Bt tartozás, megszűntetés


lamantine # 2015.09.28. 14:24

Tisztelt Úgyvéd Úr!

Beltag vagyok egy Bt-ben, ami immár 9 éve nem működik, nincs bevétele, a könyvelése rendben van, tartozása sincs. Szeretném megszüntetni, mert csak a folyószámla fenntartása feleslegesen viszi a pénzt. Eddig anyagi okok miatt nem tudtam ez ügyben lépni, illetve csak 1 éve lettem a Bt. beltagja.
A Bt-nek 5 kültagja van, akiket levél útján kerestem meg a megszüntetéssel kapcsolatos kérésemmel, hogy taggyűlés keretében hivatalosan is megtegyük ezt. A négyből egy ember jelentkezett vissza, a ketten átvették a tértis levelet, de nem válaszoltak, egyiküktől pedig visszajött címzett ismeretlen felirattal. Ilyen esetben hogyan tudom megszüntetni a Bt-ét, én mint beltag egyedül nem tehetem meg? Nem hozhatok egyedül döntést? Válaszát előre is köszönöm!

Btker # 2015.09.25. 19:14

Tisztelt Szakértők!
Olvasgatva a válaszokat, sok hasznos információra akadtam bt megszüntetésével kapcsolatban. Ugyan egy régebbi hozzászólásban óva intették a kérdezőt az ingatlana elajándékozásától, a kérdésem mégis az lenne, hogy ha közvetlen családtag részére ajándékozásnál nincs semmi bejelentési kötelezettség a NAV felé, csak a Földhivatal irányába, a felszámoló/végrehajtó honnan kutatja ki a volt vagyont?

ObudaFan # 2014.11.09. 12:16

Először is: ez már nem az a kategória, amit internetes segítség útján meg lehet oldani, szükséged lesz ügyvédre.

Amit te felhalmoztál, meg azért, hogy most nincs bent az az összeg a pénztárban, aminek ott kellene lennie, te vagy felelős, azért nem lesz felelős egy következő ügyvezető.

Felfüggesztett szabadságvesztség az azért nem valószínű, hogy elkerülhető, és az erkölcsidet sem biztos, hogy egyszerű lesz megmenteni.

gscanner # 2014.11.07. 15:30

Köszönöm, ez sokat jelentett, elég ideges lettem tegnap.

Nyomoztak ellenem magántitok jogosulatlan megismerése miatt pár éve (e-mailek megnézése), de megszüntették az eljárást valami eljárási hiba miatt.

Mégis... hogyan érdemes rendezni a helyzetet?

  1. Mi várható akkor, ha elindul a büntetőeljárás, és mondjuk nem csuknak le? Hogy ítélhet még másként a bíróság?
  2. Hogyan lehet elkerülni a büntetőeljárást?

Várjak, míg történik valami, vagy lépjek én, de mit, illetve ha lenne bejelentett állásom, az javítana a szituáción? Mondjuk részletfizetésben megegyezéshez ez adna tárgyalási alapot?

3. Ha nem én, a beltag lenne a vezető tisztségviselő (és így nem kellene járulékokat fizetnem), hanem valaki más, akkor kitolnék vele? Azaz felelősségre vonhatnák akár azért, amit én felhalmoztam, vagy akár azért, mert mondjuk nem a megfelelő lépéseket teszi a helyzet rendezéséhez?

ObudaFan # 2014.11.07. 15:14

Ha még nem voltál bütetve, akkor azért a letöltendő szabadságvesztés valószínűleg elkerülhető.

gscanner # 2014.11.07. 00:06

Atyaúristen. Erre eléggé bepánikoltam. Nem csak magam miatt, hanem ha ebből börtön lenne, akkor nem tudom, hogy mi lenne a fiammal, aki 7 éves, most kezdte a sulit, és már régóta én nevelem, és nagyon ragaszkodik hozzám. Meg én is őhozzá.

Mennyi az esélye annak, hogy ebből börtön lesz? És ha lesz, akkor - tudom, csak tippelni lehet - mennyi, és mikortól?

