Társasházak jogásza!


Hapciusz # 2020.01.19. 08:42

3. Konkrétan a beazo lakókat szivatták azzal, hogy minden más, jelentektelenebb munkákra költötték el a pénzt, pl. Lépcsőházi festesre. A tetobeazas, foltozgatas tobbszazezer Ft, ami jó üzlet a képviselőnek meg szakíjának. Évente többször foltoztak. És persze a képviseletnek elhitték hogy mi vagyunk rossz helyen, miért ott vettünk lakást??
Ezért lenne fontos a műszaki szakvélemény, ebből kifolyólag a fontossági sorrend. Ne a kkepviselő manipulaljon. Nem beszélve arról, hogy sok tűzeset vagy gázrobbanas megelozhető volna.
4. Így kötelezhető a ház, hogy ne pusztulnak le és ne legyen nagyobb káruk.
5. Túlterhelik a bíróságokat csipcsup percekkel, mint a határozatok megtamadasa. A kamaranak, jegyzői hivatalnak kellene átvenni ezeket a jogserteseket. Már ezzel is viszzafoghatnák a koklereket, mert a pereskedestol pont a tulajokat fogják vissza, a tv sértések konzervalodnak, sőt vérszemet is kapnak

Hapciusz # 2020.01.19. 08:30

Esetek a javaslati pontokra:

1.hangfelvetel hiányában nehezen bizonyítható a képviselet hazudozás és felre tájékoztatás, pl nincs már jokarbantartási kötelezettség, nincs assistance szolgáltatás, a tető miatt ázó lakóknak maguknak kell megoldaná a beázást, azért kaptak a biztosítótol penzt. Ezek mind hivatásos th kezelőktol hangzottak el. A hangfelvétel ezért nem érdekük.
2.a jgykonyv ezért nem lett aláirva mert, hazugságok át írták bele, és hiányzott több határozat, sőt előterjesztés sem volt a Meghívóban pl.ügyvedi költségekre, amit valszeg a képviselet hibájából fizettetnek meg velünk. De mivel nincs tv határidő a jkonyv hitelesitesere, a határozatok végrehajthatók enélkül is.

Hapciusz # 2020.01.19. 07:40

Majordomus,
Pl. :
1.legyen kötelező a hangfelvétel, a kgy-én résztvevő bárki felvehesse, a képviselő pedig tárolja azt, mondjuk 1 évig. Van Dropbox, drive, ahonnan megoszthato lenne a tulajok részére.
2 jegyzőkönyvnek elkészítése és alairatasa egyezzen meg a határozatok végrehajtási idejével, vonatkozzan a 8 nap a jgykonyvre is
3. Legyen kötelező a műszaki felmérés és szakvélemény a házra vonatkozóan, mondjuk 5 évente
3.muszaki szakvélemény szerint felújítási sorrend
4. Legyen kötelező a felújítási alap vmilyen formaja
5.legyen kötelező kamarai tagság és etikai bizottság, a kamaranak legyen hatásköre a kóklerek kiszűrésére

Később még írok, de már ennyi is rengeteget tisztítana a szakmában.

MajorDomus # 2020.01.18. 22:35

Nálad az ütötte ki a biztositékot,amit nem is láttál!
Állitólag benne van az szmsz-ben!
Olvastad,láttad?
Miért nem kéred el a közeli családtagtól?
.
Biróságon lehet perelni a bebetonozó szerződés megkötőjét csak értelme nincs. Vesziteni fog.
A 200 lakásos új társasházban a 10 % összegyűjtése és a képviselő megbuktatása - most még - nm fog sikerűlni. Kár a fáradtságétt

