vízdíj - elszámolás társasházban


verigaguriga # 2017.01.16. 21:45

"Ha jogosult vagy egyedül almérőre szerződést kötni,amit nem hiszek, akkor nincs közöd a társasház adósságához."

Ezt nem igazán értem.miért ne lennék jogosult szerződést kötni velük? Nekem nincs fennálló víz tartozásom.Tényleg jó lenne,ha valaki megmagyarázná nekem.Ha most vennék egy társasházi lakást,amin nincs tartozás,a vízművek megtagadhatja a mellékmérő szerződést a társasház tartozása miatt?

verigaguriga # 2017.01.16. 21:49

"Persze ha a képviselet törli a követelést, és a Damoklesz kardja eltűnik a fejed fölül, akkor nem pazarolnàd az idődet ilyenre"

Ha a törölné is a követelést,hogyan szerezzek a vízórámra hitelesítést?

verigaguriga # 2017.01.16. 21:56

Azt kihagytam az eddigiekből,hogy úgy mentem a vízművekhez szerződést kötni,hogy előtte azt aláírattam a közös képviselővel.Egy szót sem szólt,hogy gondom lehet.Holnap ismét nála kezdek.

verigaguriga # 2017.01.17. 18:17

Ez egyre jobb !!
Lecseréltem a vízórámat 11000 ft-ért,bementem a vízművekhez,hogy szerződést kössek velük,majd legnagyobb megdöbbenésemre közölte az ügyintéző,hogy mivel a társasháznak 700ezres tartozása van (víz+csat) ,ezért nem kötnek velem szerződést,csak akkor,ha ez rendezésre kerül,vagy viszek részletfizetési határozatot ?!!
Ezek után ma ismét bementem a közös képviseletre,aki kitalálta,hogy annyit tud segíteni,hogy amíg tartozása van a társasháznak,addig fizessem nekik azt az összeget minden hónapban,amit eddig a díjbeszedőnek fizettem átalányban. Kiszámolta,hogy akkor innentől kezdve 8700 ft kk ,300 ft felújítási alap , ill .7 köbméternek megfelelő víz 4200 ft ,tehát összesen 13200 forint. Kértem,hogy erről adjon egy hivatalos iratot,mire ,azt mondta,hogy mivel ez nem jogszerű ,azt nem ad,csak egy fecnit (külön csatoltam, többszöri felszólításomra írta csak alá).
Azt gondolom,hogy ez így nagyon nem stimmel,hiszen a határozatban 900 ft/nm van,amit szerintem nincs joga felülbírálni.Ha mondjuk 2 év múlva kitalálják,hogy én végig keveset fizettem,és fizessem be a különbözetet,nincs semmi a kezemben,csak 1 fecni ?!!
Ja,jelezte a közös képviselő,hogy ha ellent mondok a tartozásra,és perré alakul,azonnal visszaállítja a 27000-es közös költséget.

MajorDomus # 2017.01.17. 23:10

Na azért az lényeges, hogy a közös képviselő alàirta a mellékmérő szerződést. Ez úgy működik, hogy a 3 oldalu szerződést a Vízmű a fogyasztó, azaz te, és a fenntartó azaz a Társasház írja alá.

A szerződés ezzel jön létre, ugyanakkor bármelyik fél felmondhatja, ezt 99 %-ban a Vízmű teszi meg tartozás miatt.

Az más kérdés, hogy egyik felet sem lehet szerződésre kényszeríteni.

Döntened kell, hogy elfogadom a képviselő ajánlatát, vagy pereskedni fogsz. Én ah utóbbit választanám,

Ebben a szakaszban már ügyvéd ajánlott.

verigaguriga # 2017.01.19. 16:25

Az imént elmentem a Vízművekhez,hogy az ügyvédnő tanácsára beszerezzek valami iratot a későbbi bizonyítás érdekében ,hogy miért nem kötnek velem szerződést. Mivel másik ügyintézőhöz kerültem,nem is mondtam,hogy 2 nappal korábban elutasították a kérésemet,jeleztem,hogy szeretnék szerződést kötni ,és szó nélkül megkötötte az ügyintéző. Nem is értem már az egészet.Vicc az egész.

MajorDomus # 2017.01.19. 22:44

Akkor már nyeregben vagy. A vízórádat add le a laborban bevizsgálásra, arra a perben szükséged lesz. Remélem van hivatalos irat a kiszerelésről, amin szerepel az óraállás?!

