vízdíj - elszámolás társasházban


oligaliga # 2018.03.22. 07:02

Jogálom

Ha a számlát nem látjátok, akkor természetesen elkérhetitek a közös képviselőtől. Ha van számvizsgáló bizottság, akkor nekik mindenképpen joguk van a társasházi beszámolót az elfogadó közgyűlés előtt átnézni. (Társasházi tv. 51.§) Ha nincs SZB, akkor is lehet olyan tulajdonostársat választani, aki ezeket a feladatokat ellátja, persze, ha az SZMSZ ezt előírja.

Szerintem megér egy kört a vízműnél megkérdezni, hogy mint tulajdonostársnak, kiadják-e neked a bekötési mérő számláit.

Jogálom # 2018.03.22. 07:08

oligaliga

Pontosan ez a tervünk - lekérni a vízművektől - díjbeszedő - a számlákat. SZB nincs, kicsik vagyunk. Nekimehetnénk arccal a közös képviselőnknek, de lakótárs, kis közösség, így első körben utánajárnánk mi. Egyelőre pitiáner húzásnak tartom ezt a húzást, ha ez vban bebizonyosodik, de az ügy, a módszer jogilag nem pitiáner.
Azon gondolkozom, mivel a vízműveknél nincs bejelentve sztem, épp ki a közös képviselő, társasház nevén lehet a számla, vmi kk átadás-átvétel ürügyén, vagy szb szöveggel számlamásolatot kérünk magabiztosan, lakcímkártyával, ami azonos a társasház címével, ha ez nem megy, akkor a kk-t vesszük elő, de előtte kerti vízóra csekkolás, van-e.
Köszi a segítséget.

oligaliga # 2018.03.22. 07:11

Jogálom

Szinte biztos vagyok benne, hogy a vízműnél be van jelentve a közös képviselő, anélkül nem tudnák, ki intézkedhet szerződéskötésnél. A mellékemérők szerződéséhez is kellett a társasház hozzájárulása, amit a közös képviselő írt alá.

Kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény, ha gondolod, akár e-mailen is megbeszélhetjük.

Jogálom # 2018.03.22. 07:31

oligaliga

Mivel nem milliók sikkasztásáról van szó, de egyre büdösebb helyzetről, akkor szb-re hivatkozva megpróbálunk számlamásolatot kérni díjbeszedőtől.
Mivel elhangzott a kk-tól, hogy ez "elfolyás" miatt van, és mivel a kimutatásban látszik az ütemes növekedés, ott a menekülőpálya neki, hogy "oké, vizsgáljuk ki, hol folyik el", de innentől ezzel hónapokat már nem szeretnénk várni. Közös célú ügyekben, jobbító szándékú ügyekben, nyílt felvetésre is a lakóközösség ostobábbik része a rebelliseket, az ellenséget látja bennünk.
Nem a jópofizás lesz a cél, de most ezt első körben, ameddig mód van nem bevonni a kk-t, utánajárunk mindennek, amennyire csak lehet, és ahol elakadunk, kérjük a számlát tőle.
Én azon akadtam ki a közgyűlés után, hogy 2 másik tulaj helyeslően bólogat, hogy természetesen "sosem egyezik a főmérő az elmérők állásával, és az elfolyás olyan, mint az időjárás, természetes".
Kezd összeesküvés mániám lenni.

Másik kérdés, a főmérő számláján megjelenik az összes almérő értéke? (Külön almérő szerződések vannak) Mert akkor nem megyünk semmire, fogalmam sincs, ki mennyit fizet havonta. Marad ez a elzárunk, kinyitunk, de hát nem jó akció...

Jogálom # 2018.03.22. 07:36

oligaliga

Közös mérő értéke, almérők kifizetése.

Saját új kérdésemen agyalva: de ő, a kk sem látja, mi, a lakók mikor és hogy fizetünk saját szerződésünk után, nem? Csak ad akkor a dbh vmi kimutatást, mi az, amit az almérők után fizetnek emberek.