A legőszintébben mondom, hogy amikor felhalmozódott ez a tartozás, én nem tudtam róla. Totálisan hülye voltam az adózáshoz, a vállalkozás kényszervállalkozás volt, és örültem, hogy nem nekem kell foglalkozni a könyveléssel, mert ott a könyvelő, aki ezt megcsinálja, és úgy nézett ki, hogy nagyon jól csinálja. Utólag tudom, hogy ez sajnos nem így van, nekem is érteni kellene az adózáshoz és a könyveléshez, vállalkozóként. Mindenesetre ő mindig megmondta, hogy mennyi pénzt fizessek be, én befizettem, és örültem, hogy sikerült leadóznom, és hogy tiszta vagyok. Aztán hallottam olyasmiről másoktól, hogy gond szokott lenni a házipénztárral, és hogy nézzek utána, hogy nálam is rendben van-e minden. Tudom, hogy legnagyobbrészt az én hibám, de éveken keresztül nem sikerült semmilyen összeget megtudnom erről a könyvelőtől, mindig csak annyit, hogy nyugi, minden rendben van. Én meg örültem neki, mert ő volt már a harmadik könyvelőm, és elegem volt a váltásokból is, őt pedig nagyon dicsérték mások. Aztán egyszer csak bejelentette, hogy bocsi, van itt 11 millió, amit be kellene fizetni. Belémfagyott a belémfagynivaló, abszolút nem értettem, hogy most mi van. Aztán pár óra múlva telefonált, hogy bocsi, elnézte, csak kétmillió. Aztán később még volt egy harmadik szám is. Ekkor döntöttem úgy, hogy váltok egy új könyvelőre, de ez már túl sokat nem segített, totálisan el voltam adósodva. De mivel akkoriban volt a gyerekelhelyezési perem is, inkább arra fókuszáltam, gondolván, hogy ezt úgysem tudom megoldani.

Illetve szintén akkoriban az APEH felé volt egy adótartozásom, amire részletfizetést kaptam, és baromi nehezen, de egy év alatt az ütemezés szerint szép lassan befizetgettem, és a végén kaptam egy papírt, hogy minden rendben, nem tartozom semmivel, én meg ennek is nagyon örültem, és nem értettem, hogy most akkor tartozom 11 vagy 2 vagy akárhánymillióval, vagy sem. Egyébként sokáig fel nem tudtam fogni, hogy hogy a fenébe tudott összejönni ilyen hatalmas összeg, azt hittem, hogy a könyvelő valamit elrontott, képtelenségnek tartottam az egészet. A könyvelővel baromi nehéz volt erről beszélni (távol voltunk egymástól, e-mailben kommunikáltunk), és néha azt mondta, hogy egyáltalán nincs tartozásom, amit később azzal indokolt, hogy a pénz kölcsön van adva egy másik cégnek. Amit szintén k...ra nem értettem, hiszen nem írtam alá semmi ilyesmit, nem hatalmaztam fel senkit, hogy a nevemben kölcsönadjon másoknak, és első körben - szokásomtól eltérően - le is csesztem a könyvelőt, hogy miért csinál ilyesmit. Eléggé fel voltam háborodva, annak ellenére, hogy baromira nem értettem, hogy mi a francnak kell kölcsönadni nekem papíron más cégnek, amelynek még a mai napig a nevét sem tudom. Elmondta, hogy ez egy technikai dolog, mert így nem lesz az APEH szeme előtt ez a pénz, és úgyis majd pár év múlva elévül az egész, és nem lesz gond, csak maradjak csendben, nem kell ezzel foglalkozni.

Itt már végképp nem tudtam, hogy mit csináljak, pénzem nincs, válóper kellős közepén, szóval hagytam a dolgokat úgy, ahogy vannak, hogy majd csak lesz valami, max egy életre eladósodom, és majd valahogy törlesztek, ahogy tudok, ha lesz pénzem. Az meg sem fordult a fejemben, hogy ebből börtön is lehet, és sokáig azt hittem, hogy itt valami el van rontva a könyvelésben. Mostanában tudtam meg, hogy nagyon úgy néz ki, hogy amellett, hogy tényleg el volt rontva pár dolog, valóban van adósságom. Sokáig ebben sem voltam biztos. Erre a helyzetre szeretnék valamilyen kiutat találni, valahogy rendezni. Szívem szerint megegyeznék részletfizetésben, de a jelenlegi helyzetben ez ugye esélytelen.

Ha találok bejelentett állást, ahol hivatalosan is pénzt keresek, több esélyem van a megegyezésre?

Illetve... hát nagyon nem szeretnék börtönbe menni. Olyan az egész, mint egy rossz álom, ami velem történik meg, de valahogy nem bírom elhinni, hogy tényleg.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 19:51

esély van arra, hogy büntetőeljárás induljon csődbűncselekmény miatt
Plusz a sikkasztás.