MajorDomus # 2020.01.18. 22:27

Nettó 500 ezer ft az bruttó 751.879 ft,a árulékokkal -alkalmazottakról beszéltél-az 894,747 ft! Ennyit nem fizetnek egy 200 lakásos társasházban Budapesten sem.
Azt is elfelejtetted leirni,hogy itt kötelezően további 200 garázs is van és legalább 20 üzlet.
Ez azt jelenti hogy amennyiben a költségvetésben bruttó 500 ezer ft szerepel a képviselő dijazására az kb.1200 ft/albetét ami igen barátságos összeg,már vidéken is ennyi a tarifa.
Én tavaly óta 1200 ft alatt nem dolgozom,ahol nem adják meg,ott azonnal elküldöm a házat.
A 20-40 ezer ft közös költség nem sok!
Mi az egyik lakásunkban 34 exret fizetünk,ebből kb.17 ezer a hőszivattyúk működtetése a 10ó m2 fűtésére,a pollenszürők karbantartása,a melegviz előállitása. Akkor még nem beszéltünk az autóemelők működtetéséről,a portaszolgálatról.
Ugye mindjárt nem is olyan sok.

MajorDomus # 2020.01.18. 22:10

Na,több részletben irom le.mert a hosszú beirás elszáll és nem jelenik meg!
Solnes
Megtéveszted az olvasókat.Több információ itt hiányzik.
Itt egyszemélyi alapitás történt a beruházó(és nem a kivitelező!)részéről,amit 100 %-os tulajdonosként a törvény szabta kereteken belűl természetesen megtehet.
Ebben az esetben az Alapitó Okirat és az Szmsz tartalmát kizárólag ő dönti el!

MajorDomus # 2020.01.18. 21:30

A társasházi törvényben mutass egy olyan pontot ami a közös képviselő érdekeit védi!..
.
Érdekelne!
.
Ird le a javaslatodat milyen pontot illesztenél be a törvénybe
ami a tulajdonosok érdekeit védi.
.
Tudod,mikor készült az új t.törvény a törvényelőkészitő szakbizottság -mint jelentős kezelőt- engem is megkeresett,az egyik javaslatom be is került a törvénybe. Megigérem neked.hogy a javaslatodat továbbitom nekik.

MajorDomus # 2020.01.18. 21:22

Hapciusz
Minden adatba betekinthetsz,a számlákba is egyeztetett időpontban!
A biztositó által kifizetett összegeket magad is látod május 31-ig,az éves elszámolás tattalmazni fogja.
A biztositó assistance sxokgáltatása ibolyát nem ér,az felejtős. A bixyositók például a Grouoama "mestervonal" szolgáltatása arra jó,ha péntek este csőtörés van a szeméttárolóban kijön és megjavitja. De ha eltört az esőlevezető és a strangot kell csetélni,arra már nincs kapacitása...Én is megpróbáltam ....
A közös képviselőnek önvédelemből rendelkeznie kell saját szakembergárdával,és ez egyre fontosabb mióta nincs szakmunkés,mert ha a 6.em.39-ben csőtörés van és ázik 3 emelet(minden héten jut nekem ilyen) akkor a tulajokat nagyon nem érdekli hogy mit ir elő az szmsz,azonnal intézkedjen a k.k de már öt percen belül ott legyen a szerelő.
Na most ez úgy működik,ha megvan a 10 éves munkakapcsolat,a sxajemberbek minden számkájátbidőben és pontosan kifizetted,nemcsak a csipcsup munkát hanem a nagyobb feladatit is ő kapja,akkor péntek este 9 órakor is veszi a ládáját és megy a helyszinre.
Ezt te nem fogod mrgérteni.
Nekem Karácsonykor 2 olyan dugulásom volt 2 különböző házban,hogy a lakásajtó alatt folyt ki a szarlé.
.
Még meg is kellett kamerázni a csövet,miután fekvették avwc csészét,hogy a csőben hol van a dugó?
Szerinted ezt az assistencia meg fogja oldani Karácsonykor?
.
Nekem a szerelők ünnepek alatt is ügyeletet tartanak műhelykocsival!!!
Pontosan a tulajok érdeke hogy ez igy műkődjön.

