üzembentartói szerződés


akisera # 2013.03.18. 17:28

Tisztelt Jogi Fórum!
Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségüket szeretném kérni!

A párom eladta az autóját Üzembentartói jog átruházásáról szóló szerződéssel. Adás-vételi szerződést nem írtak. Az üzembentartói szerződésen szerepel, hogy a tulajnak kell bejelenteni a személyi változást, ami meg is történt, de a hivatalban azt mondták, hogy ez a bejelentési kötelezettség az új üzembentartót terheli. Kiderült, hogy az új üzembentartó elmulasztotta bejelenteni a változást és most a páromnak kellene tulajdonosként, befizetnie a súlyadót. A hivatalban kiderült, hogy a fickó befizette a kötelező felelősség biztosítást, de a páromnak meghatalmazást kell írnia az üzembentartói jog változásának bejegyzésére. Sajnos az emberünk "eltűnt a szürke ködben", nem elérhető sem telefonon, sem máshogyan. Mi történik akkor, ha továbbra sem jelenti be a változást? Megoldható, hogy ne nekünk kelljen befizetni a súlyadót? Ilyen esetben a tulajdonos kivonathatja a forgalomból az autót, vagy csak jogi úton oldható meg a problémánk?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Sz.E.

jhony26 # 2013.03.19. 09:47

Üdvözlök mindenkit segitséget szeretnék kérni!,
Üzembentartó vagyok és én el szeretném adni az autot de az eredeti tulaj segit nekem ebben ! csinálnom kell egy lemondó nyilatkozatot igaz? és a vevő aki megszeretné venni a kocsit az átirás idején vinni kell a lemondónyilatkozatott magával? vagy nekem is részt kell venni? Nagyon szépen köszönöm ha segitene valaki

lia65 # 2013.03.19. 13:39

Mozgáskorlátozott ismerősöm részére szeretnék segítséget kérni!
Tulajdonos a feleség. Mivel fizikai állapota miatt nem vezethet autót, a férj az üzembentartó. 2 hónapja külön költöztek. A férj italozása miatt a feleség szeretné az üzembentartói engedélyt visszavonatni, amihez szükség lenne a forgalmi engedélyre. A férj ezt nem hajlandó átadni a feleségnek. Hogyan oldható meg az üzembentartói engedély visszavonása? Vagy egyszerűbb lenne az üzembentartói jog átruházása?
Válaszukat előre is köszönöm. (Törzskönyv sincs kiállítva, mivel mozgáskorlátozott kedvezményre vásárolták az autót)

dolcsi19 # 2013.03.22. 13:35

Üdvözlöm!
Egy olyanban szeretnék segítséget kérni,hogy egy ismerősömnek vannak a bankkal problémái és végrehajtás van nála! Szeretne egy személy gépkocsit vásárolni üzembentartóival,és azt a bank el viheti vagy nem? segítségét előre is köszönöm!

horex # 2013.03.25. 11:49

jhony23

Meg kell szüntetni az üzembentartói jogot elöször
Aztán a tulaj eladhatja
http://www.budapest13.hu/…entartoi-jog

horex # 2013.03.25. 11:53

lia65

Nehéz helyzet, a közigazgatás erre nem készült fel :)

Elsősorban a rendőrségre tennék feljelentést, a tulajdonom "nem-visszaszolgáltatása" miatt, mert ez ingyenes
Ha ezt elutasitja valami miatt a rendőrség, akkor sajna bíróság
Az okmányirodáknak elő van írva, milyen okmányok kellenek a megszüntetéshez, egy ügyintéző ezt nem fogja kikerülni

bozsi80 # 2013.03.25. 23:53

Üdvözlet mindenkinek!

Valaki legyen kedves megmondani, hogy mennyit kell fizetnem az okmányirodában,
ha egy 15 éves, 599ccm-es, 57Kw-os (78LE) motorkerékpárnak az üzembentartója leszek
és szeretném (persze kötelező is) bejegyeztetni a forgalmiba?

Valamint az üzembentartói szerződésre mekkora összeg legyen írva?
Számít az összeg vagy csak az a lényeg, hogy ne ingyen legyen?

Köszönettel:
Zsolt

Marcsipanni # 2013.04.15. 18:52

T.Ügyvéd Úr.
Az lenne a kérdésem hogy az általam átvett banki finanszírozású autó üzembentartója hogyan lehetnék.
Mivel az autón nincs se kötelező bíztósitás.és a súlyadót sem tudta már két éve fizetni.
Az előző üzembentartó csak a részletet tudta fizetni de a többi járulékos költségeket már nem.
Az autót 0ft-al vettem át.
Köszönöm a válaszát.

zsuzsa67 # 2013.04.20. 18:29

Tisztelt hozzáértök,

Történetem rövid leirása. 2009-ben egy új autót vásároltam. Egy részét (2 mill) befizettem a többit banki hitelre. Az akkori felállásban (közös háztartásban éltem barátnömmel) a hitel és igy az autó is a barátnöm nevére került. Én lettem az üzembetartó. 2011-ben kapcsolatunk megromlott és azóta már meg is szakadt. Semmiféle kapcsolaban nem állunk egymással. 2014 januárban lejár a hitel (amit teljesen egyedeül fizettem ki) és ugye megkapom a törzskönyvét az autónak a banktól. De az autó a volt barátnöm nevén van én papiron csak üzembentartó vagyok. Mit tudok tenni, hova fordulhatok, mi az elintézési módja, hogy az autó az én nevemre kerüljön?

Válaszukat elöre is köszönöm!
Üdvözlettel:

Sz. László

guba" # 2013.04.20. 18:36

Egyezz meg a volt barátnőddel és írasd a nevedre.
Ha ebbe nem megy bele, akkor bonyolultabb, mert bizonyítanod kell, hogy a kocsit te vetted és valójában a tied. Mivel a banknak te törlesztettél,azért erre jó esély van.

zsuzsa67 # 2013.04.20. 19:44

Tisztelt guba'',

Köszönöm szépen,gyors válaszát!

