Gyermekelhelyezés, válás...


Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.31. 16:36

Nem szokott ez lényeges körülmény lenni.

TZora # 2014.08.31. 16:11

Kedves Fórumozók!
Újabb kérdésem lenne: számít-e illetve befolyásolhat-e bármit is negatívan a gyermekelhelyezésnél (vagy akár a válópernél, vagyonmegosztásnál) az, hogy nekem már van egy másik kapcsolatom (nem élünk együtt, még mindig a feleségemmel élek egy fedél alatt) amit nem titkolunk, sem az életben, az utcán, sem internetes közösségi fórumon? Októberben lesz a válóperes tárgyalás, feleségem is tudja hogy van harmadik fél, harmadik fél élettársa már el is költözött, feleségem azzal "fenyeget" hogy majd kiesnek a csontvázak a szekrényből, hogy magánnyomozót fogadott és mindenféle bizonyítéka van a "harmadik" fél ellen, stb... bár nem tudom hogy mi lehet és hogy ez mit befolyásol, nem alkoholista, nem drogos, 3 gyereket nevel és mint írtam nem lakunk együtt. Feleségem is válni akar, soha nem mondta az ellenkezőjét, sőt, meg is előzőtt, mert ő adta be a válókeresetet hamarabb. (ennek csak annyi az oka, hogy gyerekeink szül.anyakönyvi kivonatát ő őrizte és nem adta át kérésemre). Tehát ha mindketten válni akarunk, miért érezheti ő úgy hogy bármit is negatívan befolyásol az hogy én felvállaltam a kapcsolatomat? Azért élünk még egy fedél alatt, mert a ház nem közös tulajdon, hanem a szüleimé, sem a szüleim, sem én nem akarjuk hogy a gyerekeimet elvigye, márpedig ő nélkülük ugye nem hajlandó költözni. Sok olyan tanácsot kaptam, hogy titkoljam a kapcsolatomat, mert baj lehet belőle. 11 hónapja tart lassan és nem szeretnék titkolózni már. Érdekelni fogja a bíróságot az hogy valamelyik válni akaró félnek van egy másik kapcsolata amit felvállal? Köszönöm előre is!

derill # 2014.08.30. 20:20

anonim68 Mielőtt a gyámhivatalhoz fordultok, próbáljatok keresni valami közvetítőt, olyan szeélyt, akit az anya is ismer és jó kapcsolatban van vele és az apa is megbízik benne, és meg kellene próbálni, hátha észhez téríti az anyát. Az anyának valószínűleg az a baja, hogy fél, hogy az új társ (Te) megpróbálod az ő kislányát elvenni tőle és a gyermeke Téged is szeretni fog. Fel kellene tenni neki a kérdést, hogy annak jobban örülne, hogy ha a kislány és Te gyűlölnétek egymást és ott tennétek egymásnak keresztbe, ahol tudtok? De ezt a kérdést Te nem teheted fel, mert akkor még jobban fog utálni. Ezért kellene a közvetítő. A gyámhviatal sajnos lassú, ráadásul csak akkor tud intézkedni, ha a kapcsolattartásról szóló egyezséget gyámhivatal vagy bíróság jóváhagyta. A párod édesanyja külön kapcsolattartásra jogosult, azt a gyámhivatal szabályozza.
Fabyen 82: sajnos a gyámhivatali gyakorlat szerint ha nincs benne a pótlás a szabályozásban, akkor nem pótoltatnak, ettől persze bírságolnak. A jogszabály viszont egyértelműen előírja a pótlást. A gyámhivatal évek óta jogszabálysértő módon utasítja el ilyenkor a pótlási kérelmeket, hiszen például a tartásdíj ítéletben sincs benne, hogy ha nem fizeti meg mondjuk minden hónap 10. napjáig az apa a tartásdíjat, akkor mikor kell pótolnia a fizetést, mégis végrehajtják. A gyámhivatalok egy része sajnos keveri a szabályozás és a végrehajtás fogalmát, ezért nem hajtanak végre. Viszont kérheted, hogy a pótlásról rendelkezzen a bíróság, mivel a végzésből kimaradt, ehhez az kell, hogy a gyámhivatal leírja, hogy annak hiányában nem tudja pótoltatni. Az biztos, hogy ha fix időt írtok a pótlásra és akkor sem jön létre a kapcsolattartás, akkor szintén nem pótoltatnak. Épp pénteken hagyott jóvá a IV-XIV. kerületi Bíróság egy egyezséget oly módon, hogy az elmardt időtartammal meghosszabbodik a következő létrejött kapcsolattartás. Így az anyának nem áll érdekében megakadályozni, hiszen úgyis pótolnia kell és gyámhivatalhoz sem kell rohangálniuk. Egy-két héten belül felkerül a www.kapcsolattartas.hu weboldalra, ide sajnos nem tudom betölteni. Próbáljon az ügyvéded ilyen döntést kérni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

anonim68 # 2014.08.29. 16:12

Köszönöm a választ hétfő lesz az a nap hogy bemegyünk!

