súlyadó


csleslie49 # 2012.05.22. 10:31

Üdvözlöm!

Az alábbi problémával fordulnék Önhöz.

14 évvel ezelőtt (16 éves voltam akkor) vásároltam egy MZ motort, melyet kb 1-2 hónap elteltével tovább értékesítettem. Mivel az eltelt idő alatt többször költöztem, így az adásvételi szerződés sajnos már nincs a birtokomban.

A héten megkeresett a motor eladója, hogy fizetési felszólítást kapott a Motor súlyadójával kapcsolatban, melyet elmondása szerint nekem kell kifizetnem, mivel Ő adásvételi szerződéssel tudja bizonyítani, hogy nekem eladta a motort, így a tulajdonosa én vagyok.
Mivel az eltelt idő hosszúsága miatt én sajnos már nem emlékszem, hogy kinek adtam el így semmilyen információval nem rendelkezem a jelenlegi tulajról.

A tulajdonos azt mondta akár jogi úton is hajlandó rajtam az összeget behajtani.

Kérdésem az lenne, hogy …

  1. bármilyen módon kideríthető-e hogy jelenleg ki a tulajdonosa a motornak?
  2. terhel-e engem bármilyen jogi felelősség?
  3. behajtható-e rajtam az összeg?

továbbá felmerült bennem, hogy miért most követeli rajtam az összeget, (az elmúlt 14 év alatt biztos kapott felszólítást az elmaradásról, hisz ha jól tudom súlyadót kb 20 éve fizetni kell).

Előre is köszönöm a Választ

végrehajtó1 # 2011.11.03. 10:16

A kérdésem az lenne, hogy ha nem fizetek akkor mi lehet a folyamat vége?

Végrehajtás, forgalomból való kitíltás.

A másik dolog, hogy lehet, hogy 6 év alatt "csak" ennyi?

Menj be az önkormányzathoz és kérd ki az adó folyószámlát, abból kiderül.

stevebajro # 2011.11.03. 08:54

Szia!

Értetlenül állok a súlyadóm előtt!
Kb. 6 éve eladtam az autómat, sajnos adásvételi nélkül! A polg hivatal kb. 1 éve kezdett el leveleket küldeni, hogy fizessek kb. 30ezer forintot! A kérdésem az lenne, hogy ha nem fizetek akkor mi lehet a folyamat vége? A másik dolog, hogy lehet, hogy 6 év alatt "csak" ennyi?
Jó lenne valamit kitalálni, mert nem szeretném befizetni, mivel már nem az enyém, nem tudok róla semmit!Szerintem valahol áll a kertben! Ugyanis semmilyen papírt nem kaptam róla! Se büntetést, se semmit! Gondolom ha használnák, akkor lenne valami, mivel még az én nevemen van!

ado_jogasz # 2011.11.02. 11:29

Szia Heni!

Ha az idei adót (sem az I. sem pedig a II. félévi) nem fizetted be, sajnos egy évi adótartozás miatt után kivonhatják a forgalomból az autódat. Az egy évet meghaladó adótartozást nem a naptári évek szerint kell számolni, hanem az I. és a II. félévi esedékesség, azaz márc. 15. és szept. 15. figyelembevételével.
Fontos tudni, hogy az okmányirodai forgalomból kivonó határozat kézhezvételét követően azonnal rendezd az adót, mert ha jogerőre emelkedik a kivonás, akkor forgalomba való visszahelyezés költéségét is neked kell fizetned.
Remélem tudtam segíteni.

heni2 # 2011.10.29. 21:25

Hello.Két autó van a nevemen,és csak az egyikre sikerült befizetnem a súlyadót.Kiakarják vonni a kocsimat a forgalomból,mert nem fizettem ki szeptemberig csak a felét.Kivonhatják a forgalomból az autót már most,vagy csak egy éves tartozás után?Mert eddig sosem volt gond,hogy késtem.Kérem válaszoljon,Köszönöm

ilay # 2011.10.18. 08:51

Üdvözlöm!
Érdeklődnék,hogy 34 évesen sajnos lerokkantosítottak betegség végett.Eddig fizettem a súly adót rendesen.A rokkantságim 51000ft.Ilyenkor van valamilyen kedvezmény??Előre is köszönöm a választ!

sujadonisz # 2011.06.06. 01:42

Tisztelt Szakember!

