örökösödés - testvéri rész


monalisa1 # 2008.06.12. 14:45

Az esetleges ügyvédhez elmenetelben "akadályozni" csakis úgy lehet, hogy jó kapcsolatot tart vele emez gyermeke...

monalisa1 # 2008.06.12. 14:41

Mindaddig amíg a lakás a hölgy tulajdonában van - tehát esetlegesen el nem adja -, végrendeletben az egyik vagy a másik gyermekét jelölheti meg kizárólagos örökösévé, azonban ebben az esetben a "kifelejtett" gyermek kötelesrészre jogosult.

Egyébíránt ahogy ObudaFan leírta.

mockingbird # 2008.06.12. 08:43

Kedves Monalisa1,

tudtam, hogy bele fogok kavarodni.
szóval a lakás eredetileg a barátom apjának a szüleié volt.
Amikor elváltak s szülők, nem a fiúkra, hanem a feleségre, vagyis a barátom annyára íratták át a lakást.
Tehát teljesen az övé.

Valahogy megakadájozni azt, hogy az egyik gyereket ne hagyja ki az örökségből gondolom nem lehet?Csak bízni lehet, hogy ne juson eszébe ügyvédhez menni?

ObudaFan # 2008.06.10. 17:00

Ha az anya a másik testvérnek ajándékozza az ingatlant, és 15 év elteltével hal meg, akkor semmilyen igénye nem lehet az így kizárt testvérnek. Ha 15 napon belül, akkor kötelesrészi igénye lehet, ami pedig fele annak, ami a törvényes örökrésze lenne, vagyis az ingatlan értékének negyede.

monalisa1 # 2008.06.09. 14:37

Olvasatom szerint, a lakással kapcsolatban előszőr azt írtad, hogy a lakás az anya nevén van (...), most utóbb meg azt, hogy a szülők előzőekben már ráíratták a menyükre...

Jó lenne tisztázni, hogy végül is kié az a lakás?! (A jelent bentlakók vélem haszélvezettel ill. szívességi lakáshasználattal.)

mockingbird # 2008.06.09. 07:49

Ez a lakás az apuka szüleié volt, de ráíratták a menyükre a lakást.Majd a szülők elváltak (kb 15 éve).
Szóval most az anya lakik ott , és a két gyerek be van jelentve.

Szóval ha jól értelmezem az egészet, ha az anya úgy dönt, hogy az egyik gyereket ki szeretné hagyni az örökösödésből (halála után) és ráíratja a másik gyerekre, majd 15 éven belül meghal, akkor a részét megkaphatja, de 15 év után már n nem?
Vagyis nyugodtan kiturhatja az egyik gyereket a másik javára?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.09. 06:52

Az egyszer se biztos. Egyrészt osztályra bocsátani csak ingyenesen juttatot dolgot lehet. Másrészt osztályra bocsátani csak azt a dolgot kell, amelynek hozzászámítását az örökhagyó kifejezetten kikötötte, de legalább az összes körülményből arra lehet következtetni, hogy a hozzászámítás kötelezettségével adta.
Itt meg nincs arról szó, hogy az örökhagyó az adott dolgot még életében ajándékként adja az egyik gyermeknek (a "ráíratás" jelenthet adásvételt, eltartási, életjáradéki szerződést is pl.) De ha ingyenesen adja is, úgy tűnik ezt épp azért teszi, mert a másikat ki akarja szorítani. Vagyis éppenséggel nem a hozzászámítás kötelezettségével ad.

A köteles részre jogosultság viszont megmarad, ha az örökhagyó haláláig nem telik el 15 év.

tomas64 # 2008.06.09. 05:49

Ha még életében rendelkezik a szülő arról, hogy ingatlanát az egyik testvérre ruházza át, és ezt ingyenes juttatásként teszi, osztályrabocsájtásnak lesz helye a hagyatéki eljárás során,azaz az ajándékozott ingatlan értékét hozzáadva a hagyaték tényleges értékéhez kerül megállapításra a testvérek örökrésze.

monalisa1 # 2008.06.08. 16:46

"A szűlői lakás egyedül az anyukája nevén van, tehát ő 100%-os tulajdonos, apuka nincs a képben."

Ha a lakás esetleg még az anyuka leánykorából az övé, vagy netán örökölte a saját szüleitől stb. stb., akkor különvagyona. Azonban ha "csak" az ő nevén fut, azonban a házassági vagyonközösség ideje alatt szerzett közös ingatlanvagyonuk, akkor a férj fele részben tulajdonasa annak: ingatlannyílvántáson kívüli tulajdonlás fogalma.

Amennyiben ezen utóbbi eset áll fent, akkor az anya csak 50%-ban tulajdonosa a lakásnak.

juci1010 # 2008.06.08. 16:24

Igen életében mindenki azt csinál a vagyonával amit akar, a szülő is.
Üdv.

mockingbird # 2008.06.08. 16:17

Kedves hozzáértők!
Remlem tud nekem segíteni valaki az alábbi két kérdésben.

Egy kedves barátomnak megromlott a kapcsolata a testvérével(édestestvér).A szülői lakás egyedül az anyukája nevén van, tehát ő a 100 %-os tulajdonos, apuka nincs a képben. Abban az esetben ha az anyuka meghal indíthat-e a testvér olyan eljárást, hogy a lakást csak ő örökölje, vagyis megfoszthatja -e az 50%-os résztől a testvére a barátomat (ez a bejelentett állandó lakcíme).
A második kérdésem az lenne, hogy az anya rá tudja íratni a másik testvérre a lakást anélkül, hogy a barátom tudna róla (az állandó lakcímet nem kívánja megváltoztatni) és ezáltal megfosztja őt az 50%-tól.