Nincs apasági, mire számítsak....?


pappa # 2006.06.15. 06:36

Catus, most a nyugalmad az első, ne hallgasd meg az apa ócska szövegeit. Ne hagyd magad bántani, függessz fel vele egyelőre minden kontaktust. Értesitsd, ha megszületett a kisbaba, apuka remélhetőleg jelentkezni fog és tisztességesen viselkedik. A szülés után mihamarabb indítsd el az apasági és gyerektartási pert.
Szerintem ilyen ügyekben a hatóságok dolgozói általában segítőkészek,de mindenütt vannak nem odavaló,primitiv emberek.Ez ne tartson vissza a perinditástól, hiszen a gyereked érdekében muszáj lépéseket tenned. Ne menj egyedül a gyámhivatalba,kísérjen el valaki: rokon vagy barátnő, úgy könnyebb elviselned, ha valami csúnyaszájú ostoba, kioktató hivatalnoknővel kerülsz szembe.
Minden jót!

catus # 2006.06.15. 06:21

Én tényleg arra törekszem, hogy jó kapcsolatot tartsak fenn a volt párommal a baba miatt. Amikor kirakott, eljöttem, Nem cirkuszoltam, nem követelőztem és nem is teszem ma sem...néha próbálkozom, hogy legyen valami kapcsolat, de merev elutasítás a válasz.
Én soha nem fogom ellene nevelni a lányom. Nem éri meg...ha meg már akkora lesz akkor eldönti ő hogy szereti vagy nem , érdekil az apja vagy nem. Ebben viszont nagy szerepem lesz és meg is teszek mindent hogy ne utálja majd az apját, henem értse meg és fogadja el az ő szempontjait, döntését is.

derill # 2006.06.14. 20:33

catus: tényleg előfordulhat, hogy egy pasi ilyen, azonban hosszu távu türelemmel elég jó eredményt lehet elérni ilyen pasinál is, és a gyerek érdekei megérik. Ne add fel, egyszer majd megbánja. Én mindenesetre azt javaslom, hogy ha hibáztál is, ne tetézd azzal hogy meg sem nevezed a gyermeked apját. Ha tényleg ilyen, amilyennek leirod, legalább a gyerekedért tegyél annyit, hogy megnevezed az apát. Legalább anyagilag támogassa a gyerekét, ha másképp nem is. És talán majd tényleg változik. És ne haragudj, biztos lehetsz benne, hogy sem én, sem monalisa nem akart Téged megbántani. Mi csak leirjuk amit gondolunk, és az alany eldöntheti, hogy mennyire illik rá. És ezt csak ő tudja eldönteni, és saját magának talán csak nem hazudik, mert azzal csak magának árt. Na meg a gyermekének, akit mindennél jobban szeret.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

monalisa1 # 2006.06.14. 19:38

Rád volt kiváncsi mint hús vér felnőtt nő (...), egy pici babához nincs értekezése. Ahogy idősbűl az ex párod talán majd megváltozik egy kicsit...

Az életedben bizonyára lesz még szép és jó - és miért is ne -, csak MOST nehéz.

catus # 2006.06.14. 19:26

ja!
és az vesse rám az első követ .....azt hiszem nem kell befejeznem....én legalább bevallom hogy hibáztam nem vagyok tökéletes...

catus # 2006.06.14. 19:25

Egy szóval nem mondtam hogy követelnék tőle bármit is...egyet szeretnék , hogy kíváncsi legyen a lányára....

monalisa1 # 2006.06.14. 19:08

2006.05.11. 15:48:58.

Oké, emberségből nulla vagyok...

Te meg emberismeretből vagy az (!), mert éveken keresztül "nem láttad" meg benne az ördögöt, hanem a lánykérés meg minden levett a lábadról...

Tartásdíjat követelnél tőle, miközben ismered (?), hogy még a zokniját is más nevén vetetné meg magának, meg "0" forint jövedelem mint vállalkozó...

EZT nem láttad (?), csak a vak szerelem...

monalisa1 # 2006.06.14. 18:44

catus: hát ez elég elszomorító helyzet.

Szerintem egy időre a telefonkapcsolatot szüneteltessed - aztán majd időszakonként beszámolsz neki a KÖZÖS gyermeketek fejlődéséről stb.

Minél kevesebb az elküldésed ide meg oda (...), a lelki nyugalmadnak tesz jót.

És majd tényleg: a bíróságon talákoztok majd.

Lehet, hogy idővel változik...

