névváltoztatás


pocak # 2006.06.22. 07:22

Azt írod, a gyereked apja úgy döntött, hogy lemond a gyerekről, és elindítottátok már a jogi folyamatot. Mi is ez pontosan, amit elindítottatok? Örökbefogadási eljárás?

Nem a névváltoztatás a lényeg, az csak egy technikai jellegű dolog, jogot és kötelezettséget nem keletkeztet. A gyerek névváltoztatásához a szülők hozzájárulása szükséges. Mindkét szülőé kell, akkor is, ha az egyik külön él és a szülői felügyeleti joga szünetel.
Így mindenféle eljárás és lemondás nélkül is hozzájárulhat az apuka, ha akar, ahhoz, hogy a gyereke neve változzon. És a gyerek felveheti az új férjed vezetéknevét, de ettől még nem lesz jogilag az apja, és örökölni sem fog utána.

Ha azonban az új férjed örökbefogadja a gyereked, és ehhez a gyerek édesapja hozzájárul, akkor az örökbefogadás folytán a gyerek édesapja elveszíti minden jogát és kötelezettségét a gyerekével szemben, az örökbefogadó pedig teljes értékű apuka lesz.
Azaz az örökbefogadás megtörténte után te és az új férjed lesztek a gyerek szülei és a ti kettőtök hozzájárulása kell a ygerek nevének megváltoztatásához. Továbbá az örökbefogadó apuka után ugyanúgy örököl a gyereked, mint a vér szerinti után. (A nyílt örökbefogadásnál a gyerek mind utánad, mind az örökbefogadó apukája után, mind a vér szerinti apukája után örökölni fog, titkos örökbefogadásnál azonban a vér szerinti után nem örököl, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint).
Az örökbefogadás után(akár nyílt, akár titkos) a vér szerinti apuka kapcsolattartási joga és gyerektartás-fizetési kötelezettsége is megszűnik. A gyerek tartására utána te és az új férjed lesztek kötelesek, akkor is, ha aztán ti is elváltok. Ezzel azért szembesítsd a jövőbeli férjedet, úgy a korrekt, ha tudja azt, hogy ha elváltok, akkor ő lesz köteles gyerektartást fizetni, hiába nem a vérszerinti gyereke, és kapcsolattartási joga lesz. Ha így is vállalja, az az igazi.