Temetési jogi kérdések


aliza # 2006.06.28. 09:17

kedves vzoli!

Az őt illeti meg mondat az édesapámra vonatkozott,amit valószínűleg nem helyes a magyaz nyelv szabályait figyelembe véve írtam le.
Akkor már sztem minden világos.
Itt inkább az anyai részre eső dolgok a mérvadóak.
Az ügy ügyvédnél van,de én úgy gondolom,hogy mindenki ezesetben anagymamám érzi mit és hogyan szeretne tenni.

köszönöm

Aliza

vzoli # 2006.06.28. 08:04

Aliza!

Nagyon szívesen!

A (nagy)apai résszel összefüggő körülményeket és mindezzel kapcsolatban a (nagy)apai résszel való rendelkezést (tkp. nagyanyád részéről éppenhogy nem rendelkezést) és a (nagy)apai részből való kitagadásra hivatott személy kilétét, a kitagadási feltételeket csak azért bátorkodtam említeni, mert a te „2006.06.27. 22:54:41”-es hozzászólásodban ezt olvastam: „nagymamám fájó szívvel de arra a döntésre jutott hogy az anyai részből őt (megj.: az édesapádat) kitagadja. Mivel már régóta özvegy így az ingatlan apai része őt illeti meg.” (Írod te.) Gondolom, hogy „apai rész” alatt elhalt nagyapád (édesapád apjának) a részét érted. Tehát egyértelműen úgy néz ki, hogy te, vagy a nagymamád, vagy mindketten abban a téves hiszemben éltek (lásd: „őt illeti meg”), hogy a nagymamádnak a férje (elhalt nagyapád) részén rendelkezési jogosultsága van. Pedig dehogy! Csak haszonélvezete. Ezért bátorkodtam egy kicsit körüljárni a témát, a félreértés eloszlatása szándékából úgy vélvén, hogy bizonyos tekintetben a (nagy)apai részből való kitagadás feltételei is éppenhogy ide tartoznak.

Valamit félreértettem volna? A (nagy)apai rész „őt illeti meg” kitétel esetleg az édesapádra vonatkozott a mondatban? De ha esetleg így van: ez sem igaz, mert úgy vettem ki, hogy édesapádnak van egy lánytestvére. Ha meg a lánytestvér a nagyapád által nem volt érvényesen kitagadva: minimum kötelesrészt (de valószínűleg teljes törvényes örökrészt) ő is kap(ott) az apja utáni hagyatékból. (Amin persze a nagymamádnak holtig tartó haszonélvezete van; legalábbis édesapád lánytestvére esetleges kötelesrészre szorítása esetén a nagymamád számára a haszonélvezet tárgyaként megmaradó vagyonnak minimum a korlátozott haszonélvezetet biztosító része erejéig.) De eltértem a tárgytól. Ami a lényeg: ha az idézett kifejezést a bekezdés elején írtak alapján értetted, akkor az is félreértés, mert nagyapád után alapesetben nemcsak édesapádnak, hanem testvérének, a nagynénédnek is jár valami. Nemcsak édesapádat illeti meg.

De lehet, hogy a „Mivel már régóta özvegy így az ingatlan apai része őt illeti meg.”-en azt értetted, hogy édesapádat illeti meg az ő édesapja (nagyapád) utáni hagyaték fele (máshogy rendelkező (nagy)apai végrendeleti intézkedés hiányában). A fele, mivel van egy lánytestvére is. Csak azért gondoltam, hogy nem ezt értetted ezen, és a nagymamádnak az elhalt férje (a nagyapád) részén való rendelkezési jogosultsága kérdésében félreértésben vagy(tok), mert mind a „nagymamám fájó szívvel de arra a döntésre jutott hogy az anyai részből őt kitagadja”-tagmondat, mind a rá következő „Mivel már régóta özvegy...” kezdetű mondat alanya a nagymamád; tehát számomra logikusnak látszott, hogy a mondat folytatásában az „őt”-szó („...így az ingatlan apai része őt illeti meg”) is rá (a nagyanyádra) vonatkozik abban a szövegkörnyezetben.

Persze, lehet, hogy félreértettem valamit.

aliza # 2006.06.28. 07:07

kedves vzoli!

köszönöm a segítséget.

valamit roszul írhattam,de az apai részből természetesen nincs kitagadva.
az is lehet hogy nem kitagadásról van szó,hanem a kötelességrészre szorításról.
Aliza

vzoli # 2006.06.27. 22:39

Tunde18!

Nagyon szívesen!

Én azt vettem ki a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 20. §-ából, hogy a temetésről való gondoskodás kötelessége tekintetében az együttélő élettárs megelőzi az egyébként a törvényes öröklés sorrendje szerint következő egyéb közeli hozzátartozót. Jelen esetben: a nagymamádat. Közköltségen temetés meg akkor van, ha nincs temetésre kötelezett személy, vagy ismeretlen helyen tartózkodik; illetve a temetésre kötelezett személy temetéssel kapcsolatos kötelezettségét nem teljesíti. (Gondolom, ez utóbbin később behajtják az összeget.)