ObudaFan # 2014.11.06. 18:43

Végelszámolásról szó sem lehet, hiszen a cég fizetésképtelen. Ebből felszámolás lesz, ott pedig igen jó esély van arra, hogy büntetőeljárás induljon csődbűncselekmény miatt. Járulékot akkor nem kell fizetni, ha a vezető tisztségviselőnek van más jogviszonya. Vezető tisztségviselő az nem csak a beltag lehet.

gscanner # 2014.11.05. 22:37

Üdvözlök mindenkit!

Beltag vagyok egy Bt-ben, amelynek kb. 6 millió forintnyi tartozása van. A pénz papíron a házipénztárban van, jelenleg azonban remény sincs rá, hogy ezt visszafizessem. Ezen kívül esedékes kb 1,2 millió forint osztalékadó, de azt sem fogom tudni most befizetni. A Bt jelenleg gyakorlatilag nem üzemel, kb fél éve nincs semmilyen bevétele. Azaz az utóbbi fél évben kb havi 30 ezer forintnyi költségszámla volt még (szerverüzemeltetés), de ez is megszűnőben. Bevételem hivatalosan nincs (emelt összegű családi pótlék kivételével), magánvagyonom szintén nincs. A cégnek van egy laptopja (amire szükségem van, mert feketén ezzel tudok annyi bevételt termelni, hogy ne kerüljünk az albérletből az utcára), nekem pedig használati tárgyakon kívül kb. semmim.

Egyedül nevelem a fiam, aki tartósan betegnek minősült az utóbbi pár évben, így GYES-en vagyok, magam után nem kellett fizetnem járulékokat, és emelt összegű családi pótlékot kaptam. Ez az összes hivatalos bevételem jelenleg. A fiam jövőre már nem lesz tartósan beteg, így le fog csökkenni a családi pótlék, és ezen felül havonta kellene magam után fizetni számomra kifizethetetlen mértékű járulékokat. Ezt egészen biztosan nem fogom tudni kifizetni.

Milyen variációk merülhetnek fel a megoldásra?

Ha jól tudom, járulékot mindenképp fizetnem kell, mert Bt beltag vagyok. Hallottam olyasmiről is, hogy van olyan könyvelő, aki, ha a Bt nem működik (nem számláz, stb), akkor nem fizettet járulékokat sem, mert a beltag nem működik közre a Bt üzemeltetésében. Bt-t viszont tudtommal hivatalosan nem lehet szüneteltetni, a jelenlegi könyvelőm szerint köteles leszek fizetni a járulékokat magam után.

El lehet valahogy kerülni a járulékfizetési kötelezettséget?

Ha másnak átadnám a beltagságot, pl közeli rokon, akinek van legalább 36 órás bejelentett jogviszonya, (és aki egyébként nyugdíj előtt áll), akkor ugye neki nem kell fizetni járulékot (bár nyugdíjasként talán majd kell, ezt nem tudom), de ugye akkor őt ajándékozom meg a 6 milliós, egyre növekvő összegű tartozással, ami nem tűnik jó dolognak.

Végelszámolást nem tudom, hogy érdemes-e indítani, mert a házipénztárban ugye papíron ott van 6 millió forint, amit ekkor visszakérnek. "Eladni" ha jól tudom, megint nem érdemes, mert büntetőjogi felelősség is felmerülhet, és az adósságtól sem igazán lehet így szabadulni.

Szóval érdemes valamilyen irányban lépni, vagy létezik, hogy egyszerűen nincs mit tenni? Ha meg tudnék egyezni a NAV-val mondjuk havi 50 ezres részletekben, azt vállalnám, azonban hivatalosan nincs bevételem, ebbe gondolom nem mennének be. És ha elmennék hivatalos munkahelyre?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 19:47

Miért vonatkozna egy elévülésről szóló jogegységi a beltag mögöttes felelősségének a jogvesztő határidejére?
Úgy lehet, rosszul szubszumálsz.

Mégis csak jobb lenne az a konkrét tényállás, abból esetleg kiderülne, miért erőlteted az elévülést, holott az ebben a kérdésben általában nem játszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 10:30

Ha pedig olyan beltagról kérdezel, akinek a beltagsága már a cég megszűnését megelőzően megszűnt, azt illik közölni.

És általában is jobb, ha a laikusok a konkrét tényállást adják elő, és nem jogszabályokat, döntvényeket értelmeztetnek. (V.ö.: "Doktor úr itt fáj." - nem pedig "melyik szerv található a szegycsonttól balra, kicsit srévizaví lefelé".)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 10:26

A Kúria iránymutatása is egyértelmű. Csak te nem értetted, azt sem vetted észre, hogy nincs köze a problémádhoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:23

A cég megszűnését követő 5 évig.
(Csodálkozásom annak szól, hogy hogyan keveredett össze ezzel a nagyon egyszerű és nagyon egyértelmű szabállyal az elévülés.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.28. 15:57

Hogy jött ez össze?

incognito # 2014.06.25. 10:06

Oké, így világos, köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.20. 05:24

Azt kérdezted, hogy nemfizetés esetén felszámolás nélkül is vezetnek-e végrehajtást a beltag vagyonára. Erre a válasz: nem.

incognito # 2014.06.19. 15:29

ööö, ezt a választ hogy értsem?

