Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Gery1 # 2013.07.17. 14:10

Sziasztok segítséget szeretnék kérni mit tehet az a valaki aki vett egy gépkocsit mely személyautónak volt felszerelve de a forgalmiban 2 személyes teherautónak van nyilvántartva az eladó erről nem tájékoztatta ?az autó 5 napja lett vásárolva kérlek segítsetek! Elöre is köszönöm!

bozsibob # 2013.06.22. 07:57

Sziasztok!
Nagyon fontos lenne, hogy választ kapjak, arra hogy eladtam egy motort nagyon sok 100000 forintért. A motor kifogástalan állapotban volt, ami hibák voltak azt tudta a vevő. Adávételi szerződést írtunk a motorról és a vevő bele írta, ha bármilyen meghibásodása volt a lesz a motornak 48órán belül akkor én köteles vagyok a motor teljes vételárát visszaadni valamint még, hogy menjek is el érte 200km-re. És mit, persze csörgött is a telefon kb 36óra után, hogy a motor elkezdett csörögni és éppen szerelőnél van, nem e tudok erről valamit. Mondtam neki, hogy ő is hallotta a motornak semmilyen motorikus problémája nem volt, hiszen ki próbálta. A kérdés az, hogy be tudja e rajtam vasalni az uriember a vételárat, akor még ilyen kis összegű adá-vételnél is.
Válaszát várom!
Üdv

Opeles # 2013.06.20. 10:56

2012.06.25-én vettem egy Opel Astra H szgk-it. A kereskedő tájékoztatott, hogy az autó nem volt törve, kifogástalan állapotban van, ő most ezzel jár be dolgozni, mert mindig az eladó autók közül választ egyet. A jobb elején volt egy laparkolási horzsolás, a kormány meg volt kopva, de ez típushiba a kereskedő szerint. 133 ezer kilométer volt az órában. Beszámította a Roverem 500.000 Ft-ért és 750.000 Ft + átíratás kifizettem a kereskedőnek kp-ben. Hét nap után a lambdaszonda hiba lámpa kigyulladt és észrevettem, hogy kb. 1 liter hűtőfolyadék eltűnt a tartályból. Visszamentem a kereskedőhöz, hogy ez a hiba volt-e régebben. Elmondása szerint nem, kiüttettem a szervízben és használtam tovább. Újabb kb. 250 km után újra előjött mind a két hiba. A kereskedő azt mondta, hogy természetesen megoldja a hibát, ne idegeskedjek. Azóta eltelt egy év, elméletileg cseréltetett rajta hengerfejtömítést, vezérműláncot, gyújtás vezérlést, de a hiba továbbra is fennáll. Megunván a dolgot elmentem egy másik kereskedésbe, hogy számítsák be valamibe. Ott körbevizsgálták és kiderült, hogy vissza lett tekerve a kilométeróra 63.000 km-rel, minden oldalán festve volt már az autó, tehát nem igazán számítanák be semmibe. Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudok tenni, hiszen egy év után sem hárult el az a hiba, amit néhány napon belül jeleztem a kereskedőnek. Ő azzal védekezik, hogy sok mindent megcsináltatott az autón a hiba elhárítása végett, de az, hogy a hiba megmaradt az már nem az ő gondja.

KSzilveszter # 2013.06.18. 13:40

Szervusztok! Tud valaki a következőben segíteni? Eladtam az autómat 250EFt-tal olcsóbban, mint hirdettem, ez kb 300Eft-tal az eurotaxos ár alatt van, egy 2000-es évjáratú Toyota Celicát 945.000ért. A vevő minél hamarabb meg akarta kapni, készpénzzel fizetett, nem vitte szervízbe, viszont sokat alkudott, a gyors vásárlással érvelve. (nekem egyébként nem volt fontos gyorsan eladnom az autót). Most -pontosan egy hónap elteltével- állítólag csapágyas lett az autó, és állítólag teljes motorblokk csere kellene ami kb 500E Ft. Én nem tudtam semmi ilyen komoly hibáról, és nálam nem is volt semmi baja az autónak.. tartozok kártérítéssel?, mert be akar perelni, ha nem fizetek.. Az autó kb 215.000futott, a szerződésben az szerepel, hogy az eladó a vevőt a gépjármű műszaki állapotáról (esetleges)sérüléseiről tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette. Erről a dologról persze nem szóltam, hiszen nem taudtam, hogy van. Köszönöm a segítséget, drkszilveszter@gmail.com