Nekünk azt kéne látnunk, mi a közös fogyasztás - almérők után fizetett díj.
Látjuk azt is a számlán, melyik almérő mit fizet?

oligaliga # 2018.03.22. 07:57

Jogálom

A bekötési mérőn mért fogyasztásból vonják le a mellékmérők fogyasztását, így azt mindenképpen látni lehet a számlán. Azt, hogy ezután ki, mennyit és mikor fizet, van-e elmaradása, a számla nem tartalmazza.

oligaliga # 2018.03.22. 07:59

Jogálom

Az elfolyás maga nem természetes. A bekötési m érő és a mellékmérők között mindig van valamennyi veszteség, ami a közös helyiségek vízellátását jelenti, de - ha csak nem a ház csapjáról mossa valaki a kocsiját - az nem szokott jelentős összeg lenni.

MajorDomus # 2018.03.23. 13:54

Max.10-15 %

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.23. 18:04

A bekötési m érő és a mellékmérők között mindig van valamennyi veszteség, ami a közös helyiségek vízellátását jelenti,
Tévedsz. A szolgáltató csak akkor hajlandó a mellékmérők alapján számlázni, ha mindenkinek van mellékmérője, és a közös helyiségekben sincs külön nem mért fogyasztás. (Ez a technikai feltétel, van pénzügyi is.)

MajorDomus # 2018.03.23. 19:44

Tévedsz. A szolgáltató csak akkor hajlandó a mellékmérők alapján számlázni, ha mindenkinek van mellékmérője, és a közös helyiségekben sincs külön nem mért fogyasztás.

Ez nem igaz!!!

Az ország 20 közigazgatási egységében éppen 8 féle módon történik az elszámolás,van ahol
nem olvassák a mellékmérőket,a főmérőn mért fogyasztást egyben kiszámlázzák a háznak,a közös képviselő meg beszedi a mellékmérőö alapján,ez esetben ezek költségosztók! Hitelesitési időnél nem mindegy.

Jogálom # 2018.03.23. 19:45

Kovács_Béla_Sándor

Ha visszaolvastál, láthattad, hogy az általam leírt esetben mindenkinek van mellékmérője, és ahhoz önálló szerződése. A vita sok kommentes, kezdd az én első kommentemnél, de ezen a részén már túl vagyunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.23. 19:46

Figyelmetlen vagy: két feltételt írtam, nem ezt az egyet.
Ráadásul nem is hozzád szóltam.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.23. 19:47

Major, ezt nem a szolgáltató kénye-kedve határozza meg, hanem jogszabály.

Jogálom # 2018.03.23. 19:49

oligaliga

Köszi a főmérős számlainfót, akkor így van értelme beletekinteni.
Többieknek is köszönöm a hozzászólást, de aki a legutolsók alapján szeretne még kommentelni, ne tegye, mert számos esetben olyanban adtok tanácsot, ami tisztázva és cáfolva van már, ugyanis részletes esetleírást adtam a legelső kérdésemkor. Ne nyissunk ötödjére vitát arról, van-e almérő, és külön fizet-e, mert igen, önálló almérős szerződések vannak, mindenkinek, és a kérdésem sem ez volt.
Ezennel a vízdíjelszámolás kérdésemet lezártam, minden kérdést megvitattunk. Köszönet.

drbjozsef # 2018.03.23. 21:26

MD,

Tévedsz. A szolgáltató csak akkor hajlandó a mellékmérők alapján számlázni, ha mindenkinek van mellékmérője, és a közös helyiségekben sincs külön nem mért fogyasztás.

Ez nem igaz!!!

Az ország 20 közigazgatási egységében éppen 8 féle módon történik az elszámolás,van ahol
nem olvassák a mellékmérőket,a főmérőn mért fogyasztást egyben kiszámlázzák a háznak,a közös képviselő meg beszedi a mellékmérőö alapján,ez esetben ezek költségosztók! Hitelesitési időnél nem mindegy.

Észrevetted, hogy az első és a harmadik bekezdésedben két teljesen más dologról írsz?

nem figyeltél szerintem eléggé, mert Te is azt írtad, amit KBS mond :

VAGY mindenkinek van hitelesített vízmérője, és csak ekkor kap külön önálló számlát közvetlenül a szolgáltatótól mindenki,

VAGY ha nincs mindenkinek mérője, akkor a szolgáltató a főmérőt fizetteti ki, és a társasház magában lejátssza az elosztást, amihez a szolgáltatónak köze nincs.

