Válás és vagyon megosztás


dina82 # 2013.10.15. 08:41

Jó napot,szeretnék egy kis segítséget kérni.
nov. 5-én lesz a 3. válóperes tárgyalásunk,viszont szeretném elnapoltatni,ha lehet.mennyivel elötte kell jeleznem és hogyan?írásban?és meg kell e indokolnom hogy miért,vagy igazolással igazolnom kell?köszönöm szépen.

Katalin4 # 2013.10.15. 10:05

Kedves Fórumozók!

Sajnos úgy tűnik, hogy férjemmel már nem tudunk együttélni (az okok kívülálló számára talán nevetségesek, ezt nem részletezném, nekem sajnos nem azok). 11 éve házasodtunk össze, előtte is együtt éltünk 10 évig, papír nélküli élettársakként, a férjem kizárólagos tulajdonát képező házban (már kapcsolatunk előtt megvolt a ház), oda is vagyok belejetve mióta odaköltöztem.
Gyermekünk 10 éves, a gyermekvállalás előtt nem sokkal házasodtunk össze.

Az együttélésünk alatt összegyűjtött pénzemből vásároltam egy kis lakást, az adás-vételi megyegyezés a házasságkötésünk előtt, a kifizetés a házasságkötésünk után történt, 100%-os a tulajdonrészem benne. Ezt a lakást a férjem halála esetére szántuk (a korkülönbség elég nagy), ha férjem elhunyna, gyermekemmel oda mennénk, a nagy házat fent sem tudnám tartani, azt az idősebb gyermekei örökölnék.(Ezt a lakást addig albérletbe adom.)

Közben, két éve édesanyámtól megörököltem egy telket is kis házzal(édesapám gyermekkoromban meghalt, az ingatlan másik felét már akkor megörököltem) 100%-os tulajdonrésszel, és arra építkezni kezdtünk egy új házat, hogy így gondoskodjon a gyermekünkről (anyagilag megteheti) az örökség fejében, amiről a nagy házban lemondunk. Az új ház befejezés előtt áll, lakhatási engedély pár hónap múlva lehetséges. Az építtető én vagyok, anyagilag a férjem is segített, kisebb munkákat is elvégzett (már a tervezésnél kezdődtek a problémák: minden az ő elképzelései szerint lett tervezve, de ez akkor még nem zavart).

És most jött a feketeleves. Férjem nyugdíjba ment, eladta a praxisát, kapcsolatunk megromlott, ő el akar válni (most már én is).

Kérdésem, hogy válás esetén mi a legrosszabb, amire számíthatok? Nekünk nem kell az ő házából semmi (ahol jelenleg élünk), a gyermekről ő "levette a kezét". A lakásomból és az örökölt ingatlanon álló házból ő mennyit kaphat? Nem szeretnék harcokba bocsátkozni, de ha nincs közös megeyezés, akkor mi illeti őt meg a vagyonból? És engem? Ki kötelezhet kit fizetésre? Számlákkal kell bizonytani minden kiadást a házra? És amit én 22 év alatt ott dolgoztam a nagy házban, háztartást vezettem, neveltem a gyermekemet, elláttam őt, az latba esik egyáltalán...?

Elnézést, hogy ennyire hosszú lett. Kérdekere is szívesen válaszolok, hogy pontosabb legyen.

Bizakodva várom válaszukat: Kati

ObudaFan # 2013.10.16. 17:50

dina82

A bíróság a tárgyalást a feleknek a kitűzött határnap előtt legkésőbb nyolc nappal előterjesztett, indokolt közös kérelmére - az új tárgyalási határnap kitűzésével egyidejűleg - elhalasztja. Később előterjesztett közös kérelemre a tárgyalás csak kivételesen fontos okból halasztható el.

Ha viszont igazolod, hogy nem tudnál részt venni, akkor a bíróság közös kérelem nélkül is halasztani fog, de célszerű ezt minél hamarabb jelezni.

ObudaFan # 2013.10.16. 17:54

Katalin4

Az együttélésünk alatt összegyűjtött pénzemből vásároltam egy kis lakást,

Az közös vagyon.

Közben, két éve édesanyámtól megörököltem egy telket is kis házzal(édesapám gyermekkoromban meghalt, az ingatlan másik felét már akkor megörököltem) 100%-os tulajdonrésszel, és arra építkezni kezdtünk egy új háza

Az részben közös vagyon, részben különvagyon.