ObudaFan # 2014.08.29. 11:48

Minden ilyen alkalommal 30 napon belül a gyámhatóságtól kell kérni a kapcsolattartás végrehajtását.

anonim68 # 2014.08.28. 17:13

Tisztelt fórumozók! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy párommal 5 hónapja vagyunk együtt az előző kapcsolatából lett egy kislánya a kapcsolatunk előtt minden hétvégén jött a hölgy és hozta a kislányt mivel a párom édes anyja mozgássérült ezért úgy állapodtak meg hogy ők jönnek ! Mióta együtt vagyunk nem hozza a kislányt és az 1 hetes láthatást is megtagadta teljesen elidegeníti a kislányt az édes apjától az a kifogása hogy én vagyok ezért nem hozza . Megpróbáltuk azt is hogy elment a párom hozzájuk de nem engedték be . Az lenne a kérdésem hová kellene fordulnunk hogy érvényesítsük a láthatást rendesen fizeti a gyerektartást azt még hozzá tenném a kislány 7 éves olyan kifogásokat talál ki az anyuka hogy a kislány nem akar az apjával beszélni se telefonon se személyesen látom a páromon hogy nagyon bántja a dolog kérem önöket segítsetek köszönöm : Anonim68

Fabyen82 # 2014.08.24. 14:25

Köszönöm, akkor hétfőn bemegyünk.

ObudaFan # 2014.08.24. 13:29

Fabyen82

Minden ilyen alkalommal haladéktalanul kérni kell a gyámhatóságtól a kapcsolattartás végrehajtását.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.23. 13:07

Sajnos a határozatban nincs benne a pótlás lehetősége,
Attól még pótolni kell.

Fabyen82 # 2014.08.23. 12:41

Kedves Fórumozók!

A problémánk immár nagyon összetett, és gondolom nem nagyon létezik megoldás, de hátha tud valaki tanácsot adni, mert elég kezdők vagyunk még a gyerekláthatás témában. A párom volt élettársa tűzzel vassal akadályozza a láthatást, amióta elváltak (1,5 éve), bíróságon kellett kiharcolnunk, hogy jöhessen hozzánk, tavaly összesen 3 órát tölthetett nálunk a kisfiú. Idén egy egy napokat volt nálunk, illetve múlt héten a kialkudott egy hetes nyári láthatást töltötte itt. Most megint kellene jönnie, de állítólag beteg, és az anyuka szerint már akkor is 4 napja beteg és lázas volt,mikor vissza vitte az apja. Sajnos a határozatban nincs benne a pótlás lehetősége, az ügyvéd kicsit elbénázta a tárgyalást, mi meg nem értünk ehhez, így utólag mit tehetünk? mert anyuka természetesen minden láthatásra ki fog találni valami betegséget, vagy ürügyet, hiszen nem köteles pótolni. Vagy? Gyámügyhöz érdemes fordulni, vagy kihez? Fellebbezni nem lehet sajnos.

ObudaFan # 2014.08.22. 11:17

Annál ebben az esetben a bíróság talán gyorsabb lesz.

sagit # 2014.08.22. 10:20

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.08.22. 10:12

A bíróság az egyetlen módja, ha túl lassú, ha nem. Meg lehet próbálni esetleg ideiglenes intézkedést is kérni, mert az nem kerül semmibe, de őszintén szólva inkább a végleges döntés lehet a kedvező.

sagit # 2014.08.22. 09:43

Üdv!

Fiam 15 eves lessz, eldöntötte hogy szeretne hozzánk költözni. Sajnos az édesanyja nem támogat minket ebben. A gyámhatóságról elküldtek minket hogy semmit sem tudnak tenni mert mincs veszélyeztetve (enni ruhát kap , fedél van a feje felett)Bíróság viszont túl lassú mire döntenek elvégzi az iskolát... Mi a leggyorsabb törvényes módja annak hogy nálunk maradhasson?
Köszönöm!

pohicop # 2014.08.21. 10:58

Tökéletesen értelek. És osztom a véleményed ebben is. Tudom mire gondolsz.

