Társasházi jog


Tamas952 # 2018.05.10. 12:13

kérdés: a kgy határozatott hozott a kk a közgyülés után azt megváltoztatta ugy minha mást szavaztak volna meg és más napirendi pontal összehivott kgy napirendi ponjában beilesztette a ö "készitményét" a rendkivüli kgy pedig ott azt szavazta meg amit ö kreált tehát már volt egy határozat az ügyben a kk-nak nem tetszet megváltoztata a határozat szövegét is igy arról szavaztak.

drbjozsef # 2018.05.10. 13:21

a közgyülés után azt megváltoztatta ugy minha mást szavaztak volna meg

Mi van a jegyzőkönyvben?

Tamas952 # 2018.05.10. 13:31

igen pontosan,megszavazták,hogy nem lesz bérletidij emelés,Kk pedig arra,hogy bérletidij emelés fog történi

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.10. 14:10

Mit mond a jegyzőkönyvvezető és a -hitelesítő?

Tamas952 # 2018.05.10. 16:08

Semmit

Tamas952 # 2018.05.10. 16:10

a tény állás okirathamisitás,feljelentettem és nyomoznak az ügyben

85469 # 2018.05.20. 08:22

Érdeklődöm, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha a közös képviselő fenyegetéssel, zsarolással vagy csak megvezetéssel valahogy mindig megszerzi magának a többség támogatását egy közgyűlésben, de a számok sosem stimmelnek, érdemi munkát nem végez, a ház adósságállománya pedig évek óta semmit sem csökken, a felvett rengeteg támogatás ellenére sem, a lakók pedig nem mernek ellentmondani és nem is nagyon értik, hogy át vannak verve.
Kihez lehet fordulni ilyenkor, ha kisebbségben vannak akik szerint például az éves beszámolók valótlanságokat tartalmaznak vagy csak egyszerűen nem szeretnének tovább fizetni a semmiért?

Hapciusz # 2018.05.20. 09:05

az elszámoló közgyűlésen két olyan határozatot hoztak, melyek mint napirendi pontként nem vagy másképp szerepeltek a közgyűlési meghívóban:

  1. A 2018-as költségterven belül a ht.tartalmaz olyan munkákat (salétromos fal kezelése, fakivágások) amik nem szerepeltek napirendi pontként
  2. A közös ktg emelése olybá, hogy nem a javaslatban megadott összegre emelik, hanem többre

Ezt a megismételt közgyűlésen, ahol a 9 emberből 3 tudott résztvenni annak ellenére, hogy kértük a közösképviselőt (külsős társasházkezelő) hogy más időpontban tartsa meg mert többünknek nem felelt meg az általa megadott időpont (egyeztetés nélkül, egyoldalúan megadott időpont)

mit tudunk tenni?

Hapciusz # 2018.05.20. 11:29

85469

Jegyző!

85469 # 2018.05.20. 12:59

Hapciusz

köszönöm

Szomorú örökös # 2018.05.21. 07:16

Vajon mit érdemel az a bűnös, aki úgy gondolja, az ő problémája annyira „fontos”, hogy több topikba is ugyanazt beírja? :-O

mabedo # 2018.05.21. 13:52

Jó napot!

Segítségért fordulok az olvasókhoz. Adott társasházunk mely a 60-as években épültek. 4 egyforma épületről beszélünk egy közös telken. Itt vagyok egyik albetét tulajdonosa. Összesen 16 albetét. Közös képviselője a társasháznak 6 éve van. Viszont nincs SZMSZ és nem készült még se érintésvédelmi se tűzvédelmi se villámvédelmi vizsgálat. Úgy tudom ezek kötelezőek, törvény írja elő őket.
Ezek a közös képviselő kötelességei?
Jelenleg szabályok nélküli rend uralkodik. Az ott lakók nem társasházi környezetben éltek, így nem is tudják mi az hogy szmsz, mi a dolga a közös képviselőnek. Az osztatlan közösben (udvar) sokan lekerítettek maguknak kisebb udvarokat. A közös képviselő pedig kihasználva a helyzetet nem csinál semmit mint hogy befizeti a számlákat és beszedi a közös költséget. A szomszéd telken lévő ipari csarnok csatornáiból a csapadékvíz a mi udvarunkba folyik több mint 5 éve. Nem intézi el, pályázatról lebeszéli a többséget, szmsz-t nem csináltatott eddig stb. Akartam villanyóra bővítést és a villanyszerelő nem köti rá a föld kábelt a lépcsőházban lévőre mert az életveszélyes.

Kérdésem az, hogy feljelenthetem-e a közös képviseletet a hiányosságokért és, ha igen, a társasházat vagy a közös képviselőt fogják megbüntetni?(persze, ha jogos a feljelentés)

Előre is köszönöm és várom válaszát!

nonolet # 2018.05.21. 16:34

Nem feljelentés téma... hisz csak polgárjogi vita!