Számlákkal kell bizonytani minden kiadást a házra?

NEm feltétlenül számlákkal.

És amit én 22 év alatt ott dolgoztam a nagy házban, háztartást vezettem, neveltem a gyermekemet, elláttam őt, az latba esik egyáltalán...?

Miért kellene, hogy latba essen? Amit bármelyikőtök az együttélés alatt keresett, az közös vagyon.

Bare88 # 2013.10.21. 04:54

Tisztelt Szakértők!

Szüleim 29 év házasság után válnak. Gyakorlatilag egyetlen közös tulajdonuk van, egy ingatlan. Fele- fele arányban a szüleimé. A házasság alatt vásárolták közösen. Az ingatlanon van egy 5 éve felvett szabad felhasználású (CHF) jelzáloghitel. Még 15 évig kell törleszteniük. Édesanyám az adós, édesapám az adóstárs.

Jelenleg édesanyám kiköltözött a házból, a hitelt és a rezsit elvileg közösen fizetik tovább.

Az első kérdésem az lenne, hogy a vagyonmegosztásnál számít- e az, hogy édesanyám elhagyta a házat?

A második pedig, hogy ha egyik fél sem engedi át a részét a másiknak, illetve kifizetni sem tudja a felét akkor mire lehet számítani? Megoszthatják a hitelt a felek között úgy hogy mindkettőjük bankszámlájáról levonják a ráeső részt? (Mert jelenleg édesanyám számlájáról vonják, édesapám pedig vagy odaadja készpénzben a felét, vagy nem...)

Elnézést a hosszú írásért, próbáltam mindent egybe sűríteni.

Előre is köszönöm a segítséget.

Géza1970 # 2013.10.21. 06:25

Tisztelt Fórumozók!
A következő dologban szeretnék tanácsot kérni.
Adott egy alapügy (vagyon megosztás) amiben Október végén lesz másodfokú tárgyalás valószínűleg itt az alperes kap 1/8 tulajdonjogot. Viszont az alperes kért egy tartásdíj megszüntetést is a nappali tagozatos lányának nem szeretne több tartásdíjat fizetni. Egyszer már elutasították az ilyen jellegű kérelmét a vagyonmegosztási per folyamán az alperese most új perként megint kéri hogy tartásdíjat ne keljen fizetnie, ez a tárgyalás November elején lesz. Jelenleg már 4 hónapja nem fizeti a tartásdíjat a volt párjának, ill. a közös gyereküknek . Kérdés az hogy november 7 előtt tegyünk e feljelentést a rendőrségen és ezt mutassuk is be a tárgyaláson ill. arra gondoltunk hogy most hiába kérnénk végrehajtást az elmaradt tartásdíjjal kapcsolatban az alperesnek nincs vagyon tárgya de Október 31 után lesz 1/8 tulajdonjoga hát majd erre kérünk végre hajtást, ennek van e reális esélye? Mi lesz a következménye? Jelenleg a párom 1/1 tulajdonjoga van az ingatlanon.

Köszönöm

ObudaFan # 2013.10.21. 08:54

Géza1970

Kellene végrehajtást kérni, mert 6 hónapon túli részletre főszabály szerint nem lehet.

ObudaFan # 2013.10.21. 08:58

Bare88

Az első kérdésem az lenne, hogy a vagyonmegosztásnál számít- e az, hogy édesanyám elhagyta a házat?

Ott nem, csak a lakáshasználati jog ellenértékénél, mert így nem jár.

A második pedig, hogy ha egyik fél sem engedi át a részét a másiknak, illetve kifizetni sem tudja a felét akkor mire lehet számítani?

Árverésre.

Megoszthatják a hitelt a felek között úgy hogy mindkettőjük bankszámlájáról levonják a ráeső részt? (Mert jelenleg édesanyám számlájáról vonják, édesapám pedig vagy odaadja készpénzben a felét, vagy nem...)

Ehhez így a bank nem fog hozzájárulni.