Peti90 # 2013.05.19. 20:01

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. Autóvásárlás előtt állok, a kiszemelt jármű egy külföldről behozott 3 éves autó lenne, amit külföldön cégautóként használták. Mire kell vigyázni ilyen külföldi autó vásárlásánál? Köszönettel, Peti

guba" # 2013.05.18. 07:34

Mivel vélhetően a hiba már az adásvétel idején is megvolt, az eladó köteles kijavítani, vagy a javítás költségét követelheted tőle.

bergomi # 2013.05.15. 10:55

Vásároltam egy kocsit, a probauton nem jött elö a problémája, de mikor elindultam vele haza, kb 4 km mulva felforrt a víz. jeleztem az eladonak, másnap reggel megnézte az ö szerelöje, s szerinte nem hengerfejes a kocsi. kiderült, hogy az, söt már régebben is volt hasonlo problémája. javítása kb jo esetben 100 ezer ft. kit terhel a javítás költsége?

guba" # 2013.05.12. 12:58

Marika, feltételezem, hogy kis értékű idősebb kocsiról van szó, ebben az esetben a hibátlanság is más megítélés alá esik, mint egy új vagy fiatal kocsinál.
Ezzel együtt, ha a motor 2 hét alatt 9 liter olajat evett meg, az olyan hiba, amely miatt így is alapos lehet az igényed.
Persze meg kell állapítani a pontos hibaokokat.

zzzsss # 2013.05.07. 12:42

SOS segítségre lenne szükségem, bár nem ilyesmi jellegű, de nincs tapasztalatom autó adás-vételt illetően.

Örököltem egy autót, elég rossz állapotban van, nem is akarok keresni rajta, csak szeretném elpasszolni anélkül, hogy ráfizetnék. Igazából fogalmam sincs a műszaki állapotáról, csak az érdekelne, mi az eladó teendője amikor eladja a kocsit, és milyen költségei merülhetnek fel? A hagyatéki tárgyalás tegnap zárult le, még nem jogerős, 15 nap múlva lesz az, és azután elvileg még 15 napom van valakinek a nevére íratni. Vagy a sajátomra, vagy máséra. Mit tegyek, mikor köthetem meg az adásvételit, mit kell fizetnem, hova kell fordulnom?

Előre is nagyon köszönöm!

marika7702 # 2013.05.06. 17:10

Sziasztok , Segítséget szeretnék kérni , 2 hete vásároltam egy autót , nagyon körülnéztem merre mit lehet venni,aztán találtam is a neten , közel is volt felhívtam és meg néztük aztán még-egyszer elmentünk akinek hasonló kocsija van mégis nézze meg és vezesse , ugy mond jól ment.kérdeztük a tulajtól hogy eszik olajat a kocsi és azt mondta nem , mert kevés volt benne. 2 napra meg vásároltuk az autót, 1 hetire jöttek a bajok szabályosan zabája az olajat, 9 liternél tartunk, hívtuk hogy baj van és ő azt mondja a kocsi jó volt mikor elvittük, azóta jeleznek a jelző lámpák , a központi zár nem jó kinyissa de be meg nem zárja a kocsit, DE MÉG AZA PLÁNE HOGY AKITŐL VETTEM AUTÓSZERELŐ ÉS AZÉRT BÍZTAM BENE MEG HOGY AMIT MOND ÚGYIS VAN, kértem oldjuk meg javitás díjt kér 100,000ft érte de, én mondtam felét fizetem és ő nem . Most hova forduljak hogy át vert ezzel , kérlek segítsetek rajtam .üdv Marika

beles # 2013.04.15. 13:36

Üdv: A mai nap vettem egy autót, elindultam vele haza kb.1-2. kilométer után elkezdett rángatni nem húzott.(DIESEL) Megálltam felhívtam a kereskedést elmondtam a tapasztalt hibát elmondták hozzam vissza az autót egy szerelőhöz, aki megnézi el is vittem, aki megnézte és mondta, hogy ő most nem ér rá vigyem vissza a kereskedésbe. Az eladó magára vállalta a javítási költségét. Bennem felmerült, hogy nem-e lehet vissza csinálni, de az eladó mondta várjunk szerdáig, ha tudják, megjavítják. Kérdés: Meddig kell várnom? Nem lehet ilyenkor visszalépni?
Ja és sajnos aláirtattak az adásvételin kívül egy olyan nyomtatványt, hogy az autót kipróbált megtekintett állapotban vettem át és garanciát nem vállalnak. Amit mondott is az emberke, hogy ők még rendesek, hogy bevállalják a javítást.

