osztatlan közös tulajdon


Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.19. 09:45

Rendben.

Helyszín: a lakásom fürdőszobája

Időpont: 19.30-8.15-ig fürdök

Párbajsegédeim: a társtulajdonos és az özvegyi haszonélvező

Kéretik pontosan megjelenni. Aki ott lesz ott lesz, aki meg nem, az lemarad.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 09:46

Aha. Tehát a társasházban, ahol csak egyes helyiségek és épületrészek állnak közös tulajdonban, érvényesül a közös lónak túros a háta elv, de az osztatlan közös tulajdonú ingatlanban, ahol minden közös (dacára a használati megállapodásnak), nem?

Megjegyzem, mintha az általad citált népi bölcsesség is a rómaiak nézeteit tükrözné.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.19. 09:58

Nem dacára. Egy feles közös tulajdonú természetben külön álló családi házas ingatlanban a használati megállapodással sokkal inkább elkerített vagy, mint egy olyan nagyszámú társasházban, ahol még a lakásod felújításában is a társtulajdonosok döntenek.

Mallinalli # 2010.02.19. 10:00

Rendben. Közös lónak túros a háta. Innen induljunk.
Van egy telek. Felénél húzódik egy kerítés, amelynek két oldalán két, műszakilag teljesen elkülönülő, ám egymásnak épített ház áll. Külön tűzfal, tető, közművek, stb. Tulajdonosok szerződésben rendezik, hogy x az egyik telekfelet használhatja a felépítménnyel, y meg a másikat. Egyetlen négyzetcentiméter sincs, amit közösen használnának. Egy sem. Nincs többlethasználat, sem közös sufni a kert végében.

Most van rajtad a sor, hogy megmondd, ez miben rosszabb, mint mondjuk egy társasház. De konkrétan. Nem a rómaiakra meg a túros hátra hivatkozva, hanem konkrétan.

Mallinalli # 2010.02.19. 10:02

Látom, azért valaki érti, mire gondoltam a társasházas hasonlattal :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 11:40

Abban, hogy közös tulajdon. Minden négyzetcentimétere. Azok a négyzetcentiméterek is, amelyeket te használsz. Ezzel szemben a társasházi lakás a kizárólagos tulajdonom (vagy az asszonnyal közös, de az más).

Mallinalli # 2010.02.19. 12:12

Az a gond, hogy leakadtál annál az alapvető evidenciánál, hogy minden négyzetmilliméter közös tulajdon. Ez egy jogelméleti fejtegetésben rendben van, de a való életben magasról tojok arra, hogy a kertemben lévő fűszálak mindegyikének fele részben a szomszédom a tulajdonosa, ha egyszer nincs legális jogcíme arra, hogy akár csak az ujja hegyének a végét is átdugja a kerítésen, ami elválaszt tőle.
Ugyanígy, egy átlagos társasházi lakás tulajdonosát sem szokta frusztrálni a gondolat, hogy a lépcsőnek, amin felbattyog a lakásához, 12/12000 arányú tulajdonosa csak, hasonlóképp az sem, hogy a lakásának a tartófalból álló részei, a homlokzat meg egyebek sem az ő tulajdona. Mert alappal bízhat benne, hogy magára csukja az ajtót és senki nem zargatja akkor sem, ha egyébként 13/4567-ed tulajdonosa a homlokzatnak. Na, épp ez a helyzet a használatot szerződésben rendező tulajdonostársak között is. Avagy mivel ő sem akar velem fürdeni, alappal bízik benne, hogy én sem vele.
Minden gond ott kezdődik, ha vita és veszekedés van. De ott és akkor sem jobb egyik forma a másiknál, avagy anyám kénytelen volt a szélső társasházi lakásában horribilis összegeket fizetni a fűtésért azért, mert 16 másik lakó olyan elszámolási rendszert szavazott meg, ami neki hátrányos. Én meg úgy, azt és akkor fűtök, amire csak engedélyt kapok a gázművektől, legkevésbé az egy szem tulajdonostársamnak van ebbe beleszólása.
Ez persze egy kiragadott példa volt, de arra jó, hogy szemléltesse, mennyire nem fél senki a tuti társasháztól, de mennyire tart az osztatlan közös tulajdontól.

Gyakorlati érveket meg továbbra sem mondtál.

nanemaaa # 2010.02.19. 12:22

Azt hiszem, én megvakultam. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 12:23

Én már csak ilyen konzervatív vagyok. (Ha úgy tetszik: fafejű.) Úgy szeretem, ha az enyém, ami az enyém.
Az megvan, amikor Madáchnál Ádámnak első dolga a Paradicsomból való kiűzetés után, hogy saját tulajdonként bekerítsen egy darab földet? Miközben ketten voltak az egész világon...

