autó vásárlás,átírás


LipT # 2020.06.10. 09:04

Kedves Fórumozók! Állami támogatással kapcsolatban kérnék segítséget. Rokonnal közösen vennénk egy autót, többnyire külföldön tartózkodik, felváltva használnánk, mivel 3 gyermeke van így igénybe vehetné a 2,5 millió tamogatást, a maradékot én fizetném. Olvastam, h 3 évig nem ruházható át, de még üzemben tartó sem lehetnék. Kölcsönadási szerződéssel esteleg megoldható lehet? Igazából olyan megoldást szeretnék, amivel mindketten védve vagyunk, és jogilag sem aggályos. :) Köthetünk például előszerződést, hogy a 3 év letelte után x összegért megvásárolhatom az autót? Köszönöm a segítséget!

wers # 2020.06.10. 09:25

mindketten védve vagyunk, és jogilag sem aggályos.

Aha, szóval okosba akartok közösen venni autót. Ha jól veszem ki, neked van pénzed és többnyire te használnád. Neki van hozzá 3 gyermeke.

Valahogy ezt a támogatást nem erre találták ki.

Természetesen bármilyen megállapodást köthettek, csak az a kérdés tudjátok-e, hogy három év múlva kinek mi lesz a jó?

drbjozsef # 2020.06.10. 10:46

LipT,

Nincs olyan, ami téged is védene.

Köthettek előszerződést, de azt nem lehet bejegyeztetni úgy, mint az ingatlannál, és a Ptk. engedi attól bizonyos feltételek melletti elállását.

Ilyen trükközéshez vagy megbíztok egymásban, vagy nem.

Ha te adod a pénzt, akkor én inkább egy sima hitelszerződést kötnék vele, három év múlva egy összegű (+kamatok) törlesztésre. Ha megkapod az autót széttépitek, ha nem, behajtod a pénzed.

(Nem is csak a bizalom a probléma, mi van, ha őt egy hónap múlva elüti egy autó ott a messzesében? Futhatsz a pénzed után.)

P.András # 2020.08.09. 15:14

Tisztelt fórumozók .
Három köztes adásvételi szerződéssé után névre lett írva a negyedik autó .
Úgy tudtam , hogy ilyenkor nincs vagyonszerzési illeték , ha ezek az adásvételek 15 napon belül történtek , csak hogy a napokban az ügyfél kapumra kaptam a NAV-tol az egyik elcserélt autóra fizetési meghagyást , illeték + mulasztási bírság , ami csak 4000 forint (de lehet 200.000 is ) és az indoklása :
"A mulasztás gyakoriság kőrében az adózó javára értékelem , hogy az adózó terhére az elmúlt 3 éven belül kötelezettség nem teljesítése miatt jogerősen mulasztási bírság nem került sor ."
Gyorsan be szeretném fizetni a maradék kettőre is az illetéket (már a bírság miatt is , mert már ezek után visszaesőnek számítok ) , csak hogy nincsenek meg az adásvételi szerződések .
Elmentem az okmány irodában , igazoltam magam , elmeséltem a történetet és bemondtam milyen rendszámra szeretnék kérni csekket , mert ezeknek az autóknak szerződésbeli tulajdonosa voltam , és nem fizetem be az illetéket .
Az ügyintéző csak nézet rám mint a hülye gyerekre .
Az volna kérdésem , hogy létezik valami lehetőség , hogy valami módon , hozzájussak azokhoz az adásvételi szerződések másolatához , vagy azokban foglalt adatokhoz ? Vagy , hogy tudnám rendezni a mulasztást , bírság nélkül .

wers # 2020.08.10. 04:58

Neme kissé kavarcos a tényállás.

Úgy tudtam , hogy ilyenkor nincs vagyonszerzési illeték

Rosszul tudtad.

Gyorsan be szeretném fizetni a maradék kettőre is az illetéket

Ezt lehetne bővebben, hogy milyen másik kettőre, és miért te?

Három köztes adásvételi szerződéssé után névre lett írva a negyedik autó .

Nem tudom mennyi a Guinness rekord a 15 napon belüli értékesítésre, de van sanszotok.