Nálunk kb. a fele háznak van vízmérője, a társasház kapja a számlát, és az szmsz szerint tulhányad arányosan kell fizetni. Éppen most megy a huzavona, hogy a mérősöknek, akiknek hideg és meleg vízre is van természetesen órájuk, és a meleg vízért többet fizetnek, kvázi kétszer kifizetve a hődíjat, mert a nem órások csak egyféle vízdíjat fizetnek, és a teljes ház dobja össze a gázszámlát.

MajorDomus # 2018.03.25. 12:30

Drb

értem én,én pontosan azt a példát hoztam fel,amit leirtál.

de az nem igaz,hogy ha a ház 80 lakásának csak akkor számláz a szolgáltató,ha mindenkinek van mellékmérője.

ha 80 lakásból 70 lakásban van mérő,akkor a főmérőből kivonja ezt a 70 lakást, nekik kiküldi a fogyasztást,a maradék fogyasztást kiterheli a fővizmérő órára,és kiszámd
lázza a társasháznak.

gyakorlatban úgy néz ki,fogyasztás főmérőn 600 m3,levonva 500 m3 a mellékelt fogyasztói lista szerint(név,lakásszám,óraállás) eltérés 100 m3,
fizetendő (társasház nevére szól a számla) 100 m3. mivel főmérőre szól a számla,ebben a felmosás és a kert locsolás is benne van.

mielőtt tovább vitatkozunk,kéthavonta 42 db ilyen számlát kapok.

kbs a jogszabályt ismeri,én meg (3 évtizede) a gyakorlatot.nem ugyanaz!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 15:01

Vksztv.: 52. § (1) Közműves ivóvízellátás esetében az elszámolás a bekötési vízmérő mérési adatain alapul.
(2) A bekötési vízmérő és a mellékvízmérők mérési különbözeteként megállapított vízfogyasztás utáni víziközmű-szolgáltatási díjat a bekötési vízmérő szerinti felhasználó fizeti meg a víziközmű-szolgáltatónak.
(2a) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a víziközmű-szolgáltatási díj elszámolásának alapja a mellékvízmérőkön mért fogyasztás, ha

  1. valamennyi elkülönített vízhasználói hely hatályos mellékszolgáltatási szerződéssel rendelkezik és az ivóvízvételi helyek fogyasztását kizárólag hiteles, plombával vagy záró bélyeggel ellátott mellékvízmérőkkel mérik, és.
  2. a mellékvízmérőkön és a bekötési vízmérőn mért fogyasztási adatok, valamint a helyszíni ellenőrzés alapján a csatlakozó hálózati szakaszon a karbantartás elmaradására visszavezethető vízveszteség vagy az elszámolatlan vízvétel lehetősége kizárható.
Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 15:03

2013. előtt ezen feltételek megléte nélkül a szolgáltató szóba se állt a mellékmérősökkel, kiszámlázta az főmérőt a társasháznak, aztán rájuk bízta, hogyan osztják el. Annyiban igazatok van, hogy 2013. óta már egyenként is kötelesek szerződni a mellékmérősökkel - de ilyenkor a főmérő alapján is fizetni kell.

MajorDomus # 2018.03.25. 17:26

2013. előtt ezen feltételek megléte nélkül a szolgáltató szóba se állt a mellékmérősökkel,

dehogynem!

nekem 1990 óta van szerződésem,mint ,,elkülönitett vizhasználó,,!

(2a) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a víziközmű-szolgáltatási díj elszámolásának alapja a mellékvízmérőkön mért fogyasztás

na,ez lenne jó nekünk!!! de nem ez működik.

amit te beidéztél az arra vonatkozik,amit évek óta kifogásolunk,hogy ha minden lakásnak van mellékvizmérője,s az hitelesitett(tehát nem költségosztó),akkor a főmérő és mellékmérők közötti különbséget nem lehet a főmérő gazdájára kiterhelni!

ebben igazad is van,de a Vizművek ezt konkrétan leszarják. Ha minden oké, akkor 2 m3!!! tartozás miatt kizárnak egy lakást,s bukott az ügy.

a kényelmesebb megoldás felé mozdulnak el, a főmérő és a mellékmérő különbözetét küldik nekünk.

