Szülőtartás


cartel # 2014.09.07. 09:27

Jónapot
AZt szeretném kerdezni hogy mit tehetnek a szülők .
Több adósságuk van egy 800 000 ft egy fundamenta még 12 évig ha 43 000 el és 4 á hitel kb 200 000 ft minuszban .Bevételuk 61 000 ft és 43 000 ft nyugdij leszázalékoltak és egy hivatalos 54000 ft havi kb 110 000 ft a hitelük. Hárman vagyunk testvérek nindenkit tönkretettek anyagilag pszihésen . Most kergették el utolsó ottmarado testvéremet. Mit tehetnek tehetünk? Nekem nincs gyerek hitel testvéreimnek van. Most akartam kijelentkezni máshová menyasszonyék . De ők jómódúak nincs hitel és ha odabejelentkeznék nemtudom mit befolyásol én fundamentát fizetek.
Lassan éhen halhatnak mert mindent elszornak a hitelek is úgy lettek hogy nemtudtuk.
Mit tehetnek? Ezt nemétem ha magukat tönkre tették miért hagyták hogy engem is ? Esküvőt tervezek fundamenta segítségével házat szeretnék , gyereket.
Mit tehetnek mit tehetünk?

piros19-52 # 2014.09.14. 17:38

Röviden vázolom a helyzetet, amellyel kapcsolatosan tanácsot kérek:
Édesapánk 4 éve elhunyt, 89 éves édesanyánk él, viszont néhány hónapja az állapota olyan súlyossá vált, hogy többé nem képes önmagát ellátni (jelenleg kórházban van).
Négyen vagyunk testvérek, hárman élünk még, elhunyt testvérünknek három gyermeke közül egy dolgozik, a másik kettő alkalmi munkákból él.
Édesanyámmal való megbeszélés alapján kerestünk egy idősotthont, amely magas színvonalú ellátást biztosít havi díjért + természetesen a gyógyszerei, inzulinja, kötszerei stb. költségét is nekünk kell fedezni. Ez az összköltség meghaladja anyánk nyugdíjának összegét. (Mivel évente 2x változhat a térítési díj, növekedésére folyamatosan számíthatunk).
Három élő gyermeke házasságban él, ketten dolgoznak (49, 55 évesek), én - a kérdező - nyugdíjas vagyok (63 éves).
Anyánk tartásának összegét a háromból ketten vállaljuk (tehát a nyugdíj és az összköltség különbözetét kétfelé osztva fizetnénk), harmadik testvérünk nem vállalja. Viszont egyetért azzal, hogy az általunk fizetett többletköltséget (ill. majd annak valorizált értékét) az ő örökrészéből levonjuk.
Szeretnénk tudni, mi az a hivatalos forma - és melyik az a hivatalos fórum (közjegyző? ügyvéd?) -, amellyel ezt jogilag érvényessé tehetjük?
Kérdés az is, hogy elhunyt testvérünk gyermekei, ill. az az egyetlen, aki keresettel rendelkezik, és akinek - sajnos papír nélkül - édesanyánk százezreket adott kölcsön lakásvásárlásához, máig vissza nem kapva a kölcsönt köteles-e édesanyánk tartására? - vagyis a rájuk jutó örökrészből is levonható-e az az összeg, amivel mi - remélhetőleg még hosszú évekig - kipótoljuk édesanyánk tartását.
Természetesen úgy szeretnénk megfogalmazni az iratot, hogy az eltartásra fizetett összeg arányában járjon több a majdani örökségből kettőnknek vagy egyikünknek, hiszen pl. az én halálom esetén a szintén nyugdíjas férjem a 60 ezer Ft-s nyugdíjából nem tud édesanyám tartásához hozzájárulni, és testvérem élettársa sem fog testvérem esetleges halála esetén.
Az is kérdésem része, hogy a majdani temetés költségei (amelyet ketten előlegezünk meg) levonhatóak-e az örökségből. (Az örökség egyébként nem sok, egy régi családi ház 50%-a egy apró faluban).
Természetesen minden kiadásról, gyógyszer, az idősotthon havidíja stb. számlát kérünk; ezeket a testvérem fogja/tervezi vezetni, "könyvelni".
Köszönöm a választ és a segítséget, hogyan és hová induljunk tovább...

