ÁTALAKULÁS


HogyanTovább # 2017.03.18. 08:11

Immaculata

Az elővásárlási jog a vh során eleve biztosítva van a törvény által. Igaz, a családtagoknak nem, de a tagnak, vagy a társaság által kijelölt tagnak, vagy akár magának a társaságnak is.
Neked is koszonom a segitséget.

Immaculata # 2017.03.18. 07:55

Szerintem a végrehajtást nem befolyásolja, legalábbis az olyan vevőét nem, aki nem kivenni akar a Kft-ből.

Ami megmenthette volna a céget egy 3.személytől, az az elővásárlási jog biztosítása a tagok és családtagjaik számára.

HogyanTovább # 2017.03.17. 21:10

Nincs mit mesélnem, a lényeget elmondtam. Annyi, hogy rettenetesen bánom, hogy nem végeztem jogot. Meg persze utána az ügyvédi pálya... Ez a miskolci ügyvéd csak annyit kérdezett, hogy szeretnék e maradni s cégben. Igen.
Na, ahogy írtam, oár perc alatt a két titkárnő közül az egyik szinte fél szavakból értve a főnökét, már fel is emelte a tőkét, meghagytak engem, s a végrehajtótól sem kell tartani... (legalábbis nem lesz értelme az esetleges vh,nak)
És ettől olyan rohadt szép ez a hivatás. Nagyon, nagyon megköszöntük neki.
De köszönöm itt neked is, meg mimdenki másnak is.

HogyanTovább # 2017.03.17. 14:51

Köszönöm mindenkinek, ma voltunk ügyvédnél, s már látom, hogy mi az, ami belefér egy fórum grátisz szolgáltatásába, s mi az, ami nem.
Már értem, hogy az ide író ügyvédektől miért nem a megoldást kaptam válaszul, s miért szorítkoztak csak az eleve rosszul feltett kérdésemre.
Kb. két perc alatt megoldotta az ügyvéd úr a kérdést, maradtam a cégben, s a végrehajtástól sem kell félnem, de hát tudják ezt az ügyvédek itt is, csak hát értelmesen kellene kérdeznem.
:)
Mégegyszer köszönet!

drbjozsef # 2017.03.16. 19:45

Muszáj vagy nem, ez nem rajtad fog múlni egy végrehajtás során.

HogyanTovább # 2017.03.16. 17:48

Családi örökség. Ígéret...
:(
Muszáj egyben tartanunk, e forum kereteit kimerítik a részletek. Mindegy, köszönöm mindenkinek.

drbjozsef # 2017.03.16. 17:44

Nincs ingatlan, nincs vagyon. Akkor minek a hercehurca?

HogyanTovább # 2017.03.16. 14:45

Immaculata

Köszi a választ, s Rexornak is.
Nehéz ez, s tudom, hogy esetleg fedezetelvonó-cselekedet is lehet. Nincs ennek a cégnek semmilyen ingatlana, vagyona pláne, csak úgy van, vár egy jobb időszakra...
Az én tartozásom egy régi, még el nem évült EOS-s követelés, ami már vagy három éve a végrehajtónál van. Eddig nem is tudtam, hogy a végrehajtó esetleg ráteheti a kezét az üzletrészemre, bár azt nem tudom, eddig miért nem tette. Távol álljon tőlem bármi álnokság, de MOST nincs más megoldás, erkölcs ide, vagy oda. A legegyszerűbb amúgy a gyermekemre történő átruházás lenne, de ott meg már eleve VÉLELMEZNI kell a fedezetelvoó jelleget - ha jól tudom.
Tehát, kedves Immaculata, Rexor, -vagy aki esetleg itt jár s tudja, felmerül illetékfizetési kötelezettség?
Köszönöm, ha válaszoltok.

Immaculata # 2017.03.16. 13:40

Az egyebet nem találom. Mentes lenne?

Rexor # 2017.03.16. 12:58

"Az illeték 4%.": ha a társaságban van ingatlan.

Immaculata # 2017.03.16. 11:04

Az illeték 4%.