Azt vettem ki, hogy a nagynénéd után gyakorlatilag semmi nem maradt. Azt viszont tudni kell, hogy ha mégis maradt utána valami, akkor a Ptk. 667. § (1) bek. alapján az örökhagyó (nagynénéd) illő eltemetésének költsége a hagyatéki tartozások részét képezi, méghozzá sorrendben a legerősebb jogi alappal bíró és elsőkénti kielégítésre alappal számot tartó részét. Aki temetésre kötelezett: az a temetési költségek mértékéig (már ha a hagyaték összértéke ezt egyáltalán fedezi) tartozásként kielégítheti magát az örökhagyó után maradt aktívumokból.

Ezt csak azért mondtam, mert a törvényes örökösnek joga van az örökség visszautasítására. Mérlegelhet, hogy megéri-e neki aktívumokkal és passzívumokkal együtt elfogadni. Mert csak így fogadhatja el vagy utasíthatja vissza, és csak az egészet egyben. Kivéve: a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, hozzá tartozó berendezés, felszerelés, állatállomány, munkaeszközök. Mert ezt a nem hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozó külön is visszautasíthatja.

A nagynénédnek gyereke nem volt, férje nem volt (az élettárs a törvényes öröklés szabályai szerint nem örököl, ő legfeljebb csak végrendeleti részesített lehet) ; tehát a törvényes örökös a nagymamád: a nagynénéd édesanyja. Gondolom, lesz egy hagyatéki tárgyalás, ahol felmérik, hogy maradt-e utána valami és ha igen: a nagymamádat illeti meg a jog, hogy mérlegelés alapján ezt elfogadja vagy visszautasítsa. (Aktívumokat (vagyoni értékekeket) és passzívumokat (adósságot) egyben.) A temetési költségek meg nyilván a passzívum oldalon sorakoznak fel a mérlegelésnél.

Ami meg az élettársat illeti (aki szerintem egyéb szerződési kötelezettség illetve végrendeleti kötelezés hiányában a temetésről való gondoskodásra köteles) : őt a hagyatéki hitelezők előtt első sorban illet meg az a jog, hogy ha van valami aktívum is: a temetési költségek fedezetére azt felhasználja a költségek mértékéig. Amire meg még jogosult lehet: az a temetési segély.

http://www.magyarorszag.hu/…iseg20050805

Ha a temetési költségek saját ill. családja létfenntartását veszélyeztetik: az önkormányzathoz fordulhat. Az meg - ha egyáltalán létezik adott településen temetési segély, mert nem kötelező feladata az önkormányzatnak ennek biztosítása - törvényi keretszámokon belül meghatározott, önkormányzati rendeletben rögzített feltételek alapján jár.

De tudod: várj meg egy jogászt!

vzoli # 2006.06.27. 21:50

Aliza!

(Csak röviden, hogy laikusként ne nyomjam le a topikot olyanok elől, akik jogászként válaszolni nálam jobban hivatottak és érdemesítettek. Várd meg őket, és amit írok: addig kezeld puszta véleményként.)

  1. A kitagadási okok:

http://www.magyarorszag.hu/…es/oroklkies#…

(Az első pontba foglalt érdemtelenség részletezve egy kicsit feljebb.)
Érvényesen kitagadni végintézkedésben lehet azt, aki ténylegesen realizálta a zárt felsorolásként meghatározott kitagadási okok valamelyikét úgy, hogy a végintézkedés a kitagadás okát kifejezetten megjelöli. Szerintem ezen felsorolásba foglaltakat meglehetősen szigorúan, szűken értelmezi a joggyakorlat, a bíróság. Pusztán az, hogy nem látogatta, a kapcsolattartást tekintve elhanyagolta a gyerek a szülőjét (vagy akár végleges jelleggel összevesztek) : ez önmagában még nem ok arra, hogy érvényes kitagadás alapjául szolgáljon. Mint láthatod: ennél szigorúbb követelményeket határoz meg a jog. Pl. tartási kötelezettség és képesség fennállása esetén ezen kötelezettség nem teljesítése, ill. súlyos megsértése. Ha viszont érvényes kitagadási ok nem áll fenn: a maximum, amit a nagymamád tenni tud, az az, hogy a kötelesrészre szorítja az őt elhanyagoló fiát. Ekkor a törvényes örökrésze felét fogja kapni. (Vagyis annak a felét, ami neki egyébként a kötelesrész alapja szerint számítva mint törvényes örökösnek járna.)

