Kizárhatom az apát a gyerek életéből?


kaméleon # 2011.01.09. 13:10

Nem érzem, hogy fel lennék háborodva azon, ami az életnek ősidőktől fogva része. Ez van, és kész. Egyszerűen teszek ellene, ha tudok.
Nem a saját történeteim a borzasztóak, sokkal inkább a körülöttem élőké. Egy régi főnökömet tervszerűen férjjül vevő nő történetét megosztom veletek. Ő maga mesélte el nekem, mint nő a nőnek (valahogy azt hiszik, minden nő cinkostárs), minthogy a cég könyvelőjeként, a főnök úr válásáig kénytelen voltam a könyvelőirodának kinevezett lakást a légyottokra érkező nővel megosztani.
Szóval, a 30-on túli elvált nő átjött Mo-ra, keblünkre ölelendő, magyar ajkú honfitársként szerencsét próbálni. Gondolkodott erősen, mivel egyszerű adminisztrátor volt, nyelvtudás nuku, vagyon szintén, ráadásul kinőtt a hamvas éveiből is, milyen lehetőség maradna a kívánatos, viszonylagos luxus életre. Mi más, mint pasi? Rájött, ennyi évesen, de azért bizonyos női „értékek” birtokában, lehetőségnek csak a nem túl intelligens, de pénzes, vállalkozó középkorú urak maradtak. Sajnos, azok többnyire nősek, és nehezen hozzáférhetőek. Nemhiába gondolkodott, rájött a megoldásra. Vadásztársaságok tagjai között kell keresgélni. Hétvégi munkát vállalt egy ilyen vadásztanyán, és a bulik közben statisztikát készített arról, kinek mije van, kit lehet a leggyorsabban, és a legkisebb válási veszteséggel megszerezni. A gyermektelen főnökömre esett a választása. Megkapta. Nem részletezhetem, miket láttam és hallottam a „könyvelőirodában”.

marcika # 2011.01.09. 12:50

jajj, fiús anyukaként borzongva olvasom a lentieket. Vagy szőrnyű anyós szerepébe bújok majd :) vagy végignézem, hogy vetik ki hálójukat az ilyen nőcik.

Dr.Attika # 2011.01.09. 11:52

Kedves "kaméleon"!
Az esetek többségében a férjeknél megjelenik egy új élettárs. Azok is felháborodnak. És ők is úgy vélekednek, mint Te. Igen a trükközés már megjelenik házasság előtt is.
Pl. kinéz a hölgy magának egy tehetős, egyedülálló idősebb urat. Kifürkészi, hogy hol és mikor szokott vásárolni. Melyik szupermarkettban. Ekkor be megy ő is a bevásárló kocsival és "véletlenül" összeütközik vele az árupolcok sarkán. Kis tettetett orvérzés, rosszul lét. Ebből ismeretség köttetik, az idősödő jómódú felajánlja, hogy hazaviszi, sőt kifizeti a megrakott bevásárlókocsi tartalmát is, mert sérült leányunk megszédült és nem jut eszébe a bankkártyája pinkódja.
Innentől max 3 hónap a házasság.

kaméleon # 2011.01.09. 10:39

Jój fej vagy Dr.Attika, alaposan visszatérítetted a topic-ot a jogi útra! :)
Egyébként megértelek, nem egy ilyen módon eljáró nőt ismertem meg a 45 évem alatt, és sajnos úgy látszik, az elgondolásuk általában be is jön. Engem, viszonylag sokat látott nőként is átvágott egy volt kolléganőm, és hónapokig segítettem neki, mire egyáltalán rájöttem, hogy mindenben hazudott, és a férje az áldozat. Sőt, még ekkor sem magamtól jöttem rá az igazságra, egyszerűen, a 3-4 hónapos segítségnyújtásom után azt hitte, mostmár barátnők vagyunk, és egyszercsak elmesélte, hogyan szokta „megfejni” a pasikat. Nem csak a férjét. A történetben még bűncselekmények is voltak. A legkalandosabb filmforgatókönyvön is túltett, menekültem is hanyatt-homlok.

