Bt alapítás - kérdések


ObudaFan # 2010.02.06. 08:20

Szerintem a tagok gyűlése felhatalmazhatja a kültagot a munkáltatói jogok gyakorlására.

marina1138 # 2010.02.05. 20:01

Köszönöm a választ.

Nem nagyon tudom elképzelni, hogy ki lesz itt a munkáltató, ha nincs másik beltag. Esetleg a kültag? De milyen alapon, hiszen ő abszolút egy csendes társ, legalábbis a jogi vélelem szerint.
A jogegységi határozat mögöttes tartalma szerint pedig a tagok gyűlése itt nem igazán lehet munkáltató.
(az a legnagyobb baj, hogy senki sem tud egyértelmá állást foglalni ebben a kérdésben.)

Még egyszer köszönöm a véleményed.

ObudaFan # 2010.02.05. 19:31

Igen, megoszlik. A régi Gt. hatálya alatt született egy jogegységi határozat, ami ezt kizárta, és ami azóta is hatályos, bár a többségi vélemény szerint az új Gt. hatályba lépésével nem alkalmazható. Szerintem ha a társasági szerződés utal arra, hogy a beltag létesíthet a társasággal munkaviszonyt, akkor az nem csak az ügyvezetésre jó.

marina1138 # 2010.02.05. 19:20

Üdvözlök minden kedves szakértőt!
A Kft.-s topikban már feltettem egy kérdést az ügyvezető lehetséges munkaviszonyával kapcsolatban.
A Kft.-vel kapcsolatban még csak-csak van a szakembereknek elképzelése, de azt, hogy egy Bt. beltagja hogyan lehet munkaviszonyban a saját társaságával, nagyon sokféle módon magyarázzák.

Azt ismerem, hogy a Gt. rendelkezik arról, hogy az egyszemélyes Kft. ill. a Bt. ügyvezetése - üzletvezetése csak akkor látható el munkaviszonyban, ha az alapítói okirat, ill. a társasági szerződés kifejezetten erről rendelkezik. Ez rendben.
Csak hogy egy kisebb vállalkozásnál nem kizárólag az ügyvezetést, üzletvezetést látja el a résztulajdonos tag, hanem ténylegesen is részt vállal a tevékenységben.
Az ügyvezetés ellátható tagi jogviszonyban, megbízási szerződéssel, és - a fentiekben leírtak szerint - munkaviszonyban.

De hogyan lehet a beltag (az egyetlen beltag, aki a munkáltatói jogokat gyakorolja a Bt.-ben) a saját cégében munkaviszonyban a szakmai munkájára tekintettel? Erről az adóhatóság sem hajlandó egyértelműen nyilatkozni, és a jogászok véleménye is megoszlik e kérdésben.

Köszönöm, ha véleményükkel segítségemre lesznek.

Nimia # 2010.02.02. 11:55

Köszönöm a segítségüket!
A szépészeti hely elképzelése több dologból tevődne össze. Fodrászat-kozmetika-szoláriumstúdió.
Fodrász és kozmetikus lenne,aki szívesen dolgozna majd velünk,de egyikőjük sem tagja az (e szerint inkább) Kft tervezett alapítóinak. A szoláriumstúdió gondolom nem igényel nagy szaktudást :)
Tehát előnyösebb lenne számunkra a Kft,mert biztonságosabb.Ezt jó tudni. A kötelező törzstőkével valószínű nem lesz gond..a fő,hogy a magánvagyonunk ne kockáztassuk a cég alapításával.
De ha jól értelmeztem,akkor legalább egyikünknek szükséges a tevékenységi körhöz illő szaktudás? Ehhez elég egy üzletvezetői képzettség?OKJ vagy tanfolyam is elég?
Elnézést,hogy ennyi kérdéssel "bombázom" Önöket :)

