Kárrendezés


Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 19:07

Közel van hozzá...

guba # 2011.02.09. 19:24

Ugye nem ügyvéd vagy?

Béla, még jobban hangzik, hogy "de igen, csak senki nem gondolná".:)

nap50 # 2011.02.09. 19:31

Nem akartalak megsérteni, de különben pont a ami RTL reggeliben olyan 7.15 felé is volt 1 ügyvéd, pont ilyen kártéritésekről volt szó. Azonkivül ismerettségi körömben is többen néhány millás kártéritést kaptak kis törések miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.09. 19:37

Lehet - de nem nem vagyoni kártérítésként.

guba # 2011.02.09. 19:56

Nem sértettél meg. Van egyébként egy idevágó BH, amiben több heti kórházi kezelés után kért a károsult pár tízezer Forint nem vagyoni kártérítést, azt sem ítélték meg neki. Ha érdekel kikeresem neked a számát.

tankred # 2011.02.16. 17:09

Tisztelt Fórumozók!

Bodnár Zoltánné vagyok, a Kártalanitási Központnál dolgozom. Közlekedési balesetek kártéritési ügyeivel foglalkozunk. 5 évre visszamenőleg intézzük az ügyeket, nem kell befizetni, biztositást kötni. A balesetet kell dokumentálni. A cég 2004 óta dolgozik , Lengyelországi központtal, 2010 novembere óta van Magyarországon. Új cég, új szemlélet.
Amennyiben érdekli ez a szolgáltatás, kérem jelezze.

Tisztelettel Bodnár Zoltánné

guba # 2011.02.16. 17:41

Engem érdekel ez a szolgáltatás, és az új szemlélet. Bővebben, miről is van szó?

nap50 # 2011.02.19. 11:44

Megjött a biztositó papirja a kocsiról: x milla a kárkori érték, y milla a roncsérték. Jelezzem ha a roncsot értékesiteni szeretném.
Ha nem akarom akkor a bank x millát kapja a biztositotól? A roncsértéket nem ugye?

nap50 # 2011.02.19. 16:11

Válaszolva magamnak: a biztositó fizeti a kárkori értéket a banknak a roncsértéket a megjelölt cégnek eladhatom, és azt is utalnom kell. Sajna ezen felül is marad kb 1 milla hiányom, amit zsebből kéne befizetnem a banknak. Úgy néz ki ebből is ügyvéd lesz mert nagyon alulértékelték a kocsit.

nap50 # 2011.03.07. 19:00

Nemrég megkeresett aki kárt okozott, és felajánlotta, hogy valamilyen formában segit anyagilag. Mert, nekem károm származott a lizingelt kocsival kapcsolatban. Mondta, hogy beszél a rendörségi ügyintézővel, és biróság fog majd dönteni az ügyében.
Nagyon korrekt ember benyomását keltette Péter a károkozó, de felmerült bennem:
Lehet ez álltal szeretne kedvezőbb helyzetbe kerülni a biróság előtt?
Mondjuk ezzel csak nekem segitene, nekem abból hasznom ugyse származna, ha komoly pénzbüntit, vagy jogsi bevonást kapna?!

nonsi # 2011.10.05. 15:30

Segítséget szeretnék kérni. Teljesen vétlenként, másik gépkocsival összetörték részeg fiatalok a mi gépkocsinkat, mely szabályosan parkolt az utcán. A kárrendezés a másik gépkocsi tulajdonos kötelező biztosítására történik.

A gépkocsiban nagy anyagi kár keletkezett,sok alkatrész megsérült.

A problémám az, hogy nem megy simán a javítási munka.

A szerviz megkeresett, hogy többszázezer forintot nekünk kellene állni (az amúgy millió felettiből), mert az újabban talált hibákra a kárszakértő azt mondta, hogy ha kicserélik azokat az alkatrészeket ( meghajlott tengely stb), akkor a kocsi értéke több lesz (?) és ezért csak bizonyos százalékát fizetik meg. Nincs 5 éves a kocsi.

Mi nem okoztunk kárt, ezt más tette velünk. A biztosító feladata tudtommal, hogy az én anyagi hozzájárulásom nélkül állítsa vissza a kocsi állapotát a balesetet megelőzőre, tehát üzembiztos, használható kocsivá. Hogy ettől minek az értéke nő, azt én úgy gondolom már nem az én problémám kellene, hogy legyen. Üzembiztos csak akkor lesz a szerviz szerint, ha ezeket az alkatrészeket kicserélik.

