Öröklés


EmmaS # 2016.05.11. 08:21

Előző vagyok.
Köszönöm válaszát.
Annyi kérdésem lenne még, hogyha a biztosító kifizette a nevelő apámnak a pénzt, akkor jogi úton követelhetjük azt, hogy szétosszák? Ugyanis a hitelbe beforgatnánk az összeget, gyerekek részéről. Nevelő apám nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 09:21

A biztosító csak akkor fizette ki neki, ha ő a kedvezményezett.

A tartozás meg valószínűleg közös az özveggyel.

Hiszékeny # 2016.10.08. 15:30

Tisztelt Fórumozók!

2013. októberben kezdődött a hagyatékozásunk. A mai napig még nem jutottunk el a végére, például másodfokú törvényszéki végzéseket általában félév késéssel küldi meg a közjegyző részemre. Úgy érzem, hogy valamilyen bosszú állhat a háttérben. Azt szeretném megkérdezni, hogy közjegyzővel szemben lehet-e elfogultsági alapon fellépni, közjegyzőt váltani?

A másodfokú törvényszék végzése, miszerint a másik fél 15 napon belül köteles a perköltséget megfizetni, fellebbezésnek helye nincs. Nem tette meg, behajtást kértem egy év után. Végrehajtást kezdeményeztem, ugyanahhoz a közjegyzőhöz került véleményem szerint elfogultság miatt kifogásokat keres. A másodfokú törvényszék végzését, miszerint fellebbezésnek helye nincs, a végrehajtás kezdeményezését megtagadhatja-e?

A válaszokat előre is köszönöm.

skorporion # 2016.10.09. 09:59

Üdvözletem,
magyar állampolgár vagyok, külföldön dolgozom, jelenleg nincs Mo-i állandó lakcímem. Örököltem 1/8 részt egy Mo-i ingatlanban. Bejelentkezhetem-e állandóra az ingatlanba a többi örökös hozzájárulása nélkül?

Az ingatlan többi örököse:
4/8 részben a nagymamám, akinek az ingatlan az állandó lakcíme(ő korábban is ott lakott) és az övé az ingatlan özvegyi, haszonélvezeti joga is.

2/8 részben a nagybátyám, neki nem az állandó lakcíme az ingatlan.

1/8 részben a testvérem, neki nem az állandó lakcíme az ingatlan.
Az állandó Mo-i lakcímre egészségügyi okok miatt lenne szükségem. /TAJ kártya/
Köszönöm a választ!

Immaculata # 2016.10.09. 17:51

Igen.

ObudaFan # 2016.10.09. 20:36

Hiszékeny

Ha a másodfokú végzés szerinti teljesítési határidő letelt, végrehajtást lehet kérni.
Természetesen ha a közjegyző elfogultnak bizonyul, lehet kérni a kizárását, viszont jelen esetben a leírtaknál egyértelműbb, konkrétabb ok kellene ehhez.

ObudaFan # 2016.10.09. 20:39

skorporion

A haszonélvező hozzájárulása véleményem szerint szükséges.

Vadsuhanc # 2016.10.10. 17:52

Tisztelt Fórumozók !

Az örökhagyónak két örököse van. Az egyik örökös a másiknak ajándékozza az örökséget a hagyatéki eljárásban.

Az ajándékozó akár pozitív akár negatív értelemben vett további örökség felmerülése esetén ugyanúgy örökös ?

ObudaFan # 2016.10.11. 04:45

Ez a hagyatéki jegyzőkönyvbe foglalt megállapodás pontos szövegétől függ.

Vadsuhanc # 2016.10.11. 07:25

...átadja a törvényes öröklés jogcímén, egymás között egyenlő arányban 1. és 2. örökösöknek A hagyaték átadását követően a közjegyző jóváhagyta az örököstársak között létrejött alábbi egyezséget, mely szerint 1. örökös a hagyatékból rájutó teljes örökrészét elajándékozza 2. sz örökösnek. A 2. sz örökös az ajándékot elfogadta......

Köszönöm ObudaFan.