Természetesen nem azért kérdeztem, hogy akkor most rohanok feljelentéssel élni. Nem vagyok jogszabályilag még véletlenül sem annyira képzet mint te. Ezt elismerem és persze nyilvánvaló a számodra is. Csak érdekel a dolog, hogy mégis mibe lehetett volna ütköztetni?

Érezni az igazságérzetem érezte eddig is, hogy a kérésemre meghozott ideiglenes gyermekláthatás előtt történt dolog nem volt jogszerű (Feleségem válás beadása után azonnal elköltözött és gyermekemet önkényesen elvitte, mert ő úgy gondolta, látni nagyon ritkán hagyta).

És hát valóban nem jó, hogy ezt a Bíróságok úgy jutalmazzák, hogy nagy %-ban annál marad a gyermek akinél a válás ideje alatt is volt végig.

Persze teljesen más eset az ha apuka lelép és anyuka magára marad a gyermekkel, ezen esetben ésszerű, hogy anyukánál marad a gyermek a későbbiekben is.

De van az én helyzetem, hogy feleség lelép és elviszi a gyereket önkényesen. Kérdésre, hogy miért nem láthatom "mert csak" a válasz. Nem egyezik még véletlenül sem az előbbi szituációval. És hát mit lehet ilyenkor tenni? Elmenni és "elrabolni" a gyermeket? Persze, hogy nem, hiszen az a gyermeknek lenne a legfájdalmasabb a körülötte lévő cirkusz, ordibálás, harc, miegymás....és csak nagy perpatvar lenne. Vajon figyelembe veszi a bíróság, hogy a gyermek érdekében nem ment bele ilyen dologba az apuka? Vagy felrója hibaként, hogy nem harcolt foggal körömmel a gyermekért és semmilyen aljas dolgot nem vetett be? .......nagy kérdés...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.21. 08:09

Utólag már mire mész vele, ha azt mondom, hogy jogellenesen járt el?
Ez egy nagy probléma a kérdéssel kapcsolatos bírósági gyakorlatban: az ilyen magatartás jogellenes, de egyáltalán nem szankcionálják. Sőt, gyakorlatilag jutalmazzák. Jó lenne, ha változna ebben az ítélkezési gyakorlat, de én nem tapasztalom. Mondjuk, hogy egyelőre nem.

pohicop # 2014.08.21. 07:21

KBS!

Ez alatt mit értesz pontosan?

"amíg nincs aláírt megállapodás, vagy jogerős bírósági ítélet, addig elköltözhetek e?!”
"El. Csak a gyereket nem viheted el jogszerűen."

Mi ami jogszerűtlen ezen esetben?
Konkrétan a feleségem mikor beadta a válópert, akkor a közös házunkból is elköltözött vitte a gyermekünket is, látni nem hagyta. Ezért kérdem.
Azon túl, hogy nem tartom ezt normálisnak érdekelne, hogy miért jogszerűtlen. Köszönöm.

TZora # 2014.08.21. 05:59

ObudaFan, köszönöm!
Annyit még kérdeznék, hogy számít a 8 éves véleménye a bíróság előtt? A kicsi inkább anyás, jobban ragaszkodik az édesanyjához és gondolom ezt a pszichológus is így fogja megállapítani majd, de a nagyobbiknak kifejezett szándéka itt maradni. Ha mindkettőhöz ragaszkodom, nem lehet hogy egyiket sem kapom meg? Illetve egyre több, már elvált szülőtől hallom, hogy működik az 1 hét anyánál, 1 hét apánál tartózkodás. Ezt a gyermekelhelyezési per közben is kérhetem?
A másik: feleségem 50-50 000 Ft-ot akar a gyerekekre, ezt egy kicsit sokallom, hisz most sem költünk rájuk havi 200 000 Ft-ot, ha már úgy számolom hogy ha nekem kell havi 100 000 Ft-ot, akkor ugye neki is... Nem sajnálok semmit a gyerekeimtől, de ezen kissé kiakadtam. A kérdésem, ha tőlem ennyit szeretne havonta a két gyerekre, akkor ennyit neki is biztosítania kell számukra? Még mindig tartom magam ahhoz, hogy legalább az egyik gyereket szeretném, tartok tőle hogy mivel a kicsi még csak 3 éves, esélyem sincs arra hogy a bíróság az ellen döntene, hogy ő az édesanyjával maradjon.
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2014.08.20. 20:23