A kocsinak a teljes értéke a kár miatt hatalmasat esett, nem beszélve későbbi eladhatóságáról.
Értékcsökkenést az elkövető biztosítójától fogunk kérni mindenképpen.

Mit tudnak mondani? Normális ez az eset így? Mit lehet tenni? Ilyenkor jogi úton kárrendezést kell "megtámadni", kárszakértői véleményt, vagy biztosítót, vagy az elkövetőt?
Ezt nem nekünk kell megfizetni!

Aki tud konkrét jogi tanácsot adni, kérem írjon!

Köszönöm előre is!

guba # 2011.10.05. 15:58

A kocsinak a teljes értéke a kár miatt hatalmasat esett, nem beszélve későbbi eladhatóságáról.
Értékcsökkenést az elkövető biztosítójától fogunk kérni mindenképpen.

Jól látod a helyzetet, a biztosítónak mindazt ki kell fizetnie, ami által a káreseményt megelőző állapotot vissza lehet állítani. A súlyos sérülés által a kocsi - különösen egy ilyen relatív fiatal kocsi - érték-csökkentté válik, aminek az értékét pluszban még követelheted.
Ezzel együtt javaslom, hogy fogadj egy a témában járatos ügyvédet, mert az a tapasztalatom, hogy egészen addig nem fog partnerként kezelni a biztosító. Ha nagy a károd, akkor ezt a plusz költséget megéri, különösen, ha pereskedés lesz a vége.

tothvivi # 2011.10.06. 11:36

Pár hete balra kanyarodás közben belefutott az autóm hátuljába egy mögöttem haladó, és egyszerre 2 autót előzni próbáló autó. A vezetője a helyszínen elismerte a felelősségét, de sajnos ezt nem írtuk le egyértelműen a betéti lapra. Viszont az esetet lerajzoltuk, és később a károkozó biztosítójának szakértője (kárfelmérője)is azt állapította meg, hogy egyértelműen a már szinte teljesen balra fordult autómat kapta el a szabálytalanul előző autó. A biztosító mégis elutasította a kárigényemet azzal az indokkal, hogy a károkozó mégsem ismeri el a felelősségét. Az történt, hogy a kis hölgy mamája másnap bement a biztosítójukhoz és közölte "nem is úgy történt, hanem én kanyarodtam a kislánya elé". Tette ezt annak ellenére, hogy ő ott sem volt. Kérdezem: ennyi elég ahhoz, hogy a több száz ezer forintos káromat ne térítse meg a társaság? Tudom, ez a felállás a biztosítónak is kedvezőbb, hisz nem kell fizetnie. De szakértő vélemény, vagy bármiféle kivizsgálása a történteknek,.. semmi nem szükséges ilyen esetben? Ezek szerint, ha én bárkinek összetöröm a járművét, a tetthelyen szánom-bánom, másnap pedig letagadom, ezzel az ügy le van zárva? Akkor miért fizetünk KÖTELEZŐ felelősség biztosítást. Természetesen nem nyugodtam bele,.. a telefonon feltett kérdésemre azt a választ kaptam, "pereljem be a károkozót". De nekem nincsen ügyvédre pénzem, nem várhatok éveket, hisz ez az összetört öreg jármű a munkaeszközöm! Kérem aki tud segítsen abban, hogy ilyen esetben hova lehet fordulni jogorvoslatért. Vagy igaz az, hogy a biztosító társaságok azt tesznek amit akarnak? Nekünk így is - úgy is kötelező fizetnünk? Köszönöm! Tné Vivi

gerilege # 2011.10.10. 14:23

Amennyiben ez párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton történt, akkor sajnos ez nem egy egyértelmű helyzet, az esetek nagy részében vagy mindkét jármű szabálytalan (a Kresz 31 § (6) és 34 § (4) egyaránt megsértésre kerül), vagy csak az egyik, de azt nehéz bizonyítani tanúk nélkül.
Amennyiben nem volt olyan egyéb ok, ami miatt az előzés tilos lett volna az adott helyszínen, vagy egyéb különös körülmény, például kanyar, durva gyorshajtás, vasúti átjáró, akkor ez valószínűleg egy 50-50 százalékos helyzet, amennyiben Ön indexelt. Rendőri intézkedés jó lett volna, de ebben a konkrét esetben nem biztos, hogy sok múlott rajta.
A leírtak alapján általában azt lehet feltételezni, hogy Ön nem győződött meg arról, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg, a másik jármű pedig olyan jármű előzését kezdte meg, ami bekanyarodási szándékát jelezte.