ObudaFan # 2014.09.15. 14:32

piros19-52

Az örökhagyó leszármazói egymás között az örökhagyó életében is köthetnek szerződést várt örökségük tárgyában. A szerződést írásba kell foglalni. Nyilvánvalóan célszerű, még ha nem is kötelező ügyvéddel elkészíttetni a szerződést.

fannika20 # 2014.09.15. 17:53

Tisztelt Cím!A kérdésem az lenne hogy édesanyánkkal kötöttünk tartási szerződést a nővéremmel kb 10 éve már nagyon leromlott az állapota ,ápolásra szorul.Mi nem tudjuk megoldani az ápolását de az unokahúgom a közelbe lakik és ő elvállalná az ápolását.Ebben az esetben igényelheti-e az ápolási díjat az unokahúgom? Válaszukat előre is köszönöm!

piros19-52 # 2014.09.15. 19:39

Kedves ObudaFan, köszönöm a gyors és hasznos választ. Üdvözlöm, minden jót kívánok.

perdita # 2014.09.17. 13:00

Szépjónapot kivánok. A Biroság életjáradék megszüntetése ügyében tanuként kiván meghallgatni, de a felperes unokájának ,illetve az alperes lányának a keresztapja vagyok igy elofogultágra hivatkozva nem akarok tanuskoejelntkdni. Irásban bejelenthetem e? köszönöm.

perdita # 2014.09.17. 13:00

Szépjónapot kivánok. A Biroság életjáradék megszüntetése ügyében tanuként kiván meghallgatni, de a felperes unokájának ,illetve az alperes lányának a keresztapja vagyok igy elofogultágra hivatkozva nem akarok tanuskoejelntkdni. Irásban bejelenthetem e? köszönöm.

ObudaFan # 2014.09.17. 14:06

Egyrészt megjelenni akkor is köteles lennél, ha megtagadhatnád a tanúvallomást. Másrészt a "keresztapa" az önmagában nem hozzátartozó, tehát ha ennél közelebbi hozzátartozói minőséged nincs, akkor még meg sem tagadhatod a vallomástételt.

szucsandi70 # 2014.09.29. 10:56

Tisztelt Szakértők!

Történet röviden:
Elhunyt végrendelkezik a feleség javára.
Gyermek kötelesrész kifizetése iránt pert indít. Özvegy nem az édesanya. Édesanya elhunyt kb. 30 éve.
Végrendeletben nem szerepel semmilyen kizáró ok, annyi a megjegyzés, hogy már megkapta az api részt, ami viszont a 15 évet meghaladta, és arról, hogy ez apai rész volt, 1 éve van tudomás.

A 2. bírósági tárgyaláson alperes ügyvédje kijelenti, hogy a követelésnek nincs helye, mivel a végrendelet egyértelműen kitagadta a gyermeket.
Majd a bíróság kéri alperest, hogy jelölje meg a kitagadás okát. Akkor ezt megtenni nem tudta alperes jogi képviselője, hiszen nincs is ilyen.
Majd 15 napot kapnak ennek bizonyítására. 15 nap elteltével írnak a bíróság részére egy beadványt, hogy a gyermek nem tett eleget a szülő irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségének.

Ilyen irányú kérés (szerződés) soha nem volt örökhagyó irányából. A betegségét végig titkolták, holott rendszeresen érdeklődtünk egészségi állapota felől. Majd az özvegy kijelenti, hogy az elhunyt kifejezett akarata volt, hogy ne beszéljenek a betegségről. Özvegy fiatal, egészséges, jövedelemmel rendelkezik. Elhunyt nyugdíjas volt, nyugdíjat kapott, tehát semmi nem indokolja a szülőtartást.
Továbbá azzal is előállt alaperes, hogy a gyermek, miután (kb. 20-25 éve) megkapta az apai részt, nem is érdeklődött örökhagyó irányába, holott rendszeres volt a kapcsolattartás, tehát ez hazugság.