Immaculata # 2017.03.16. 11:02

A vagyonkimentés Btk-ba ütköző, az illeték lesz a legkevesebb gondod:

Tartozás fedezetének elvonása
405. § (1) Aki írásbeli szerződés alapján fennálló követelés fedezetéül szolgáló vagyont részben vagy egészben elvonja, és ezzel a tartozás kiegyenlítését részben vagy egészben meghiúsítja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott cselekményt a gazdasági tevékenységből származó tartozás fedezetéül szolgáló vagyonra követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt különösen nagy vagy azt meghaladó értékre követik el.
(4) Tartozás fedezetének elvonása miatt az elkövető nem büntethető, ha a tartozást a vádirat benyújtásáig kiegyenlíti.

HogyanTovább # 2017.03.16. 08:43

Köszönöm.
Adnám a 90százalékom is vele, de akkor csak az illeték 50ezer forint, s nem 18, mivel döntő befolyásszerzés történik. Vagyis így értettem valahol...
Itt az üzletrészem megszerzőjének kell vagyonosodási illetéket fizetnie?

ObudaFan # 2017.03.15. 20:38

Ha az üzletrészed ugyan 10% lesz, de ahhoz 90% szavazati jog kötődik majd, akkor a végrehajtás során lefoglalható üzletrész az az üzletrész lesz, ami ugyan 10% mértékű, de amihez a szavazati jogok 90%-a kötődik, tehát a vevőnek is ekkora lesz a szavazati joga. (Túl azon, hogy amiről írsz, az fedezetelvonó ügyletnek tűnik, így aztán a végrehajtást kérő esetleg pert indíthat, hogy az általad átruházott üzletrész végrehajtás alá vonható legyen.

HogyanTovább # 2017.03.14. 19:24

Bocs, ezt nem értem.

  • Az illetékkel m a helyzet?

Megoldható egyáltalán mindez, vagy jobb, ha átruházom valaki teljesen másra?

HogyanTovább # 2017.03.14. 17:23

nonolet

Értelek és hálás vagyok amiért aggódsz. Akkor a tények: nem, a döntési jogom megmarad. Tehát az üzletrészem 90%át "cserélném le" a 10 százalékra, a döntő befolyásom megmaradna. A döntő többségem a gyűléséeken megmarad, pusztán az üzletrész VAGYONI ÉRTÉKÉT ruháznám át.
Ha meg "jön" a végrehajtó, még mindig könnyebb a 10%-os vagyont elővásárlási joggal megvenni (már ha egyáltalán sor kerül erre, meg egyáltalán licitálna rá valaki), mint a 90et.
Érthető? A kevesebb üzletrésszel is lehet döntő szavazati többségem, legalábbis így logikus, aztán majd vagy te, vagy más ügyvéd megcáfol, csak legalább látnám, hogy merree induljak el. Azti is érzem, hogy egy ilyen tanács kimeríti e fórum kereteit, de legalább annyit kérnék, hogy elindulhatok-e ebben az irányba. Kérném, segítsetek.

HogyanTovább # 2017.03.14. 17:15

nonolet

HogyanTovább # 2017.03.14. 16:41

nonolet, köszönöm!

  • kft-m így sem lesz, ha árverezik a részem...
  • igen, megbízom benne, ügyvezető is ő volt eddig is.

Nem tudom, mi az egyszerűbb. Ez az üzletrész "csere", vagy a helyemet adjam át egy teljesen új személynek?....

HogyanTovább # 2017.03.14. 15:48

Üdv Kedves Fórumozók!

Adott egy KFT. Már eldöntöttük, hogy emeljük a törzstőkét, azonban adódott egy probléma. Végrehajtás folyik ellenem, s ennek egyszer része lehet (nem biztos de soha nem tudni) az üzletrész lefoglalása is. Mivel a cégeben döntö befolyással rendelkezem (90%) így az én üzletrészem átruháznám a 10%-os résszel bíró tagra, az övé meg lenne az enyém. Igaz, hogy így is marad tíz százalékom, de annak csak nincs olyan értéke, mint a 90nek.