Detti27 # 2013.10.21. 12:12

Kedves Ügyvéd Urak!
A kérdésem a következő:
2 éve húzódik egy válóper,a hitellel erősen megterhelt lakás jövője a kérdés.A felperes 2 éve elköltözött onnan,semmire nem tart igényt,csak a hitelrészének az átvállalását kéri az alperestől. A felperes bejelentett lakcíme még a mai napig a közös lakás. Jelent-e, okozhat-e bármi hátrányt,veszteséget számára,ha hivatalosan is bejelentkezik a mostani lakóhelyére,vagy tartsa fenn a válóper végéig a régi lakcímét? (Lakáshasználati díjról nincs szó).Orvos,szavazás,stb. miatt praktikus lenne váltani...
Köszönöm!

pazs # 2013.10.21. 12:29

Nem jelent hátrányt.

monalisa1 # 2013.10.21. 13:58

Azt hogy az alperes a másik fél hiteleit egyáltalán átvállalhatja-e mindenek előtt a bankot meg kell kérdezni.

Gömbi53 # 2013.10.26. 13:56

3 éve váltam el, egy kétlakásos családi házat és lakható melléképületet 42o nöles telekkel hagytam ott,(férjemmel l/2- l/2 tulajdoni hányaddal) tekintettel arra, hogy az egyik házban és a lakható melléképületben volt férjem rokonai - haszonélvezőként - laknak és nem akartam őket zaklatni vagyonmegosztással. Mindkét haszonélvező idős, 8o év feletti. Férjem időközben megnősült és az új asszony az én házamban, a bíróság által neki ítélt részben él. Én elköltöztem, a bíróság által nekem ítélt szintet gyerekemnek átadtam, használatra.

Kérdésem:

1.
Van-e elévülési ideje az ingatlan megosztásnak vagy még a haszonélvezők életében ezt el kell intézni?

2.
Az egyik ház kétszintes, ennek emeletén lakik férjem, alsó részét ítélte nekem használatra a bíróság.
A bíróság megoszthatja-e az ingatlant kettőnk között akkor is, ha a férjem nem hajlandó megengedni, hogy én visszaköltözzek egy leválasztott részbe? Ő most azt mondja, a haszonélvezet megszűnésekor eladná inkább az ingatlant (de neki ehhez semmi érdeke nem fűződik, tehát ezt évekig elhúzhatja) én szeretném megosztatni a nagy telket és a házakat. Van-e erre mód?

Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2013.10.28. 17:17
  1. A közös tulajdon megszüntetése iránti igény nem évül el.
  2. A bíróság bármelyik tulajdonostárs kérésére megszünteti a közös tulajdont, jelen esetben vagy egyikük magához váltja a másik részét, vagy árverést lehet elrendelni.
Géza1970 # 2013.10.29. 11:32

Tisztelt Forumozók!

Csütörtökön lesz a párom és volt férje között zajló másodfokú tárgyalás vagyonmegosztás körében.

Kérdésem az, hogy az elsőfokú bíróság a kérelmeinkre nem reagált Pl. közös tulajdon megszüntetése, amit kértünk, az alperese tanúinak ellentmondásainak felsorolása, amikre az alperese 2009 óta nem válaszolt bár jegyzőkönyvbe vállalta, hogy azokra válaszolni fog, aláírás hamisítás, amit nem vizsgált ki az első fokú bíróság stb…, több olyan dolgot irtunk meg a másodfokú bíróságra, amire érdemi választ nem kaptunk az első fokú bíróság ítéletében.

Ha a másodfokú bíróság sem reagál a fellebbezésben leírtakra, akkor van lehetőség harmadfokú bírósághoz fordulni?

Köszönöm

Géza1970 # 2013.10.29. 13:30

Tisztelt Forumozók!

Csütörtökön lesz a párom és volt férje között zajló másodfokú tárgyalás vagyonmegosztás körében.
Kérdésem az, hogy az elsőfokú bíróság a kérelmeinkre nem reagált Pl. közös tulajdon megszüntetése, amit kértünk, az alperese tanúinak ellentmondásainak felsorolása, amikre az alperese 2009 óta nem válaszolt bár jegyzőkönyvbe vállalta, hogy azokra válaszolni fog, aláírás hamisítás, amit nem vizsgált ki az első fokú bíróság stb…, több olyan dolgot irtunk meg a másodfokú bíróságra, amire érdemi választ nem kaptunk az első fokú bíróság ítéletében.
Ha a másodfokú bíróság sem reagál a fellebbezésben leírtakra, akkor van lehetőség harmadfokú bírósághoz fordulni?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 13:42

Inkább az érdemi kérdést tennéd fel. Ha van.

