Gépkocsi adás - vételi szerződés


ittike # 2011.06.21. 15:38

Üdv!

Külföldről behozott autót vásároltunk 3éve készpénzért a barátom nevére, majd megvettem tőle hitelre pár hónap múlva.
A héten kaptam egy levelet az adóhatóságtól, hogy adócsalás bűntette miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, és nyilatkozzak az autóról (mikor-kitől- mennyiért vettem stb)
A reg.adó befizetésre került, hiszen anélkül nem helyezhettük volna - tudtommal -forgalomba. ÁFA-át
nem fizettek vajon? A Barátomat terhelheti-e felelősség ,hiszen Ő a magyarországi első tulajdonos?

köszönöm : " ittike"

Major87 # 2011.06.16. 15:44

Jó napot!

június 2-án vettem egy autót,amiről mostanra kiderült hogy nem tudom átíratni a nevemre mivel nincs hozzá törzskönyv.Utólag tudom én voltam a hibás mivel nem kezdtem el gyanakodni de gondoltam mivel régi az autó 88-as évjáratú így nem lehet neki.

Előbb nem tudtam intézni a munkám végett illetve eredetiségit és a biztosítást intéztem.
Szóval tegnap felhívtam akitől vettem az autót már más néven mutatkozott be,kiderült nem is ő a tulaj mivel nem egyeztettem a személyi adatait.
Így átíratni sem tudom sőt az sem biztos hogy nem lopott!
Így nem tudom mi tévő lehetek...jelentsem fel a rendőrségen vagy mit tudok csinálni
Elérni a mai naptól nem tudom sehogy sem!

Köszönöm előre is a választ!

Bruno05 # 2011.01.03. 19:23

Tisztelt Segítő!
Múlt év dec. 27-én magánszemélytől vásároltunk egy használt autót, ami a második kocsi a családban. Vásárlás után hazafelé a feleségem ment elöl a régi, én mögötte az „új” autóval. Kb. 30km megtétele után, amikor egyszer egy akadály miatt a feleségem lassított, én hátulról nekiütköztem, mert nem tudtam lassítani. A baleset belterületen történt, a megengedett sebesség és a szükséges követési távolság betartása mellett. A két autóban kb. 200-200ezer Ft-os kár keletkezett.
Nem voltam 100%-ig meggyőződve arról, hogy a fék hibája okozta a balesetet mindaddig, amíg az autót a szervizbe szállító autómentő vezetője nem jelezte, hogy amikor a szerviz udvarán lejárt a szállító gépkocsiról, nála sem fogott a fék. A kétkedésem oka az volt, hogy gerinctumor miatt – éppen az orvosi kezelésekre járás céljából vásároltuk a második autót, ami automata váltós – mindkét lábamon érzészavar jelentkezik, de úgy éreztem, hogy mindent megtettem az autó megállítása céljából és a „régi” autó vezetése során sem merül fel problémám a leírt egészségkárosodásom miatt. Egyébként 30éves vezetési gyakorlatom alatt eddig még semmiféle kárt, balesetet nem okoztam.
Felhívtam az eladót, aki azt mondta, hogy nála ilyen hiba soha nem jelentkezett (a próbaút során és az addig megtett úton nem is volt), és hogy nemrég nézette át a fékeket, a fékbetétek vastagsága bőven megfelelő volt (ettől függetlenül más alkatrész is okozhat fékhibát).
Kérdésem, hogy az eladótól lehetne-e valamilyenmódon kártérítést kérni vagy behajtani? Ha igen, szükséges-e hozzá igazságügyi szakértői vélemény vagy elegendő a szervizé?

sly085 # 2010.12.27. 21:44

Sziasztok!
Segítséget kérnék. Van egy kis autóm, amit szeretnék eladni. Lenne is rá vevő. A probléma annyi, hogy hitellel terhelt a kocsi. Én a vételárból tudnám kifizetni a hitelt, amíg nincs kifizetve addig a banknál van a törzskönyv, így addig nincs adásvételi. Valakinek van ötlete, hogy lehet ezt áthidalni?

guba # 2010.12.26. 07:47

Eredetiségvizsga nélkül eleve nem lehetséges az átírás. Ha pedig leadod egy regisztrált bontóba, szintén nem.