Közgyűlést kell összehívni
és aztán a közgyűlésnek kell
megtennie a megfelelő lépéseket!
a jogszerű működés elérésére...

HA kell akkor a közös képviselő leváltásával és másik kinevezésével.

Olvasmány: a Társasházi törvény
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

mabedo # 2018.05.21. 16:51

elolvastam a törvényt.
sehol nem szerepel benne az az eset amikor tűz-,érintés- és villámvédelmi vizsgálat illetve szmsz hiányzik.
volt közgyűlés, akik ott megjelennek ők nem látják ezeknek a fontosságát, mint írtam, nem érdekelnek senkit a szabályok.
Akkor működünk tovább ezek a vizsgálatok és szmsz nélkül?

Moni83 # 2018.05.21. 17:56

Üdvözlöm!

Segitséget szeretnék kérni, mert már nem tudunk senkihez sem fordulni. Mindenki elutasítás az ügyünket.
Egy 6 lakásos társasházban élünk, eddig békés szomszédokkal, de ez 2009ben teljesen megváltozott. Ugyanis egy lakást Zs. L. megvásárolt, majd egy másik lakást is egy évre rá. A házról annyit kell tudni, hogy 6 lakásból áll, külön tulajdonosoknak, osztatlan közös udvar, padlásterek minden lakás felett, szintén osztatlan közös tulajdonban. 2009ben félre vezette a lakókat, hogy az alapító okiratot írjuk alá úgy neki, mintha már beépítette volna a padlásterek a lakása felett (természetesen azzal a valótlan mm-rel). Jóhiszeműen bele is mentünk, örültünk, hogy végre abból a elpusztult lakásból egy szép házrész lesz. Miután ezt aláírtuk, rá egy évre a lakók tudta nélkül az ügyvédje besétált a földhivatalba és áthúzta atetőtérre vonatkozóan és oda írta, hogy padlás. De a nm természetesen továbbra is úgy van feltüntetve, mint tulajdona, 30nm helyett padlással együtt 80nm. De minden más lakás felett a padlás osztatlan közös, ő így egy hamisítással tulajdonává tette. De miért is vagyunk mi lakók ezen fennakadva, ez a lakó folyamatosan perelni a lakókat. 2010-től 2017ig azért, hogy az ő valótlan nm-hez képest az osztatlan közös felosztása kerüljön a lakások nm hányadához képest,hogy teraszok tudjon építeni. Sajnos belefáradtam a lakók és beleegyeztek bíróságon, megegyezés született. Teraszt építhet, de nem kerítheti el. 2017. márciusában fel is ásta a teraszok helyét, most 2018 májusa van és még mindig itt tátong az összes kiásott gödör. Ugyanis azzal indokolja, hogy a csatorna hálózatot az udvarban cserélni kellene. Ezt közgyűlésen megszavaztuk (többségi szavazattal) , hogy nem lesz csatorna cserélve. Valamint április 15-ét megadtuk határidőnek, hogy az udvart állítsa helyre. De semmi nem történt. A lakók beleegyezése nélkül vezetéket vezetett el a földben az egyik kiásott terasz helyére, pedig erre engedélye nem volt. Az EON annyit mondott erre, hogy a lakók beleegyezése kell. Elektromos áram elvezetéséről beszélünk. Nem árt tudni a lakóról, hogy bár a két lakás tulajdonosa, de nem lakik az udvarban.
Segítséget szeretnénk kérni, kihez lehet fordulni. Nincs egy ügyvéd a városunkban aki elvállalna minket. A közösképviselő ír neki felszólító leveleket, de csak röhög rajta. Ha mi egy fűszálat elmozdítunk az udvaron egyből levelet kapunk a bíróságról, mert beidéztek minket.
Úgy gondolom az alapító okiratba való belefirkálás egyenlő az okirat hamisítással. Az itt lakók élete pokollá vált, mióta ez az ember betette a lábát az udvarra. És mielőtt valaki azt írná, hogy el kell költözni... Ki venne meg egy olyan lakást, ahol állandóan bíróságra kell járni. De ez már nem otthon, haza az ember megnyugodni jár, itt az nem lehetséges. (Hozzáteszem ez a ház az üknagyszüleimé volt, a teljes udvar, az államosítás által lett felosztva) Ha valaki tud segítsen, mit lehet tenni egy ilyen tulajdonos ellen, vagy lenne ügyvéd aki segítene nekünk?

nonolet # 2018.05.21. 22:01

"elolvastam a törvényt.
sehol nem szerepel benne az az eset amikor tűz-,érintés- és villámvédelmi vizsgálat illetve szmsz hiányzik."

Másik törvényben szerepel... az előírása.
Értelemszerűen, hisz oda tartozik.