TomSecret! # 2011.10.16. 11:13

tothvivi

Kármegosztás alkalmazása esetén sem utasíthatja el a másik részes fél biztosítója a kár megtérítését teljes egészében. Másrészt érdemes lenne a helyszínre vonatkozóan konkrétan megvizsgálni, hogy az előzés jogszerűen történt-e. Az a tény, hogy az autó hátulját érte a kár, egyáltalán nem arra enged következtetni, hogy Ön ráhúzta figyelmetlenül az előzőre a kormányt, mert akkor a kocsi eleje vagy középső része sérül. Több olyan szimulációs program is létezik, amelyekkel elég jól meg lehet becsülni az előző és a kanyarodó jármű sebességét (az ütközési képből). Ebből következtetni lehet arra is, hogy milyen pozícióban kezdte az előzést az Véleményem szerint legrosszabb esetben is kármegosztást kell alkalmazni, és az Ön kárának a felét ki kell fizetnie az ellenérdekű fél biztosítójának. Nem érdemes az üzembentartót perelni, de a biztosítóját igen.


jogvédö

kicsijuci # 2011.10.18. 15:04

Pár hete egy szembe jövő autó letörte az autóm vezető oldali tükrét. A vétkes vezető a helyszínen elismerte a felelősségét, ezt egyértelműen leírtuk a betétlapra, a károkozó ezt aláírásával elismerte.
A biztosító közölte, hogy fizeti a kárt, az általa ajánlott szervízben elvégezték a javítást és kicserélték a tükröt.
Majd ezek után értesültünk róla, hogy a károkozó utólag levélben közölte a biztosítóval (mindkettőnk biztosítója az Allianz!), hogy mégsem ismeri el a felelősséget. (Utólag hogy van erre lehetősége??)
Majd a biztosító erre UTÓLAG (már meg is van javítva az autó) elutasította a kárigényemet, kármegosztást ítélt és köteleztek rá, hogy térítsem meg a szervíznek a költségeket. (Azóta ketyeg a kamat…)
Ma értesültem róla, hogy a kárOKOZÓnak nem kell kifizetnie a rá eső részt, a biztosító megtéríti amit neki kellene fizetnie a “kármegosztás” költségeként, de én fizessem ki a rám eső részt!
Én vagyok a KÁRT ELSZENVEDŐ! Hosszú évek óta balesetmentes közlekedéssel, Bonus 10 fokozatban.
Egy utólagos, “jaj, mégsem úgy volt” c. levél elég ahhoz, hogy a károkozó gond nélkül módosíthasson? Tisztában vagyok vele, hogy a kármegosztás kedvezőbb lenne a biztosítónak, de ebben az esetben is miért a kárt okozónak fizeti ki a részét?!
Belső vizsgálatot kértem az Allianztól az ügyben, amire közölték, hogy nem áll módjukban. ?!
Levélben a PSZÁF-hoz fordultam, kit kereshetnék még meg ezügyben? 90 ezer forintos kárról van szó, amiből nekem ugye 45 ezret kellene kifizetnem, a károkozó 45 ezer forintját pedig a “közös” biztosítónk fizetné. Nem is éri meg perre vinni az ügyet, másrészt pénzem sincs rá, azonban mélységesen felháborít az egész eljárás, szeretném tisztázni és persze fizetni NEM fogok.
Hol élünk, hogy ilyet meg lehet tenni? Mit tehetek én most az ügyben? Hová fordulhatok jogorvoslatért? Ugyanis fizetni biztosan nem én fogok azért, mert összetörték a tükrömet. Vagy még meg is kellene köszönnöm?
És ezek után, ha én bárkinek összetöröm a járművét, a tetthelyen szánom-bánom, másnap pedig letagadom, ezzel az ügy le van zárva, nyugodtan alhatok majd?
És persze mindeközben nekem tovább ketyeg a kamat, a szervíz pedig perel, ha hétfőig nem fizetek. Mit tegyek? Előre is nagyon köszönöm a segítséget! K.T.

guba # 2011.10.19. 06:32

Nem vagy egyelőre lépéskényszerben. Ha akar majd pereskedik ellened a biztosító, és megpróbál bizonyítani a betétlapon elismert felelősséggel szemben. Akkor ráérsz ügyvédet fogadni, ha akarsz.