TZora

Nem lehetetlen, hogy a gyerekeket a bíróság ne ugyanannál a szülőnél helyezze el, de általában azért nem ez a gyakori, így több esélyed lenne, ha mindkét gyerek elhelyezését kérnéd. Hogy ki mondhat mi mindent, ami árthat neked, azt azért nem igazán lehet innen megtippelni.
Amíg a bíróság ideiglenes intézkedéssel sem dönt arról, hogy a gyerekek kinél vannak elhelyezve és mi a kapcsolattartás rendje, addig ha elviszi az is jogszerű, ha megakadályozod, az is jogszerű, egyszerűen nincs addig ez szabályozva.

TZora # 2014.08.15. 13:28

Kedves Hozzáértők!
Kérnék valakit hogy az előző hozzászólásomra reagáljon legyen kedves...
Valamint lenne még kérdésem:
Feleségem el akarja vinni 2 éjszakára a gyerekeket a testvéréékhez, mert hétfőn az édesanyja születésnapja lesz + lesznek rendezvények. Holnap akarja vinni és hétfőn hozni őket, én balatonra szeretném vinni őket, de semmiképp nem akarom elengedni az anyósomékhoz. Azért nem, mert a célja, hogy odaszokjanak a gyerekek és ezt persze tagadja. Most kiderült az is, hogy a nagylányomat fel akarják köszönteni, igaz, hogy csak aug. 21-én lesz a születésnapja, de már most.. mondtam, hogy jöjjenek ide a szülinapján és köszöntsék fel. Azt is mondtam, hogy akkor vigye át hétfőn, ez ellen tiltakozott, most meg bejelenti, hogy hétfőn jönnek haza. Kérdésem: Mivel ide vannak bejelentve a gyerekek (feleségem nem) és jelenleg közös a felügyelet, fizikailag megakadályozhatom, hogy elvigye őket vagy írjak neki egy e-mailt, hogy nem járulok hozzá és ha elviszi akkor ...mi lesz...? vagy egy kinyomtatott papírt tegyek oda elé, de azt meg akkor át kéne vetetni vele, az idő meg kevés...Gondolom ha én vihetem őket, akkor neki is joga van hozzá, de tényleg nem szeretném, mert a célja az hogy a gyerekek odaszokjanak az anyósomékhoz, feleségem meg van győződve arról hogy mindkét gyereket megkaphatja...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.13. 11:54

Ha nem jutunk közös megállapodásra én a gyámügyhöz fordulok.
A szülői felügyelet gyakorlásáról nem a gyámhatóság, hanem a bíróság dönthet. (A gyámhatóság csak egyes konkrét kérdésekben, ha a szülők közösen gyakorolják a jogot, és nem tudnak megegyezni.)

amíg nincs aláírt megállapodás, vagy jogerős bírósági ítélet, addig elköltözhetek e?!
El. Csak a gyereket nem viheted el jogszerűen.

A lakás rezsijét a használó köteles fizetni. De a szolgáltató attól követel, akivel szerződésben áll.

Van e olyan, hogy korlátlan láthatás?
Van. Csak nemigen működik. Ha meg működik, akkor valószínűleg nem is kellene válni.

(Nagyon nem tisztult le benned ez a dolog, még a kérdéseid is bizonytalanok. Nem kellene kapkodni.)

Lina2009 # 2014.08.13. 08:45

Tisztelt Fórumozók!