Egy bájos kisgyerek mosolya még egy ilyen-olyan apa érzelmeire sem lehet közömbös.

catus # 2006.06.14. 18:29

Köszönöm mindenkinek a megértő és kevésbé megértő válaszokat....
Csak felhívnám még egyes hozzászólók figyelmét hogy:

  1. A babám tudni fogja ki az apja....soha eszembe sem jutott, hogy nem mondom meg neki.
  2. Én törekszem a jó kapcsolat kialakítására, de minden telefonbeszélgetés az apával azzal végződik, hogy menjek a jó édes....-ba és ha akarok valamit akkor majd a bíróságon találkozunk.Ja! És nem egyszer beszéltünk a 2,5 hónap alatt hanem számtalanszor. Azér is könyörögnöm kellet hogy nézzen szét a családban, hogy milyen betegségek fordultak elő...

3.Nem valószínű hogy a lányommal másmilyen lesz mint velem mert mint említettem szívesebben látna minket holtan mint élve....ÉN LENNÉK A LEGBOLDOGABB HA LEGALÁBB MEGNÉZNÉ A LÁNYÁT, ANNAK ELLÉNÉRE HOGY MIT TETT/ TESZ VELÜNK.
De nem magyarázom a dolgot feleslegesen. Aki arra nem képes hogy végigolvassa a hozzászólásimat és egy hozzávetőlegesen valós képet kapjon annak én nem beszélek...
DE KÖSZÖNÖM MINDENKINEK A SEGÍTSÉGET!!!!!!

derill # 2006.06.13. 19:48

Judit67: Köteles 3 éves koráig az anya a családi jogállást rendezni, a képzelt személy bejegyzése annak a következménye, ha nem rendezi, a 3. életév betöltésekor a gyámhivatal hivatalból jegyez be képzelt személyt, ha az anya addig nem rendezi a családi jogállását a gyermeknek. Természetesen képzelt személy bejegyzésére vonatkozóan előbb is nyilatkozhat, de megadhatja a gyerek vér szerinti apjának a nevét is, ez esetben a gyámhivatal köteles a gyermek érdekében - merthogy a gyermek érdekeit köteles képviselni - pert inditani az apaság megállapitása érdekében, ugyanis a gyereknek az áll érdekében, hogy legyen bejegyezve apa, lehetőség szerint hus-vér személy, és ne képzelt.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.06.13. 19:44

De, az anya köteles a gyerek családi jogállását 3 éves korig rendezni. A rendezés egy formája az is, ha nem közli a vér szerinti apa nevét és kéri, hogy a gyereket fiktív névre anyakönyvezzék. A gyámüggyel való kontaktus semmiképpen sem úszható meg. Ám nem minden gyámügyes olyan,mint az a veszprémi.

Judit67 # 2006.06.13. 19:29

Én is sok vívódás után döntöttem úgy, "a gyerek érdekében", h. elindítom az apaságit (miután engem is kirúgott a párom terhesen). Nem is a "gyerek" érdekében (miért csúfolnák később? Nem akarok én egyedül maradni, egyszer csak kivergődök ebből a "csalódtam az egész világban" állapotból, s majd lesz neki 2. apukája), hanem hogy a gyerek ne engem utáljon ezért, ne engem hibáztasson majd később, h. énmiattam nem ismerhette meg az apját. A másik, h. a kisgyerek alapvető természete, h. sokszor beteg (ismerkedik a szervezete a bacikkal), és emiatt te sokszor leszel otthon táppénzen vele. És bármennyi alacsony tartásdíjnak fogsz örülni az ilyen ínséges időkben, amit tulképp egyébként sem mi kapunk, hanem a gyerekünk.
Egyébként a megértésről: a veszprémi gyámügyes csaj telefonon ordítva közölte velem (amikor érdeklődtem, hogy akkor a jkv. felvétele után mi mikor hogyan lesz), h. "magának nem kellett volna ezt a gyereket megszülnie!" Úgyhogy, készülj fel a gyámügyesek "megértésére" is ... Még a bírónő volt eddig a legnormálisabb (lekopogom), mert amikor mondtam, h. egy sor meddőségi vizsgálat után 38 évesen maradtam állapotos, akkor annyit mondott, h. "akkor nem is volt kérdés, hogy megtartja".
Az én exem is vállalkozó, az első tárgyalásra begördült a mercijével, a jól szabott öltönyével és mosolyogva közölte, hogy 4 órásban van bejelentve, minimálbéren ... és a cég (már) nem is az övé (mert papíron eladta valakinek, h. a forgalomból se tudjak gyerektartást vonatni. Miután nem volt apasági nyilatkozat, a fiam az én nevemen van, és időközben úgy döntöttem, ez így is fog maradni. Az sem biztos, h. nem lesz "mocskos" a tárgyalás. Nálunk, miután mi eredetileg valóban nem akartunk családot (bár 5 évet lehúztunk egymással), anno még ő próbált nekem "társat" találni hírdetéssel, stb., most a tárgyaláson erre hivatkozva kérte a dns vizsgálatot ... A bírónő ugyan kérdezte, vajon bizonyítani is tudja-e az állítását, amire nemleges volt a válasza, na de olyannal szemben védekezni, ami úgy nem is volt igaz? ...
Ja, nem vagy köteles 3 éves koráig ezt rendezni, megteheted, h. fiktív nevet mondasz be, később is kérheted az apaságit, sőt, tizenvalahányéves korában maga a gyermek is kérheti.