Az volna kérdésem , hogy létezik valami lehetőség , hogy valami módon , hozzájussak azokhoz az adásvételi szerződések másolatához , vagy azokban foglalt adatokhoz ?

Nem nagyon értem, hogy az minek kellene?

Laca22 # 2020.08.16. 15:50
  • kiskorú személy tulajdonában lévő autó megvételéhez plusszban milyen iratok szükségesek az adás-vételin kívűl?
  • van-e formailag más kritérium esetleg az adás-vételin?
  • kiskorú személy tulajdonában lévő autón hogyan lehet üzemben tartó valaki ( nem családtag! )?
drbjozsef # 2020.08.16. 17:18

Laca22,

Semmi. A kiskorú nevében a törvényes képviselőjének kell eljárnia. Autó esetén nem kell külön gyámhatósági engedély - de természetesen a Ptk. szerinti vagyonkezelői felelősség ettől még fennáll.

Eladásra is, üzembentartóra is.

Régebben kellett gyámhatósági jóváhagyás, de ezen változtattak, most már csak szűk körben (pl. örökléssel kapcsolatos, ingatlannal kapcsolatos ügyek) kell változtatni.

Az nem baj, ha a gyermek nevében aláíró igazolni tudja a jogosultságát.

Lásd : Ptk. 4:155.§ - 4:160.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

drbjozsef # 2020.08.16. 17:18

"kell változtatni" = kell engedélyt beszerezni.

drbjozsef # 2020.08.16. 17:20

(Mondjuk azért eladás esetén számíthat miféle autó ez, hiszen 20.000 Ft-tól 200.000.000- Ft-ig sokféle ára lehet egy autónak. Nagy érték esetén kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.16. 17:28

Nagy érték esetén kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása
Inkább úgy fogalmaznék, "nem kis érték" esetén. Jelenleg 300K az értékhatár.

Laca22 # 2020.08.16. 18:02

köszönöm a válaszokat! én is ezeket hallottam, de jó h megerősítettétek !

suzi719 # 2020.09.09. 12:44

Üdvözlöm!

Autót szeretnénk vásárolni a férjemmel, a kinézett autó egy kiskorú tulajdonában lenne.a kérdésem az lenne létrejöhet e az adásvételi szerződés illetve az átíratás anélkül hogy gyámhatóság engedélyezze??

Illetve az eladó ragaszkodna egy kevesebb összeg ráirásához az adásvételi szerződésre pontosan a gyámhatóság miatt. A maradék összeget nem szivesen hagynánk csak úgy ott , hogy annak valamilyen írásos nyoma ne lenne.
mi ilyenkor a teendő?
a segítséget előre is köszönöm

drbjozsef # 2020.09.09. 13:52

A gyámhatóság engedélye nem kell a kiskorú vagyonszerzéséhez.

Ha el akarjátok adni az autót, akkor fog majd kelleni, de előre szólok, nem fogjátok megkapni, vagy csak akkor, ha a vételár a gyerek letéti számlájára kerül. Hiszen az már az ő vagyona.

A valóságtól eltérő szerződést kötni nem bölcs dolog. Az eladónak semmi köze a tulajdonszerző személyéhez. Ha úgy írjátok alá, akkor azt bukhatjátok. Én nem tenném. Mivel neki indifferens ki szerzi az autót, elég nyilvánvaló, hogy át akar verni titeket.

wers # 2020.09.10. 05:12

Sok esetben a vételárat rá sem írják a szerződésre. Szerintem sem bölcs dolog, de akkor inkább csak "megegyezés szerint"-et írjatok, mint nem valós összeget. A pénz átadásáról kérjetek elismervényt.

Mellesleg év a kiskorú nevére vásárlást veszélyesebbnek tartom (az értelmét meg nem is nagyon látom)

Illetve az eladó ragaszkodna egy kevesebb összeg ráirásához az adásvételi szerződésre pontosan a gyámhatóság miatt

Ez leginkább akkor szokott kérés lenni, amikor az eladó a kiskorú, nem a vevő.

drbjozsef # 2020.09.10. 05:38

de akkor inkább csak "megegyezés szerint"-et írjatok, mint nem valós összeget.

Ez mondjuk szerintem még rosszabb, mint a kétharmadát írni, ha nyilvánvalóan át akarják verni, és az autó prblémája esetén egy fillért sem igen láthat...

