gyermekláthatás


Picii # 2018.09.06. 13:01

Nagyszülőnek láthatás kapcsán milyen jogai vannak? 1 éves múlt a fiam akit havonta látni akar, de nem tudom miért mikor minket szüleit nem szeret és azt meg is mondta. Ha feljön megnézni a gyereket, mindig parádézik, vádaskodik, fenyegetőzik és nem hajlandó akkor jönni láthatásra, mikor a fiam apja is itthon van, mondván, hogy a vejét utálja. De én meg egyedül ezt elviselni és hallgatni nem tudom! Joga van ahhoz, hogy ha jön akkor úgy jöjjön, hogy a gyerek apja nincs itt? Ha jól tudom ilyet a gyámügy sem mondhat ki, hogy a láthatás alatt az apa nem tartózkodhat itthon.

Hrvthk # 2018.09.06. 06:37

Írd le, ki vagy te, mi az alaphelyzet, a láthatási jogodat pontosan hogyan gyakorlatod. Ezután, hogy mit szeretnél másképp.
Egyelőre érthetetlen, amit írtál.

Picii # 2018.09.05. 16:28

Kedves fórumozók, segítségre lenne szükségem. Nagyszülői láthatás végett. Abban az esetben ha nem tiltom a gyereket, mert nem tiltom, de még picike. Neki van joga kijelenteni, hogy amennyiben a gyermekem apja a láthatás alatt itthon tartózkodik akkor nem hajlandó eljönni? Mert minket szüleit utál amit tudtunkra is adott, de idegesítés képpen havonta jön a gyereket nézni amit nem értek, hogy így mi értelme. Ő diktálhat feltételt vagy én döntöm el mikor jöhet? Mehet azzal a gyámügyre, hogy csak akkor hajlandó jönni ha az apja nincs itthon? Az apja nélkül nem fogadom, mert vádaskodni meg fenyegetőzni járkál fel és a jogait sorolja.

ObudaFan # 2018.08.31. 11:39

Ilyen gyorsan jogi úton sehogy. Majd a bíróság fog róla dönteni.

Dido8308 # 2018.08.30. 15:38

Kedves fórumozók!
Segítségre lenne szükségem. Az öcsém és felesége között kezdődik a gyermekelhelyezés. Az öcsémnek hétfőn délután át kell adnia a gyereket. Az apa Németországban él, eddig ő biztosította minden nap hogy az anya minden nap videóhivással hívja a gyermekét. Mivel a gyerek hétfőtől Magyarországon lesz, hogy lehet hivatalosan ilyen gyorsan rávenni az anyát hogy ő is megadja ezeket a lehetőségeket? Ugyanis őt ismerve, nem fogja engedni az apának hogy minden nap hívja.
Előre is köszönöm

drbjozsef # 2018.08.06. 17:31

Pontosan ezt írta Burn Out is. Hogy nincsen konkrét passzus ami meghatározná a gyakoriságot (ebből explicite következik, hogy maga a kötelezettség amúgy létezik).

alfateam # 2018.08.06. 16:46

A Ptk. 4:174. § deklarálja a különélő szülő arra vonatkozó jogát, hogy a gyermekéről a gondozó szülőtől tájékoztatást kapjon. A gondozó szülő számára a törvény e tárgykörben kötelezettséget ír elő.

Burn Out # 2018.08.06. 16:17

Azzal, hogy nem veszi fel a telefont, a kapcsolattartásodat nem akadályozza. Akkor akadályozná, ha lenne arra vonatkozó döntés, hogy heti egy-két alkalommal telefonon történő kapcsolattartásod lenne a gyermekeddel, melyhez az anyának kellene a telefonkészüléket biztosítania.