Itt csak az a probléma, hogy nem tudom honnan elökeriteni! Több mint egy éve semmit sem tudok róla, a volt lakhelyén sem tartózkodik. A banki papirok, számlák elegendöek a banknak igazolásként?

Üdvözlettel:
Zsuzsa

zsuzsa67 # 2013.04.20. 19:49

Még egy kérdés,

ha nem találom öt meg, akkor mit és hol kell bizonyitanom, hogy az autó a nevemre kerüljön? Minden számla, bankpapirom meg van. De az átirást azt hol fogom tudni elintézni?

Köszönettel:
László

guba" # 2013.04.22. 18:28

Nem a banknak kell igazolnod, a bank csak a hozzájáruló nyilatkozatot adja ki a törléshez, meg a törzskönyvet a tulajdonosnak, vagy a képviselőjének. Ha nem tudtok megegyezni, akkor perben tudod érvényesíteni a tulajdoni igényedet.

balu22 # 2013.04.22. 19:26

TIszteletem!

Van egy személygépkocsim, melynek üzembentartója a bátyám. Az autót nyáron szeretném eladni. A kérdésem, hogy ezzel egyidejűleg, vagy előtte az üzembentartói szerződést meg kell-e szüntetni, vagy az automatikusan megszűnik az adásvétellel (a kocsi nem terhelt, törzskönyv nálam van).

miklos

Köszönöm előre is!

wers # 2013.04.23. 05:17

simán eladhatod

peti82 # 2013.04.23. 09:21

üdvözlet
olyan kérdésem lenne,hogy üzembentartója vagyok 1 kocsinak
hogy lehetne eladni?
tulajdonosnak kell adásvételit irni?
és tulajváltással az én üzembentartoim törlödik?
vagy nekem is kell valami dokumentumot leadni?

jeepy # 2013.04.26. 08:51

Sziasztok, tudnátok segíteni?

Hátha ismeri valaki jártasabb ebben.

Vagy 10 éve eladtam az akkori autómat üzembentartóival.

Az a srác 6éve tovább adta, szintén üzembentartóival a nevemben.

Most az "új " üzembentartó át akarja iratni és kéri a személyi adataimat.

Megadhatom neki?

Nem lehet semmi bajom belőle?

Köszönöm.

wers # 2013.04.26. 08:53

?? a személyi adtokkal akar az okmányirodába menni?

jeepy # 2013.04.26. 09:19

természetesen találkoznánk előtte és adás-vételit írnánk.Csak nem tudom azt milyen dátummal.
Ha friss dátum, de valamit sumákoltak közben a kocsival?

wers # 2013.04.26. 09:29

ennek kockázatát már akkor vállaltad, mikor "kölcsön" adtad a kocsidat

wers # 2013.04.26. 09:34

az eladónak be kell jelenteni az eladást 5 munkanapon belül, az vevőnek 15 napon belül át kell iratnia, ne játsz a dátummal

jodu # 2013.05.02. 11:20

üdvözlöm! kérdésem a következö lenne adott két auto és a haverommal cserélni szeretnénk az ö autoja kicsit drágább mint az enyém én ráfizetek még deviszont nemszeretnénk még átirni egymásra ezesetben egy üzembentartói elég mind két félnek vagy milyen megoldás lenne jo erre a helyzetre ha elég az üzembentartoi akkor a biztositást is átt kell csinálnunk

Magdi84 # 2013.10.30. 19:59

Tisztelt Jogifórum!

Az üzembentartói jog átruházásáról szóló szerződés megkülönböztet két dátumot:a járműnek üzembentartó birtokába kerülési időpontját és a jogügylet hatálybalépésének napját. Kérdésem lenne, hogy eltérhet-e a kettő? Melyik dátumtól számít a kötelező biztosítás érvényesnek?

Válaszukat előre is köszönöm!

guba" # 2013.11.01. 15:09

A kérdés valószínűleg az lehet, hogy mikortól kell a kötelező biztosítást megkötni.A jogügylet hatálybalépésének napjától.

preszton # 2013.11.08. 09:30

Tisztelt Jogi fórum!

A következő , nem egyszerű esetben szeretném ha valaki hozzá értő értékelné az esélyeimet.
2012. szeptember 11 én hitellel terhelt autómat üzembentartónak ügyvédi szerződéssel átadtam. A finanszírozó cég hozzájárulását adta hivatalosan. Ezután az üzembentartó csak november 11 én írta át az autót üzembentartójának mert többször figyelmeztettem hogy feljelentem. Közben csinált is egy matrica nélküli közlekedést autópályán de ezt elismertettem vele. Aztán nem fizette a hitelt és 2013 februárban felmondták a szerződést. Ekkor az úr nem vitte vissza az autót a finanszírozó cégnek és én feljelentettem sikkasztás gyanújával. Ezt a rendőrség jelenleg is nyomozza mivel az autót az úr elvonta és nem is tudja hogy az autó hol van.A behajtó is küldött egy jelentést miszerint az autót nem találja és az autót hivatalosan is körözik. Ma kaptam egy határozatot miszerint az autót kivonták a forgalomból és szolgáltassa vissza az üzembentartó a rendszámot. A kérdés az hogy mivel az autó hitelét a köztünk(üzembentartó és tulaj) létrejött ügyvédi szerződés szerint átvállalja illetve őt illeti mennyi esélyem van ennek érvényesítésére(esetleg peres)? Esetleg a finanszírozó cég belemegy abba hogy az úr viselje a hitel fennmaradó részét?

köszönöm