(az értelmét meg nem is nagyon látom)

Elég gyakori ez, hogy a szülők inkább nem szeretnének vagyontárgyat a nevükön, ugye, lásd a legforgalmasabb topikokat itt...

wers # 2020.09.10. 05:48

Ez mondjuk szerintem még rosszabb, mint a kétharmadát írni, ha nyilvánvalóan át akarják verni, és az autó prblémája esetén egy fillért sem igen láthat...

Én pont ezt érzem rosszabbnak, mert így a valós árat soha nem tudják érvényesíteni. Ezért írtam az átvételi elismervényt a vételárról. A valós vételárról.

Elég gyakori ez, hogy a szülők inkább nem szeretnének vagyontárgyat a nevükön, ugye, lásd a legforgalmasabb topikokat itt...

Esetek többségében már veszett fejsze nyele - fedezet elvonó. (meg különben is, miből vette a kiskorú a kocsit? Túlórázott?)

drbjozsef # 2020.09.10. 05:50

Ja, hogy elismervény. Úgy igaz, csak nem látom életszerűnek, hogy a szerződésbe nem akarja beleírni, de az átvételét meg simán aláírja. Na ennek nem látom értelmét.

wers # 2020.09.10. 05:58

:) igen, abban egyet értünk, hogy valahogyan a valós ár legyen feltüntetve. Főleg ha átutalással fizetnek, annak úgyis nyoma van.

Thinthu # 2020.10.31. 08:33

Kedves Drbjozsef,

(elnézést ezt a kérdést feltettem egy másik topicban, nem figyelve annak témáját...)

Azzal kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy vaárásolni szeretnék magánszemélytől egy autót, amin zárt végű lízing szerződés van. Az adás-vétel folyamata ilyenkor hogyan zajlik? A abnknál van ugye a kocsi törzskönyve, ő a tulajdos.. Ha kifizetem az embernek a vételárat, de ő a hitelintézet felé nem végtörleszt, akkor nem adják ki a törzskönyvet..
Mi a menete gey ilyen ügyletnek?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm !

Üdv.:

KP

drbjozsef # 2020.10.31. 09:46

ott írtam.

Nicky2016 # 2020.11.12. 19:56

Üdv!
5 hónapja vásárolt a férjem egy autót lízing szerződéssel. Kifizette szerződés kötés előtt a vagyonszerzési illetéket. Most a nav ismételten ki akarja fizettetni vele, mivel mi meg vettük a kereskedéstől, a bank meg tőlünk. 2018-ban ugyanígy vettünk egy autót, aminél nem kellett duplán fizetni. Sőt, a kereskedő felhívta pár ügyfelét, aki ugyan ilyen feltételekkel vásárolt nála kocsit és egyiknek sem kellett dupla illetéket fizetnie. A nav persze azt akarja fizessünk. Valaki járt már így? Ilyenkor mi a teendő? Fizessek? Vagy valamit a nav nézett el?

gerbera317 # 2020.11.12. 20:17

A szerződéskötéskor nem történt vagyonszerzés, ezért a semmire fizetett illetéket. Azt követelje vissza, most pedig fizessen. (Vagy beszámítással ne történjen semmi.)

wers # 2020.11.14. 20:43

Erre speciális szabály van. Nincs két vagxonszerzési illeték, ha jók szerződések.

V.t.zs # 2020.11.24. 10:03

Sziasztok.
Mi a véleményetek mennyire szabályos ha nem a tulajdonossal kötök adásvételi szerződést hanem a
feleségével? Átiratható, vizsgáztatható-e így egy utánfutó? Régen leadták róla a rendszámot, tehát a forgalmi nem került át az örökös nevére. Nézik-e az okmányirodába, hogy a tulajdonos van-e az eladó rovatban?
Köszönöm.

drbjozsef # 2020.11.24. 10:13

Nézik-e az okmányirodába, hogy a tulajdonos van-e az eladó rovatban?

Nem, dehogy, minek néznék? Biztos azt nézik, hogy a mikiegeres matrica rá van-e ragasztva a hátuljára.

Szerinted kitől lehet tulajdonjogot szerezni a tulajdonoson kívül?