Válás és vagyon megosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.28. 16:48

Az elszámolási igényt keletkeztet.

Hét év alatt nem vettetek semmit? Tévé, számítógép, bútor, edények, telefon stb.?

bartaldora # 2013.09.28. 18:53

Közösen sok mindent nem vettünk. Igaz, hogy élettársak vagyunk, de pénzügyileg nem nagyon vagyunk közös kasszán. Segítünk egymásnak, ha kell, de nekem is, neki is külön számlája van, és nem szólunk bele, hogy a másik mire költi a pénzét.
Viszont hallottam, hogy ha nem is vagyunk házasok, az élettársi kapcsolat is olyan, hogy ha válunk, akkor ennyi idő után osztozni kell, mert ugyanolyannak számít, mint a házastársaknál.

monalisa1 # 2013.09.28. 19:32

Házastársaknál fele-fele, élettársaknál a szerzés százalékos arányában. Az "apósodnak" tartozol megtéríteni azt az összeget amít az autód tehermentesítésére fordított, annak kamatával együtt. A kettőtök közti "közös gazdálkozás" gubancát nektek kell egymásközt megoldani.

Külön: élettársak azok akik érzelmi és gazdasági életközösségben élnek., az általad leírtak alapján ti leginkább csak együtt laktatok - kényelmi és "egyéb" szempontok miatt...
Mindegy.

bartaldora # 2013.09.28. 19:35

Az apósom közölte, hogy ő a kamatokra nem tart igényt, csak azt az összeget kéri vissza, amennyit a bank felé kifizetett. Élettársi szerződést nem kötöttünk, mert nem tartottuk szükségesnek pont azért, mert én csak ruhákat meg az autót hoztam magammal.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.28. 20:17

azt az összeget kéri vissza, amennyit a bank felé kifizetett.
Nem lett volna baj, ha ezzel kezded. Fizesd vissza neki!

bartaldora # 2013.09.28. 20:32

És utána már rajtunk múlik az osztozás, ha úgy alakul a dolog?

ObudaFan # 2013.09.29. 09:37

Dikka

Behajthatják rajtad ezeket. Te pedig vele szemben érvényesíthetsz igényt, például a végrehajtás során talán meg lehet szerezni a tulajdoni hányadát.

ObudaFan # 2013.09.29. 09:40

És utána már rajtunk múlik az osztozás, ha úgy alakul a dolog?

Ha meg tudtok állapodni, akkor teljes mértékben.

iboly4 # 2013.09.30. 19:54

Érdeklődni szeretnék, mire számíthatok az első tárgyaláson.

Beadtam a válópert ,majd beadtam ideiglenes intézkedés iránti kérelmet (gyerekelhelyezés és tartásdíj tekintetében), majd a férjem is beadott egy ugyanilyet.

Az első elvileg a békéltető tárgyalás ugye, de remélem, az ideiglenes intézkedéseket azért meghozzák.

Milyen kérdések várhatóak és ki fog beszélni (ügyvéd vagy alperes/felperes), kérdezni (bíró vagy ellenfél ügyvédje)?

Ha semmiben nincs megegyezés, akkor mit lehet várni ettől az egy tárgyalástól? Kapcsolattartás szabályozása, kizárólagos lakáshasználat, vagy egyáltalán semmi, csak elindul a folyamat?

Tanuk nyilván nem lesznek, de ott helyben be lehet mutatni bizonyítékokat? Érdemes ilyennel készülni (mondjuk írásos tanuvallomás)? Vagy azokat be kell adni előre?

Még a közelében sem voltam semmi ilyennek, ezért elnézést ha naivak a kérdéseim, csak nagy homály fedi előttem ezt az egészet.

ObudaFan # 2013.09.30. 20:24

Beszélni azt fog mindenki és kérdezni is kérdezhet mindenki. Az ideiglenes intézkedésről a bíróság nyilván dönteni fog. A gyerek kérdését vélhetően egy kicsit bővebben fogja vizsgálna, a lakáshasználatot egyelőre csak akkor, ha nagy a baj. Írásos bizonyítékokat legjobb lenne már előtte benyújtani.

iboly4 # 2013.09.30. 20:38

KEdves Obudafan,

mi számít nagy bajnak?
Én elköltöztem a gyerekekkel, mert nem működött már sehogy az együttélés. Mi most albérletben vagyunk. A dolog pikantériája, hogy közben a férj is elköltözött a barátnőjéhez (de nem hivatalosan), tehát a ház gyakorlatilag üresen áll, ezt tanukkal tudom igazolni. Szeretnénk visszamenni, de csak ha ő nem jöhet oda. (Súlyos testi sértés miatt ügyészségen van már az ügy ellene). Elvileg visszamehetnénk, csak megmondta, akkor ő is azonnal visszajön :(( Nem tudom, ezzel csak fenyeget vagy valóban meg is tenné, de kipróbálni nem merem, viszont teljesen felesleges albérletet fizetni,amikor a ház ott áll üresen. (A tulajdonjog amúgy 50-50 papíron is) Ez elég indok szerinted?