A következő kérdéseim lennének és előre is köszönöm a választ, ha kapok:

  1. micsoda tulajdonképpen a súlyadó? Oké, adót fizetek súly vagy mostmár teljesítmény alapján, de mi ennek az adónak a szerepe, pl. úthasználat? Vagy pontosan micsoda?
  2. Mi a helyzet abban az esetben, ha az autó magyar de nem Magyarországon használják valamint az autó tulajdonosa igazolhatóan állandó jelleggel és évek óta tartózkodik külföldön? Kéne fizetnie? Jogosan követelhetik?
  3. A helyzetet bonyolítja, hogy mikor a tulajdonos az autót megvette, a renszer épp a feje tetején állt és nem küldtek csekkeket, majd a tulaj autóstól külföldre távozott. Ugyan van egy otthoni állandó lakcíme, de ez egy önkormányzati lakás címe amiből a tulajt maga az önkormányzat (ugyanaz aki a súlyadóban illetkés) lakoltatta ki cca. 6 évvel ezelőtt?

Ha a tulajt x év után megtalálják, jogosan követelhetnek tőle súlyadót büntetésekkel együtt vagy sem?

Köszönöm.

Amélia # 2011.05.30. 18:20

Tisztelt Olvasóm!
Egy héttel ezelőtt kaptam egy tájékoztatót a polgármesteri hivatalból, melyben jelezték, hogy hátralékom van még tavalyról is és mellékeltek egy csekket17800 forintról+ 1760 forint kamat-ról. Másnap felhívtam az ügyintézőt, hogy ketté bonthatnánk e az összeget, mert ezt most nem tudom teljesíteni egy összegben. Ígérete szerint küldi a csekket. Ma ajánlott küldeményért mentem a postára örültem, mert gondoltam megjött a csekk. Sajnos abban egy olyan határozat állt, mely szerint a személyautómat május 17-én lefoglalták.A behajtási irodából érkeztt jegyzőkönyv alapján. A kérdésem az, hogy nincs figyelmztetés, illetve a kiküldött cekk nem befizetése után ez teljesen automatikus? Kérdésem, ha ma azonnal a levél átvétele után befizettem a tartozásom kamatostúl akkor milyen esélyem van az ügy egyszerűbb lebonyolítására.

efi99 # 2011.05.19. 12:16

Fizetni hát, arra a kevésre ami jan 1 és a kivonás között volt (túl sok nem lehetett ha márciusban vetted).
Feltételezem a megvétellel együtt lett újból forgalombahelyezve, anno én is így vettem, tehát április 1-től - arányosan - meg már téged terhel.

Röné72 # 2011.05.19. 07:20

No de ha jan.1 után volt kivonva, akkor aki jan 1-én a tulajdonos volt, az fizetni, nem???

efi99 # 2011.05.19. 07:11

*követő hónap első napjától

efi99 # 2011.05.19. 07:11

Ha január 1 után ki volt vonva, akkor az újbóli forgalomba helyezést követő első naptól biza te fizeted.
Pont ezért szokták kivonni a forgalomból, különösen ha eladásra kínálják.
(Ergo a szabály, miszerint az fizeti egész évre, akié jan 1-én egy oltári nagy baromság, hiszen a forgalomból kivonással ez megosztható, ezért sokkal egyszerűbb lenne azt mondani, hogy arányosítani kell a 2 tulaj között és kész, nem pedig felesleges procedúrával /ami nyilván költség és idő is/ terhelni mind az ügyfeleket mind a Sóhivatalokat)

Röné72 # 2011.05.19. 06:56

Üdv!

Affelől szeretnék érdeklődni, hogy március elején vásároltam egy személyautót, ami ki volt ideiglenesen vonva a forgalomból. Azt nem tudom konkrétan, hogy mikortól volt kivonva, de kaptam a helyi önkormányzattól levelet, hogy én fizessem be az autó után a teljesítményadót. Azt szeretném kérdezni, hogy ha nem én voltam január 1-én a tulajdonos, akkor is nekem kell kifizetni?

Köszönöm!

