Használtautó, Garancia???


drbjozsef # 2018.09.07. 16:20

vásároltam egy használt autót egy kereskedésben

KereskedésBEN vagy kereskedésTŐL? Nagyon nem mindegy. Az adásvételi szerződéseden a cég az eladó?

majdnem a kezdetektől katalizátor hibakódot rögzít

MAJDNEM? Vagyis amikor megvetted, akkor már megvolt a hiba, vagy nem?

hYpEr # 2018.09.07. 20:22

Kereskedésben vásároltam, a szerződés nincs a kezemben de megnézem.
Mikor megvettem nem volt még ez a hibakód.

Dr.Attika # 2018.09.08. 07:24

Használt autó megvásárlásakor mindig fennállnak nem várt meghibásodások. Ezért lutri a használt autó megvásárlása. Fel kell nőni a mai fejlett technikához. Új vagy legfeljebb 3-4 éves korig várható el, hogy a gk. meghibásodás nélkül üzemeljen. Ezen túl már számítani kell arra, hogy igen zsebbe nyúlós javítások lehetnek. Autót az vegyen aki nem csak a vételárat tudja kifizetni hanem a javítási költséget is.

Treb # 2018.09.28. 03:30

Tisztelt Fórumozók.
A problémám a következő,egy hónapja eladtam a 10 éves dízel vectrámat 260ekm-el a vevő +"szakértő"haver megnézték kipróbálták!!közúton,sztrádán festék vastagságát mérték stb elmondtam mikor mi lett cserélve az autó napi használatban volt nálam(családi kombi).Az autó tetszett neki így kis alkudozás után (70eFt engedtem közeli vizsgár+parkszenzor)megtörtént az adásvétel a szerződésre felvezettük hogy rejtett hibára 8 nap visszavásárlást igényelhet a vevő.Az autót elvitték átvizsgálták mindent rendben találtak és a 8napon a vevő maga íratta a nevére az autót Egy hónap és 600km után telefonál a vevő hogy szerelőnél az autó széttört a kinyomócsapágy és ez haza vágta a kuplungtárcsát és a kettős tömegű lendkerék fizessem a szerelést(ez azért nekem sántít de nem vagyok szerelő)eladásnál(tanúk előtt)közöltem hogy a kettős tömegű ki lett cserélve újra de a kuplungtárcsa nem.Szavatoság ha jól tévedek kopó alkatrészekre nincs.Perrel fenyegetőzik mik az esélyeim?

Atis77 # 2018.09.28. 05:11

Kopó alkatrés a kuplung, megnyugodhatsz szerintem

drbjozsef # 2018.09.28. 07:13

Szerintem se kell izgulj, de nem a kopó miatt (hiszen a kinyomócsapágy nem az), hanem mert a vevődnek kell bizonyítania, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, márpedig a kinyomócsapágy egészen biztosan nem volt hibás (vagy ha mégis, az legalábbis teljesen bizonyíthatatlan), hogy ha 600 km-t tudtak még menni vele. Így jártak.

Liluxy # 2018.09.28. 11:44

Tisztelt Fórumozók!
Szeptember 21-én vásároltam egy 10 éves dízel használtautót. Az autót 64e km-el vásároltam, keveset futott, első tulajdonos magánszemélytől, anno magyar márkakereskedésben vásárolták. A helyszínen mindent rendben találtunk, bevittük egy kisebb szervizbe, ahol rádugták a diagnosztikára, ami egy hibát mutatott ki, hogy az akkumulátor gyenge, cserélni kell. Az adásvétel megtörtént, itthon saját költségemre kicseréltem az akkumulátort újra, illetve a mai napon bevittem egy helyi autoszervízbe nézzék át, hogy tényleg biztonságosan tudjak vele a későbbiekben közlekedni.
Az szervízben közölték velem, hogy valószínűleg a motorban el vannak tömődbe a szelepek (mivel dízel autó és csak rövid távon használták, nem volt rendesen "kiégetve", így jövő héten hétfőn szétszednék az autót, hogy meggyőződjenek róla, ki tudják-e tisztítani vagy kell-e alkatrészt cserélni. Ha alkatrészt kell cserélni a motorban az 150-300e forint között mozog alkatrésztől függően darabja.
Kérdésem az, ha megállapítják a szerelők, hogy nagy a baj és igazolják nekem papíron, hogy ezt a hibát nem én okoztam ezalat a rövid idő alatt, hanem régebb óta fennáll, akkor tudok-e élni az eladó felé garanciával? Ilyenre gondolok, hogy köteles-e például ha igényelem visszavásárolni az autót vagy a szervízköltséget megtéríteni nekem? Esetleg tudja valaki, hogy ezt melyik törvény rögzíti?
Előre is köszönöm szépen a válaszukat!