Köszönettel:Nikolett

guba # 2010.02.01. 09:22

6. § (1) Törvény a gazdasági társaság alapítását hatósági engedélyhez (alapítási engedély) kötheti.
(2) Ha valamely gazdasági tevékenység gyakorlását jogszabály - ide nem értve az önkormányzati rendeletet - hatósági engedélyhez (a tevékenységi kör gyakorlásához szükséges engedélyhez) köti, a gazdasági társaság e tevékenységét csak az engedély birtokában kezdheti meg, illetve végezheti.
(3) Képesítéshez kötött tevékenységet, ha jogszabály - ide nem értve az önkormányzati rendeletet - kivételt nem tesz, gazdasági társaság csak akkor folytathat, ha e tevékenységben személyesen közreműködő tagjai, munkavállalói, illetve a társasággal kötött tartós polgári jogi szerződés alapján a társaság javára tevékenykedők között legalább egy olyan személy van, aki a jogszabályokban foglalt képesítési követelményeknek igazolt módon megfelel.

Ennél a tevékenységnél szerintem teljesen mindegy, hogy milyen társasági formát választatok, a bt. is teljesen megfelelő, főleg ha kevés pénzetek van.

Dr.Attika # 2010.02.01. 07:36

Üdvözlet Nikolett!

A betéti társaságot javaslom felejtsék el. Javaslom aKft-t. Az 500 ezres törzstőkét nem nehéz rendelkezésre bocsátani. Főleg, hogy alapításkor csak a felét kell rendelkezésre bocsátani. Az alapítási adminisztráció és költségei pedig közel megegyeznek a Bt-vel, viszont a korlátolt felelősség mindenképp nagyobb biztonság. A szépészet gondolom kozmetikát jelent. A cég működéséhez nem kell kötelező képzettség. A kozmetikusi tevékenységhez gondolom igen, de ez már nem cégjogi kérdés.

Nimia # 2010.01.31. 21:34

Üdvözletem!

Kft alapításával kapcsolatban érdeklődnék szakavatottaktól :)
Nem sokat tudok róla sajnos. Kft-n vagy Bt-n gondolkodtunk (2 barátommal),de a Kft annyiban jobb lenne,hogy azzal a cégen kívül eső magánvagyonunk nem kockáztatnánk,viszont 500ezer Ft tőke kell hozzá (ezt a 3 tulajdonosnak együttesen kell kifizetnie?A cégbejegyzéskor?.
Kft vagy Bt érné meg jobban,ha egy kisebb szépészeti helyet szeretnénk nyitni egy bérelt helyiségben?
És legfőképp cég bejegyzéséhez kell valamilyen végzettség? Kissé értetlenül és bután hangzik a kérdésem,de fontos lenne tudnom,hogy például "üzletvezetői"szakma vagy tanfolyam szükséges-e hozzá,vagy bármilyen másmilyen végzettség alapfeltétel-e? (erről sajnos sehol nem találtam bejegyzést)
Minden hasznos információ érdekelne:)
Segítségüket előre is köszönöm!

Nikolett

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.25. 14:36

Ma már csinálhatsz olyan egyéni céget is, amelyben a felelősséged ugyanúgy korlátozott, és még 500 ezres tőke sem kell hozzá.

ObudaFan # 2010.01.25. 13:28

Szerintem inkább itt kérdezz.

DombiKároly # 2010.01.25. 12:43

Érdeklődnék hol tudnék utánaolvasni az egyszemélyes Kft. alapításának előnyeiről hátrányairól? Elsősorban nem a jogi megfogalmazás érdekelne, hanem valami érthető magyarázat vagy példa. Előre is köszi!

Kacsa1111 # 2010.01.12. 12:27

1 egész nap? nem mondod???
feltalálták a csőbe a lyukat...!!!:)


Kacsa11

online-cégalapítás # 2010.01.11. 21:38

Velük -> http://www.cegalapitasmost.hu a Bt alapítás nekem összesen 1 nap volt. Nagyon korrektek és segítőkészek voltak.
Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek.

nandy # 2009.08.31. 13:50

Kbs azért javasolta a Kft-t, mert ott általában a tagok felelőssége korlátozott, míg a Bt-nél korlátlan.. elég egy rossz döntés, és ugrik a magánvagyon is... Venni semmilyen céget ne vegyetek, mert nagyon rizikós.

A tulajnak meg valószínűleg nincs engedélye az áramszolgáltatásra, úgyhogy felejtős a dolog. Rendezze csak szépen a tulaj a tartozást.
Különben is, mi a garancia arra, hogy később nem kapcsolják ki ott is az áramot?

