Praxisjog


SDOR # 2007.12.15. 18:49

Praxis jogra szeretnék válaszolni .
Az orvos aki felmondott , 2006.junius 1-én szerinte ővé a praxis jog .
Ez ügyben folyik az ÁNTSZ vizsgálata .
Nem rég 6 honapja 3 millio ft át el akarta adni az önkormányzatnak .
A pályázat befogadás , illetve kiirás megismétlödött , mivel a Közig hivatal nem itélte törvényesnek . Egy megbizott orvosunk van 6 honapos kinevezéssel .
De a finanszirozás csökken mivel már csak nem 1,5 éve huzodik az ügy
Ha meg akarod nézni a hivatalos iratokat , irj az petosanyi@freemail cimre és elküldöm .
addig is köszi .
sanyi

Gwen # 2007.08.29. 09:56

Az önkormányzat 2006. június 1-el egy határozott idejű szerződést kötött a háziorvosi tevékenység ellátására, amely szerződés 1 év után határozatlan idejűvé változott. A szerződést rendkivüli felmondással fel kellett mondani, mivel nem látta el a háziorvosi tevékenységet a továbbiakban az orvos. Kérdésem: a praxisjog a szerződés megkötésének időpontjában (2006.06.01.) az önkormányzaté volt, és mivel a szerződés nem tér ki a prxisjogra, akkor az most - még továbbra is az önkormányzaté, vagy a szerződés határozatlan idejűvé változásával a háziorvosra szállt? Mivel a szerződés megkötésekor, a felek akarata, egy folyamatos háziorvosi tevékenység ellátása volt.

SDOR # 2007.05.24. 06:29

Tisztelt jogászok
2006.XI.10.Az önkormányzattal kötött szerzödését közös megegyezéssel , felbontotta .A Azota helyettesitése az önkormányzat feladata .A rendelő, szolgálati lakás az önkormányzat tulajdona . Három honapja küldöt egy sms hogy nem kiván visszajönni a képviselö testület oldja meg az orvos kérdést . A praxis illetve mükõdtetési jogrol nem nyilatkozott . Valoszinü beteg mivel más körzetben sem dolgozik . A testület a müködtetési jog esetén milyen jogositványokkal rendelkezik .
Uj háziorvos kiirása történt de határidön kivül érkezet rá pályázat . A testület uj megjelentetést szavazot meg mely nem történt meg . Befogadhato e a pályázat ha a határidöt nem tartotta be . A polgármester illetve jegyző felelős e ez ügyben .
Köszönöm a segitséget .
Tisztelettel peto sandor

Dr.Attika # 2007.02.22. 11:59

Helyesen : a bíróságnál és nem a bíróságnak lehet megtámadni a szerződést.

A rendelő nem jár a praxisjoghoz. A praxisjogi engedély egy meghatározott területen történő háziorvosi ellátás végzésére jogosít. Az önk. nem kényszeríthető rendelő biztosítására. Ennek a jogintézménynek az a lényege, hogy az önkormányzatot terhelő kötelesség a háziorvosi ellátás biztosítása. Ezt megteheti saját maga alkalmazott orvos útján, vagy kiadhatja önálló orvosnak. ha önálló orvosnak adja, akkor az orvosnak kell a rendelőt létrehozni, üzemeltetni, annak költségét viselni. Ezen költségeit pedig a TB-től kapott juttatásokból- mostmár a vizitdíjból- térítteti meg.

drkod # 2007.02.22. 11:44

Köszönöm a választ.Még egy kérdés:
Nyugdíjas vállakozó fogorvos praxist értékesít,a praxishoz elvileg tartozik egy telephely is.
Önmagában eladható egy praxis,rendelő nélkül?
Akár önk-i,akár magántulajdonu a rendelő, vél.szerint önk-i feladat átvállalásáról van szó,ha nem tudom megvenni a rendelőt s, akoor az önk.at köteles -e biztosítani helyiséget?

Dr.Attika # 2007.02.22. 10:37

Közalkalmazott fogorvosnak nincs"praxisjoga". Ezesetben az önkormányzat maga tesz eleget ellátási kötelezettségének alkalmazott fogorvos igénybe vételével. Megtámadni a szerződést rendes jogi úton lehet a bíróságnak. A megtámadónak bizonyítania kell azt, hogy a szerződés semmisségének kimondásához jogi érdeke fűződik.

drkod # 2007.02.22. 09:24

Nyugdíjas,de még dolgozó közalkalmazott fogorvosnak van-e joga eladni azt a praxist,amelybe soha egyetlen fillért sem fektetett be.Ha nem,és eladta azt,hol lehet megtámadni a praxis eladását?

Dr.Attika # 2007.02.19. 07:56

A törvény szövegéből az tűnik ki, hogy a praxis jog csak háziorvosi tevékenysg végzésére jogosult részére engedélyezhető. Az öröklés esetén örökölhet olyan is aki háziorvosi tevékenységre nem jogosult, de ő köteles 6 hónapon belül elidegeníteni.
Annak viszont nem látom akadályát, hogy előszerződést kössenek és a szerződés hatályosulásának időpontját a szakvizsga letételének időpontjára határozzák meg.

FBernadett # 2007.02.18. 17:15

Első éves háziorvos rezidens esetén lehetséges-e háziorvosi körzet vásárlása, amíg szakvizsgát nem tettem le ?