erzsebetkocsis # 2006.06.11. 19:53

catus,
az én lányom apjával sem jobb a dolog. a teljes sztorit én se adtam közre, de én is hasonló jótanácsokat kaptam, hogy a 'gyereknek kell az apa'. de csak én tudom, mi volt igazán és mitől akarom megóvni a ygerekem. és hogy mit mondok neki, ha nagy lesz. ha lesz módom mondaNI, DE EZ EGY MÁSIK SZTORI...
én megértem, hogy miért stresszelsz, én is stresszeltem/stresszelek a mai napig is emiatt sokat, pedig én öt éve nyűvöm az egyedüli anyák sorát. nem könnyű. segítő családdal se könnyű.
főleg érzelmileg nem könnyű.
mert a gyereket imádod, de mindig benned él, amit az apa tett veled/veletek és tök tudathasadásos a helyzet.
ráadásul neked még a jogi dolgokat is le kell szervezni. abban én nem tudok mit mondani, nem vagyok jogász.
én csak egy sok mindent megélt anya vagyok. és nekem is lányom (is) van :)) gyönyörű, okos,imádnivaló kisboszi :)) biztos a tiedből is az lesz! :)))
szóval SOK ERÕT MINDENHEZ, mert kell, nagyon is kell. stresszel is, DE CSAK MÉRTÉKKEL, mert láthattad, a jog nem ELLENED van! szóval csak amennyit NAGYON MUSZÁJ, TÖBBET NE!!
élvezd az anyaságot, imádd a gyereked, halmozd el a szereteteddel, a sok mindenen átsegít! TUDOM, én is sokat bűvöltem a bölcsőt, meg a totyogót. ennyi jár a meggyötört anyaszívnek.
ja, és még valami. MAJD KIALAKUL MINDEN. IDÕVEL, de kialakul. szóval kitartás! :))

pappa # 2006.06.11. 19:40

Catus nehéz helyzetben van, az apa egyelőre hetente kijelenti, hogy látni sem akarja a gyerekét... kitaposná... stb. Az anya nyilván szabadulni igyekszik ebből a méltatlan helyzetből és az is megfordult a fejében, hogy nem nevezi meg az apát. Gyötrődik, tépi magát, szeretné megoldani a problémákat úgy, hogy az a gyereknek jó legyen. Természetesen nem jó út az,ha a gyerek nem tudhatja, ki az apja,azért sem, mert az apa bármikor elismerheti a gyereket. Nem gondolom,hogy azért, mert valakinek eszébe jutott egy nem helyes megoldás, rá kellene támadni. Van most neki úgyis elég baja. Catus irja, hogy nem akarja megutáltatni a gyerekkel az apját és az apa bármikor láthatja a gyereket. Ennél többet most nem tehet. Ha majd megszületik a baba, az apa remélem, azonnal meglátogatja őket. Akkor viszont szivesen kell fogadni,bármi is történt korábban.

derill # 2006.06.11. 19:10

monalisa!
Emberségből nulla vagy....Senkit nem ítélkezésre kéretem, csak segítséget.

Hm. Te viszont itélkezhetsz? Azt gondolom nem monalisa nulla emberségből, hanem az az anya, aki tönkreteszi a gyereke életét azzal, hogy még az apa személyét sem hajlandó vele közölni.

Nem tudom, hogy mit szóltál volna, ha ugy nősz fel, hogy fogalmad nincs, ki lehet az apád.