Treb # 2018.09.28. 11:54

Tisztelt Fórumozók.

Köszönöm gyors válaszaitokat kicsit megnyugodtam bár mostmár szerelési hibára hivatkozik a kedves vevő.A kettős tömegű t én cseréltettem de nem két nappal az eladás előtt,legalább ezer km-t mentem az autóval én is(+600at a vevő)de sajnos a szerelésről számlám nincs.
De ha jól olvasom itt a bizonyításon van a hangsúly.
Mégegyszer köszönöm mindenkinek.

Miruati # 2018.09.28. 18:42

Elbuktam az ügyet, úgyhogy azt ajánlom mindenkinek vigye szerelőhöz a vett autóját, javíttassa meg, majd nyújtsa be a számlát a volt tulajnak, ha szakértő szerint is megvolt a hiba régről, a bíróság a vevőnek ad igazat!!! Hiába nem látott autót a szakértő meg senki más...
Igazad volt Nonolet, a bíró csak a szakértőre hallgat, ide nem kellenek törvények!
Ha fellebbezünk, egy másik bíró veszi át az ügyet?

Tanulság: Pereljen mindenki!!!

Treb # 2018.09.29. 00:43

Tisztelt Dr B József.

Érdeklődnék hogy privátban is fel vehettem önnel a kapcsolatot,ha perre kerülne sor?

b_tom09 # 2018.09.29. 07:43

Azert egy 10+ eves, 260 000 km-t futott autonal nem biztatnek senkit a perre!

drbjozsef # 2018.09.29. 13:56

Kedves Treb, nem érdemes, mert ahogy a hozzászólásaim alatt írom is, én nem vagyok ügyvéd.

drbjozsef # 2018.09.29. 14:50

Liluxy,

Garanciával nem, de szavatossággal igen. Felszólíthatod a javítás fizetésére, ha elutasítja, akkor neked kell perelned bíróságon, és neked kell bizonyítani hogy az eladó hibásan teljesített. Az, hogy az eltömődött szelepek (ha tényleg az lenne) egy ilyen futású autónál annak számít-e, az szakkérdés, és a perben majd eldől.

drbjozsef # 2018.09.29. 14:54

Ha fellebbezünk, egy másik bíró veszi át az ügyet?

Másodfokon háromfős bírói tanács bírálja el az ügyet.

Liluxy # 2018.09.30. 07:23

Köszönöm szépen a választ!
Tehát ha a héten kiderül mekkora költségre számíthatok, akkor felkereshetem az eladót a szerelő szakvéleményét persze kikérve. Ezzel kapcsolatban is sok kérdés merül fel bennem. Írok egy ajánlott levelet, hogy nyoma legyen a dolognak, de hogyan igazolom például a bíróság felé, hogy a levélben mit írtam.. (hatóságnál van iktatószám stb, de itt..)

Miruati # 2018.09.30. 10:44

Másodfokon megint minden kezdődik élőről, tárgyalások, viták, szakértő stb.? Vagy csak megvitatják mi történt az elsőn?

drbjozsef # 2018.10.01. 05:45

Miruati,

"A másodfokú bíróság a tárgyalás eredményéhez képest a pert megszüntetheti, az ítéletet egészben vagy részben hatályon kívül helyezheti, egészben vagy részben megváltoztathatja, avagy helybenhagyhatja."

http://ugyfelcentrum.fovarositorvenyszek.birosag.hu/…port/html/24

16.pont

mikib # 2018.11.02. 16:56

Kedves fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy 2 hónappal az autóvásárlás után az első hosszabb utazásunk alkalmával tönkrement az autóban a váltó. Az autóban összesen 55000 km van(6éves)amiből a 2 hónap alatt 2200kmt tettünk bele. A márkaszervízben azt mondták,hogy sajnos váltó cserével tudják csak megcsinálni, de volt egy visszahívás erre az autóra korábban a váltóvezérlö frissítéssel kapcsolatban ami nem lett rajta elvégezve és nagy valószínűséggel emiatt mehetett szét. Az eladó adásvételnél azt mondta ,hogy végig márkaszervízben volt szervizelve és valószínűleg mulasztás történhetett.Ha a szervíz nem ismeri el a hibáját akkor részemről él a szavatosság joga rejtett hibára hivatkozva?