Nincs arra konkrét szabály, hogy milyen gyakorisággal kell a másik szülőt tájékoztatni a gyermekkel összefüggésben.

alfateam # 2018.08.06. 15:37

4:166. § [Döntés a közös szülői felügyelet gyakorlásával összefüggő vitában]

Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők valamely kérdésben nem tudnak megállapodni – a lelkiismereti és vallásszabadság körébe tartozó kérdés kivételével – a gyámhatóság dönt.

Fecó1974 # 2018.08.06. 15:23

Kedves Fórumozók!

Április óta külön éllek a feleségemtől.Gyámhatóságon vállaltam a 2 hetenkénti hétvégi láthatást.Kérdésem,hogy a közbenső időben a gyerekek anyjának milyen gyakorisággal kell engem a gyerekek hogylétéről tájékoztatnia?Már 3 napja,hogy többször hívom de nem veszi fel a telefont.Ezzel akadályozza a kapcsolattartásomat?Köszönöm a választ.

Burn Out # 2017.09.20. 18:08

ha eddig nem igazán akarta látni a gyereket, akkor a jelenlétedben vagy egy közvetítő jelenlétében biztos látni szeretné majd...

neked kell eldöntened, hogy mennyi ideig szeretnél a gyámhatóságra járkálni.

Betty3 # 2017.09.20. 16:59

Ha az apa nem él a jogával akkor semmi értelme a mostani határozatnak hogy én itt várom szombatonként jön vagy nem jön, nem is szól, én meg itt ülök mint egy hülye. Azért nem szeretném hogy elvigye mert iszik szerencsejátékozik. Bíróságon így adták meg neki a láthatást.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.20. 12:44

Ilyen ügyekben igencsak korlátos a jog hatékonysága. A gyámhatóság ugyan bírságolhatja rogyásig az apát, de rendőrrel elővezettetni nem fogja. (Halkan teszem hozzá, hogy megette a fene azt a kapcsolattartást is, amelyet a különélő szülő bírságolásával kényszerítettek ki.)

Abban nem érzel némi ellentmondást, hogy az apát hatósági kényszerrel szeretnéd rávenni a kapcsolattartásra, de ha ez nem megy, akkor megfelel a joga korlátozása, esetleg megvonása is?

Betty3 # 2017.09.20. 11:40

Tisztelt Fórum!
Mit lehet tenni ha apuka nem tartja be a láthatás jogát? A gyámügy nem csinál semmit, áprilisban kértem a kapcsolattartás végrehajtását azóta nem történt semmi. Apuka hol előkerül hol eltűnik félévre. Ez a gyereknek a legrosszabb teljesen felkavarja. Azt lehet kérni hogy csak közvetítővel láthassa vagy csak az én jelenlétemben, ne vihesse el?
A másik kérdésem hogy a gyt-ba beletartozik a szeptemberi beiskoláztatás is, mert abba évek óta nem akar beszállni.
Köszönöm

Rexor # 2017.08.15. 06:49

Miért ne lenne megengedve? De ezt szerintem meg lehet beszélni kultúráltan az apával is.

alfateam # 2017.08.15. 06:28

Ugyan-már, ne idétlenkedjetek és ne használjátok a gyerekek életét csatatérnek!

Katildi # 2017.08.15. 06:23

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr!

A válás után az anya (a lányom) lett a 3 kiskorú (8,6 és 3 évesek) törvényes képviselője.
A válás során rendezte a bíróság végzésben a rendszeres és az időszakos kapcsolattartást az apa számára (ami napi telefonhívást is rögzített a rendszeres kapcsolattartás keretein belül). A kapcsolattartás rendben működik is a végzés szerint.

Az anya számára nem rögzítettek kapcsolattartást, hisz a gyermekek nála lettek elhelyezve és ő a törvényes képviselőjük.

Kérdésem:
Most a gyerekek egy hétig apjuknál vannak. Az anya érdeklődhet-e videohívással a gyerekeiről,láthatja-e gyermekeit videón az időszakos kapcsolattartás alatt?
(Nyilván itt maximum a héten belül egy-két alkalommal szeretné az anya a videotelefonos hívást alkalmazni a telefonhívás helyett. A telefont naponta egyszer eddig is alkalmazták megbeszélt időpontban.)