Dr.Attika # 2011.01.09. 09:32

Mivel ez jogi fórum talán érdemesebb az ügy jogi és nem erkölcsi vonatkozásával foglalkozni. Erkölcsi vonatkozása az, hogy sajnos már nagyon sok "anyuka" arra használja fel a házasságot és a gyermekek nemzését, születését, hogy találjon egy "fizető" apukát

A jogi vonatkozása az, hogy erre az 1952. évi családjogi törvényünk lehetőséget is ad. A törvény születésekor még valójában többségben voltak a csapodár apukák, mamár viszont csapodár anyukák uralják a többséget. És ha már esetekről van szó.

Apuka ügyeskezű autószerelő. Sokan hordják hozzá az elromlott személygépkocsikat. Apuka napi 16 órákat a szerelőműhelyben tölt nyakig olajosan. Dől is szépen a pénz. Három szintes családi ház, szuper konyha, fürdőszoba, három gyermeknek három külön szoba. Anyukának "pénzhegyek" ruhavásárlásra, fodrászra, kozmetikusra és BARÁTNŐKKEL FOLYTATOTT kávéházi pletykálkodásra. Itt megjelennek macsó, testépítő férfi egyedek. Ezek a szépfiúk nem olaj és verejtékszagóak, hanem ápolt, illatos egyedek. Külön kitanulták a "pinamasszázs" mesterségét. Anyukát is kezelésbe veszik az apuka által megtermelt forintok ellenértéke fejében.

Anyuka dönt, nem kell tovább az autószerelő, állandóan dolgozó, ezért fáradt apuka, csak a pénze. Megbeszéli apukával, hogy az költözzön ki a házból, mert anyukának gondolkodási időre van szüksége. Viszont ne költözzön ki a műhelyből, termelje továbbra is a pénzt. A keresmény felét adja le anyukának és a ház rezsijét is fizetni szíveskedjen.
Apuka visszaköltözik az édesanyjához. Tejel is a feleség kívánsága szerint. Pinabubusunk közben beköltözik a házba apuka helyére. Anyuka elmegy egy helyi ügyvédnőhöz. Ezt követően apuka kap egy keresetlevelet bontóperről, arról, hogy a gyermekeket az anyánál helyezzék el a korábbi közös otthonban, anyuka kizárólagos használatot kér a családi házra és kéri apuka mindenkori keresményének 50%-át.

websas # 2011.01.09. 08:46

Az sem kizárható, hogy anyuka a lányokat szereti, apukát csak spermabankként használta.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2011.01.09. 07:53

Kingu, te koros ellenére egy burokban élő kislány lehetsz, akinek fogalma sincs arról, mit jelent egy gyerek."Csak olyan aranyos és nekem már kell, mert benne vagyok a korban."
Mi lesz, ha gyűlik a sok probléma és neked eleged lesz a sírásból, nyafogásból, ami egy gyerekkel jár - kiszeretsz belőle is aztán odaadod a szüleidnek???

Ha jól vettem ki a szavaidból, nem egy alkoholista, drogos, szemét disznóval hozott össze a sors, akitől meg kell szabadulni! (akit mellesleg szintén Te választottál volna!!)

Az meg sem fordul a fejedben, hogy egy férfinak ugyanolyan sokat jelent egy gyerek??
A férfiak nagy része megijed a hírtől, egy része nem is akarja, de attól később boldog családok lesznek!!(és nem egy olyat is ismerek, h a férfi akart nagyon gyereket, aztán nem bírta a felelősséget és lelépett!)

kaméleon # 2011.01.08. 20:34

Ravasz Marika – a kissé megzakkant rágalmazónk, aki különböző nick-eken tér vissza. Azt hiszem, ismételt törlésig, jobb ha mindenki figyelmen kívül hagyja.

osmi # 2011.01.08. 19:43

"az apa nem csereszabatos" - 30 ezer+Áfa/h nem sok érte.

osmi # 2011.01.08. 19:32

Valamiből élni kell:)Olvasmánynak szórakoztató,
valóságnak rettentes.

monalisa1 # 2011.01.08. 15:58

kingu81

A gyermeknek joga van az apjához, az apának a gyermekéhez. Pont.

Az nincs kötelezően előírva, hogy amikor láthatás lesz, nektek egymással beszélgetni kell, nem, annál is inkább, mert az apa a gyermeket megy látogatni és játszadozni vele, nem pedig veled diskurálni.