ártatlan1 # 2010.12.26. 07:06

Sok gond van az autón,nem stimmel az alvázszám,a motorszám,a volt tulaj hallani sem akar semmiről,én meg nem tehetem meg a pereskedést,így keresem a megoldást,hogy ki lehessen vonni a forgalomból akár ideiglenesen akár véglegesen,de sajna a törvény csak a sufnis autók tulajdonosait védi,aki kintről behozza az autót ott állhat hónapokig az udvarán és el is bonthatja,rájuk semmilyen átírási vagy bontási igazolás nem vonatkozik ez igazság?

Kellemes ünnepeket kívánok!

guba # 2010.12.25. 08:46

Akkor keresned kell tovább, míg meg nem találod azt a jogszabályt, ami alapján te vagy a kivétel. Feltételezem, hogy nem bontás céljára vetted az autót.

ártatlan1 # 2010.12.24. 07:48

De az sincs benne,hogy át kell,sőt még az átírás törvénye sem rendelkezik erről,így nem értem,hogy egy használaton kívüli üzemképtelen autóért ami semmilyen szempontból nem felel meg a közlekedés feltételeinek miért kellene átíratni,ráadásul már adásvételivel le lehet adni a bontóba is,tehát akkor miért kellene átíratni az autót?

guba # 2010.12.23. 11:24

A beidézett törvényből hol következne, hogy ne kellene átiratnod?

ártatlan1 # 2010.12.22. 20:09

A jármű forgalomból történő kivonása
87. § (1) Az üzemben tartó, a tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező más ügyfél kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról.
(2) A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb hat hónapra a rendszámtáblán lévő címke érvénytelenítése nélkül bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatába.
(3) Amennyiben a jármű forgalmi engedélye nem áll a kérelmező tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező ügyfél rendelkezésére, a közlekedési igazgatási hatóság dönt a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról. A határozat jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül a jármű üzemben tartója köteles az ideiglenes kivonás tényének bejegyzése céljából a forgalmi engedélyt az eljáró közlekedési igazgatási hatóságnál bemutatni."

ártatlan1 # 2010.12.22. 20:07

Tisztel guba.

87. § (1) Az üzemben tartó, a tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező más ügyfél kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántar­tásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról."

guba # 2010.12.22. 18:24

A beidézett törvényből hol következne, hogy ne kellene átiratnod? Az csak azt rögzíti, hogy kik kérelmezhetik a forgalomból kivonást.

ártatlan1 # 2010.12.22. 17:56

guba köszönöm a gyors választ,de a közlekedési minisztérium álláspontja szerint nem kell,épp a be linkelt törvény miatt a levél csak ünnepek után jön és akkor be linkelem,hogy mindenki láthassa,a másik van egy problémám még,hogy ha időpontot kérek csak jövő év Februárjában kapnák,így kié lenne a felelősség ha át kellene íratni az autót,mivel a 15 napot meghaladom.

Kelleme Karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok önnek és családjának és az össze fórum tagnak.

guba # 2010.12.22. 12:44

Igen.

ártatlan1 # 2010.12.22. 10:21

Jó napot kívánok.

én azt szeretném kérdezni,hogy vásároltam egy személygépkocsit adás-vételi szerződéssel,de én a gépjárművet szeretném kivonatni a forgalomból mert különböző hibái vannak,hogy akkor is át kell-e íratni,mert az okmány iroda szerint igen,de a törvény szerint nem.

A jármű forgalomból történő kivonása
87. § (1) Az üzemben tartó, a tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező más ügyfél kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról.
(2) A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb hat hónapra a rendszámtáblán lévő címke érvénytelenítése nélkül bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatába.

köszönöm a választ és a segítséget.

guba # 2010.12.01. 19:04

Igen.

Zaszti # 2010.11.29. 15:33

Üdv.
Ha az adásvételi szerződésen csak 1 tanú szerepel, érvényes-e. Okmányirodában átveszik.

guba # 2010.08.19. 17:27

A hitel a tietek, de az eredetiségvizsgát kiállító céggel szemben lehet követelésetek, mert szerintem az nem a már megszűnt eladó lehetett.

guba # 2010.08.19. 17:25

Az elkobzás
77. § (1) El kell kobozni azt a dolgot,

  1. amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak, vagy arra szántak,
  2. amelynek birtoklása a közbiztonságot veszélyezteti, vagy jogszabályba ütközik,
  3. amely bűncselekmény elkövetése útján jött létre,
  4. amelyre a bűncselekményt elkövették, vagy a bűncselekmény befejezését követően e dolog elszállítása céljából használtak.