Mallinalli # 2010.02.19. 12:25

"Abban, hogy közös tulajdon. Minden négyzetcentimétere."

Különben érdemes belegondolni - ha már szőrözünk -, hogy egy társasházi lakásból mi is az, ami tényleg a te tulajdonod. Visszagondolva a saját előző ingatlanomra, volt 4 válaszfalam, 50 nm parkettám, 10 nm járólapom, némi csempém, egy konyhabútorom, egy wc-m, egy kádam, és egy mosdókagylóm úgy 6 beltéri ajtóval. A többi, értsd főfal, kémény, csövezés, homlokzat meg miegyéb mind társasházi közös tulajdon volt. Amikor cirkót akartam, járhattam végig az egész lépcsőházat, hogy beköthessek a kéménybe. A homlokzathoz nem nyúlhattam hozzá, hótkomolyan kénytelen voltam végighallgatni, hogy egy 3 lépcsős feljáró felújítása több, mint egy millió forint, hiába magyaráztam, hogy lépcsőházanként egy kuka szerintem kevés, az egyik falhoz, ami történetesen tartófal, csak a társasház beleegyezésével nyúlhattam hozzá és stb.
Ehhez képest most a veszélyes osztatlan közös tulajdonomban senkivel nem kellett a fűtésemről egyezkedni, a homlokzat olyan, amilyennek nekem tetszik, nem fizetek milliókat piszlicsáré felújításokért, annyi kukát rendelek, amennyi nekem tetszik és senki nem teszi tele sittel másnapra, és stb.
Borzasztó; magam is úgy vélem, hogy a társasházi lakás sokkal magasabb életforma és emlékszem is, hogy nyugodtabban tértem nyugovóra esténként, amikor még tudtam, hogy a 123456/0/A/45 hrsz-nak csak és kizárólag én vagyok a tulajdonosa, senki más. Minden négyzetcentiméterének.

Mallinalli # 2010.02.19. 12:40

"Én már csak ilyen konzervatív vagyok. (Ha úgy tetszik: fafejű.) Úgy szeretem, ha az enyém, ami az enyém."

Na, erre válaszoltam, erre elszállt. Röviden még egyszer:
A tulajdonjog tartalma nem a tudat, hogy valami a Ptk. szerint minden atomjában a tiéd, hanem a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés, éspedig kizárólagosan; ez egyenlő a tulajdonjog lényegével.
Ebből esetemben egy szenved csorbát: a rendelkezés, ti. a szomszédomnak elővásárlási joga van.
Azért erre nem mondanám azt, hogy hülye, aki megveszi, vagy nem érti.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 12:54

Mondtam én, hogy a társasház a netovább?
De azt állítom, hogy neked is jobb lenne, ha az, ami most osztatlan közös, jogilag társasház lenne. Mert amíg nem az, addig a cirkót a tulajdonostársadnak is építed, a jakuzzit szintén, de még a beépített mosogatógépnek is tulajdonosa lesz ő is.

Mallinalli # 2010.02.19. 13:40

Azt mondd meg nekem, hogy mire megy a szomszédom azzal, hogy a Ptk. szerint a cirkóm az övé is, ha nem birtokolhatja, nem használhatja, nem fűthet vele és nem adhatja el?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 14:08

Mondjuk kéri az osztatlan közös tulajdon megszüntetését, úgy hogy te váltsd magadhoz az ő tulajdoni hányadát. Az érték megállapításához pedig szakértőt kér, aki az egész ingatalan értékét fogja megadni, és ennek az értéknek a tulajdoni hányada szerinti része jár a tulajdonostársnak, nem pedig az általa használt rész értéke.
Felléphetsz, persze, elszámolási igénnyel az általad a közös tulajdonú ingatlanon eszközölt értéknövelő beruházások miatt, de neked kell bizonyítanod.

szuperka # 2010.02.19. 17:10

Igen hasznos hozzászólásokat olvastam. Nálunk nincs semmiféle veszekedés, nem is találkozunk. Háromlakásos az osztatlan tulajdon, amikor nemrég tulajdonos váltás volt, kértem irjunk új használati megállapodást, az volt a válasz, hogy ők azt vásárolták meg, ami jelenleg van. Tulajdoni hányadot vásároltak, nem használatot. Sajnos nem értették meg, ezért találkozunk a biróságon.
Egyébként ami az enyém és kifizettem - ill. jelzáloggal terhelt - természetes,hogy birtokolni akarom. A társasházi átalakulás semmiféle hátránnyal ez esetben nem jár,sőt... nálunk is minden külön müködik /gáz,áram.stb./

