Valas - vagyonmegosztas - valas elott apam hazajar es elviszi az ertekesebb dolgokat!


Agnes_Martins # 2003.09.17. 11:42

Kedves Aniko!

Csjt. 27.§ (1) A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelõen a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebbõl a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzõt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megilletõ esedékes díj.

Mit jelent mindez?
Amennyiben apad nem a sajat kulonvagyonaba tartozo dolgokat hordja el (errol ugye hazassagi vagyoni szerzodes kellene, vagy egyeb okirat, ami bizonyitja, hogy adott ingo kifejezetten az o tulajdonat kepezi, illetve azt mar a hazassag kotes elott magaenak mondhatta), akkor errol majd a birosag elott szamot kell adnia.
Mint irtam a masik uzenetben, meg kellene probalni megkiserelni az egyezseg koteset, mert ez a dolog igy elhuzodhat, apad eladhatja az elhordott dolgokat, az eladasbol szarmazo ertek edesanyadnak jaro reszet esetleg nem tudja majd visszafizetni, stb.
Mind a lakas hasznalat, mind pedig a tulajdonmegosztas tekinteteben az egyezseget ajanlom elsosorban.


Agnes

Sandor Aniko # 2003.08.15. 08:48

A segitsegkeresben mar feltettem ezt a kerdest, de nem valaszolt ra senki:(. Megkerdezem itt is, hatha tud ra valaki valaszolni:

A helyzetem a kovetkezo. Edesanyam rokkantnyugdijjas, 30000 ft-ot kap havonta. Ideggyogyaszati kezeles alatt all, de nincs korhazban, csak injekciora jar, es gyogyszert szed (nem tudom, hogy ez befolyasol-e barmit). Apam lelepett fel eve, de mar elotte is megcsalta anyamat (valoszinuleg emiatt kell ideggyogyaszati kezelesre jarnia).
Ugy all a helyzet, hogy apam el akar vallni jelenleg. Anyam az anyosaval el egy hazban, aminek apam, apam anyja, es az en anyam a 3 tulajdonosa. Anyam nem akar elkoltozni, es apam anyja sem (nincs konfliktus kozottuk, jol elvannak egyutt). Apam viszont keri a hazbol a reszet, de anyam, es az o anyja nem tudja kifizetni semmikeppen.
A hazon van otp tartozas is.
Mi tortenhet a valoper soran? Gondolom a birosag nem dobhatja ki apam anyjat a hazbol, hiszen nincs koze a valashoz, de akkor anyam is ottmaradhat, ugye? Ha viszont ez a helyzet akkor, hogy lehet megoldani ezt a dolgot?
Meg egy kerdesem lenne: Mennyibe kerul a valloper? Mennyi az ugyvedi koltseg?
Uj fejlemeny is van, apam ugyanis elkezdett hazajarni, es elhordja az ertekesebb dolgokat. Mit tehetnek??