ObudaFan # 2013.10.01. 10:54

Talán a testi sértés igen, ha valamilyen konkrétummal valószínűsíteni tudod.

iboly4 # 2013.10.01. 20:10

Kedves ObudaFan,

milyen konkrétumra gondolsz? Látlelet, röntgen van a törésről, de amúgy az ő szava áll az enyémmel szemben.
Jelenleg ig.szakértőre várunk, hogy keletkezhetett-e a törés az én elmondásom szerint.

ObudaFan # 2013.10.02. 05:50

Bizonyítékot értékelni interneten keresztül lehetetlen.

ObudaFan # 2013.10.03. 08:24

A bíróság a belátása szerint értékeli a bizonyítékokat. Tanúvallomás alapján is el lehet ezt fogadni.

ObudaFan # 2013.10.03. 14:31

Semmilyen szankcióra nem kell számítani, mert elévült.

monabia # 2013.10.07. 10:52

Tisztelt Ügyvédek!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.Van egy ház felújítási beruházásunk a férjemmel amit 2005 óta fizetünk és előtörlesztéssel sikerül ez év végéig kitisztáznunk a ház az anyósomék háza ,mi nem lakunk ott.A férjemmel adóstársak vagyunk.Közeben lett egy lakásunk is hitelre amit 2007 óta fizetünk és még 14 évig kell is törleszteni.Időközben válunk ,megromlott a kapcsolat válni szeretnék.A férjemnek velem szemben többszöri tettlegessége van ,egy ügy az ügyészség asztalán hever mert mint hivatalos személy 8 napon túli sérülést okozott a kiskorú gyermekem szeme láttára.Én persze(tavaly)akkor nem tettem feljelentést nézve a gyermekünket.De az ügyészség nyitva tartotta valami oknál fogva az ügyet.Mostanra viszont addig fajult a dolog ,hogy az éjszaka közepén kitett engem a közös lakásból a lányommal.Most egy kollégámnál húztuk meg ideiglenesen magunkat,mert nem tudunk hová menni(nem élnek a szüleim).A férjem fenyegetőzik ,hogy ne számítsak közös megegyezésre mert pokollá teszi az életemet,pedig mindenkinek az lenne a legjobb.Mi van ilyen helyzetben ....én kaphatok lakáshasználatra kizárólagos jogot??Ilyenkor ,hogy lehet a tartozást elfelezni????Kifizetni nem tud a korábbi beruházásból.Mindezek fejében hogy teljesen lebénítson még az autót is elvette és önkényesen használja,míg én meg buszozok a gyerekkel.....Mire számíthatok legrosszabb esetben????Mert már így is abban érzem magam....Köszönöm előre is a választ!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.07. 11:02

....én kaphatok lakáshasználatra kizárólagos jogot?
Nincs kizárva.

Ilyenkor ,hogy lehet a tartozást elfelezni?
x/2

Amúgy hidd el, hogy ez nem a monitoron keresztül kezelhető probléma. Bár ha utalsz egy kis pénzt, akkor le vehetjük az átkot a többiről...

monabia # 2013.10.07. 11:11

Tisztelt Kovács "Úr"!

Köszönöm szépen a cinikus válaszát,azt hittem naív fejjel ,hogy itt szakemberek válaszolnak.Átok levétellel megkeresném Kovács Magyar András táltost.Azért továbbra is várom valaki komolyabb Ügyvéd hozzászólását.Köszönöm szépen előre is.

monalisa1 # 2013.10.07. 11:36

monabia

Muszáj lesz ügyvédet fogadnod mert az előadottak szerint nagyon összetett a problémád, erre a Jogi Fórum nemigen alkalmas.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.10.08. 05:31

Ilyenkor ,hogy lehet a tartozást elfelezni????

Attól függ, mit értesz ezen. A bank felé mind a ketten a teljes összeggel tartoztok. A bank attól hajtja be ezt, akitől tudja. Aki pedig a felénél többet fizet, az a másiktól a többletet megpróbálhatja érvényesíteni.

hmli # 2013.10.11. 06:25

Tisztelt Fórumozók!

Feleségemmel 50-50% tulajdonosa vagyunk egy hitellel terhelt ingatlannak. Válás előtt állunk, egyikünk sem tartózkodik életvitelszerűen a házban.
Érdeklődnék, hogy az elkövetkezendő váló-vagyonmegosztó per során ér-e bármilyen hátrány, ha mostani, tényleges lakcímemre jegyeztetek tartózkodási helyet (munkahelyi utazási költségtérítés miatt).

Válaszotokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.10.11. 09:50

Bármelyik szegletében is laksz az országnak a tulajdonjogodat ez nem befolyásolja. A lényeg az, hogy a peres eljárás során a bíróság "címre" tudjon megtalálni, tárgyalásra idézést küldeni. Ahogy esetlegesen a bank is majd...

hmli # 2013.10.11. 11:51

Én a lakáshasználati jog ill. annak megváltása kapcsán felmerülő hátrányra gondoltam.

monalisa1 # 2013.10.11. 12:03

Ha nem laktok életszerűen a házban akkor akadályozva és/vagy kizárva egyikőtök sincs, ergo nincs jogalap a másikkal szemben ezen a címen követeléssel előállni.

Számíts arra, hogy a válás- de leginlább a vagyonmegosztás okán megpróbálnak majd "ötletelni" neki..., minden ami nem valós határozottan vissza kell utasítani mert különben évekig is eltarthat egy per.