Hapciusz # 2020.01.18. 12:36

Amúgy egyetértek, hogy az ingatlanmaffianal elszalad a ló, a th törvény egy rakás sz@r, nem a tulajdonosok érdekeit védi és nincsenek visszatarto szankciók

Hapciusz # 2020.01.18. 12:33

Az is számít, mi van az Alapító okiratban és milyenek ott a tulajdoni viszonyok, értve ezalatt hogy ki van e fizetve minden lakás a kivitelezőknek?
Mert úgy viselkedik mintha 51% tulajdonresszel rendelkezne...
Ha nem így van, akkor 10% már levalthatja őket.

drbjozsef # 2020.01.18. 11:25

SolnesM,

Társasházi tulajok hányad szerinti 10% összeszed, aláírat, rendkívüli közgyűlés összehív, kk levált, gondnok elbocsát.

Nem tudom mi a "10 éves bebetonozás", ha ez egy határozott idejű szerződés, akkor annak kötőjét bíróságon beperelni.

SolnesM # 2020.01.18. 08:34

Nos a következőről kérném a véleményeket !

Adott egy újépítésű sok sok lakásos ház több mint 200 lakással. 180 -ba már be is költöztek.
Még az építés vége felé társasházzá alakította a kivitelező 2 emberét jól bebetonozta Közös képviselő + gondnok 500 - 500 ezer forint lapfizetéssel állítólag 10 éves szerződéssel.
hiányosság az van bőven.... főleg a közös placcokon.
arra hívatkoznak, hogy elfogyott a pénz... meg hát nincs ember. Mind a kettő elvileg igaz lehet.
De kérdezem magamtól meg a tisztelt publikumtól nincsenek itt törvényességi problémák , 10 évre bebetonozni már az alakuláskor , vagy pl. az hogy van az un szervezeti ls működési szabályzatban egy olyan passzus, hogy aki renitensen viselkedik a közgyűlésen pl. előre fel nem vett napirendi pontokat inditványoz, .. ellent mond az egy évi közösköltségnek megfelelő büntetést kap. mi ez a két ember ? vérbíró , Jó hogy nem kötél általi halált. Gyakorlatilag ez a két ember uralja a terepet …. jól bebetonozva.

200 feletti társasházi lakás a szokásosnál kétszeres közös költséggel 20 -40 ezer ft-ig.
A havi bevétel 10 milla felett.
Nem kellett volna elsőre egy un. ideiglenes társasházi konstrukciót alakítani ?
Egy közeli cs. tag lakik ott : mondom neki nyugalom , nem tart semmi sem örökké.
Egyenlőre a közösképviselő - gondnok duó sakkban tart mindenkit. ez nyilvánvaló 500 - 500 eft os nettó jövedelem nem semmi.
Ami nálam kiütötte a biztosítékot az a bírságolási jog.- ami állítólag benne van a z SZMSZ-ben.
Ja úgy általában íratokat nem igen adnak ki ….

Ez egyébként egy látlelet is lehet a magyarországi mikroközösségek belső viszonyairól.

Rájuk lehet telepedni.

amit még mondtam a cs. tagnak Harcolni kell ez ellen és aharcot nem feltétlenül nyilt sisakkal kell vívni... a harc az nem párbaj

Szomorú örökös # 2020.01.18. 07:19

Hapciusz

Rohadék th kezelő még le is tagadta, hogy van ilyen lehetőség.
Persze, mert a saját embereit hozza a túlárazott munkákra.

És ha nem az a „rohadék th kezelő” fogja a saját, megbízható és bevált vállalkozójával megcsináltatni az adott munkát, hanem te hozol egy olcsó mestert, akiről később kiderül, hogy kókány munkát végzett, akkor vajon vállalod-e a felelősséget? Sok esetben nem az ár, hanem az ajánlat tartalma számít, legalábbis értelmes emberek el is olvassák a teljes ajánlatot, nem csak a végösszeget nézik. Te viszont úgy látom, hogy az áránál tovább sohasem nézed.