(2) El kell kobozni azt a sajtóterméket, amelyben a bűncselekmény megvalósul.
(3) Az (1) bekezdés a) és d) pontja esetében az elkobzást nem lehet elrendelni, ha a dolog nem az elkövető tulajdona, kivéve, ha a tulajdonos az elkövetésről előzetesen tudott, feltéve, hogy az elkobzás mellőzését nemzetközi jogi kötelezettség nem zárja ki.
(4) Az elkobzást akkor is el kell rendelni, ha az elkövető gyermekkor vagy kóros elmeállapot miatt nem büntethető, vagy ha az elkövetőt megrovásban részesítették.
(5) Nincs helye elkobzásnak a cselekmény büntethetőségének elévülésére megállapított idő, de legalább öt év elteltével.
(6) Nem lehet elrendelni annak a dolognak az elkobzását, amelyre a vagyonelkobzás kiterjed.
(7) Az elkobzott dolog tulajdonjoga törvény eltérő rendelkezése hiányában az államra száll.

77/A. § (1) A 77. § (1) bekezdésének a) és d) pontjában meghatározott esetben az elkobzás kivételesen mellőzhető, ha az elkövetőre vagy a tulajdonosra a bűncselekmény súlyával arányban nem álló, méltánytalan hátrányt jelentene, feltéve, hogy az elkobzás mellőzését nemzetközi jogi kötelezettség nem zárja ki.
(2) Az (1) bekezdés nem alkalmazható, ha az elkövető a bűncselekményt bűnszervezetben követte el.

Azért nem árt, ha megbíztok egy ügyvédet!

Enci74 # 2010.08.19. 14:32

Segítség!!!!!

Nagyon nagy bajban vagyunk!Szalonból vásároltunk egy nagy értékű használt autót, banki hitelre,már a vételár 80 %-át kifizettem. Az eredet vizsgálatot az azóta már bezárt szalon adta ki. A hatóság elvette az autót, azzal a jogcímmel, hogy "donor autó".Ezzel a családom helyzete ellehetetlenült, mert a férjem ezzel járt dolgozni külföldre.Autónk az nincs, de a hatóságok állítása szerint a hitelünk az a miénk.Ezt nem akarom elhinni!!!Arra szeretnék választ kapni, hogy jogilag kié az autó? Kié a fennmaradó hitel? Ki fog kártalanítani?- ugyanis a férjem ezzel keresi a pénzt!
Váron segítségeteket és útbaigazításotokat!
Köszönettel!

Enci74

efi99 # 2010.08.16. 19:59

Gondoltam. (Én soha nem veszek nélküle, kínálnak kismillió kocsit még, aminek van.)
Nem tudom miért nem teszik már kötelezővé, legalább nem lehetne hazudozni.
A kár valószínűleg a tied. Ez alighanem benne is van az adásvételiben.

guba # 2010.08.16. 19:34

Nagy valószínűséggel a tiéd a kár. Ha tudod bizonyítani, hogy ezt mondták neked, akkor érdemes igényt támasztanod, egyébként nem.

kissumi # 2010.08.16. 19:24

Szervízkönyve sajnos nincs az autónak.

efi99 # 2010.08.16. 17:49

Szervízkönyve volt?

kissumi # 2010.08.16. 17:13

Helló!

Segítséget szeretnék kérni!

Vettem két hete egy 2002 Opel Astra 1.7d. Átírattam , biztosítást köttöm. Vételkor mondták, hogy fél éve cseréltek vezérműszíjjat,3000 km van benne. Így azt nem cseréltettem ki. Múlt héten menet közben a szíjj elszakadt.A motor még nem lett szétszedve, így nem tudom, hogy mekkora a kár.Mit tehetek? Ki-é a kár?
Az eladónak van felelősége(rejtett hiba)? Pereskedni kell?Lehet, hogy a szíjjról és a szerelésről az eladónak nincs számlája, mert a haverja csinálta akinek autószerelő műhelye van.
Segítseget köszönöm!
Üdv:péter