Farkas-87 # 2017.03.26. 09:57

Tisztelt Fórumtagok!
Hasonló problémával küzdök én is: 2016-ban vettem egy lakást, ahol nem volt lecserélve a vízóra így a közös költség 40 ezer forint volt. A lakás birtokbaadása 2016.12.08-án történt, de valójában átköltözni csak 2017.02. hóban költöztem. Mivel a teljes ételár kiegyenlítés is csak 2017.02. hóban történt meg így a közös képviselő is csak ekkor kezdett el foglalkozni velem. (Megjegyzem, előzetesen többször próbáltam felvenni vele a kapcsolatot e-mailen, sikertelenül) 2017.01. hóban egy fatális véletlen során derült ki, hogy a vízórát le kell cserélni (jött a vízóraleolvasó, pont ott voltam és megkérdeztem a miénket miért nem olvassa le). Meg is kezdtem az ügyintézést, de 3 hétre kaptam időpontot a vízóracseréről.
Megmondom őszintén méltánytalannak tartom, hogy olyan időszakra fizessek ilyen összegű közös költséget, amikor bizonyítani tudom, hogy nem laktam az ingatlanban. Van ilyen esetben valami lehetőségem? Méltányossági kérelmet érdemes esetleg beadnom?
Az a helyzet, hogy természetesen én is eljárhattam volna körültekintőbben, de ha 2016. decemberében a közös képviselő tájékoztat (amikor az első e-mailt küldtem neki) akkor lényegesen kevesebb összeget kellene most megfizetnem.

drbjozsef # 2017.03.26. 18:12

Farkas,

métányossági kérelmet adhatsz be... de hova? A közös képviselőnek? Ő nem dönthet, az SZMSZ-ben el van írva feketén fehéren ki mikor mennyit fizet. A társasháznak? Szerinted, mit fog mondani a többség?

Egyszóval nem. Ezt kell fizetni és kész.

MajorDomus # 2017.03.27. 20:58

És miről tájékoztasson,mikor még nem is voltál tulajdonos?

A birtokbaadás napjától terhel a közös költség!
Cseréltesd le a vizórát,és erről kérj jegyzőkönyvet,a lecseréléskori vizóra állásról! Mivel megegyezik a birtokbaadási jegyzőkönyvön szereplő óraállással,a köztes,időre nem kell vizdijat fizetned!

arlima # 2017.04.13. 04:48

Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni.
Egy 6 lakásos társasházban is kötelező a vízóráknál a fő és a lakásonkénti mellékórák megléte?
A főórát nem lehetne megszüntetni? Ebben az évben elszámoláskor 61.000 ft tartozás jött ki, tavaly 40.000-et fizettek vissza. Nekünk ez nagyon nem tiszta.

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2017.04.13. 05:41

arlima

A főmérőt nem lehet megszüntetni, az méri ugyanis a társasház közös vízfogyasztását. Ezek pl. a kukatárolóban többnyire megtalálható fali kút, vagy az esetleges kertlocsoláshoz használatos vízcsap fogyasztása. Illetve ha a mellékmérőkig bármilyen vízelfolyás van csővezeték hibájából kifolyólag, azt is a főmérő méri, ebből kifolyólag van többnyire eltérés. Ha minden lakásban mellékmérő van és ekkora eltérés van a mellékmérők összes fogyasztása és a főmérő között, akkor ott valaki vagy mérés nélkül "dézsmálja" a vizet, vagy a vezetékrendszerrel van probléma. A hiba észlelése viszonylag egyszerű. Minden lakásban minden vízfogyasztót elzártok és ha az a kis forgattyú pörög a főmérőn, amely ugyebár az átfolyást jelzi fogyasztáskor, akkor gáz van és keressetek hozzá egy profi szerelőt. Sajna a vízmű csakis a főmérőig felelős a történetért, onnan kezdve már a ti dolgotok.

Persze a fentieknél alapból feltételeztem, hogy minden lakásban mellékmérő van. Ha nincs, akkor az a lakás fogyaszthat nagyon sok vizet, ahol ez nincs felszerelve. Ellenőrizzétek a fentieket és lehet kiderül a nagy különbség oka.

drbjozsef # 2017.04.13. 09:20

Persze, ha valaki szándékosan dézsmálja a vizet, akkor az nyilván nem fog kiderülni így, hiszen az illető a méretlen csapot is el fogja zárni. Viszont, ha hiba nincs, és ellenőrzéskor nem pörög a főmérő, de továbbra is eltérés mutatkozik a főmérő és az almérők összege között, akkor igen valószínű, hogy csal valaki.

MajorDomus # 2017.04.13. 19:23

Dehogynem!
A vizóra után el kell zárni a golyóscsapot,majd minden kifolyónál megnyitni a csapot ! Ahol folyik,ott lopják!

Tudnék mesélni!

smargo # 2017.07.17. 12:01

Segítséget szeretnék kérni az alábbi az ügyben: 24 lakásos társasházban közös vízmérő megléte esetén az egyedi vízmérő felszereléséhez elég-e a Közgyűlés többségi szavazata, vagy magasabb arányú szavazattal lehet csak ebben dönteni? Továbbá az is kérdés számomra, hogy lehet-e olyan eset, amikor nem az összes lakástulajdonos szerelteti be az egyedi vízmérőt, hanem csak azok, akik ezt szükségesnek látják? Van-e erre valamilyen jogszabályi előírás, vagy egyéb szabályozás?
Nagyon köszönöm a tájékoztatást!


