Haszonélvezeti jog öröklése?


monalisa1 # 2007.04.05. 06:45

Haszonélvezetet nem lehet örökölni, az a haszonélvező elhalálozásával a továbbaikban semmis, tehát mostantól örökléssel fele tulajdonosa vagy a lakásnak.
(Innentől vagy közösen eladjátok és a pénzt megfelezitek, vagy amelyikőtok tudja kivásárolja a lakás másik felét.)

Ha csak a nő volt a tulajdonos ez sem jelent problémát - ha tényleg közösen vették a lakást és ezt bizonyítani is tudod -, mert akkor az édesapád ingatlanforgalmi nyíilvántartáson kívüli talajdonos volt.

Azt hogy mit lehetne tenni a jelen helyzetben azt én nem tudom, de vélem sűrgősen fel kellene keresned a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőt, sőt javasolt ügyvéd felkérése is. Fontos lenne hogy a bíróság rendeljen el az ingatlanra perfeljegyzést, hogy a nő nagy hírtelen el ne tudja adni a lakást...

Én csak mint egy laikus hozzászóló.

heritage # 2007.04.04. 22:05

Sziasztok!
Egy gyors kérdéssel kezdeném. Haszonélvezeti jogok lehet örökölni? Mit tanácsonátok a következő sztorira: Édesapám fél éve halt meg. A lakást évekkel korábban közösen vette az akkori "élettársával" fele-fele alapon, de a tulajdoni hányad 100%-a a nőjé, Édesapám csak haszonélvező volt. Csak Édesapám lakott a lakásban. A 20 millás lakás felét Õ fizette, de az ügyes, manipulatív nőszemély rávette a csak haszonélvezetre. A hagyatéki eljárás során nem vallottam be semmit, 300eFt alatt volt az ingóságok értéke. Van vmi esélyem arra, hogy jogilag vmilyen módon visszapereljem a haszonélvezeti jogra költött 10mFt-ot? Vagy ez az Édesapám halálával elúszott?