Megengedett-e számára a videohívás, mint eszköz?
Válaszukat köszönöm!

ObudaFan # 2017.08.09. 21:48

Ha nem házasok voltak és még semmlyen rendezés nem volt a kapcsolattartással kapcsolatban, akkor gyámhatsághoz kell fordulni.

Lilyenne69 # 2017.08.09. 06:48

Azért írtam hogy ha nagy ritkán láthatja akkor úgy zajlik hogy ott az anyja is. Most 2 hónapja nem látta a gyereket. Ezért szeretné jogilag intézni hogy bíróság állapítsa meg a láthatást.

Burn Out # 2017.08.08. 20:04

1. Azt írod, hogy nem vitte láthatásra, aztán azt írod, hogy a láthatás hogyan zajlik.

Ha bírósági, gyámhatósági döntés van a láthatásról, akkor az elmaradástól számított 30 napon belül gyámhatósághoz fordulhatsz.

2. Tartásdíjnál meg papírozzátok le, hogy eddig mindent kifizetett.

Lilyenne69 # 2017.08.08. 19:17

Tisztelt Ügyvédek!
Abban kérném a segítségüket,hogy:
Páromnak van egy 3 éves kisfia az előző kapcsolatából. A gyermek édesanyja pünkösd óta nem vitte láthatásra a kisfiút,különböző indokokra hivatkozva. Minden láthatás úgy zajlik, hogy anyuka ott ül a kisdiú mellett mert nem adja oda a gyermeket. Párom fizet gyerektartást rá( ők egyeztek ki menmyit). Kérdésem az lenne,hogy szeretné elintézni a láthatást hogy anyuka jelenléte nélkül történjen nyilván 2 hetente. Először a gyámügyhöz forduljon? Illetve ha perre kerül a sor(nyilván az lesz)követelhet visszamenőleg gyerektartást? Nem postán kapja hanem mindig a kezébe adja(amivel senki nem ért egyet),papírt írtak róla mindig hogy átadta átvette stb de az okos párom nem tudja hol vannak ezek a papírok...előre is köszönöm a segítségüket!

Burn Out # 2017.03.13. 21:47

149/1997.
33. § (1) A kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti kérelem benyújtásának
a)a kapcsolattartás pótlására, ennek hiányában a kapcsolattartásra – a kapcsolattartásra vonatkozó határozatban – előírt határidő elteltétől, illetve

  1. a (2) bekezdés szerinti veszélyeztető magatartás tudomásra jutásától

számított 30 napon belül van helye.

Burn Out # 2017.03.13. 21:47

149/1997.
33. § (1) A kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti kérelem benyújtásának
a)a kapcsolattartás pótlására, ennek hiányában a kapcsolattartásra – a kapcsolattartásra vonatkozó határozatban – előírt határidő elteltétől, illetve

  1. a (2) bekezdés szerinti veszélyeztető magatartás tudomásra jutásától

számított 30 napon belül van helye.

Fabyen82 # 2017.03.13. 21:19

Az oké, de mint írtam, a gyámügy nem veszi akadályozásnak, mert a cserét felajánlotta.Így hivatalosan nem tehetnek semmit. Szerintük ez szabályos. Arra lettem volna kíváncsi, hogy a törvény a cserére mond e valami konkrétat, annyit tudok, hogy az elcserélt napok esetleges meghiúsulását nem lehet végrehajtatni (mivel csak azt lehet, ami a bírósági papírban áll), de ezen kívül mást nem találtam.

alfateam # 2017.03.13. 18:19

A paragrafust hol találom meg erre vonatkozóan?

Alszol ?! Szombaton beidéztem a törvényt, azt mondtad ismered, ma-meg megkérdezed hol találod meg...