El?rehozott öregségi nyugdíj

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.17. 12:37

Persze, hogy lehet bárhol külön mérő. Egyáltalán nem kell ehhez a többiek hozzájárulása.
De szerintem te valójában nem is ezt akarod kérdezni.

smargo # 2017.07.17. 15:42

Köszönöm a választ! Az én kérdésem lényege, hogy magántulajdonú társasház esetében, az egyedi vízmérő felszereléséhez a többi lakónak szükséges-e a beleegyezése, ill. kell-e hozzá a lakók többségének a hozzájárulása? Rendelkezik-e erről jogszabály, mert a társasházi törvényben nem találtam erre vonatkozó rendelkezést, vagy nagyon felületes lehetettem az átolvasásakor.
Ismételten tisztelettel köszönöm a választ.


El?rehozott öregségi nyugdíj

nonolet # 2017.07.17. 16:14

Az elszámolás rendjét kell rögzíteni ...
Aztán a szerint kell elszámolni.

Vagyis a közgyűlés nélkül nem fog menni a dolog.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.17. 17:10

Nem ezt kérdezte. Hanem azt, hogy a felszereléshez kell-e hozzájárulás. Arra meg már válaszoltam: nem kell.

Előbb-utóbb csak képes lesz megkérdezni azt, ami tényleg érdekli.

smargo # 2017.07.17. 18:55

Sajnálom, ha nem egyértelműen tettem fel a kérdésemet.
Az alábbiak miatt kértem az Ön segítségét: kistelepülésen élünk a 24 lakásos társasházban, és a júniusi hónapra lakosonként 5,3 m3 vízfogyasztás díja szerepel a havi közös költségben, A közös mérőt havonta leolvassák. Egyedülálló özvegy asszony vagyok, én úgy gondolom, a napi tusolás, mosogatás, mosás, főzés alkalmával nem fogyaszthatok el ennyi vizet. Ezért gondoltam arra, hogy egyedi almérőt szereltetnék fel, és természetesen a lakásomban a havi mért vízfogyasztást tisztességesen kifizetném. Ezért szerettem volna tájékoztatást kérni, milyen módon oldhatom meg ezt a kérdést, amelyhez több nyugdíjas szomszédom is szeretne csatlakozni. A sok vízfogyasztás szerintem az épület alatt lévő garázsokból slaggal történő kocsimosás, indokolatlan locsolás is okozhatja.


El?rehozott öregségi nyugdíj

nonolet # 2017.07.17. 19:37

"5,3 m3 vízfogyasztás díja szerepel a havi közös költségben, "

"én úgy gondolom, a napi tusolás, mosogatás, mosás, főzés alkalmával nem fogyaszthatok el ennyi vizet."

Dehogynem...

Egy tusolás percenként 10-15 liter tipikusan.
Máris megvan 2-3 m3 egy hónapra...

Heti 1 mosás még egy köbméter.

nonolet # 2017.07.17. 19:42

"A sok vízfogyasztás szerintem az épület alatt lévő garázsokból slaggal történő kocsimosás, indokolatlan locsolás is okozhatja."

Nos ezt akkor is szétdobják köztetek,
ha mindenki egyedi mérést csinál...

-

A dolog úgy működik ugyanis, hogy

A vízmű továbbra is a ház FŐMÉRŐ alapján számláz.

Abból levonják
az egyedi mérők által mértet,
mert
azt mindenki maga fizeti ki.

A maradékot (azaz a közös fogyasztást)
pedig
továbbra is szétosztják a lakók között.

-

Szóval, havi átlag 5 m3 körüli átalány esetén
aligha éri meg az egyedi mérőzés, szerintem.

MajorDomus # 2017.07.17. 20:18

A bibi ott van: hogy rendelkezik az szmsz a közös vizfogyasztás felosztásáról?

Ha egyenlő arányban,akkor inkább pancsolj te is.

vivien1201 # 2017.07.19. 15:56

Két lakásos társasházban lakunk.(eďdig családi ház volt,most lesz társaaházzá nyilvánítva.)Az én nevemen van a víz főmérő.A másik tulaj mellékvízmérőhöz kérte a beleegyezésemet amit az én pincémbe szerelne be.Ott ágazik el az ő lakásukba a vezezék.Csak olyan megoldásba mennék bele ahol nekem semmilyen felelősségem nincsen.Csőtörés..nem fizetés a részükről...Most lesz új helyrajzi számuk..én a teljes bekötés mellett vagyok...mert akkor nekik is főmérőjük lenne.kérem segítségét vagy tanácsát.Adamek Mária

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.19. 16:09

Társasházban két főmérő? Cseresznye.