Szomorú örökös # 2018.05.22. 03:57

mabedo

A kötelező érintésvédelmi felülvizsgálat úgy tudom, hogy 9 évente kötelező csak. Nektek még csak 6 éve van ez a közös képviselőtök, szerintem van 3 éve, hogy elvégeztessétek általa. Nem hiszem, hogy jogod van bármit követelni rajta, amit ti korábban soha nem csináltattatok meg, amikor még ő nem képviselt benneteket.

Hapciusz # 2018.05.22. 04:10

Társasházban élő haszonélvező fizeti a közös költséget , felújítási költséget, célbefizetéseket vagy a tulajdonos??

Hapciusz # 2018.05.22. 04:12

Moni, próbálkozzatok a helyi jegyzőnél, illetve épitésügyi hatóságnál! Nem kell mindenhez bíróság, meg kell keresni a megfelelő hatóságokat

Szomorú örökös # 2018.05.22. 04:35

mabedo

Ha részletesebben átolvasom a gondolataidat, akkor csak azt látom, hogy „osztatlan közösről” és „nem társasházi környezetről” írsz, ezek után viszont „albetétet” emlegetsz. Ha a házatok osztatlan közös tulajdonban van, az adásvételi szerződésben van csak meghatározva, hogy melyik épület kié, vagy max. egy használati megosztással van csak felosztva, akkor szerintem ott szó nincs olyanról, hogy albetét. Ha viszont született társasházi alapító okirat, akkor meg albetét van és nincs osztatlan közös tulajdon. Ezt kellene eldönteni, hogy egyáltalán társasház vagytok vagy nem?

oligaliga # 2018.05.22. 05:57

Hapciusz

A közös tulajdonnal kapcsolatos költségeket (közös költség, felújítási költség) a tulajdonos viseli. Ettől függetlenül megállapodhat a haszonélvezővel arról, hogy a haszonélvező fizet, de ez a Társasház felé nem ér semmit. Ha a költségekkel hátralékba kerül, a tulajdonoson hajtják be, aki a megállapodásra hivatkozva követelheti a haszonélvezőtől.

Ha a tulajdonos és a haszonélvező között nincs megállapodás, akkor a tulajdonos csak azt a részét követelheti a közös költségnek, ami az ingatlan használatával összefügg (pl. fűtési költség, vagy a közös költségbe beépített vízdíj).

mabedo # 2018.05.22. 06:25

Szomorú örökös:
Kommunális és lakóépület esetében (iskola, társasház):
Érintésvédelmi minősítő irat 6 évente
Tűzvédelmi minősítő irat 6 évente
Villámvédelmi minősítő irat 6 évente

Bocsánat, előfordulhat, hogy a fogalmak jelentésével nem vagyok teljesen tisztában.
Alapítói okirat van. Melyben az áll, hogy az épület falai, tetőszerkezete és körévevő járdája a bent lévő 4 lakás közös tulajdona. A telek többi része (épületeket körvevő udvar, kerítés) nincs leírva kié, feltételezem, hogy a 16 lakás közös tulajdona. Más dokumentum (szmsz) nem tartozik a társasházhoz. Az alapítói okirat pedig elég karcsú.

A kérdésem továbbra is az, hogy kinek a felelősége a felülvizsgálatok és szmsz megléte?

Köszönöm az eddigi válaszokat is!

Hapciusz # 2018.05.22. 07:26

oligaliga,nagyon szépen köszönöm a részletes és alapos tájékoztatást!

Szomorú örökös # 2018.05.22. 19:34

mabedo

Nem az ujjamból szoptam, amit írtam, azaz nem a társasház minősége, hanem a tűzvédelmi fokozata dönti el a gyakoriságot. Kétlem, hogy egy társasház "C" vagy annál magasabb tűzvédelmi fokozatba tartozna.

Villamos hálózat vizsgálata - érintés-, tűz- és villámvédelmi vizsgálatokról van szó.

Csak regisztrált, igazolvánnyal (engedéllyel) ellátott személy végezheti. Műszeres vizsgálat. A feltárt hiányosságokat azonnal meg kell szüntetni!

Vizsgálati idő:

Az épület tűzveszélyességi osztályba besorolásától függően:

A 3 évente;
B és C osztály esetén 6 évente;
D és ennél alacsonyabb tűzveszélyességi osztályú épületeknél 9 évente.

Ezek a vizsgálatok az áramszolgáltató lecsatlakozásától az egyéni mérőórákig terjed ki, ennek költsége a közösséget terheli. Ajánlatos legalább ilyenkor a lakások, külön tulajdonú épületrészek vizsgálatát is elvégezni. Ezek a vizsgálatok a tulajdonosokat terhelik, az ő költségük. A vizsgálatokról külön-külön jegyzőkönyv készül, amelyeknek egy-egy példányát a vizsgálatot végző lebélyegezve, aláírva átadja, illetve el kell kérni, meg kell őrizni!

mabedo # 2018.05.23. 11:32

köszönöm.
szmsz hiányra van ötlet? jogilag ennek mi a státusza? ki vonható felelősségre?

üdv