Judmi # 2009.08.31. 13:41

Mi ragaszkodunk a Bt-hez. Köszönöm a hozzászólást,de ebből nem derült ki a válasz.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.31. 11:52

Nem nagyon érdemes bétét alapítani, amióta a kft-nek is csak 500 ezer a kötelező legkisebb tőkéje.

A tervezett ügylet azonban első hallásra elég meredeknek tűnik, bár nem a betéti társasági forma miatt.

Judmi # 2009.08.31. 11:48

Ja és még valami... Érdemesebb lenne esetleg céget vásárolnom,vagy inkább alapítani kellene? Kb. melyiknek mennyi lehet a költsége? És persze melyiket javasoljátok...

Judmi # 2009.08.31. 11:46

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem...
A párommal és egy nagyon jó barátunkkal tervezzük,hogy kiveszünk bérbe egy sörözőt. Bt. szeretnék alapítani. A gond a következő lenne,a sörözőn van a Vízműnél és az Émásznál is tartozása tudomásunk szerint.(Még nem volt időnk bemenni és megérdeklődni). Tegyük fel ha van rajta tartozás ami az előző bérlő vagy akár a tulaj miatt keletkezett,attól az én cégem a nulláról indul ha elindítom a vállalkozást? Vagy pedig nekem kell rendeznem a tartozást? Villany le van kötve,de a tulaj a saját házából(ami a söröző mögött van)szolgáltatja az áramot. Mi lehet nekem ,mint új bérlőnek ebből a hátránya?
Köszönöm a válaszokat,bár nem is biztos,hogy jó helyre írtam...:)

Áki # 2009.08.06. 18:48

Köszönöm. Miután megírtam az előző hozzászólásomat, beugrott, hogy létezik egyén vállalkozás is. Azért köszönöm a válaszát.

Dr.Attika # 2009.08.06. 16:16

Tisztelt Molnár Ákos!
Bt. alapításához legalább két fő kell. Egy beltag és egy kültag legalább. A 2. pont vonatkozásában könyvelőhöz lkell fordulnia vagy a teljes adójogot áttanulmányoznia, ami vagy 1500 oldal, de szakértelem nélkül nem sokra megy. A 3. kérdésre a cégjog egésze ad választ, ami cca. ugyanannyi terjedelmű. Honlap készítéshez nem szükséges Bt. megteszi egy egyéni vállalkozás is. Erról az okmányirodában kaphat felvilágosítást.

Áki # 2009.08.06. 15:32

Tisztelt Fórumozók!

Én egymagam szeretnék alapítani egy Bt-t, melynek a fő tevékenységi köre a honlapkészítés lenne.
Több kérdésem is lenne.

  1. egymagam alapíthatok-e Bt-t?
  2. az adózásról hol találok információt?
  3. miket kellene még tudnom a cégüzemeltetéséről?

köszönettel: Molnár Ákos

ObudaFan # 2009.06.26. 09:29

A 14. életévét be nem töltött kiskorú helyett a törvényes képviselő jogosult nyilatkozattételre, a 14. életévét betöltött kiskorú pedig a törvényes képviselő jóváhagyásával, vagy utólagos hozzájárulásával tehet jognyilatkozatot. Ha a törvényes képviselő maga is tagja a bt-nek , akkor a lehetséges érdekellentét miatt a gyámhatóságtól eseti gondnok kirendelését kell kérni.

juhyajka # 2009.06.25. 21:56

Kiskorú szülői hozzájárulással alapíthat Bt-t? Vagy esetleg milyen módon lehet tagja? És ha betölti a 18-at, átveheti esetleg? Köszönöm

ObudaFan # 2009.02.26. 09:23

A kocsi nem a cégé, hanem a lízingbeadóé, így nem lesz része a felszámolási vagyonnal. A lízingbeadó fel fogja mondani a lízingszerződést, és a kocsi beszámítható értéke feletti követelését a cégen, majd a beltagon fogja behajtani.

nikola74 # 2009.02.26. 09:03

Köszönöm az eddigi választ, de még a lizinges autókkal kapcsolatban is szeretnnék vmi információt kapni. Köszönöm