Itt az én városomban volt egy nagyon okos ember - igazából rólad ő jut eszembe, mert ő is folyamatosan a házkezelőjét fikázta - aki azt hitte, hogy majd ő létrehozathat egy érdekvédelmi szervezetet, és majd ő határozhatja meg, hogy egy adott munkáért mennyit kell fizetnie, mindezt persze majd akkor, amikor már a munkát elvégezték. No sok sikerrel nem járt, mert az adott munka árát soha nem ő fogja meghatározni, hanem az, aki elvégzi. Ezt lehet kritizálni, de ha nem fizeted ki, azzal gyakorlatilag felrúgod a szerződéses feltételeket és az illető joggal mehet bíróságra utána, amit jó eséllyel meg is fog nyerni ellened, aztán a végére még többe fog kerülni a munka. De egy jótanács: ne a saját alkalmazotti órabéredhez mérd a vállalkozó rezsi óradíját, mert az nem a valóság lenne. Ő ugyanis egyedül fizeti a munkaadói és munkavállalói terheket saját maga után. Ezek egy részét te gyakorlatilag nem is látod soha, mivel a bérpapíron csakis a munkavállalói levonások vannak.

Hapciusz # 2020.01.18. 06:28

Majordomus,
Kötelező lenne kiadni, de az is érdekelne hogy eddig mikor és mire fizetett a biztosító... Mert a biztosító csak a közösképviselőnek ad ki adatokat, nekem nem.
A szakemberhianyt pedig megoldaná az assistance kiegészítő biztositas, de nem akarják csinálni, nekem nem adnak árajánlatokat az alkuszok, sem a biztosító.
Rohadék th kezelő még le is tagadta, hogy van ilyen lehetőség. Persze, mert a saját embereit hozza a túlárazott munkákra.

Szomorú örökös # 2020.01.17. 20:28

MajorDomus

alapelv,hogy 3 árajánlatból a Sz.bizottság javaslata alapján a közgyűlás dönti el a kivitelezőt.
A gyakorlatban csak 2 probléma van.
1.kötéllell nem lehet fogni embereket számvizsgálónak
2. Szakmunkást meg hálóval sem!

Bizonyos társasházaknál pedig vállalkozót, aki hajlandó árajánlatot adni akármilyen munkára is. Erre sem lehet ugyanis kötelezni egyiküket sem.

Szomorú örökös # 2020.01.17. 20:13

frozen

BTK, Alkotmánybíróság Mégis hol írtam ilyent?

Pocsék érzés ugye égni?
Mondtam már, hogy a fórum mindent megőríz! :-D

frozen 2020.01.17. 18:34
Ha két ügyvéd is azt mondta és ha van róla AB állásfoglalás is?

MajorDomus # 2020.01.17. 20:11

A társasház biztositása nyilvános adat,abba nemhogy betekintési joga van a tulajdonosnak,hanem kötelezően ki kell részére adni egy példányt.
.
Hogy a társasházban ki végez eseti karbantartási munkát arról a k.képviselő dönt.
.
A milliós felújitási munkáknál alapelv,hogy 3 árajánlatból a Sz.bizottság javaslata alapján a közgyűlás dönti el a kivitelezőt.
.
A gyakorlatban csak 2 probléma van.
1.kötéllell nem lehet fogni embereket számvizsgálónak
2. Szakmunkást meg hálóval sem!
.
.
A társasházi tulajdonosnak nem szükséges a jogi végzettség,de a józan ész nem ártana.

frozen # 2020.01.17. 20:02

Szomorú örökös

BTK, Alkotmánybíróság

Mégis hol írtam ilyent?

Mi a totó megfejtése?

Szavakat terelő juhásznő?

Múltkor még nem voltam szórakoztató VG

Szomorú örökös # 2020.01.17. 19:52

frozen

Társasházi tulajdonosi jogok” topik, tavaly november. Keress rá és olvasgasd. Akkor még csak jelzés szinten nyomtad a saját sirámodat, helyette okoskodtál társasházi kérdésekben. Azóta már BTK, Alkotmánybíróság, kisebbségi jogok, emberi méltósághoz való jog, minden volt, csak épp egy rendes orvos nem akadt, aki elhajtott volna az intézetben a számítógép mellől. Komolyan, jobban szórakozom már rajtad, mint a Dumaszínházon. :-D

Szomorú örökös # 2020.01.17. 19:23

frozen

Én nem szoktam tanácsokat osztogatni, főleg nem sokszor

Vigyázz, a fórum mindent megőríz!
Esetleg megkeressem neked őket?
Szívesen teszem, imádom, ha égsz. :-D

Szomorú örökös # 2020.01.17. 19:21

frozen

A két orvos nem egyformán diagnosztizált...