Passzívan legyél csak jelen: mosogass, vasalj a másik szobában stb., vagy akár rövid időre el is mehetsz a lakásból, hiszen az apja ott lesz a babával: vigyáz rá és felügyeli.

Tehát az illendőségi semleges pár mondaton kívül nemigazán szükséges egymással foglalkoznotok...

Kulturált módon kell viselkedni - kölcsönösen, és akkor kevés konfliktus lesz köztetek.

kingu81 # 2011.01.08. 15:02

nandy, nadir, marcika

A gyereket az apja nem akarta "megcsinálni" , csak házasság után akart családot. De véletlenül terhes lettem. Ő nem is örült teljes szivből akkor, később persze már akarta, de addigra én már kiszeretem belőle /pl ezért is/, a gyereket én mindig is akartam. De már nem akarom őt, papiron apaként sem, mivel szerintem nem lenne jó/ konfliktust szülne/, s nem akarok veszekedni később /ezért nem akarom, hogy jöjjön látni a kicsit, az a picinek sem tenne jot/. Nem értem ez miért baj.
/Én nem tesztelek senkit!/

marcika # 2011.01.08. 14:23

fordítva: Nincs kiemelve ami rád érvényes.

marcika # 2011.01.08. 14:22

CSALÁDJOGI TÖRVÉNY
A szülői felügyelet megszüntetése vagy korlátozása
A szülői felügyelet megszüntetése
81. szakasz
(1) Ha a szülő visszaél jogaival, vagy vétkesen elhanyagolja a szülői felügyeletből
eredő kötelességeit, szülői felügyelete megszüntethető.
(2) A szülő akkor él vissza szülői felügyeletével, ha:

  1. testileg, szexuálisan vagy érzelmileg zaklatja a gyermeket;
  2. kizsákmányolja a gyermeket azzal, hogy túlzott munkára, a gyermek erkölcsét,

egészségét vagy oktatását veszélyeztető munkára, illetve törvényileg tiltott munkára
kényszeríti;
3. a gyermeket bűntettek elkövetésére sarkallja;
4. a gyermeket rossz szokásokra és hajlamokra szoktatja;
5. más módon visszaél a szülői felügyelettel.
(
3) A szülő akkor hanyagolja el vétkesen a szülői felügyeletből eredő kötelességeit,
ha:1. elhagyta a gyermeket;
2. egyáltalán nem gondoskodik a vele élő gyermekről;
3. kerüli a nem vele élő gyermek tartását vagy a vele való kapcsolattartást,
illetve
gátolja a gyermeknek a különélő szülővel való kapcsolattartását;4. szándékosan és indokolatlanul kerüli az elszállásolási szolgáltatást nyújtó
szociális védelmi intézményben elhelyezett gyermekével való együttéléshez szükséges
feltételek megteremtését;
5. más móson vétkesen elhanyagolja a szülői felügyeletből eredő kötelességeit.
(
4) A szülői felügyelet megmegszüntetéséről szóló bírósági döntés a szülőtől
teljesen megvonja a szülői felügyeletből eredő jogokat és kötelességeket, kivéve a
gyermektartási kötelezettséget.

kiemeltem a rád érvényeseket. Itt figyelmezetettek jogászok is. Simán elvehetik tőled a gyermeket.

nandy # 2011.01.08. 14:09

Szóval nagyon jó lenne, ha még egyszer átgondolnád az egészet, és változtatnál a hozzáállásodon. Mert amit most csinálsz, az szükségszerűen háborúhoz vezet, aminek a gyermek fogja meginni a levét!

nandy # 2011.01.08. 14:02

kingu, amit írsz, az egyáltalán nem nyomós indok arra, hogy kizárd az apát a még meg sem született gyermeked életéből.

Egyébként marhára érdekes, hogy amikor azt a gyereket összehoztátok, még eszedbe sem jutott ilyesmi, de most hirtelen megharagudtál az apára, és ki akarod zárni mindenből.

Ez a gondolkodásmód csak és egyedül téged minősít, mégpedig nem pozitívan! Azt gondolod, hogy a gyermek csak egy játékszer, és olyan apát csinálsz/képzelsz neki, amilyet csak akarsz??? Ez miért nem akkor jutott eszedbe, amikor megcsináltátok? Akkor még dönthettél volna - felelősen, józanul.
azon pedig ne csodálkozz, ha az apa mindezt nem hagyja annyiban, és időnként merészel felhívni téged... de ez még messze nem zaklatás!