Géza1970 # 2013.10.29. 15:17

"közös tulajdon megszüntetése, amit kértünk, az alperese tanúinak ellentmondásainak felsorolása, amikre az alperese 2009 óta nem válaszolt bár jegyzőkönyvbe vállalta, hogy azokra válaszolni fog, aláírás hamisítás, amit nem vizsgált ki az első fokú bíróság"

Ha a másodfokú bíróság sem reagál a fellebbezésben leírtakra,(ahol ezt megreklamáltuk) akkor van lehetőség harmadfokú bírósághoz fordulni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 16:00

Ez nem érdemi kérdés. Nem ilyeneken múlik a per kimenetele.

ObudaFan # 2013.10.29. 17:06

Ha jogszabálysértő lesz a másodfokú ítélet, akkor felülvizsgálati kérelemmel lehet élni a Kúriához.

erika35 (törölt felhasználó) # 2013.11.16. 19:20

Tisztelt Szakértők!
Férjemmel válóper eőtt áok,bár én szeretnék békülni vele.mindketten hibásak voltunk,gondolom az most nem lényeges.
érdeklődni szeretnék,hogy a férjem megtehette-e azt,hogy minden fontos értékes dolgot kipakolt elvitt a lakásból,hogy én nem voltam otthon. 2 ingatlanom van ami gondolom küön vagyonom. az egyik elhunyt szüleim háza,ami a nevemen van gyerekkorom óta.Ez az ingatlan kertes itt még kárt isokozott mert mindenfelé szétocsolt hipot,semmi hasznáható ruhám semmaradt.értéktárgyakat vitt el.A másik lakás is az enyém és a nagyfiamé,ez is megvolt már a házasságkötésünk előtt. 1 közös gyerekünk van 14 éves.
Aférjem külföldön dolgozik,amikor ezt tette én pont a másik lakásban voltam a gyerekekkel. pénzt semmit nemadott létfenntartásra, amig megegyezünk, agyerekre sem.viszont elvitt 2db autót /EGYIKET ÉDESANYÁM VETTE MÁR NEMÉL,NEM TUDOM BIZONYITANI/2 db laptop /uj/sajátom volt,anyám aranyláncaiból vásároltam. hosszú lenne most felsorolnom mindent.
igazából nemvolt bejelentett munkahelyünk évekig,aztán neki lett,én pedig álláskeresési járadékon vagyok.
igazából én nem veszekedtem emiatt vele mert szeretném ha rendbejönnének még a dolgaink,de nemtudom ellátni a fiunkat igy egyiknapról amásikra.pénzzé sem tudok tenni semmit,a saját laptomomat sem .neki is van.abankszámláról minden pénzt elköltött.igaz ő kereste.én kértem csak a kisebb közös gyerekünk miatt ne tegye tehetetlenné az életünket.én még mindig szeretnémőt visszakapni és az örökölt ingatlanom most afeltétel,de azért én is szeretném biztonságba tudni magam én neki adnám ha ezzel őt enyugtatnám.igazábó az a baja ő dolgozik 5 éve/előtte énis dolgoztam.,és semmilye nincs. kamionos,sosincs itthon. tehát szeretnémha lehet tudni megtehette ezt váláselőtt,és mit tegyek a jövőre nézve akockázat az ingatlannal kapcsolatban. az illeték miatt gondolom még azt is kitalálta irjal alá tartozós papirt a ház pedig a fedezet.ezt biztos nem fogom..
Kérem segitsenek mert nem tudom hova fordulhatok.pénzemnincs köcsönből élek a számlákat nemtudom fizetni.afiamra még 5000ft semadott.eladni már nincs mit.megtehette ezt velünk? kéremvalaki segitsen.
köszönöm előre a tanácsokat