Kérdésem az lenne, hogy ha a végrendelet semmilyen törvényben megfogalmazott kizáró okot nem tartalmaz, akkor a végrendeleti örökös előállhat bármivel? Ha az egyik pont nem jön be, akkor jön a következő?
Továbbá alperes által megjelölt törvényes eltartási kötelezettségről (aminek szerinte nem tett a leszármazó eleget) nem kell semmilyen papír, hogy készüljön?
Az örökségből kizárt leszármazónak 2 kiskorú gyermeke van, és ha jól értelmezem a paragrafusokat, a szülőnek elsődlegesen a gyermeke/gyermekei eltartásáról kell gondoskodnia.

A végrendeletben örökhagyó kéri a végrendeletében foglaltak tiszteletben tartását.
A per nem a végrendelet és az abban foglaltakra irányul, hanem a törvényes kötelesrész kifizetésére.
Mert ebbe is kapaszkodnak: favor testamenti elv.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

ObudaFan # 2014.09.29. 16:13

szucsandi70

A gyermeket külön szerződés nélkül is terheli a rászoruló szülő eltartásának kötelezettsége. De ha a végrendeletben nincs megjelölve ez a kizárási ok, akkor teljesen mindegy, mert ahhoz, hogy érvényes legyen a kitagadás, ennek a végrendeletben kellene szerepelnie.

szucsandi70 # 2014.09.29. 19:29

A végrendeletben semmilyen kizáró ok nincs. A szülőtartás elmulasztásával az özvegy (végrendeleti örökös) próbálkozik.

Mi, vagy ki dönti el, hogy a szülő rászorul-e a tartásra?

Semmilyen nyomának nem kell lenni, hogy a szülő ezt kérte, és a gyermek ennek nem tett eleget?

Mivel a végrendeleti örökös a házastársa, elsődlegesen nem az Ő kötelessége lett volna az eltartás?

Ha a bíróság "vevő" lesz erre a kitalációra és nem veszi figyelembe, hogy a végrendelet semmi jogi kizáró okot nem tartalmaz, akkor az nyom a latba, hogy a gyermeknek van két kiskorú gyermeke, és úgy tudom, hogy elsődlegesen az Ő eltartásukról kell gondoskodnia, illetve az anyagi helyzet sem engedi, hogy ezen felül bárkit eltartson. A bíróság az anyagi helyzettel tisztában van, teljes költségmentességet ítélt meg felperes részére.

Azt is olvastam valahol, hogy ha a végrendeletben nem szerepel kizáró ok, de pl. az alperes állítja, hogy a gyermek elmulasztotta a szülőtartást, akkor neki kell bizonyítani ennek megalapozottságát. Ez így van?

Mert most ott tartunk, hogy nekünk kell tanúkat felsorakoztatni, hogy tartottuk az elhunyttal a kapcsolatot, és a betegségét titkolták 3 éven keresztül annak ellenére, hogy minden egyes telefonbeszélgetés, és találkozó alkalmával rákérdeztünk az egészségi állapotra.
Amire a válasz kitérő volt, soha nem utalt arra, hogy beteg lenne.

A bíróság fotókat (bizonyítás képen a kapcsolattartásra) el szokott fogadni?