MajorDomus # 2018.03.25. 17:27

2013. előtt ezen feltételek megléte nélkül a szolgáltató szóba se állt a mellékmérősökkel,

dehogynem!

nekem 1990 óta van szerződésem,mint ,,elkülönitett vizhasználó,,!

(2a) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a víziközmű-szolgáltatási díj elszámolásának alapja a mellékvízmérőkön mért fogyasztás

na,ez lenne jó nekünk!!! de nem ez működik.

amit te beidéztél az arra vonatkozik,amit évek óta kifogásolunk,hogy ha minden lakásnak van mellékvizmérője,s az hitelesitett(tehát nem költségosztó),akkor a főmérő és mellékmérők közötti különbséget nem lehet a főmérő gazdájára kiterhelni!

ebben igazad is van,de a Vizművek ezt konkrétan leszarják. Ha minden oké, akkor 2 m3!!! tartozás miatt kizárnak egy lakást,s bukott az ügy.

a kényelmesebb megoldás felé mozdulnak el, a főmérő és a mellékmérő különbözetét küldik nekünk.

oligaliga # 2018.03.26. 12:38

MajorDomus

ebben igazad is van,de a Vizművek ezt konkrétan leszarják. Ha minden oké, akkor 2 m3!!! tartozás miatt kizárnak egy lakást,s bukott az ügy.

a kényelmesebb megoldás felé mozdulnak el, a főmérő és a mellékmérő különbözetét küldik nekünk.

Ez nem teljesen így van. A Vksztv. és az 58/2013. Korm. rendelet konkrétan meghatározza, hogy mikor lehet a mellékmérős szerződést felmondani. A Vhr. 84.§ (8) bekezdése szerint a mellékszolgáltatási szerződést az elkülönített vízhasználó 30 napos határidővel, a víziközmű-szolgáltató a fizetési késedelem miatt kezdeményezett fizetési meghagyás kibocsátását követő 15 napos határidővel felmondhatja. A víziközmű-szolgáltató mellékszolgáltatási szerződés felmondásáról a szerződés felmondásával egyidejűleg tájékoztatja a bekötési vízmérő szerinti felhasználót.

Konkrétan azt jelenti, hogy ha az elkülönített vízhasználók bármelyike akármennyi tartozást felhalmoz, akkor a szolgáltató felmondhatja a mellkémérő szerződését, és a különbözetet a társasház mérőjére terhelheti.

De! Ha a bekötési mérő és a mellékmérők is hitelesek, és nincs a karbantartás elmaradására visszavezethető vízveszteség vagy az elszámolatlan vízvétel lehetősége kizárható (nincs csőtörés és senki nem lopja a vizet), akkor lezárják a bekötési mérő szerződését és nem számláznak.

MajorDomus # 2018.03.26. 19:01

akkor lezárják a bekötési mérő szerződését és nem számláznak.

dehogynem!

azt a fogyasztást a főmérőre terhelik ki!
szerinted a bekötési (főmérőre)nem fognak számlázni egy 87 lakásos házban?

nem!
a mellékmérő szerződését mondja fel a vizmű,s szó nincs ,,Fizetési Meghagyásról,, csak egy felszólitó levelet kap és pont.

oligaliga # 2018.03.27. 09:11

MajorDomus

Ezen a területen dolgozom, tudom, hogy mit csinál a szolgáltató.

Ha figyelmesen olvastad volna a posztomat, akkor értenéd, amit írtam.

MajorDomus # 2018.03.27. 19:41

Na,akkor nézz utána,hogy megy ez, az ország különböző pontjain.
meg fogsz lepődni.

oligaliga # 2018.03.28. 05:44

Szívesen várom, hogy mely szolgáltató végzi ezt másképp.