Öröklés lemondás


monalisa1 # 2010.04.30. 15:20

Rekam

Az illetékekről:
http://www.jab.complex.hu/illetek.php

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.04.30. 10:53

Lemondani már nem tud, csak visszautasítani, ebben az esetben az ő leszármazóira száll a része. Ha azok is visszautasítják, akkor rád. De ha van kiskorú, akkor ő csak gyámhatósági hozzájárulással utasíthat vissza. Ha ez nem járható, akkor elfogadhatja az örökséget, és neked ajándékozhatja, ennek valamennyi illetékvonzatával a te oldaladon.

Rekam # 2010.04.30. 09:51

T Fórum(ozók)

Teljesen laikusként áttanulmányoztam a tv.-t, fórumokat, stb., de nem találtam a felmerült kérdéseimre választ, így tanácsra lenne szükségem az alábbi ügyben.
Édesapám tavaly ősszel távozott el és 3 hét múlva lesz a hagyatéki tárgyalás. Édesanyánkkal felesben tulajdonolták a házat. Az világos, hogy a testvérem és én 1/4-1/4 részt öröklünk, valamint az autót felesbe. Testvérem nem tart igényt az örökségére, ellenszolgáltatás nélkül lemondana a javamra, de nem született édesapám életében lemondó nyilatkozat.
Kérdéseim:

  • a tárgyaláson (vagy előtte nyilatkozatban/okiratban) lemondhat-e a javamra az örökrészéről? Ez ajándékozásnak minősül-e (az illeték miatt)?
  • vagy inkább utasítsa vissza az öröklést? ebben az esetben a rám, vagy a lányára száll a jog?
  • esetleg más megoldás is létezik?

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

Rekam

ObudaFan # 2010.04.29. 18:42

Helyesen: a közjegyzőnél bejelentheti az igényét a hagyatéki hitelező. A közjegyző nem nyomozó hatóság, hogy felderítse a tartozásokat, másrészről pedig ha valaki a közjegyzőnél nem jelenti be az igényét, az sem jár jogvesztéssel.

monalisa1 # 2010.04.29. 15:21

pehlne

Helyesen írtad, a közjegyző dolga a hagyatéki tárgyalás előtt "összeszedni" az elhunyt után maradt adósságot, mert amíg ez nincs meg, az örökös nem tudja milyen negatívuma lehet az örökségnek.

A nagyobb bankokok kívül jó néhány kisebb pénzintézet is van, hogy a számtalan takarékpénztárt ne is említsem. Ezen kívül a magánadósság se ritka.

Szóval a közjegyző nincs könnyű helyzetben, vagyis az adósságleltár nem minden esetben lesz teljes.

Egy utóbb jelentkező hitelező esetén, kérésére, póthagyatéki eljárást folytatnak le.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.29. 07:59

16 évesen ajándékozási címen

Ez nem lehet igaz. A kiskorú még gyámhatósági hozzájárulással sem ajándékozhat. [Ptk. 20. § (1)]

pehlne # 2010.04.28. 20:13

Üdv !
Szeretném tudni,hogy a hagyatéki tárgyaláshoz a közjegyzőnek vagy kinek a dolga, hogy az elhunyt után maradt adóságok esetleg birosági ügyek állapotáról, számlák eredményéről egyenlegéről adatokat bekérjenek.
Pénzintézetek az örökösökkel nem állnak szóba, nem adnak ki számlaegyenleget arra való hivatkozásal, hogy a közjegyző kérheti csak.
Mit kell tennünk, hogy megtudjuk mennyi adóságot örököltünk?

ObudaFan # 2010.01.12. 10:26

Ptk. 582. § (1) A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

(2) Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
(4) Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.
(5) A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

hellokitty82 # 2010.01.12. 10:22

T. Jogi Fórum!

Érdeklődnék, hogy édesapám halála után naivan, 16 évesen ajándékozási címen lemondtam 1/3 részemről nagymamám részére, akinek így 2/3 tulajdon része lett. Valamilyen úton "vissza" lehet e ezt vonno, vagy sajnos ez már így marad?

Előre is köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2008.05.08. 18:30

A neveteknek, néhány személyes adatnak, az örökhagyó nevének és személyes adatainak, a megállapodás lényegének. Nem kell külön ajándékozás. Öröklés jogcímén, de ez a közjegyző feladata. A konkrét iratminták szerzői jogi védelem alatt állnak, aligha lelhetők fenn az interneten.

monalisa1 # 2008.05.07. 22:30

Igazán a kezetekbe adhatott volna egy séma formanyomvatványt, semmi perc alatt kinyomtathatta volna a sz.gépéről... Aztán csak ki kell tölteni a megfelelő nevekkel-, címekkel- adatokkal stb.

Ha már "dolgozni" ő maga nem akar...