patesz27 # 2013.04.12. 06:59

Sziasztok. Szeretném a segítségeteket kérni, Egy hónap és 2 napja vettem egy robogót magamnak , voltak kisebb hibái amit az adásvételi szerződéssel tudomásul vettem , pl kopott gumi,karcolások,rossz aksi. ami később derült ki hogy az első varriátor használhatatlan (2 nap 2 szíj)most hogy az eltelt időből kb 2 hetet nem is használtam a havazások miatt. Előjöttek komolyabb hibák is mint 70 es henger már többször fúrva volt , mikor azt állítota hogy 5000 km van benne és még új a henger plusz sport tuningot kapott a motor és gyári hajtókar van benne (ami nem bírja el. ) eltörött szét verte a dugattyut és a vásárlási ár mértékében mérhetőek a javíttási költségek. 2013.03.09 én volt a vétel 04.10 meg történt a hibák jelentkezése... Segítsetek ilyen esetbe mit tudok tenni??? :(

guba" # 2013.04.02. 13:56

Hívd fel a tulajdonost és kérdezd meg, hogy nem adná-e el neked!

Bazsula # 2013.03.30. 09:42

Sziasztok! Sürgős segítségre lenne szükségem, mit tehetek akkor, ha az adás-vételi szerződés már elkészült és az autót elvitték,de én mégis meggondoltam magam és szeretném vissza kapni.
Válaszoljatok légyszi S.O.S

peti77 # 2013.03.29. 20:39

Sziasztok!
Eladtam egy 8 éves gépkocsit 1,5 M forint értékben. Az autót használtan vettem fél éves korában. Az eladás előtt a vevő szervizbe vitte az autót, ahol átvizsgálták. Megállapították róla hogy 2 elem fényezve volt rajta (én is jeleztem neki korábban). Tudtam hogy az autó sérült volt, de abban a tudatban voltam hogy semmi nagy baja nincs.
2 hónappal a vásárlást követően jelentkezett a vevő hogy a kasztnival nincs valami rendben, és a légzsákok sem működnek. Szeretne pénzt visszakapni.
Nem tudom mi lenne ebben az esetben a helyes eljárás részemről. Nem tudtam ezekről a hibákról, és a szervizben (ahol a vevő nézette át az autót) sem szóltak semmit. Egyáltalán nem volt célom átverni senkit, rosszul érzem magam.
Kérném segítségetek, milyen folytatásra számíthatok.
Köszönöm!

lambert # 2013.03.29. 12:57

Sziasztok a következő lenne a kérdésem ! tavaly eladtam az autómat ! a vevő nem íratta át még azóta sem ! Jö t nekem is levél hogy ki lesz vonva forgalomból stb stb Sőt még kaptam egy parkolási büntetést is ! De ezt lerendeztük befizettem és az ember vissza adta! na most kezdődik a gond Az ember kb három hete zaklat hogy ez meg az nem jó a kocsin stb stb meg hogy fizessek neki ennyit meg annyit ! már ott tartók hogy vissza veszem az Autot mivel ugy jobban járok mintha csak ugy adok neki töb tíz ezreket! a kővetkező lenne a kérdésem! ha most vissza veszem tölle az autot amit én adtam el neki és ami még a mai napi az én nevemen van mivel nem íratta át!! Hogy tudom rendezni az okmányokat ill automatikussan vissza kerül a nevemre ? vagy mit hogy kell csinálni ? mert igy még nem jártam!

Atis77 # 2013.03.29. 11:00

Karesz42

Az első dolog amit cserélünk egy használt autó vételekor az olaj, és a vezérlés (szíj esetén). A szíj kopó alkatrész, erre nem hinném hogy bármit is tudnál érvényesíteni. Szerintem bebuktad.

Atis77 # 2013.03.29. 10:59

moon86

Azért ha nincs olajnyomás egy motorban,akkor az más aggodalomra ad okot. Gondolom a hangja sem volt tökéletes. Vagy csapágyas vagy olajpumpa hibás volt a motor. Szerintem egyezz meg vele.

R. András # 2013.03.28. 08:35

Jó Napot mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni önöktől!
2013,03,22 -én vettem egy autót.
Több rejtett hibája is volt amit konkrétan nem vettem észre.
Napfényben néztük meg, szép, jól ment, nem rastogott suhant a futó mű is semmi hiba jelző nem égett.
Meg vásároltam és hétfőn 2013,03,25 én tönkrement a kuplung. be esett a pedál, házilag nem orvosolható csak az alkatrész közel 40.000 ft.
A kisebb hibákat ami pl. a generátor felújítás, nem foglalkozom használt autónál belefér.
De ez túl nagy összeg ahhoz hogy át tudjak siklani felette.
Tanácsot kérek van-e jogom kérni arra hogy a javítást, vagy csak a felét fizesse ki az eladó.
A válaszokat előre is köszönöm!
Ha nem ide akkor kérem erre a e-címre írjanak:
andras.aa@gmail.com

Karesz42 # 2013.03.24. 13:55

Üdvözlök Mindenkit!