erika35 (törölt felhasználó) # 2013.11.16. 19:20

Tisztelt Szakértők!
Férjemmel válóper eőtt áok,bár én szeretnék békülni vele.mindketten hibásak voltunk,gondolom az most nem lényeges.
érdeklődni szeretnék,hogy a férjem megtehette-e azt,hogy minden fontos értékes dolgot kipakolt elvitt a lakásból,hogy én nem voltam otthon. 2 ingatlanom van ami gondolom küön vagyonom. az egyik elhunyt szüleim háza,ami a nevemen van gyerekkorom óta.Ez az ingatlan kertes itt még kárt isokozott mert mindenfelé szétocsolt hipot,semmi hasznáható ruhám semmaradt.értéktárgyakat vitt el.A másik lakás is az enyém és a nagyfiamé,ez is megvolt már a házasságkötésünk előtt. 1 közös gyerekünk van 14 éves.
Aférjem külföldön dolgozik,amikor ezt tette én pont a másik lakásban voltam a gyerekekkel. pénzt semmit nemadott létfenntartásra, amig megegyezünk, agyerekre sem.viszont elvitt 2db autót /EGYIKET ÉDESANYÁM VETTE MÁR NEMÉL,NEM TUDOM BIZONYITANI/2 db laptop /uj/sajátom volt,anyám aranyláncaiból vásároltam. hosszú lenne most felsorolnom mindent.
igazából nemvolt bejelentett munkahelyünk évekig,aztán neki lett,én pedig álláskeresési járadékon vagyok.
igazából én nem veszekedtem emiatt vele mert szeretném ha rendbejönnének még a dolgaink,de nemtudom ellátni a fiunkat igy egyiknapról amásikra.pénzzé sem tudok tenni semmit,a saját laptomomat sem .neki is van.abankszámláról minden pénzt elköltött.igaz ő kereste.én kértem csak a kisebb közös gyerekünk miatt ne tegye tehetetlenné az életünket.én még mindig szeretnémőt visszakapni és az örökölt ingatlanom most afeltétel,de azért én is szeretném biztonságba tudni magam én neki adnám ha ezzel őt enyugtatnám.igazábó az a baja ő dolgozik 5 éve/előtte énis dolgoztam.,és semmilye nincs. kamionos,sosincs itthon. tehát szeretnémha lehet tudni megtehette ezt váláselőtt,és mit tegyek a jövőre nézve akockázat az ingatlannal kapcsolatban. az illeték miatt gondolom még azt is kitalálta irjal alá tartozós papirt a ház pedig a fedezet.ezt biztos nem fogom..
Kérem segitsenek mert nem tudom hova fordulhatok.pénzemnincs köcsönből élek a számlákat nemtudom fizetni.afiamra még 5000ft semadott.eladni már nincs mit.megtehette ezt velünk? kéremvalaki segitsen.
köszönöm előre a tanácsokat

erika35 (törölt felhasználó) # 2013.11.16. 19:24

Elnézést kérek kétszer ment el

ObudaFan # 2013.11.17. 11:00

A két ingatlan valóban különvagyon. Amit elvitt ingóság, annak az értékével el kell számolnia, ezt a bíróságon tudod érvényesíteni, ugyanúgy, ahogy a gyermektartást is.

Focista1970 # 2013.11.20. 10:11

Tisztelt Szakértők !

A problémám a következő lenne. 18 év házasság után, szeretném beadni a válást, a közös vagyonból a feleségem csak a franciaágyat akarja odaadni, semmi mást. Autó is van a feleségem nevén, amit én vásároltam. kérdés, hogy ha a feleségem nevén van az autó, és így elhozhatom-e a ház elől az autót bármikor ? mert Ő azt mondja, hogy ha elviszem feljelent a rendőrségen, megteheti ? 2 kiskorú gyermekünk van, ebben az esetben mit hozhatok el a házból ? Feleségem mindig arra hivatkozik, hogy elvinnéd a gyerekek elől ? Másik kérdés, ha a közös megegyezéses válási kereseti kérelmet nem hajlandó aláírni, mit tudok tenni a fent említett dolgok miatt ? Feleségem kizárt a kettőnk nevén lévő házból, amit közösen szereztünk ? Megteheti ezt ? Köszönöm előre is a segítségüket !

ObudaFan # 2013.11.20. 21:42

Autó is van a feleségem nevén, amit én vásároltam. kérdés, hogy ha a feleségem nevén van az autó, és így elhozhatom-e a ház elől az autót bármikor ? mert Ő azt mondja, hogy ha elviszem feljelent a rendőrségen, megteheti ?

Ha az autó közös vagyon, ugyanannyi jogod van használni, mint neki.

2 kiskorú gyermekünk van, ebben az esetben mit hozhatok el a házból ?

Ugyanez áll a többi vagyontárgyra.

Feleségem kizárt a kettőnk nevén lévő házból, amit közösen szereztünk ? Megteheti ezt ?

Nem. Birtokvédelmet kérhetsz a jegyzőtől, a bíróságon pedig többlethasználati díjat és lakáshasználati jog ellenértékét.