Akár a teljes (pótlékokkal növelt) tartozást is ki tudom fizetni, csak a késedelmi pótlék kifizetését szeretném megúszni, ha lehet.

Ehhez képest érdekelne, hogy mi a gyakorlati tapasztalat bt. esetén.

Hogy kft.-nél lehet egyezkedni a megindított felszámolási eljárásban, azt konkrétan tudom, mert egy másik cégünknél ez konkrétan megtörtént, a pótlékokat feltételesen elengedték, ha a megállapodás szerinti részletekbe a tőketartozást kifizetjük, ezt fizetjük is szépen havonta, ahogy kell.

A kérdés tehát az, hogy vajon bt. esetén is van-e ilyen mozgástér, de leginkább az, hogy a beltag magánvagyona felszámolási eljárás nélkül, tehát még a "sima" végrehajtási eljárásban veszélyben van-e?

Köszönettel ...

ObudaFan # 2014.06.18. 04:57

A felszámolást elkerülni aligha lehet.

incognito # 2014.06.17. 21:39

Egy gyakorlati kérdésem lenne NAV-os ügyekben járatos ügyvédek, adótanácsadók felé.

Adva van egy bt, némi köztartozással, nagyjából 3 millió forint adó és 1.5 millió forint késedelmi pótlék halmozódott fel.

A NAV végrehajtási eljárás megindult, közben a fizetési könnyítési kérelmet (a pótlékok elengedését kértem, ha egyösszegben megfizetésre kerül az adótartozás) adtam be, amit elutasítottak. (Szerintem nem küldtem be mindent, amit kértek, szóval valószínűleg jogosan.)

Érdemes-e megvárni, amíg kezdeményezik a felszámolást, és akkor újból felajánlani egy hasonló dealt, tehát hogy az adótartozást kifizeti a cég, a pótlékot engedjék el? (Egy kft-knél működött, ilyenkor ugye a NAV nem mint adóhatóság, hanem mint hitelező tárgyal, tehát nincs kötve az Art. fizetési könnyítési eljárásához, szabadon egyezkedhet.)

Vagy erre nem fognak ilyen könnyen ráállni, mert látják, hogy van a beltagnak ingatlan vagyona (igaz, abban lakik és csak 1/2 részben az övé, ha ugyan ez számít bármit is)?

Vagy esetleg nem is kerül át felszámolásra az ügy, mert a végrehajtás felszámolás nélkül is mehet a beltag vagyonára?

Köszöntem...

kovi8484 # 2014.06.05. 06:23

T.baba53

Ha a BT 2 éve nem dolgozik és elutasította a NAV a halasztást vagy a részletfizetési kérelmet mert nem biztosított a tartozás visszafizetése, van még egy lehetőség.

Ha a BT tagja, havi egyenlő részletekben felvett kölcsönt tagi kölcsönként a BT-be bevisz, az fedezetet nyújthat az adóhivatal felé!


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

ObudaFan # 2014.06.03. 21:06

Persze, csak ha a bt. vagyona a követelést nem fedezi.

ObudaFan # 2014.06.03. 21:05

Dehogynem, a beltag vagyonára is.

baba53 # 2014.06.03. 16:39

T, Obuda Fan ahogy írta végrehajthatnak,de csak a BT vagyonára????mint ahogy csizkának is írta????nem mintha nekem lenne vagyonom de én volta a Beltag és remélem csak engem abajgatnak????

ObudaFan # 2014.06.03. 14:11

Végrehajthatnak.
Hogy lehet-e még bármit tenni, annak az eldöntéséhez már látni kellene az iratokat. Könnyen lehet, hogy semmit.

baba53 # 2014.06.03. 04:32

T.Obuda Fan
megkaptam a választ BT halasztás ügyben ,elutasítottak olyan címszóval hogy miután a BT 2 éve nem dolgozik nem biztosított a tartozás visszafizetése,mit kérhetek még a BT-nek nincs vagyona semmije mint beltag kérhetem a méltányosságból való elengedést??????
vagy mi lesz ,mit tehetnek?????
köszönöm a gyors választ