berhukri # 2011.11.02. 17:46

A következő ügyben keresem meg önöket.
pár hónapja a férjem ittasan autóbalesetet szenvedett, ő volt a vétkes, ezt el is ismerte.A károsult egy 40 éves, 10 éves műszaki vizsgával nem rendelkező traktor volt. A rendőrségi jegyzőkönyvben becsült kár a traktorba 200 e Ft, ami valóságnak meg is felel körülbelül, mivel utánanéztünk. A biztosítónk viszont 485 e Ft-ot fizetett ki a károsultnak, ami nem is aggasztana, ha nem állna fel annak a veszélye, hogy a biztosító az ittasság miatt esetlegesen behajtja rajtunk, és nem csak a bónust viszi le. Még eddig a biztosítótól csak olyan levelet kaptunk, hogy ha akarjuk, hogy ne változzon a bónus, akkor fizessük be az összeget (ami képtelenség, nincs ennyi pénzünk, arról nem is beszálve, hogy az autónk totálkáros lett, anyagilag teljesen lenullázva minket is), de mivel kérik a bírósági határozatot, félő, hogy be akarják hajtani a pénzt.
A kérdésem a következő: Van e arra valami mód, hogy megtudjuk mi alapján lett ennyire becsülve a kár, vitathatjuk e az összeget. (persze csak abban az esetben szeretnénk ezt megtenni, ha ki kell fizetnünk, mert nem mindegy, hogy 200 vagy 485)És ha ki kell fizetni, lehet e azt kis részletekben, vagy csak egy összegben szokták fogadni a biztostók. Ráadásul a biztosítást is fel kell mondjuk, mivel az autó ki lett vonva a forgalomból véglegesen.
Tudom hogy leginkább a károsultak szoktak tanácsot kérni, de egy rossz döntés miatt egy család élete borult fel teljesen (persze tudom hogy katasztrófával is végződhetett volna, de hálisten személyi sérülés nem történt), és ha ekkora összeget behajtanak rajtunk, akkor kilátástalan lenne az anyagi helyzetünk. Válaszukat előre is köszönöm!
tisztelettel:
berhukri

Atis77 # 2011.11.03. 06:37

Szia

Szerintem ha biztosító pénzt követelne akkor nem ajánlotta volna fel hogy a bonus megtartása mellett, fizesd meg a kárt. Egy barátom is igy járt részergen balesetet okozott a biztosító fizetett, nem követltek rajta semmit. (De ez szerintem biztosító függő is)

Üdv

Dotáné # 2011.11.23. 11:37

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsért fordulok önökhöz.
Tavaly őszén a férjem elsodor egy kivilágítatlan kerékpárost.Amelyből a kerékpárosnak borda törése lett.A lényeg,Megyei Ügyészség ez év májusában meghozta az ítéletet amelyben a kerékpáros vétett a KRESZ-ben és az úton veszélyhelyzetet idézett elő.A férjem nem vétett a KRESZ-ben amely a balesetet előidézte. Az az ő lett a sértett. Kárunk csak a visszapillantó tükör tört ki.
Sajnos tegnap kaptunk egy levelet a biztosítónktól,hogy aki okozta a balesetet kifizettek neki 200.000ft-ot. Kérdésem,ez hogy lehetséges??? És nekünk mi a teendőnk??
A biztosító kiadhat minden személyes adatot? És nem lenne kötelessége felkeresni a másik félt ez ügyben?? Ez nem Biztosítási csalásnak minősül??
Köszönettel: Dotáné

Dotáné # 2011.11.23. 12:19

Kedves Berhukri!
Sajnos a mi esetünkben akik vétlenek voltak a baleset kialakulásában. A mi biztosítónk 200.000ft-ot fizetett a baleset okozójának,amit nekünk ki kellene fizetni 45 napon belül vagy bónuszát veszti a férjem. Minden biztosító behajtja a kifizetés összegét!
Üdv: Dotáné

guba # 2011.11.23. 12:25

Nem biztosítási csalás, ha a biztosító úgy gondolja, majd visszaköveteli a biciklistől a pénzt. Nem rátok tartozik, ameddig nem akar veletek szemben valamilyen hátrányt érvényesíteni ez miatt.

Dotáné # 2011.11.23. 12:32

Kedves Guba! Köszönöm a felvilágosítást. De az a baj,hogy a biztosító tőlünk kéri 45 napon belül a kifizetett összeget,vagy bónuszt ront.
Akkor most polgári perre vigyük az ügyet??

Dotáné # 2011.11.23. 13:18

Köszönöm Guba!
De az a jó az egészben,hogy a biztosító a kifizetett összeget 45 napon belül vissza követeli,vagy ellen esetben bónuszt vesz! Azért mert te vagy az áldozat!

Atis77 # 2011.11.24. 17:06

Dotáné

be kell menni a birósági papirral a biztosítóhóz.