A kérdéseim a következők lennének. Párommal különköltöztünk, akivel van egy hitellel terhelt ingatlanunk. A tulajdonos én vagyok, a volt párom a haszonélvező. A hitelben Ő, mint adóstárs szerepel. Van egy 5 éves kislányunk. Ő a következőket szeretné: közös felügyelet, korlátlan láthatás; lakáshasználati jogosultság részünkre a gyermek 18 éves koráig, melynek feltétele, hogy harmadik személy (azaz ha szeretnék új társat taláni) nem költözhet be. Töbsszörösen büntetett előéletű, jelenleg is vannak börtönnel sújható folyamatban lévő ügyei /adócsalás, okirathamisítás, orgadzdaság/ Igazolt jövedelme ha van is akkor valami susmus papír. Én soha nem voltam büntetve, bejelentett munkahelyen dolgozom, biztos családi háttérrel. Nem szeretném, hogy a gyermeket ne lássa, vagy beszéljen vele, nem vagyok bosszúálló, hiszen ezt a gyeremeket ketten akartuk. De folyamatosan lelki terror alatt tart. Én nagyon szeretném, hogy közös álláspontra jussunk, de Ő ellene van, csak látszat kompromisszumra képes. Már azt is mondta, hogy beállít rossz anyának, amit nehezen tud, max ha tanúkat fizet le. Ha nem jutunk közös megállapodásra én a gyámügyhöz fordulok. A kérdésem az lenne, hogyha én, amíg nincs aláírt megállapodás, vagy jogerős bírósági ítélet, addig elköltözhetek e?! Ha elköltözök, Ő mint haszonélvező köteles e fizetni a lakás rezsijét? Van e olyan, hogy korlátlan láthatás? Gondolom valamilyen keretek közé be kell szorítani, a végrehajthatóság szempontjából. Lehet buta kérdés, de modvacsinált dolgokkal be lehet e állítani egy anyát rossznak (gondolok itt h pl elhelyez valami illegálisat a lakásban, és rám fogja, mondván, hogy Ő nem lakik ott, mivel van kulcsa). Kérem segítsenek. Új életet szeretnék kezdeni, lehet hogy el is költöznék, max 50 km-re, de nem tudom megtehetem e. Természetesen a gyermekeét láthatja.

TZora # 2014.08.12. 21:33

Tisztelt Hozzáértők! 10 éve vagyok házas, 3 és 8 éves gyermekeink vannak. Októberben lesz a válóperi tárgyalás. Feleségemmel 3 éve romlott meg a viszonyunk, azóta szexuális kapcsolatunk sincs. 8 hónapja van egy másik kapcsolatom. Szüleim tulajdonában lévő házban élünk, szüleim külön váltak. Feleségem a gyerekeket szüleihez szándékozik vinni, én ezt nem szeretném. Szeretném mindkét gyereket, gyanítom erre egyáltalán nincs esélyem, így a nagyobbikhoz mindenképpen ragaszkodnék. A 8 évesnek esze ágában sincs elmenni innen, sem ebből az iskolából, feleségem szülei Budapesten élnek, külső kerületben, mi onnan kb. 25 km-re. Érdekelne mennyi esélyem van arra, hogy legalább az egyik gyerek nálam maradhasson? Édesanyámmal, akivel egy házban élünk, de nem ugyanazon a ház szinten, megromlott a viszonyom, a feleségem ezt kihasználva naponta megy hozzá és panaszkodik neki rólam azóta hogy megmondtam a másik kapcsolatom. El tudom képzelni hogy beidézteti édesanyámat is a tárgyalásra, testvéreimet, páromat. Édesapámmal nincsenek beszélő viszonyban, őt majd nyilván én fogom. Mondhat-e olyat bármelyik beidézett ami számomra hátrányos a gyerekelhelyezést illetően? Nem iszom, nem drogozom, viszont rengeteg a vita és a veszekedés. A nagyobbik gyerek nem véletlenül akar itt maradni, ő hozzám ragaszkodik és ezt meg is mondta. Elég-e a bíróságnak az, hogy ha édesanyám azt mondja el, amit a feleségemtől hallott ahhoz hogy egyik gyereket se kaphassam meg? Ha mindketten tudjuk biztosítani a gyerekeknek a szükséges anyagi hátteret és környezetet, akkor számít-e egy 8 éves óhaja az elhelyezését illetően? Előre is köszönöm a válaszokat! TZ

ObudaFan # 2014.08.12. 21:30

Tedd fel a kérdéseidet neki.

Nikolett34 # 2014.08.12. 19:27

Ha nem kell csalàdrajzot becsatolni ès a tàrgyalàsra sem hozza el azt az iü pszichològus..majd fejből elemzi azt,később kèrelemre becsatolja ,de kiderül hamisan nyilatkozott,akkor mi a teendő?

Visszahívtuk a következő tàrgyalàsra,de nem kívànt nyilatkozni...majd elfogultsàgot jelentettem be ellene ,erre a bíròsàg felhívott,hogy 8 napon belül tegyem fel a kèrdèseim a szajèrtőnek..

Ezt nem igazàn tudom felfogni..