  1. Ezt írod: "Mivel már régóta özvegy így az ingatlan apai része őt illeti meg." Mármint a nagymamádat az elhalt férje után. Ezt viszont én kötve hiszem. Mivel a nagyszüleidnek voltak gyerekei (édesapád és a nagynénéd) : ők örökölték a nagyapai részt a nagyapád után. Az más kérdés, hogy az elhalt nagyapád továbbélő feleségének: a nagyanyádnak élethossziglani haszonélvezete van ezen a nagyapai részen. Na de ha meghal? Akkor édesapád és a nagynénéd a már papíron most is őket illető nagyapai rész birtokába és használatába kerülnek. Azt kötve hiszem, hogy a nagyapád érvényesen kitagadta volna az édesapádat. (Erről legalábbis egy szót sem írtál. A nagyanyád meg a nagyapai rész tekintetében nem tagadhatja ki az édesapádat, ha a nagyapád ezt annak idején nem tette meg; akkor sem, ha egyébként lett volna rá oka. A nagyanyádnak élethossziglani haszonélvezete van férje, a nagyapád részén és slussz-passz. Használhatja és a hasznait szedheti. Amíg él. De nem rendelkezhet vele, nem végrendelkezhet róla.
  2. Érvényes kitagadási ok hiányában nagymamád a saját részét mint hagyatékot tekintve is legfeljebb csak az édesapádat illető kötelesrészen felüli értékre rendelkezhet. (Na meg ott van a nagynénéd is, akit szintén kötelesrész illet. Róla se feledkezzünk azért meg!) Pontosabban a nagymamád rendelkezhet ezen kötelesrészeken felüli vagyoni értékekről; csak ha édesapád és nagynénéd ragaszkodnak a kötelesrészükhöz: akkor azt meg is kapják, és a végrendeletbe foglaltak egyéb, a végrendelet által jogosítottak (te, a testvéred, 2 unokatestvéred) tekintetében csak a kötelesrész(ek)en felüli vagyoni értékre nézve hatályosulnak.

De mint mondtam: várj meg egy jogászt. Mert lehet, hogy csak feleslegesen okoskodom.

Tunde18 # 2006.06.27. 21:26

Szia aliza!

Én úgy tudom, hogy nagymamád nem tagadhatja ki édeesapádat az öröklésből!!! Mert törvényileg jár neki az anyai és apai rész! Egyszer ezt hallodtam egy bíró ismerősünktől(6éve, azóta sokminden megváltozott), mert nekem is a nagymamám ki akarta tagadni a nagynénémet az örökségből. De nem lehet, most meg már csak az egy fia él, mert sajnos anyum (lassan 5 hónapja) is meg nagynéném is(most) meghalt. Nagybátjám nagynéném halála előtt már ki akart minket semmizni egy eltartási szerződéssel. Mert nagymamámmal együtt él, de nagybátyámék a lakás 50%, mert mamám második házasságából született és a második házasságból örökölte ezt a lakást. Mamám és a mostoha nagypapám közösen megszerzett vagyona.

Talán tudtam segíteni, bocsika, ha nem!

Tünde

Tunde18 # 2006.06.27. 21:17

vzoli!

Köszi szépen a válaszodat!

Tünde

aliza # 2006.06.27. 20:54

Szép Napot!

Nagymamám,ma magához hívatott aki hála istennek még jó egészségnek örvend.
Előzménykén tudni kell,hogy 2 gyereke van egy fia/édesapám/és lánya.
Mivel az édesapám igen mostohán bánik vele és évek óta nem igen látogatja,nagymamám fájó szívvel de arra a döntésre jutott hogy az anyai részből őt kitagadja.
Mivel már régóta özvegy így az ingatlan apai része őt illeti meg.
eglepődésemre azt mondta,hogy hogy az anyi rész édesapámra eső részét rám és tetsvéremre ill.2 unokatestvéremre hagyja.
A kérdésem az lenne,hogy törvényileg ez elfogadott-e,és az édesapám után nem csak minket éintene ez a testvéremmel?

Köszönöm a választ

Aliza

vzoli # 2006.06.27. 20:54

Tunde18!

Csak egy laikus vagyok; de addig amíg egy jogász e topikban részletesen nem válaszol neked (biztos vagyok abban, hogy erre hamarosan sor kerül) ; ... szóval, addig is hasznos információkat tudsz találni ezen oldalakon, illetve az oldalak tetején lévő linkekre kattintva:

http://www.magyarorszag.hu/…iseg20050805

http://www.magyarorszag.hu/…alal/temetes

(Ezeket a magyarorszag.hu ügyleíró-oldalakat jogi-tartalmi szempontból elvileg naprakészen tartják. Persze, az mindig biztosabb, amit egy jogász mond neked. Várd meg!)

Tunde18 # 2006.06.27. 20:23

Sziasztok!

Nekem az a kérdésem, hogy meghalt a nagynéném, anyum huga...Sajnos nem tudjuk miben. Volt neki egy élettársa, akivel együtt élt, nem tudjuk mióta. Gyerek nem született. Budapesten élt, mi meg Szeged mellett. Kapcsolattartás nem volt, esetleg nagy ritkán. Nagymamám nem tudja fizetni a temetést, apja már két éve meghalt. Élettársa nem tudja kifizetni...Adóság van.
Hogyan lehet azt elintézni, hogy ne minket terheljen az adósság, az unokahugait anyai ágról.
Ilyenkor kinek kell eltemetni????
Vagy ki az örökös?
Az igaz, hogy aki 5 évig bejelentett élettársi viszonyban él valakivel az felér egy házassággal? És így az élettársat terhel mindent?
Előre is köszi!

Tünd