Rexor # 2011.05.11. 12:52

Majdnem ráhibáztál a dologra. Van kerékpárom :). De elég sokat közlekedek autóval is az országban több felé is, ezért bátorkodtam írni, amit írtam. Persze, ha jobban szeretsz szántóföldön vagy földutakon közlekedni, akkor alighanem igazad lehet. De ha nem haragszol ebbe nem megyek bele. Maradjunk annyiban, hogy adót fizetni kell, akár sírsz, akár nem. Örülj neki, hogy van miből.

atella # 2011.05.11. 12:31

Az jó, hogy csak halkan tetted az jó dolog. Ezzel bizonyítást nyert hovatartozásod. :) Valamilyen közigdolgozó lehetsz. Demagógia?! :D Vicces!
Jártam én is külföldön, sőtt Szabadkán (Szerbia) olyan 2 X 2 sávos városon belüli úttal találkoztam, ahol a csatornafedelek kerülgetései nem nyújtottak szlamopályához megfelelő érzést, mert kirakták az út mellé őket! Ez logikus, még ott is, pedig a gazdaság kicsit sanyarkásabb arra felé. Volt nemrég egy svájci és egy osztrák ismerősöm Budapesten, "találkoztak" a X.-kerületi élessaroknak nevezett résszel is. Nos Ők azt hitték ilyen nem létezhet, nemhogy közúton, de még a fővárosokban sem.
Az autópályáink minősége valóban jobb! Ezt aláírom, de 4X annyiba kerül a megépítésük és használatuk is, na ez a demagóg h-ség kedves Rexor. :) Valószínű Te kerékpár, vagy valami amerikai V8-as által kikaksizott Hybrid tulajdonosa lehetsz, akit az akkumulátorok párolgása által felszállt köd elvakított teljesen. Nem baj Viktorunkak is nagy a "kenelje". :)

Rexor # 2011.05.11. 11:55

Kedves Atella,

Gondolom költőiek a kérdéseid, bár az egész amit leírtál tiszta demagógia. Azért az hogy utak nincsenek az finoman szólva is költői túlzás. Halkan mondom csak, hogy nálunk jobb az útminőség mint Ausztriában, az autópályáink minősége pedig még jobb. Hát ezért kell súlyadót fizetni. Lehet károgni, de ez van. Ha nem éri meg így, akkor én a helyedben eladnám áron alul is az autómat.

atella # 2011.05.11. 11:32

:)
Nos érdekesnek vélem, hogy minden bőrt lehúznak rólunk.
Én is beleestem abba a hibába, hogy még ezen adó bevezetése előtt vásároltam egy nagyobb LE-s autót, mivel ez volt az álmom. (15 éves Volvo S70R T5)Ez az autó nem igazán nevezhető sportautónak.
De aztán jött ez az új súlyadó.
Kérdezném én logikailag, mivel eladni nem tudom pont ezen probléma miatt ,(senki sem akar józan ésszel fizetni ennyit évente) de ha mégis sikerül akkor iszonyatos értékvesztéssel tudok csak "megszabadulni" tőle.
Miért lehetetleníti el az állam az autósokat ennyire?
Miért számít luxusnak egy gépjármű a mai világban?
Ha már a "lóerőm" miatt annyit kell fizetnem, akkor miért nem használhatom azt ki, mint Németországban az autópályán?
Jah ez az utolsó hülye kérdés volt, mert utak sincsenek.
De ha már befizetem, akkor az a pénz hol van?? Mert utakat nem újítanak fel, de nekem a növelt súlyadó mellett iszionyatos pénzeket kell fizetenem a szervíznek, évente többször, mert vagy a gömbfej esik ki, vagy a kormánymű esik szét, vagy egy gödör, (amit kátyúnak már nem nevezhetek) gumit ill. alufelnit cseréltethetek.
Azt mondják, hogy nincs pénz az útfelujításokra és pont, akkor én nem mondhatom azt, hogy nincs pénzem az adóra?!:)

Ui.:
Van egy 175 LE-s motorom is (habzsidőzsi) :)
Éves súlyadó van rajta ugyancsak a növelt "áron".
Nade b..meg télen én nem használom a 40 cm-es hóban, akkor miért kell erre is éves súlyadót fizetni? :) Maximum 4 hónapot tudom használni, azt is hétvégenként talán! Közben dolgoznom is kell nyáron, mert a munkavégzéssel meg kell teremtenem az adókra a sok dellát. :)

Akik ezeket kiötlik végiggondolják logikusan, mit miért is követelnek az állampolgárokon?
tisztelettel:
atella

efi99 # 2011.03.30. 18:03

Denniss
A luxusadó (vagyonadó) megszűnt, akkor meg mit küldenek ki?
Az Önk. meg a gjadó milyen 2. felét akarja, idén már fizettél gj.adót? Nem hinném. Általában márc 15-ig és okt 15-ig szedik 2 részletben, tehát ez az 1. féléves lesz.