Írom mindezt úgy, hogy én is egyedülálló anyuka vagyok... de a gyerekem apját soha eszembe nem jutna kizárni bármiből is. Még akkor sem, ha időnként haragszom rá.

kingu81 # 2011.01.08. 13:12

Köszönöm derill

Az apa nem bünöző,a gyerek még nem született meg igy őt nem tudta bevonni ebbe, nem szid, és nem járat le erről nincs szó.

De én igenis zaklatva érzem magam amiatt, hogy többször is leírta ugyanazt, hogy ismerjem el a gyerek apjának, és fenyeget is amikor azt írja bírósághoz fordul ha nem teszem!
Akkor ez nyomos indok?

A szüleim meg természetes hogy mögém állnak és nem mögé én ugy gondolom /ezért a szüleim/.
Csak azt akartam tudni, hogy ha én nem akarom, attól még ő lesz-e az apa, ha a gyámügyhöz fordul vagy/és a bírósághoz.

derill # 2011.01.08. 12:41

kingu81: Nem hiszen, hogy segítséget kapsz itt ahhoz, hogy önös érdekből kizárd a gyermek életéből az apját.

Próbáld a gyerek szempontjából nézni és ne a saját szempontodból. A gyermek jogait sérted, tehát nem a gyermeked érdekeit veszed figyelembe, ha az apaságot megtagadod (hacsak nincs valami rendkívüli indokod rá, mondjuk az apa bűnöző stb.).

Egyébként a jogszabály nem egészen azt mondja ki, hogy nem kell apát megnevezned, hanem azt, hogy 3 éves koráig megnevezheted és utána mindenképpen bejegyeznek neki képzelt személyt apaként, ha addig sem jössz rá, hogy ki lehet az apja. Ez tehát nem egy olyan jog, hogy kitagadd a gyermek életéből az apját, hanem egy lehetőség, hogy ha fogalmad sincs ki lehet a gyermek apja, akkor addig kitaláld. Ha viszont tudod, hogy ki az apa, a gyermek érdekeit vagy köteles figyelembe venni és köteles vagy megnevezni az apát. Ha ezt nem teszed, ez gyakorlatilag a gyermeknevelési alkalmatlanságod egyik bizonyítéka.

Az apának egyébként joga van pert indítani az apasága megállapítása érdekében és ha megindítja és megállapítják az apaságát, akkor természetesen azonos jogai vannak mint Neked, tehát a gyermeket bármikor magához veheti és nevelheti is.

Egyáltalán nem biztos, hogy a bíróság a gyermeket Neked ítéli, ha azt látja, hogy ennek következtében a gyermek érdekei (mindkét szülővel való kapcsolattartási joga) bizonyosan súlyosan sérül, sőt, én bizonyosan nem helyeznék el olyan nőnél gyermeket, aki saját Önös érdekei miatt akadályozza a kapcsolattartást.

Természetesen ha nyomós indokod van arra, hogy miért is nem akarod, hogy kapcsolattartási joga legyen az apának, például bántalmazott, zaklatott, fenyegetett, szesxuális tartalmú képeket tett ki Rólad az internetre, a gyermek előtt és mások előtt szidalmazott, lejárató cikkeket tett ki Rólad az internetre, a gyereket használta fel ellened, a gyerekkel nem foglalkozott, netán bántalmazott a gyerek előtt vagy a gyereket bántalmazta stb. akkor kérheted a kapcsolattartási, akár a szülői felügyeleti jogának a megvonását is.

Ha ilyen nem volt, akkor viszont bejegyzik apaként és meg is nyerheti az elhelyezési pert, a per költségeit pedig Rád terhelhetik (kb. félmillió forint is lehet).

A gyermek nem a Tied, hanem a kettőtöké és ha hiszed ha nem, az apa nem csereszabatos, nem lehet más apával lecserélni. Nem tudom mit szólnál, ha az apa elvinné a gyereket majd úgy döntene, hogy egy másik nővel fogja felnevelni és őt teszi a gyermek anyjává is a gyermek szemében, mert szerinte a gyereknek ez a jó. Ha pedig ilyenek a szüleid, hogy ebben támogatnak, akkor értem, hogy miért vagy ilyen.

