Haszonélvezői jog és banki kölcsön.


Egyjogász # 2008.06.20. 16:35

Így van. Köznapi nyelven, a bank - általában - csak úgy ad ingatlanfedezetre hitelt, hogy ha a törlesztéssel bármi gond van, akkor az ingatlant rögtön értékesíteni tudják, és a kihelyzett hitel megtérüljön. (Ez persze azzal jár, hogy a bentlakó tulajdonosokat - a hitelfelvevőt - kiteszik az ingatlanból.)

Ennek a haszonélvezeti jog jelentős korlátja, ugyanis haszonélvezettel terhelten jelentősen forgalomképtelenebb az ingatlan, vagy ha el is tudják adni, lényegesen kevesebbért, mint haszonélvezet nélkül. (És a haszonélvezőt se a bank, se az új tulajdonos nem teheti ki az ingatlanból.)

Ezért akarják lemondatni a mamát a haszonélvezetről, ami praktikusan azt jelenti, hogy ha a bank ráteszi a kezét az ingatlanra, őt is rövid úton ki lehet rakni onnan. (Amit haszonélvezőként nem lehetne.)

Tekintve, hogy a haszonélvezet vagyoni értékű jog, a haszonélvezetről történő lemondásért a haszonélvező jelentős pénzbeli ellentételezésre tarthat igényt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.20. 15:13

Haszonélvezetet nem lehet "felfüggeszteni". De egyébként is a bank, ha valóban a haszonélvezet törlését követelné, akkor megkövetelné azt is, hogy tulajdoni lappal igazolják a megtörténtét.
Azonban azt, hiszem, valamit félreértettél. A bankok nem a haszonélvezet törlését szokták feltételül szabni, hanem azt, hogy a haszonélvező a kölcsönszerződés felmondása esetére mondjon le a haszonélvezetről. Illetve bevonják adóstársként, aminek az eredménye az, hogy adott esetben a haszonélvezettől mentesen lehet árverezni az ingatlant.

Nekem sokkal gyanúsabb az, hogy 1/2 tulajdoni hányadra folyósítsanak kölcsönt. Az ugyanis nagyon rossz fedezet.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.20. 15:05

Ez hogyan lenne ? A banknak azt mondanák, hogy nincs haszonélvezeti jog, de a tulajdoni lap III. részén fel lenne tüntetve? Ugyan hogyan ?

malvina # 2008.06.20. 13:11

Lakás társtulajdonosként (50-ban enyém a lakás, a további 50% a testvéremet illeti) fel szeretnék venni egy banki kölcsönt az Allianz Banktól és a bank azt az elvárást tűzte ki a kölcsön megadásának feltételeként, hogy az édesanyam mint a lakás haszonélvezője mondjon le haszonélvezői jogáról.

Jogi jellegű kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mi a teendő a kölcsönt adó bankkal szemben? Van arra jogi lehetőség, hogy a haszonélvezői jogot szüneteltessük vagy felfüggesszük a banki kölcsön visszafizetésének ideje alatt, úgy hogy közben a tulajdoni lapon feltüntetett tulajdoni viszonyokat ne kelljen megváltoztatni, azaz továbbra is az édesanyám legyen a lakás haszonélvezője?

Ha igen, akkor mi a jogi eljárása a haszonélvezői jog felfüggesztésének, elég egy ilyen jellegű nyilatkozatot megtenni a bank előtt? (csak attól tartok, hogy a bank majd jelzi a Földhivatal felé a beálló változást).

Előre is nagyon hálásan köszönöm segítségüket.