De azt gondolom, a gyermek nevelésére teljes mértékben alkalmatlan az az anya, aki nem tesz meg mindent azért, hogy a gyermekének a saját vér szerinti apja mielőbb be legyen jegyezve apaként, és mielőbb jó kapcsolata alkulhasson ki az apával a gyermeknek.
Monalisának tökéletesen igaza van. Mi lesz, ha veled valami történik? A gyereket megy intézetbe? Akkor már késő lesz bármit is tenni.

A vállalkozó apuka egyébként valószinüleg csak Veled ilyen. A gyerekével meglátod, nem ilyen lesz, ha megfelelő kapcsolatuk alakul ki. Márpedig az neked is jó, ha van kire biznod a gyereket, ha nem érsz rá, ha a vállalkozó apuka támogatja a gyermeke tanulmányait stb. Ne támadj. Próbáld meg kedvességgel elérni azt, hogy támogassa a gyereket. Segits neki, hogy megismerje, megszeresse. Akkor biztos, hogy mindent meg fog érte tenni. A pasik pedig alapban nem akarják elvenni a gyereket a nőktől. Csak akkor merül ez fel, amikor kiderül, hogy a nő még a kapcsolattartást sem hajlandó biztositani.

Nem láttam még olyan esetet, hogy amikor a kapcsolattartás rendesen működött, és a gyereknek tényleg jó kapcsolata volt az apával - tehát a nő nem nevelte a pasi ellen a gyereket - a pasi el akarta volna venni a gyereket a nőtől. Ettől persze még előfordulhat ilyen, csak én még ilyet nem láttam.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.06.11. 14:26

Catus, persze, nem ismerem a pasast. De fölöslegesen ne aggódj. A bíróság akkor is megítél gyerektartást, ha a pasinak nincs jövedelme. Megvan rá a mód, hogy az eltitkolt jövedelemre is fény derüljön. Nem a te volt párod az egyetlen, aki próbálkozik, a bírók nagyon tapasztaltak az ilyen ügyekben és csakis a gyerek érdekeit nézik, azt, hogy pénzhez jussatok. Tehát ne örlődj, ne tépd magad, neked nyugalomra van szükséged, na meg majd pénzre is. Végig kell csinálni a pereket, ha már ez az ember a kicsi édesapja. Tényleg nem kell félned, nem lesz ott mocskódás, a bíró nem fogja hagyni.

catus # 2006.06.11. 14:06

Pappa!
Nem ismered te a volt páromat...az anyját is letagadná....mindent megtenne csak hogy ne kelljen fizetnie....vállakozó: papíron fura módon egy fillért sem keres...akkor miből is állapítják meg a gyerektartást.....még az utolsó lyukas zokniját is más nevére iratná csak egy szem cukrot, vagy cumit ne kelljen kifizetnie...
Amúgy gondoljátok nem tépem magam eleget ezen hogy mi legyen? Mi a gyerekenek a legjobb?Hát tépem magam...
Nekem viszont el kell tartanom, fel kell nevelnem egyedül, tisztességben becsületben a lányom és ha csak őrlődöm tépem magam már most akkor ez nem fog menni...

pappa # 2006.06.11. 13:55

Catus, a bíróságon nincs helye családi mocskolódásnak, ettől ne tarts.

catus # 2006.06.11. 13:48

monalisa!
Emberségből nulla vagy....
Senkit nem ítélkezésre kéretem, csak segítséget. Az egész sztorit senki nem ismerheti csak én és a gyerek apja.Nem tudom te mit tennél ha az utolsó pillanat után az gyerek apja jó pár éves kapcsolat, lánykérés, eljegyzés miegyéb... után szó szerint!!! az utcára tesz, mindezt a leendő apósod segítségével. Mit tennél ha hirtelen ott találnád magad egy 13 hetes terhességgel amiről már ha akarnál sem mondhatnál le....Mit tennél ha a baba apja hetente kijelentené, hogy látni sem akarja a gyerekét soha, sőt kitaposná belőled....Mit tennél ha...és még sorolhatnám....Gondolod hogy egy kisgyereknek jobb ha azt látja az anyukája már megint tépi valami miatt magát, vagy a családi mocskolódásokra jár be a bíróságra?Mint említettem nem akarom megutáltatni a gyerekkel az apját. Annak ellenére azt mondom neki, hogy akkor jön és látja a lányát amikor akarja, hogy legszívesebben egy golyóval a fejemben látna engem és a babát is. Már most az apjáról beszélek neki amikor még csak a pocakomban van... és nem ócsárolom meg szidom...tudom hogy egyszer megkérdezi hol van apa és akkor el tudom neki mondani hogy milyen szép is volt a szerelmünk, de apa már mással boldog........akkor itt most ki a szemét és a bunkó: Kitől vennéd el a gyereket? Mert ugye csak a nő lehet szemét...amikor kikönyörgik tőle a babát és az utoló pillanatban a "szarban hagyják"...
Gyerek nem megy az államnak, mert ugyan hihetetlenül hangzik, de van családom, lenne gyámja a babának...