ius latratus # 2018.11.02. 17:06

Az "él", kérdés, hogy kitől vásároltad az autót?

mikib # 2018.11.02. 17:17

Üdv

Bocsánat azt kihagytam! Amúgy magánszemélytől és gyártói garancia már nincs az autóra.

ius latratus # 2018.11.02. 19:50

Az csak azért nehezebb, mert
kereskedő esetén fél évig a fogyasztók érdekeit helyezi előtérbe a törvény.
Félre ne érts, a szavatossági igenyed lehet jogos, csak nehezebb dolgod van egy magánszeméllyel szemben. Ügyvéd nélkül semmiképpen ne kezdj hozzá!

SuziViol # 2018.11.05. 18:51

Kedves Mindenki!
Olyan esetben kérnék tanácsot, amire nem láttam itt a fórumon példát. Eladtunk egy 20 éves használt autót, melynek állapotáról a vevőt tájékoztattuk, az tudomásul is vette. Többszöri találkozás után vitte csak el az autót, első alkalommal még képet is készített a hibáról (rozsdásodás az autó alján). A konkrét hibára vonatkozóan az adás-vételi szerződésben nem tettünk említést, de a szokásos hibaismereti szöveg benne van. Most vissza szeretné vásároltatni velünk az autót, erre a hibára hivatkozva, melyről tájékoztatva volt, állítása szerint szakvéleményt is kikért róla, mi pedig elzárkózunk a visszavételtől. Most azonban perrel fenyeget. Van valamilyen lehetőség a vásárlót elhárítani?
A válaszokat előre is köszönöm!

Renata777 # 2018.11.18. 17:47

Kedves Tagok!
Mit tehetek? Vettünk egy 12 éves Toyota Avensist vásárláskor átnéztük, de nem láttunk hibát rajta. Egy hétig semmi baját nem vettünk rajta észre. A mai nap ment volna vele a férjem Svájcba de útközben ( Ausztriában) a váltója szétment és furcsán füstölni kezdett. Az eladó felé lehet valami követelésem a javítás költségei miatt? Még csak egy hete vettük. ????

Fgyerek # 2018.11.18. 19:57

Tisztelt Fórumozók,

Tanácsot illetve segítséget szeretnék kérni Önöktől! Két hónappal ezelőtt magánszemélytől vásároltunk egy kisautót. Az autó 9 éves és 240.000 km van benne. A használat során egyre erősödő zaj jött a motortérből. Vásárláskor is volt alkalmanként egy csattogó hang, amire az eladó egyébként fel is hívta a figyelmünket, mert ő már megnézette szerelővel aki megállapította, hogy a szíj tárcsa meghibásodása okozza a zörejt. Ennek tudatában szervizbe vittük az autót és kértük a javítást. A szerviz nem találta a rossz állapotúnak a szíjtárcsát, viszont a klíma kompresszor csapágy cserére szorult, ezért ezt kicserélte és visszakaptuk az autót. Sajnos nem ez volt a hiba mert a zaj nem szűnt meg. Újra bevittük a szervizbe és tovább keresték a hibát.
Ekkor derült ki, hogy a turbó adta ki a hangot. Turbó lapátok elgörbülve, a tengely lóg.
Hívtam az eladót és elmondtam neki a problémát az autóval. Felajánlottam, hogy fizessük közösen a javítást, de mereven elzárkózott, hogy ez már az én problémám. Az autóval mi csupán 1200 km-t tettünk meg miután tönkre ment de ez nem érdekelte. Véleménye szerint a turbónak semmi baja, csak a szíjtárcsa a hibás a dologban. Felszólítottam szóban és levélben is a javításra, valamint igazságügyi szakértői vélemény készítése már folyamatban van. A kérdésem az lenne, hogy van rá esély, hogy az eladóval ki tudjam fizettetni a turbó javítási költségeket? Esetleg vállalná valaki az itt fórumozó ügyvédek közül a képviseletemet ez ügyben?

A válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2018.11.19. 07:09

Renata,

Magánszemély az eladó, vagy autókereskedő van az adásvételi szerződésetekben?