Dr.Attika # 2007.02.12. 19:24

A 2000. évi II. tv. javaslata miniszteri indoklását áttanulmányozva a következő állapítható meg. A praxisjog közigazgatási határozatban megadott működési engedély alapján folytatható. Nem kell határozattal a működést engedélyezeni és nem szükséges engedély annak a háziorvosnak, aki a tv. hatálybalépésekor ezt a tevékenységet folytatta. Viszont ezt a jogot gyakorolni kellett volna. A jelen esetben az előd ezzel nem élt és a körzetében a fogorvosi ellátást az önk., mint ellátási kötelezettségét saját maga végezte alkalmazott orvossal, a rendelő önk-i fenntartásával. Éppen ezért az előd nem szerzett praxis jogot, így a nemo plus juris alapján azt át sem ruházhatja. Ha nyugdíjba vonul, akkor fiatal kollégája kérheti közigazgatási úton a praxis jogot, mint eredeti jogszerző.

Dr.Attika # 2007.02.12. 19:08

A törvény is önálló orvosi tevékenységről szól. Egy közalkalmazott, hogyan lehetne önálló.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.12. 19:04

Kedves mosolygó, tényleg nem nagyon ismerem a rendszert, de szerintem igenis maradtak háziorvosok, fogorvosok önkormányzati alkalmazásban.

HFeri # 2007.02.12. 18:41

Ha egy háziorvos a praxisjogát nem tudja eladni, akkor az 6 hónap után visszaszál az Önkormányzatra?

Dr.Attika # 2007.02.12. 04:58

A kérdező írta, hogy az eddigi doki közalkalmazott és a rendelő önk. tulajdona és ő finanszírozza a működést.

mosolygó :) # 2007.02.11. 20:42

Kedves KBS,

komolyan ennyire nem ismered a háziorvosi rendszert? :(

Nem önkormányzati alkalmazottak a háziorvosok, csupán velük vannak szerződésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.11. 20:05

A jogszabályban benne lesz, hogy az önkormányzati alkalmazottként dolgozó körzeti orvos eladhatja a praxisát? Ha igen, biz' Isten elolvasom.

A kérdésed jó - épp ezt tette fel Ábel doki is.

mosolygó :) # 2007.02.11. 19:13

Kedves KBS,
olvasd el a joxabályt :)
...
Amúgy Ábel doki kérdése több szempontból is hiányos információkat tartalmaz, azonban nem a topicnak feladata a "jogeset megoldása". Neki is csak a joxabályt ajánlottam figyelmébe. :)

(ugyanis: miért is kérne pénzt egy nyugdíjba vonuló orvos? Csak a "praxisjogért" kérhet, különben milyen módon "garantálja", hogy valóban ő lesz az utódja? ...)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.11. 19:06

Biztos vagy benne? Szerintem különböztetni kell a közalkalmazott és az önkormányzattal ellátási szerződésben álló vállalkozó orvos között. Az utóbbi képez praxist - az előbbi nem.
Lehet, hogy tévedek, de akkor a tanárok, óvónők, fűtők számára is lehetővé kell tenni a "praxisuk" adásvételét. :)

mosolygó :) # 2007.02.11. 18:42

:)
KBS, a tv címét, és fogalommeghatározásait sem én találtam ki, de hisz ezt tudod ...
Az "Önálló orvosi tevékenység" ami a praxistörvény pont az önkormányzat által finanszírozott - fenntartott (v)iszony ...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.11. 18:37

De ez a fogorvos nem önálló, hanem az önkormányzat alkalmazottja.

mosolygó :) # 2007.02.11. 18:31

Kedves Ábel doki, és Dr.Attika!

Dr.Attika tévedésben van, ugyanis az ún. praxistörvény bizonyos fogorvosokra is kiterjed:
"

  1. önálló orvosi tevékenység: a területi ellátási kötelezettség körében az egészségügyrôl szóló 1997. évi CLIV. törvény szerint a háziorvos, a házi gyermekorvos, a fogorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos) által nyújtott egészségügyi ellátás"

Szóval javaslom kiindulópontnak a praxistörvényt, azaz a 2000. évi II. törvény az önálló orvosi tevékenységrôl átnézését. A hatályos szöveg a www.magyarorszag.hu oldalon a jogszabály keresőben elolvasható.

Ábel doki # 2007.02.11. 09:32

Tisztelt Dr AttikA!

Köszönöm a gyors válaszát.
Viszont még megkérdezném, hogy melyik törvény mondja ki hogy Õ nem kérhet a praxisjogért pénzt (letőlthető-e), mert jelenleg kér.
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel Ábel.

Dr.Attika # 2007.02.10. 21:13

Tisztelt "Ábel doki"!
Nem jogosult. Ez nem "praxis".

Ábel doki # 2007.02.10. 20:52

Tisztelt forumozok!

Segítséget szeretnék kapni a praxisjog adás vételében.
Egy fogorvosi praxisról van szó, ahol a fogorvos nyugdijba szeretne vonulni, közalkalmazotti státuszban van, az önkormányzatt üzemelteti a rendelőt.
Kérdésem, a fogorvos közalkalmazottként is jogosult praxisjogért pénzt kérni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel Ábel.

Ebiké # 2006.09.01. 06:56

Kedves Dr.Attika!
Köszönöm a gyors választ!