De még egyiknek sem sikerült az igazságot eltalálnia, mert akkor már rég zárt intézetben lennél. :-D

Kár, hogy a lipótot már bezárták...Pedig valaki nagyon szeretne oda bekerülni és tárt karokkal várnák.

Nyugi, azért akad másik hely is, ahová téged szívesen felvennének állandóra. :-D

Ma nagyon rá ér szegényke..

Tudod van az úgy, hogy valaki két-három nap alatt megkeresi bőségesen azt, ami elég neki arra a hétre, mert jó szakmát választott. De hát az nem otthon siránkozik, mert állítólag szívatja a többi lakótársa meg a közös képviselője. :-D

Aktahordóként rá is lehet látni...

Nem baj, mostmár tudjuk, hogy te mire vitted.
De azért ne aggódj, másnak ennél jóval több sikerült. :-D

Szomorú örökös # 2020.01.17. 17:11

frozen

az UH szerint szerencsére nincs kóros elváltozás, most melyiknek higgyek?

Szerintem inkább kérj egy CT vagy MR vizsgálatot, az tuti kimutatja a jelenlegi állapotodat.
Akkor már lehet ki sem engednek.

Szomorú örökös # 2020.01.17. 17:07

frozen

Aki jogi végzettséggel is rendelkezik, nem úgy mint egyesek...

Azért ezt a mondatodat ne felejtsd el, amikor másoknak társasházi tanácsokat osztogatsz. Elég gyakran tetted ezt itt. Csak épp kettőnk között az a különbség, hogy én nagyon sok társasházkezelőnek dolgozom és bármilyen furcsa, beszélgetni is szoktam velük, így jóval több a rálátásom, mint neked, aki egyelőre csak ugatja a jogot és szembemegy az összes lakótársával. Nekem eddig az tetszett legjobban, amikor BTK meg alkotmány emlegetése volt a haverod részéről, részedről meg emberi méltósághoz való jog, meg kisebbségi jogok sérelme, egyáltalán tudod-e, hogy mit jelent ez a szó, hogy kisebbség? :-D.
Szóval azon külön jót nevettem, hogy ezeknek mi köze egy jól működő társasházhoz. :-D

Ügyvéd látta és igazat adott...

Egy ügyvéd nem ügyvéd, azért nézesd meg másokkal is, mielőtt beledőlsz a saját kardodba a bíróságon.

Tudod az én „drága” rokonom ügyét is egy „ügyvéd” képviselte, aztán azért gyorsan kiderült, hogy nem egészen volt képben, mert bár előtte volt minden dokumentum, hogy a hagyaték mekkora vagyonrészről szól, mégis kiküldött egy olyan levelet nekem, amelyben még a saját külön vagyonrészemet (ingatlan) is elhunyt édesanyámnak minősítette és közölte, hogy az is beleszámít a számításba. Egészen konkrétan egy fél házrész 1/5 része volt mindig is az enyém, és csak a 4/5 rész volt a hagyaték alapja. Nyilván első körben közöltem vele, hogy mekkora marhaság, amit leírt.

Szóval egy ügyvéd nem ügyvéd, mert egyáltalán nem biztos, hogy úgy látja a történetedet, ahogy azt a bíró fogja a bíróságon. Nyugodj bele, hogy többféleképp is simán lehet értelmezni egy szöveget. Láthatod, hogy sok esetben az itteni jogászok is néha mekkora vitát levágnak egy-egy témakörben.

frozen # 2020.01.17. 16:32

Szomorú örökös

Ügyvéd látta és igazat adott...

Aki jogi végzettséggel is rendelkezik, nem úgy mint egyesek...

Ezen mit nem lehet érteni?

Én határozatokról beszéltem, félremagyarázó...

Szomorú örökös # 2020.01.17. 13:35

frozen

Már jeleztem neked reggel is, hogy csakis akkor lesz „törvénytelen”, ha azt a hatóság - tehát nem te - megállapítja. Szóval előbb várd ki a végét és alaptalanul ne vádold meg a lakóközösségedet.