ObudaFan # 2016.10.11. 12:37

Ez így a később tudomásukra jutott örökségre is vonatkozik, esetéeg a tévedés, megtévesztés, közös téves feltevés címén az egyezsg megtámadhatóságán lehet gondolkozni.

Vadsuhanc # 2016.10.11. 19:01

Bocsánat ObudaFan.

Az lett volna a kérdésem, hogy az ajándékozó 1. sz örökös jelenleg ugyanolyan örökösnek számít-e, mint a 2. sz örökös.

( akár pozítiv akár negativ örökség felmerülése esetén)

Köszönöm válaszod

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.11. 20:11

Mi a konkrét problémád?

ObudaFan # 2016.10.12. 04:47

Örökösnek minősül.

Vadsuhanc # 2016.10.12. 12:17

ObudaFan nagyon szépen köszönöm !

Az esetemben én voltam az ajándékozott, de felmerült pozitív és negatív örökség is. ( gépjármű pozitív, banki adósság negatív ) Az ajándékozót kihagyták mindenből a jogutódlást megállapító bírósági végzésekben végzésekben.

Tisztelt KBS !

Csak a szokásos kötözködésemről van szó :-)

ObudaFan # 2016.10.12. 12:41

Pedig például felel a hagyatéki tartozásokért.

Vadsuhanc # 2016.10.12. 14:44

ObudaFan

Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél.

Tudom, hogy nem fogod elhinni, de a közjegyzőt felhívtam és ezt a kérdést feltettem neki. Azt válaszolta, hogy mivel ajándékozás volt, így az ajándékozó nem örökös. Kérdeztem a jogalapját. Azt mondta, hívjam vissza délután. Azóta elérhetetlen ezért tettem itt fel a kérdést. Pontos jogszabályt én sem találtam.

A hagyatéki tárgyalás után mindkét vonatkozásban ( pozitív és negatív ) felmerült ez a kérdés, de a bíróság és a közjegyző is csak engem kezelt örökösként az ajándékozó örököstársamat nem.

Mégegyszer köszönöm és ha esetleg jogszabály hivatkozással tudnál segíteni akkor örök hálám üldözne :-)

ObudaFan # 2016.10.12. 21:01

Mármint mire kellene jogszabályi hivatkozás? Hogy az örökös örökös marad attól, hogy a megörökölt vagyont elajándékozza? Miért kellene ezt jogszabálynak külön kimondania? Az lenne kivétel a Ptk. 7:96. § (1) alól, ha nem így lenne, ezért ha nem felelne, azt kellene külön kimondania jogszabálynak.

Vadsuhanc # 2016.10.13. 12:26

Tisztelt ObudaFan !

Nem is tudod mennyit segítettél és nem tudom fokozni a köszönetem.

Gondolom nem tartasz rá igényt, de akkor is beszámolok itt Neked - amennyiben vége az ügynek - hogy a tanácsod milyen sokat jelentetett. ( max 2 nap alatt )

További munkádhoz sok erőt, egészséget kívánok !

Vadsuhanc

sahozea # 2016.10.18. 13:21

Tisztelt Hölgyek / Urak!

Édesapám halálával 2/4 részben örököltem lakását. Az egyik tulajdonos kivásárol a lakásból.
Az ingatlan hitellel terhelt.

A közjegyzői hagyatékátadó végzés, egy előszerződés - melynek alapján a vételár 10%-át már kifizette nekem a tulajdonostárs -, és egy végleges adásvételi tervezet benyújtásához képest a bank - K&H - három hónapot ült az ügyön, majd a következő választ adta:
"A hitelügylet hagyatéki lezárása a banknál megtörtént. Továbbiakban a törlesztés XY (a kivásárolni szándékozó tulajdonos) nevén található yxyx számláról történik. Az adásvételi szerződés aláírását követően szerződésmódosítási kérelmet szükséges beadni, a Fedezet tulajdonosi szerkezetében történő változás elnevezéssel.."