MajorDomus # 2010.02.19. 20:57

Előnnyel- viszont annál inkább.
Pontosan körül van irva,hogy mi a tied s meddig.
Malinalli véleményében is van sok igazság, csak egy dologról feledkezik meg, a ,,török átokról,,
Amit leirt az ideális egy jó szomszéd esetében,de ha kifog egy kötözködő hűlyét. Mindjárt vágyik vissza a 8-ik emeletre.

szuperka # 2010.02.21. 09:58

Igazad adok Neked, jöhetsz az osztatlan közös tulajdonú fürdőmbe fürdeni. :)

ragyasdezso # 2010.02.21. 10:18

MD most közgyűlésekre jár, nincs ideje közös fürdőre! :lol:

MajorDomus # 2010.02.21. 11:14

Sajna ez igy van !
Na de közeleg május 31 !

InezRanhis # 2010.02.22. 20:56

Szerbusztok, itt Inez..
Segííítség.
Vettem 10 évvel ezelőtt egy fél házat, a kerítések már megvoltak a kertben. A szomszédnál magas sövények, osztatlan közös tulajdon. Idén tetőt kellett cserélnem az én házrészem felett, a szomszéd pedig közölte hogy a kur.. anyámat, ha felette nem cserélek tetőt. Neki nem cseréltem. Én ilyen kis renitens vagyok. Az építész meg úgy látta, hogy az én telkem kisebb is, és ki kellene adnia a szomszédnak azt a fele ingatlant, amit papíron eladott. Összes papír be a bíróságra, kértem hogy állapítsa meg a bíróság hogy az ingatlan fele tényleg az enyém. A szomszéd ordít mindig mikor meglát az utcán. Még néhány papír be a bíróságra becsületsértésért, zaklatásért, satöbbi.. (Erre még nem indult meg semmi, de majd fog.)
Bíróság: majd rendel ki igazságügyi szakértőt, de addig is rajzoljam le, és írjam le hogy hol és mekkora részt akarok. Basszus, ezt honnan tudjam? Még nem volt a szakértő, tehát nem tudom, mennyi jár nekem egyáltalán.. Írtam, rajzoltam valamit, elküldtem.
Kérdések:

  • Mit fog még kérni a bíróság azért, hogy nagy és hosszú procedúrával megállapítsa, hogy tényleg a fél ingatlant vettem meg?
  • Mire készüljek? El fogok boldogulni a PTK-van a zsebemben, vagy kell egy profi jogász? Egy vasam sincs..

Előre is köszönöm.
Inez.

MajorDomus # 2010.02.22. 23:06

Az nem is kell csak néhány szines papirdarab Szent Istvánnal.

Én javasolnám az adás-vételi szerződést elolvasni. Abban benne szerepel hogy mit vettél meg.
Ajánlott irodalom a földhivatali térképmásolat a családi könyvtárba elhelyez.
Geodéta(földmérő) ,,felbérel,, telek felmér, 1/2-ed rész kimér.
(figyelembevéve a szokásjogon alapuló használatot és az épületek fekvését)
Ezzel már -mehetsz a biróságra.

nanemaaa # 2010.02.23. 14:01

Fogadj ügyvédet. Először kérd ki a tanácsát, majd alkalmasint inkább még a per előtt vondd vissza a keresetedet, mint hogy elbukd.
Ugyanis nem a fél ingtalant vetted, hanem 1/2 tulajdoni hányadot. A kettő nem feltételenül ugyanazt jelenti.

szuperka # 2010.02.23. 15:56

Röviden leirnád hogy értelmezhető az, hogy nem fél tulajdont vett, hanem fél tul. hányadot. Az egésznek a fele az 1/2 tulajdon. Köszi a válaszod.

InezRanhis # 2010.02.23. 16:14

Köszönöm a válaszokat..
A szomszéd az ingatlan 1/2-ed részét adta el.. Én úgy tudtam, hogy a tulajdonjog nem évül el. Ha eladta egy ingatlan felét, és kerítéssel leválasztotta, akkor azt ki is kell adnia természetben szerintem. Mind a két házrésznek külön bejárata van, nincs közös használatú rész..

nanemaaa # 2010.02.23. 16:37

Ezt hívják osztatlan közös tulajdonnak. Megvehetted volna a 2/3-át és használhatnád a telek 1/4-ét, ha így állapodtok meg. Nem beszélve arról, ha az 1/4 telken álló épületek értéke megegyezne a 3/4-en állóéval.
Le volt kerítve a telekrész, azt vetted meg. Ha ettől eltérő használatot szeretnél, akkor újból meg kell állapodnod a társtulajdonossal.