ObudaFan # 2014.09.30. 20:51

Ha a végrendeletben nem szerepel a kitagadási ok, akkor a bíróság nem vizsgálhatja, hogy fennállt-e.
A házastársnak kell elsősorban eltartani, de természetesen csak ha erre egyébként képes.
Ha nem is igényelte soha a tartást az örökhagyó, akkor szerintem nem lehet azt állítani, hogy ezt nem teljesítették a törvényes örökösök.

gaho # 2014.10.06. 05:07

Tisztelt Szakértők!
Tisztelettel kérek választ vagy útbaigazítást a problémámra.64 éves vagyok és jogilag csak az időskoruak ellátására-27075 Hft-re vagyok jogosult.Van egy 40 ével lányom aki saaját családjában él férjével és egy kiskorú gyermekével.Én annakidején teljesítettem a jogban előírt gyermektartási kötelességem - mivel 10 éves korában elváltam - míg tanult fizettem a gerektartást-ill. levonták azt.Tudomásom szerint jó agyagi körülmények közt élnek a lágyomék.Jogosult vagyok-e szülőtartást kérni mivel 27075 Hft-ből nem tudok megélni-saját házamban egyedül élek. Hová fordujak ez ügyben?

ObudaFan # 2014.10.06. 11:35

Attól függ, mennyire jó anyagi körülmények között.
Bírósághoz lehet fordulni, pert kell indítani.

Menőmanó80 # 2015.02.12. 09:53

Tisztelt Szakértő!

Édesanyámmal már nincs semmilyen kapcsolatom (közös lakás eladása). Tudomásomra jutott, hogy jelentős tartozást halmozott fel. A közös lakást (felét édesapámtól örököltem) is azért kellett eladni, mivel jelentős tartozást halmozott fel anyám, aminek egy részét rá is jegyezték a közös ingatlanra. Jelentős tartozásokat helyette fizettem ki, a lakás fenntartási költségeit sem fizette. Amennyiben elveszti az állását és nem tud megélni kötelezhetnek engem, hogy eltartsam az anyámat? Hogy tudnám ezt megakadályozni?

Üdvözlettel.

ObudaFan # 2015.02.12. 21:37

Akkor kötelezhetnek, ha önhibáján kívül nem tudja eltartani magát és a tartásra nem érdemtelen.

UUUUU # 2015.03.04. 15:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám nemrégiben vásárolt magának lakást annak ellenére, hogy tudta nem fogja tudni fenntartani. Rendelkezik,rendszeres havi munkabérrel, ami több mint a minimálbér. (ebből meg még nyugdíjra is félretesz havi 20.000Ft-ot) Én közöltem vele, hogy nem tudok neki pénzt adni még a lakásvásárlás előtt és nem tudom támogatni.
Most szőlőtartással fenyegetőzik!
Ez reális?

ObudaFan # 2015.03.05. 19:10

A mostani, aktuális helyzetében nem.

alugyula # 2015.06.20. 06:34

Tisztelt Szakértő !

Két gyermekem van akik Spanyolországban élnek. Én egy 130m2-es háznak vagyok a haszonélvezője. A gyermekeim a tulajdonosok. Sajnos rokkant nyugdíjas lettem. A havi jövedelmem 37.860 Ft. A havi rezsije a háznak a nyári időszakban 37.000 Ft. Nem tudok megélni. Nem beszélve a fűtési szezonról. Kértem a gyermekeimet, hogy 50-50€-al támogassanak addig , amig nem érem el az öregségi nyugdíjat. Ez 8 hónap lenne.
Azzal védekeztek, hogy ők is csak egy keresetből élnek.Miután nem hajlandóak kint dolgozni, mivel gyerekeik vannak.Kötelezhetőek arra, hogy ezen időszak alatt támogassak. Milyen lépéseket kell tennem.

Válaszára várva:

alugyula


Írtam a fórumra, és nem tudom megnézni!

ObudaFan # 2015.06.22. 13:51

A lakhelyed szerinti helyi bíróságon indíthatsz a tartásdíj iránt polgári pert.

Rexor # 2015.06.22. 13:58

Vagy érdemes megfontolni a ház hasznosítását. Pl. albérlet, vagy bérbe adás, ezt haszonélvezőként megteheted.

cs.lena # 2015.08.25. 08:22

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék a helyzetemmel kapcsolatban, mit is tehetnék.