A tulajdonostárstól a tennivalóinkkal kapcsolatban az alábbi levelet kaptam, szerinte 2 verzió lehetséges;
" 1. A földhivatalnál utána kell járni, mert a tulajdoni lapon úgy emlékszem, hogy nincs elidegenítési és terhelési tilalom, hogy ha kötünk egy adásvételi szerződést, akkor a Földhivatal átvezeti-e a tulajdoni változást, ekkor a bank által küldött szerződési adatok módosítására beadom a Fedezet tulajdonosi szerkezetében történő változás nevű adatlapot, amit küldött. A vételárat ügyvédi letétbe fizetném és ha a bank lefolytatta az eljárást, akkor kerülne kifizetésre.
2. Előszerződést kötünk, kérem a banknál a Fedezet tulajdonosi szerkezetében történő változás nevű adatlapon a változást és ha megjött az engedély, akkor folytatódik az eljárás és kerül kifizetésre a vételár.

Én részemről minél előbb és biztosan a pénzemhez szeretnék jutni, nem értem, miért van szükség ügyvédi letétbe helyezésre, vagy arra, hogy a bank lefolytassa az átvezetési eljárást, ahhoz hogy én megkapjam az adásvételi alapján járó vételárat.

Mit tanácsolnak, mi és hogyan legyen a sorrend ahhoz, hogy biztosan kifizetésre kerüljön a vételár, és minden rendben legyen?

Köszönöm szépen értékes segítségüket, tanácsaikat!

ObudaFan # 2016.10.18. 13:29

Itt több kockázat is van, például az, hogy a hitelben adós maradsz, amit, gondolom, ebben a felállásban nem igazán szeretnél. Mivel sem a tulajdoni lapot nem látjuk, sem a bankkal nem tudunk konzultálni, célszerűbb lenne az okiratszerkesztő ügyvédhez fordulni a problémáddal.

sahozea # 2016.10.18. 17:50

Kedves Óbudafan!

A hitelben adósként ragadáson kívül mik a kockázatok?
Szóban forgó ügyvéd megbízója a tulajdonostársam, én eddig nem kértem fel jogi képviselőt.
Nekem a kényes rész ez az ügyvédi letét dolog inkább..Bejegyeztetni illetve töröltetni egy tulajdonjogot úgy, hogy a vételár még nincs a kezemben..?
Köszönöm!

drbjozsef # 2016.10.18. 19:13

sahozea,

erre van kitalálva az ügyvédi letét.

Nézd a másik oldalról : adja oda az összes pénzt neked, oszt majd Te valamiért nem adod ki a bejegyzési engedélyt, vagy bekavar valami egyéb dolog, és megsem jegyzik be a nevére az ingatlant. Akkor ő van két szék között a pad alatt.

Az ügyvédi letétben csücsül a pénz. Ha be van jegyezve, te tuti megkapod. Ha valami gikszer miatt nincs bejegyzés, akkor a vevő sem bukja a pénzét, és neked is megmarad az ingatlanod.

Ennél biztosabb megoldas mindkét félnek nem nagyon van.

ObudaFan # 2016.10.18. 21:04

Mondjuk bejegyzési engedélyt is lehet ügyvédi letétbe helyezni, az is egy megoldás. Persze, ha épp az ügyvédben nem bízol, akkor, gondolom, ugyanolyan ellenérzéseid lehetnek. Nyilván te is hozhatsz csak arra egy ügyvédet, hogy az érdekeidet képviselje és a letétet kezelje, de annak nyilván meg lesznek a költségei.

utazó111 # 2016.10.20. 14:40

Üdvözlöm !
Oldalági öröklésről szeretnék kérdezni.
Ketten vagyunk testvérek Apánk és Anyánk után örököltünk 1 lakást, földeket és pénzt.
Ha, én megyek el előbb akkor nem kérdés, hogy utánam testvérem örököl,mert nekem nincs férjem és gyerekem se.
De, ha a testvérem megy előbb, akkor neki a felesége az örökös, mivel nincs gyerekük. Kérdésem az ha bizonyítható, hogy nem a házasság alatt szerzett közös vagyonból származnak a földek lakás pénz, akkor mint testvér ezekre a családi örökségekre igényt tarthatok-e ?
Köszönettel Rapidh