Ha jól megnézed, itt senki sem ért egyet Veled és csak remélem, hogy éretlenségednek és fiatal korodnak tudható be az álláspontod.

Nadir05: nem pótolhatja a gyámhivatal, sőt még a bíróság sem, hanem megállapítja az apaságot és ráterheli a költségeket az anyára, aztán az apa megindíthatja a gyermekelhelyezési pert.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

osmi # 2011.01.08. 11:35

"De egyébként a gyerek a szülő döntését köteles elfogadni és megérteni."
Mármint melyik szülőjéét? Elfogadni kénytelen egy darabig, de megérteni nem. Az, hogy a gyermekednek ki a két szülője már eldőlt, tehát erre most már senkinek nincs ráhatása. Az, hogy kivel él és milyen hatások érik otthon arra igen.Nagyon nem mindegy, erősen gondolkodj el! Szerintem Neked is az az érdeked /hátmég a gyereké/, hogy minél többen szeressék!

kingu81 # 2011.01.08. 11:15

Miért vennék el???
Azért mert nem akarom az apját elismerni az apjaként?
Ez miért veszélyes? Sok gyereknek nem ismert az apja.
Csak azért mert ő meg akarja?

A tv azt vesszem ki, hogy ha nem akarom akkor nem kell apát meg neveznem, s így nem bizonyítható az hogy ő az apa.
A gyámhivatal miért mondana mást, v a bíró? /nem lehet elég az hogy ő állítja, és az anyakönyvben, védőnőnél még ő van bejegyezve, ha én nem akarom, még akkor sem ha együtt laktunk, és nem volt más férfi/
vagy van hozzá joguk?
Kérem jogértő, jogtudó ember is válaszoljon.

marcika # 2011.01.08. 10:57

Egy gyerek ezt nem fogja fel, pláne mivel 6–7 éves kora előtti időre nem is fog emlékezni, én se emlékszem.
Az, hogy te nem emlékszel,sajnálatos és nem jelenti azt, hogy más sem emlékszik. Gyönyörű emlékeim vannak abból a koromból. A fiamat most megkérdeztem és döltek belőle az emlékek (most 18 éves).

marcika # 2011.01.08. 10:54

kingu,

Imádkozz, hogy olyan gyámügyishez kerüljön az ügyed, aki magasról tesz a munkájára, ugyanis kimeríted a kiskorú veszélyeztetését, ergo el is vehetik tőled a gyermeket.
Keress rá a csj törvényre.

"
De egyébként a gyerek a szülő döntését köteles elfogadni és megérteni.
”" lehet, hogy 30 éves vagy, de értelmi és érzelmi szinted egy 10 évesével egyenlő.

Tordesillas # 2011.01.08. 10:19

Anyám borogass! Már előre sajnálom azt a gyámhivatalt, akinek az illetékességébe tartozol.

kingu81 # 2011.01.08. 10:14

10 év mulva akármi is lehet, megismerek majd valakit aki a nevére veszi ha akarom és akkor az lesz az apja. De ha nem akkor meg a nagyapját tekinti apjának, na és.
Egy gyerek ezt nem fogja fel, pláne mivel 6-7 éves kora előtti időre nem is fog emlékezni, én se emlékszem.
Miért lenne szomorú ha én vagyok neki, a nagyapjával meg majd megy fát vágni, füvet nyírni, autót szerelni, dolgozik majd vele, majd arról beszél lelkesen.
A szüleim még fiatalok /50-60 évesek/ így még 40-50 évig élhetnek, addigra meg már dédunokájuk is lehet.
De egyébként a gyerek a szülő döntését köteles elfogadni és megérteni.

kingu81 # 2011.01.08. 09:15

Nadir

Amikor a gyerek fogant még szeretem az apját, de aztán meg változtak az érzéseim. S szerintem a gyereknek is jobb ha nem tud róla.
Amúgy a tartásdíjért vállaljam csak be a láthatás biztosítását, és így hogy őt is lássam, és beszélni kelljen vele? Inkább nem
Igen a szüleim támogatnak, mert ők is azt akarták, hogy elmenjen.

Én meg remélem, hogy nem helyettesítheti.
Valaki aki ért a joghoz,az segítene?