Röviden a történetem:
Édesanyám és Édesapám elváltak, anya lépett ki a kapcsolatból, ami nem működött jól, gyakori volt a veszekedés, és Édesapám munkakerülése és sok problémát okozott. A válásban le van írva, hogy nem kérnek egymástól semmit. Ennek ellenére még mindig pereskedni akar, és az elköltött pénzt kéri vissza. Édesapám kölcsönt vett fel egymás után, a válásnál írásba foglalták, hogy Édesanyám a kölcsönt fizeti, mivel mindenről lemondott, édesapám meg a lakás tartozását. Édesapám a lakásra közös költség tartozást halmozott, amit nem tud kifizetni, mivel nem dolgozik, és rokkantságit intézi. Ezáltal közölte velem, hogy tőle nem fogják vonni, és mivel nekem van egy negyed részem majd tőlem vonják le. A válás óta folyamatosan engem hibáztat, hogy szégyenl, meg nem segítek neki, és többször fenyegetett hogy ha öngyilkos lesz annak én leszek az oka. Mindenért hibás vagyok, és erről e-mail, sms bizonyítékaim is vannak. Kórházba többször is került gyógyszerek miatt, öngyilkossági kísérlettel, ám a pszichiátriáról mindig hamarabb sikerült kijönnie. Volt már rendőrségi ügye sajnos zaklatás miatt Édesanyám és párja felé, aminek egy pártfogó lett az eredménye 1 évre és semmilyen formában nem keresheti anyut. Én már 4 éve nem élek otthon, sajnos elvárja, hogy gondoskodjak róla, és szeretném tudni, hogy ha szülői eltartási kötelezettségre kerülne a sor, ki tudom-e kerülni? A tartozást így is öröklöm.
Sokat segítettem neki, de az nem volt elég. Élelmiszert, tisztálkodási szert mindig vittem haza, a cafatériámból is adtam neki. Sajnos erről is van írásos bizonyítékom, ahol kijelenti ez kevés, nem segítek eleget.

Mit tehetek?

Köszönöm!

Léna

ObudaFan # 2015.08.26. 13:46

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani, tehát tartozást nem fogsz örökölni.
Hogy a szülőtartással mi a helyzet, az ebből a lírásból nehezen ítélhető meg. HA rokkent lesz, akkor önhibáján kívül szorulhat esetleg tartásra. Hogy et a tartásra képes vagy-e, az nem derül ki a leírásból. Érdemtelenségre utaló körülményt nem írtál.

zs1234 # 2016.05.16. 12:08

Tisztelt szakértő!

Következő szituációban mire számíthatok?
Szüleimmel több mint 3 éve nincs kapcsolatom.
Csak egyik szülőm rendelkezik munkaviszonnyal.
Legutóbbi tudomásom szerint a keresőképes öcsém egy háztartásban él velük.
Amennyiben a munkaviszonnyal rendelkező szülőm elhalálozik, akkor milyen mértékben kötelezhetnek engem szülőtartásra? Mekkora összeget kellene fizetnem?
Valamint abban a esetben, ha öcsém elveszti az állását akkor róla is nekem kell gondoskodnom?
Amennyiben még nincs a feleségemmel közös gyermekünk, viszont párom is rendelkezik keresettel akkor hogyan változik az eltartás sorrendje? Vagy csak akkor érvényes páromra az eltartás sorrendje ha nem rendelkezik önálló keresettel?

ObudaFan # 2016.05.16. 15:45

A szülő tartására lehet kötelezni téged, ha önhibáján kívül rászorul a szülő. A szülő érdemtelensége esetén nem, de ezt igen szűken kell értelmezni akkor, ha gyerekként ő eltartott téged. A házastársad eltartása persze megelőzi a szülőt, de vizsgálni kell, hogy a házastársad is keresőképtelen-e akkor, vagy miért kell őt eltartani, ha nem az. HA pedig van keresete, akkor mi jelentősége az eltartási sorrendnek?
Nagykorú testvért nem kell eltartani.