Gabucika # 2011.03.30. 17:44

Szia Denniss!

Nem vagyok profi a dologban,de úgy tudom,hogy a kormánynak a luxusadó nem jött be,ezért nem kell olyat fizetni.Nekem is van lízingelt,luxus járgányom,de várok a befizetéssel,mert szerintem sem működik az,hogy 3 felől nyújtják be a számlát.Ha beütöd a keresőbe a súlyadót,találsz olyat,hogy kalkulátor,ott írd be az autó évjáratát,majd a teljesítményét és a kalkulátor kiadja,hogy nem kell rá külön még luxusadót fizetni és mennyi az évi súlyadód. Tanácsolni tudom,hogy levelezz velük,azzal húzod az időt.Ird bele,hogy te fizettél,fénymásolat csekkről és kérj egy részletes kiszámítást az önkormányzattól,mert becsapnak.Majdnem én is így jártam,mert nekem tgk. vannak és olyan súlyadót akartak rám verni,hogy azt soha nem tudnám kifizetni.Utána számoltam és bevittem a hivatalba azt hazudták,hogy nem volt meg a rendszeren a tgk. műszaki adatai és csak úgy számolták ki. Ez a rendszer.Mindenkit becsapnak.Gabucika

Gabucika # 2011.03.30. 17:04

Sziasztok!

Reménytelen eset a súlyadó ezért kérem a segítségeteket.
Kettő teherautóm súlyadó nemfizetése miatt kivan vonva forgalomból.Az okmányirodában azt mondták,hogy továbbra is súlyadósak az autók,mert hivatalból lett kivonva és nem én kérvényeztem a kivonást. Hogyan lehet az,hogy él tovább a súlyadó,pedig nem is közlekedünk az utakon. Miért kell olyan autókra fizetni,amit súlyadó miatt vontak ki?Valaki segítsen.Előre is köszönöm!

Denniss # 2011.03.16. 10:47

Tisztelt Jogi Fórum!

Bosszantó helyzettel találtam magam szembe:

Üzembentartója vagyok egy 130kW-os "luxus"autónak, ami ráadásul lízingelt is egyben.

Tavaly az önkormányzatnak kifizettem a súlyadó 50%-át (félreértelmezve a luxus-súlyadó törvényt).

Most a lízingcég kiküldte hogy fizessek rá 50 000,-Ft-ot luxusadó címén, ami kb 40 000,- Ft (a luxusadó) + 10 000 Ft (ÁFA a luxusadóra (WTF?!?!!!!)) .

Erre kb 2 hétre az önkormányzat is szeretné megkapni a be nem fizetett súlyadó második felét.

Ez nem kettős (hármas) adóztatás véletlenül?
Normális ez?
Ha igen, akkor ne irassam rájuk egyből az összes vagyonomat?

Ha nem normális akkor pontosan kinek mi jár, hogyan tudok rá hivatkozni?
Köszönöm előre is a segítséget!

nap50 # 2011.03.15. 20:48

Nekünk is most küldték ki, de márc 31.-i dátummal!

Gabicsek # 2011.03.15. 20:29

de nem egy-két nap késedelem esetén.

végrehajtó1 # 2011.03.14. 08:21

Ugye nem vonják ki egyből az autót a forgalomból? Mi az eljárás ilyen – nem fizetéses – esetekben?

kivonhatja+letiltás+'icassó' lehet

efi99 # 2011.03.13. 18:36

Előszeretettel küldik ki lazaságból hetekkel később, de persze fenyegetőzni azt szeretnek (aki márc 15 után a jegybanki alapkamat 2x-ese, mint késedelmi kamat).
Teendő: átutalod az önk. gépj.adós számlaszámára.