Egyikőtök menjen vissza és kérjen, mondván laikusként nem akarjátok elrontani az okiratot - ami miatt utóbb, mondjuk bosszankodni valója lehetne.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.07. 20:25

Te is örökös vagy?

szipaj # 2008.05.06. 18:18

T. fórum!
Szeretném a segítségeteket kérni hagyatéki ügyben. Tényállás a következő: A féltestvérem örököl egy családi házat, de szeretne a részemre lemondó nyilatkozatot tenni. A közjegyző asszony mondta, hogy a nyilatkozatot mi is megírhatjuk 2 tanú kell hozzá. Sajnos konkrétan nem mondta el, hogy mely adatoknak kell benne szerepelni? Formailag hogy kell kinéznie?
A lemondó nyilatkozaton kívül kell írni egy ajándékozási szerződést is? Milyen címen kell bejegyeztetni a későbbiekben a tulajdon jogot?Milyen papírokat kell oda vinni, hogy megtörténjen a bejegyzés?
A hagyatéki tárgyalás még nem volt.És nem tudom,hogy ez a procedúra milyen szakaszokból áll?Mikre kell figyelni,hogy elfogadják a papírokat.
Esetleg ha tud valaki olyan oldalt ahonnan ehhez az ügyhöz konkrét iratmintát találnék az sokat segítene!
Minden információt várok ezzel kapcsolatban!

Előre is köszönöm!

vicsabi # 2008.03.20. 18:28

Köszi a válaszokat.

monalisa1 # 2008.03.19. 12:21

Akkor a testvéred kétszeresen fizeti majd az örökösödési illetétek. (Édesapátok éljen még sokáig, valamint időközben hátha eltörli a Parlament "a" haláladót.)

-praetor- # 2008.03.19. 07:54

Kiesel az öröklésből ha az örökséget visszautasítottad.
A visszautasítás esetén, mivel kiestél, ha vannak gyermekeid, helyetted ők örökölnek. Ha nincsenek, a testvéred örököl.
A lemondást ne keverjük ide, arra az örökhagyó életében van lehetőség, írásbeli szerződés útján.

vicsabi # 2008.03.19. 07:28

Kedves Fórumozók!

Ketten vagyunk testvérek, akik édesapánk után örökölnénk. Ha én, mint a fiatalabb testvér visszautasítom az örökséget, ugye akkor a nővérem fogja az én részemet is örökölni?
Lehet, kicsit laikusan hangzik a kérdés, de én egyáltalán nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal.
Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2008.02.04. 15:28

A saját örökrészeden felül semmiképpen nem felelsz hagyatéki tartozásért.

GreoB # 2008.02.04. 15:24

Édesapám a napokban elhunyt. Unoka öcsémmel volt szorosabb kapcsolatban és van egy élettársa is.Négyen vagyunk testvérek /egy külföldön él/, rajtam kivül testvéreim nem tartották vele a kapcsolatot. Lényeges örökölni való nincs, de félek, hogy esetleg adósság maradt utána, amit nem szeretnék örökölni. Mit tegyek? Mondjak le, vagy utasitsak vissza minden féle örökséget? Kinek és mikor? Ilyenkor mi a helyzet a temetkezési költségekkel, amit a közre müködésem nélkül az unokaöcsém intéz.

Lhotse # 2006.09.28. 05:14

A lemondás nem egyenlő az örökség visszautasításával! Ha visszautasítom az örökséget, akkor a "sorban" utánam következő (pl. szüleim utáni öröklés esetén a gyermekem) örököl. Ha viszont lemondok az örökségről (akár előre is), azt megtehetem valamely másik örökös, vagy szintén leszármazóm javára is! (Pl. a fenti példa alapján: testvérem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.27. 08:47

másrészt meg mi van, ha közben nyernek a szülők a lottón?

Arra az öröklésről lemondó szerződés nem vonatkozik. [Ptk. 605. § (2)]
De ez már más kérdés. Ahogy mondtátok: nem kell lemondani.

_Lala_ # 2006.09.26. 22:48

Azért nem célszerű előre (a medve bőrére) lemondani, mert a "tartozás megöröklése" a lentiek szerint semmiképpen nem tud negatív végeredményű lenni (legrosszabb esetben is csak az örökölt dolgokat lehet elbukni a tartozások miatt), másrészt meg mi van, ha közben nyernek a szülők a lottón?

ObudaFan # 2006.09.26. 22:32

Mivel az örökös csak örökrésze erejéig felel a hagyatéki terhekért, ezért teljesen felesleges lemondani. Ettől függetlenül már a szülők életében a szülőkkel írásban kötött szerződésben le lehet mondani, vagy a szülő halála után a hagyatéki tárgyaláson vissza is lehet utasítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.26. 21:33

Azt mondta, nem kell lemondani. És igaza van: nem kell.

Jano00 # 2006.09.26. 20:57

Ezek szerint amennyiben lemondok az örökségről, a tartozás is semmissé válik velem szemben?