  1. ez így működhet? (úgy, hogy a döntő befolyásom megmaradna, csak a részem ruháznám át)
  2. kell-e illetéket (vagyonszerzésit) fizetni az üzletrészem átruházása után az azt megszerzőnek?

Köszönöm segítségeteket.

ObudaFan # 2017.03.04. 10:59

A közgyűlés szabadon dönt arról, hogy engedi-e a kiválást, nem kell indokolnia.
Azért az alapítvány, mint jogi személy nem arra van modellezve, hogy adják-vegyék, de tény, hogy az alapítói jogokat és kötelezettségeket az alapító átruházhatja, ha az alapító okiratban vállalt vagyoni hozzájárulását teljesítette.

Ojsa # 2017.03.03. 13:35

Köszönöm, igen, pontosan ez a helyzet.
Ha jól értem, a kiváláshoz a közgyűlés döntése szükséges.
Megakadályozhatja bármire hivatkozva az egyesület a kiválást?
Amennyiben lenne egy eladó/átadó közhasznú alapítványt, milyen lehetőségek vannak? Időben ez mennyire hosszadalmas folyamat?
Lehet, hogy rosszul teszem fel a kérdést, vagy lehet, hogy ez nem is kérdés :) : nulláról indulna minden, vagyis semmi nem átmenthető az eddigi működésből (támogatás, jegybevétel, TAO?

Köszönöm előre is!
üdv.

ObudaFan # 2017.03.02. 15:50

Ha jól értem a helyzetet, akkor nincs a színháznak önálló jogi személyisége, nem elkülönült jogalany. A színházat működtető személyek dönthetnek úgy, hogy ők a jövőben valamilyen jogi személyiséggel rendelkező szervezetet hoznak létre, és annak a keretei között működtetik tovább a színházat, persze akkor az eddig az ebben a körben az egyesület által szerzett jogok, vállalt kötelezettségek az egyesületnél is maradnak. Vagy szét lehet válni, ha az egyesület közgyűlése így dönt.

Természetesen az előbbi esetben, egy új szervezet biztosan nem lehet közhasznú két évig.

Ojsa # 2017.03.02. 10:32

Tisztelt ObudaFan!

Egyesületen belül felmerülő érdekellentétekkel és azok megoldásával (kiválással) kapcsolatban kérem a tanácsát.

Adott egy elsősorban idegenforgalmi tevékenységet végző közhasznú egyesület. Az egyesület keretein belül működik egy előadóművészeti-szervezet is (színház). Az egyesület a színház fenntartója, a gyakorlatban azonban fordítva van: a turisztika kiadásait javarészt a színház bevételeiből fedezi.

Kérdésem:

  • milyen státusza, jogosítványa van/lehet egy ilyen felállásban a színháznak? (az alapító okiratban sem szerepel, felügyelő bizottság nincs)
  • létezik-e olyan, egy színház esetében, hogy „szellemi tulajdon” és annak védelme? (anyagi javai nincsenek, minden az egyesület tulajdona)
  • kiválhat-e és hogyan a színház az őt fenntartó turisztikai egyesületből, hogy önálló gazdálkodást folytasson?
  • amennyiben kiválik, és egy új, alapítványi formában folytatja/kezdi meg a tevékenységét, elveszíti-e a korábbi közhasznú státuszát (ami tulajdonképpen az egyesületé) - lehet, hogy ez utóbbi butácska kérdés...

Előre is köszönök bárminemű hasznos információt!
Üdv.

pazs # 2017.02.09. 12:28

Biztos, hogy ez az indokolás? Az elutasító végzésben benne van, hogy milyen jogorvoslattal élhetsz.

lemon # 2017.02.09. 11:58

Kérdésem lenne, ha átalakulás során Bt-ből Kft. a bírság a kérelmet elutasította, mert a NAV nem adott adószámot, ilyen esetben az illeték és közzététel díját vissza lehet igényelni?
Melyik jogszabályban van benne, hogy adószám megállapításának megtagadásának milyen esetei vannak?Köszönöm!