pappa # 2006.06.11. 03:42

Catus, szerintem csakis a gyerek szemszögéből nézd a dolgokat, ne pedig a magadéból. Ha nincs apai elismerő nyilatkozat, a kicsit a te nevedre fogják anyakönyvezni. A szülés után amilyen hamar csak lehet, indítsd meg a gyámhivatal segítségével az apaság megállapítása iránti pert és kérj reális mértékű gyermektartást. Idegesnek nem kell lenned, a perben téged csak meg fognak hallgatni, a gyereket kirendelt ügyvéd fogja képviselni, te nem képviselheted. A gyereknek joga van tudni, ki az apukája és szüksége lesz arra a pénzre,amivel az apja hozzájárul az eltartásához.Nem kell félned semmilyen hatóságtól,ilyen ügyekben nagyon segítőkészek szoktak lenni.

monalisa1 # 2006.06.09. 19:56

De amikor a gyerek már annyi idős lesz, hogy felfogja: anya + apa = egy szülői pár, és "kérdezni" fog az édesapja iránt, nos közted és a gyermeked közt könnyen TÖRÉS következhet be az addigi harmónikusnak vélt viszonyban.

Amikor meg már nagykamasz lesz esetlegesen keresni fogja az apját - és tán át is pártol hozzá...

10-15 év nagy idő!
És egy gyerek lelkivilága nagyon érzékeny - nagyon sérülékeny tud lenni.

ObudaFan a jogi dolgokat válaszolta meg, én egy kicsit másról írok.

ObudaFan # 2006.06.09. 19:20

Előkerülhet később is, mert apaság megállapítása iránt pert indíthat bármikor. Elvenni sok esélye nem lesz, ha te neveled, mert az elhelyezés megváltoztatására csak akkor van lehetőség, ha az a szülő, akinél van a gyermek alkalmatlan a nevelésre. Úgyhogy ez a két érv nem igazán érv. Az apasági és a gyermektartási per be fog fejeződni, mire a gyermek fel tudná fogni, mi az. Hogy van-e szükséged tartásra, azt neked kell eldöntened, de annyiban gyorsan, hogy visszafelé csak 6 hónapra lehet érvényesíteni.

monalisa1 # 2006.06.09. 15:25

Lévén te is csak halandó vagy (...), veled is akármi történhet (!), és akkor a gyerek megy az "államnak", mivelhogy az apaság dolga MIATTAD nem lett jogilag idejekorán rendezve.

Aztán meg a másik: természetesen EGYEDÜL is felnevelheted a gyermekedet, tehát az anyagiak "korlátlanul" állnak rendelkezésedre - ugye?...

Már miért lihegne a gyámhatóság a nyakadba, van nekik dolga tőled/gyermekedtől függetlenül is bőven elég.

És gondoltál már arra, hogy a gyerekek az oviban és/vagy az alsó suliban MENNYIRA kegyetlenek tudnak lenni egymással: nagyon kiközösítik azt aki még egy "elvált" apukát sem tud prezentálni magának...

Te csak egy fattyu vagy - majd mondják a gyerekednek, aztán az ő bömbölését/sírását hogyan oldod majd fel?...

Féled hogy idővel előkerül és megpróbálja elvenni tőled., tudod mit: én már a szülés után elvenném tőled!

catus # 2006.06.09. 07:20

Tegyük fel hogy már a szülés után nem mondom meg ki az apa. Akkor a gyámügy békénhagy egy életre?Igazából szólva jól jönne az a kis pénz is , de nekem nem ér meg annyit a dolog, hogy a gyerek azt lássa hogy én pereskedem, ideges vagyok és megutáltatni sem akarom vele az "apját".
De félek attól hogy egyszer csak előkerül és megpróbálja majd elvenni tőlem...

kiábrándult # 2006.06.09. 07:09

Pont azért lesz érvénytelen - vagyis joghatás kiváltására alkalmatlan - a nyilatkozat, mert te nem mondhatsz le a gyerek pénzéről.