérleti jogot vásárolni, magyarán határozatlan időre a fő gond itt az lenne hogy minden esetben kell havi díjat fizetni akitől megvásároltam az örökös bárleti jogot x millió FT-ért, vagy csak a legtöbbségében kérik? A legszerencsésebb gondolom tulajdonjog vásárlása lenne, de az jóval drágább mint az örökös bérleti jog!?

Ebben szeretném kérni a megerősítést illetve tanácsadást, véleményt aki jártas ebben! Előre is köszönöm!

Üdv