Belefutottam én is egy problémába.Február elején vásároltam egy gépkocsit kereskedőtől,melyen 1 hete elszakadt a vezérműszíj.Mivel teljesen tönkrement a motor,ezért 150.000ft kár keletkezett.Kértem az eladó segítségét,de felháborodva elutasított,nem hajlandó beszállni a javítás költségeibe.A szerelő azt mondja,ez rejtett hibának minősül.Mit tudok tenni?
Még anyit,hogy maga a motor is el volt hanyagolva,de ez kívüről nem látsszott,belül gyakorlatilag minden cserés,még a kötelező dolgokat sem végezték el évek óta.
Köszönettel:Karesz

moon86 # 2013.03.22. 14:53

Tiszetlt Jogi Fórum!

Lenne egy olyan problémám,hogy én,mint eladó eladtam az autómat,viszont arról nem tudtam,hogy a motor hibás,annyiról volt tudomásom,hogy a hátsó lambda szonda cserére szorul, illetve arról,hogy az olajlámpa világít,ha alapjáraton megy a motor,de csak akkor,ha az üzemi hőt eléri.Ezt a két problémát jeleztem a vevő felé,és az adásvételi szerződésbe is bele lett írva.A szerződés 03.17-én kötettett.03.22-én jelezte a vevő,hogy motorcserét kell végrehajtani az autón,mivel a javíttatás drágább lenne,mint egy használt motor beszerelése.két választást vetett fel, vagy az autót hozza vissza, vagy fizessem ki a javíttatás felét 75 000 forintot.A kérdésem az lenne, hogy jogos-e a követelés, és köteles vagyok-e fizetni? Én az autót nem szeretném visszavenni. Várom szíves válaszukat!
Köszönöm!

wers # 2013.03.22. 10:18

összes folyadékot (hűtő, fék, stb

hűtőfolyadékot mióta (és miért) kell cserélni?
Ha az ember vesz egy használt autót, azzal mindenképpen számol, hogy a motorolajat lecseréli, biztos ami biztos.
A gumiabroncsok, és a szévédőlapát gumijának elhasználtségéhoz azért nem kell szervíz. Ha a vevő úgy érzi, nem ért hozzá visz magával valakit.
És igen, a szervizek haszna abból van, hogy hozzánemértőkkel mindent lecseréltessenek.
Inkább a vezérműszíjat nézesd meg! (ha olyan tipus, amiben az van)

Pinta # 2013.03.22. 09:52

Tisztelt Jogi Fórum !
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:Önhibán kívül totálkárosra tört az autónk. A biztosítási procedurán átestünk kárkfizetés megtörtént. A roncsot egy kereskedő vette meg, biztosító által ügyintézett licites felületről. A kereskedő az autót elszállította, a roncsértéket kifizette. Az elszállítás után jelezte telefonon, hogy az alvázszám nem stimmel és kéri vissza a pénzét.
A gépkocsi megvételekor rendelkeztünk eredetiség vizsgálat papírral, törzskönyvvel, szervízkönyvvel, ezeket az eladó cég adta át r észünkre. Nem tájékoztattak minket, hogy bármi probléma lenne a kocsival.
Mi ilyenkor a teendő. Rendőrségi és biztosítói eljárásnál mire számíthatunk? Mi vétlenek vagyunk az ügyben, de engem jelent fel a roncsautót kifizető kereskedő.
Kérem segítsenek.
Köszönöm. Pinta

guba" # 2013.03.18. 17:46

Mai napon elvittem egy független szervízbe átvizsgálásra, ahol kiderült hogy a gumik szálkopottak, örülhetek hogy nem kaptam durrdefektet és nem szenvedtem komolyabb balesetet, emiatt komplett új gumikat kell vásárolni, továbbá cserélni kell az összes folyadékot (hűtő, fék, stb.), ablaktörlőlapátokat, valamint valószínű, hogy a kilométer-óra is vissza volt tekerve.

Akkor most menjél el egy másik szervizbe és rá fogsz jönni, hogy baleknak néztek.

monalisa1 # 2013.03.18. 17:25

Azt hogy valójában mennyi futott km van egy gépkocsiban azt a kereskedő sem tudja, honnan is tudná ő csak bizományos értékesítő. A lefutott gumikat észre kellett volna venned ahogy a folyadékszint ellenőrzését is elmulasztottad a vásárlás előtt.

Az autó műszaki vizsgáztatása végül is nem került pénzedbe!...