Végrehajtás felfüggesztése


Warior # 2012.08.01. 12:14

Tisztelt KBS ! Az lenne a kérdésem,hogyha a végrehajtó felfüggeszti az eljárást és azt írja a papira ,hogy nem be hajtható az összeg akkor a kamatok meg állnak a felfüggesztés idejére vagy a kifizetés napjáig kamatozik? Az egyik ismerősnél járt a végrehajtó és én azt mondtam,hogy ne nyugodjon meg mert lehet,hogy a kamat megy tovább igazam volt? Választ előre is köszönöm !

gerbera317 # 2012.08.01. 12:50

Én nem vagyok KBS, csak éppen erre jártam:

Ha a végrehajtás úgy van elrendelve, hogy a tőke után a kifizetésig kamat is jár, akkor az bizony kamatozik a kifizetésig.

A végrehajtás szünetelése vagy felfüggesztése azt jelenti, hogy végrehajtási cselekmények nem történnek. Mivel a kamatozás nem végrehajtási cselekmény, ezért a tőke a végrehajtás állapotától függetlenül vígan kamatozik tovább.

Warior # 2012.08.01. 12:59

Köszi a választ gerbera317, akkor szép kis összeg jöhet így össze gondolom a banki hiteleknél ez van ! Jól ki lett találva !Akkor nem nyugodhat meg az ismerős ill más se akinek ilyen baja van. Szerintem ez egy kicsit igazságtalan de ilyen a világ !

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.01. 14:54

Az bizony! A tartozást meg kell fizetni? Egyszerűen felháborító!

L@jos # 2013.08.28. 09:36

Tisztelt Szakértők!

Gyerektartás meg nem fizetése miatt végrehajtási eljárás van velem szemben. A végrehajtási eljárás megindulása előtt keresetet adtam be a tartásdíj leszállítása iránt, mivel a jelenlegi jövedelmemből azt fizetni nem tudom. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha ugyanezen tárgyban már per van folyamatban, akkor milyen jogszabályra hivatkozhatok a felfüggesztés iránti kérelmemben? (Vht. 48. § (3) és (5) bekezdései szerintem ide nem jók.) Úgy gondolom, hogy a folyamatban lévő per előkérdése a végrehajtásnak, ezért a végrehajtást vagy felfüggeszteni, vagy szüneteltetni kellene.

A válaszokat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2013.08.28. 11:58

milyen jogszabályra hivatkozhatok a felfüggesztés iránti kérelmemben?

Nem tudsz mire hivatkozni. A gyermektartást meg kell fizetned, akkor is, ha azt visszamenőlegesen leszállítják, legfeljebb keletkezik egy kis túlfizetésed. Mivel a végrehajtást kérő valószínűleg nagyobb érdeksérelmet szenvedne a felfüggesztéssel, mint te a fel nem függesztéssel, ezért nem valószínű, hogy a per miatt felfüggesztik a végrehajtást.

Úgy gondolom, hogy a folyamatban lévő per előkérdése a végrehajtásnak

Miért lenne? A végrehajtás elrendelésének általános feltételei fennállnak, tehát a végrehajtandó határozat jogerős és végrehajtható, azt egyelőre más határozat nem változtatta meg vagy helyezte hatályon kívül. Majd ha jogerős ítélet születik a jelenleg folyó perben, azzal mehetsz a végrehajtást elrendelő bírósághoz, és kérheted a végrehajtás korlátozását a leszállított összegre, a Vht. 56. § (1) szerint.

L@jos # 2013.08.28. 18:07

Gerbera317 köszönöm a gyors választ.

Ezek szerint nincs remény a felfüggesztésre, vagy szünetelésre.

gerbera317 # 2013.08.28. 22:33

Tulajdonképpen. De ahogy a klasszikus is mondja: a halak tízpróbáján a lepényhal próbálkozik először, a reményhal meg utoljára.

Dincsó # 2013.09.11. 13:38

Üdvözlöm! Abban szeretném a segítséget kérni, hogy mit érdemes írni vagy mire érdemes hivatkozni egy végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelemben? Egy autóról van szó, amit több hitel miatt is végrehajtás alá vontak, azonban az autón a forgalmi értékénél jóval magasabb hitel is van ( a hitelező még nem mondta fel a szerződést), így a végrehajtást kérők nem kapnak semmit a végrehajtás után sem. Azt olvastam, hogy a végrehajtás felfüggesztésekor figyelembe veszik a végrehajtást kérők illetve az adós kárát. Ha ők nem "látnak ebből pénzt", én viszont a munkahelyemet veszíthetem el emiatt megítéli-e a bíróság a felfüggesztést?
A másik kérdésem az lenne, hogy a végrehajtó telefonon azt mondta, hogy neki írjam meg ezt a kérelmet ( elég e-mailben is), majd ő továbbítja a bíróságra. Bevett gyakorlat ez?
A 3. kérdés egy ingatlan végrehajtásával kapcsolatos. Ha az ingatlant elárverezik, mi történik azzal a személlyel, akinek haszonélvezeti joga van az ingatlanon ( nem adós)?
Előre is köszönöm a segítséget


Üdvözlöm! Abban szeretném a segítséget kérni, hogy mit érdemes írni vagy mire érdemes hivatkozni egy végrehajtás felfüggesztésére irányuló ké

Vh-ügyes # 2013.09.13. 19:09

Ha az autó munkaeszköz és 1.2 mft értékhatárt nem éri el (szgk) foglalás alól mentes lehet. (kérelem, hivatkozás stb.)

Haszonélvező pedig élvez tovább (valószínű mosolyogva)

gerbera317 # 2013.09.15. 18:50

az autón a forgalmi értékénél jóval magasabb hitel is van, (...) így a végrehajtást kérők nem kapnak semmit a végrehajtás után sem.

Ezt miből gondolod?
A végrehajtást senki nem fogja neked felfüggeszteni, még próba szintjén sem érdemes belevágni. Amit Vh-ügyes javasol, azt érdemes közelebbről megvizsgálnod.
A telefonos kérdésedre: igen.
Az ingatlanos kérdésedre: ld. Vh-ügyes válaszát.

Dincsó # 2013.09.16. 16:27

Köszönöm a gyors válaszokat.


Üdvözlöm! Abban szeretném a segítséget kérni, hogy mit érdemes írni vagy mire érdemes hivatkozni egy végrehajtás felfüggesztésére irányuló ké

gerbera317 # 2013.09.17. 20:32

A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta. A bíróság a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények körében kiemelten értékeli különösen:

  • az adós által eltartásra köteles és tartásra szoruló személyek számát,
  • az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegségét,
  • a végrehajtási eljárás során bekövetkezett és az adóst is sújtó természeti katasztrófát.

Pestiesen szólva: sírni kell ezerrel.

A jogszabályt itt találod, 48. § (3)-(6):
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Felhívom a figyelmedet a (6) bekezdésre, amely szerint akármilyen kreatívan sírsz, legfeljebb 6 hónapra kaphatod meg a felfüggesztést. Tekintettel a szabály alkalmazhatóságának kivételességére, továbbá arra a nyilvánvaló szándékra, hogy egész' egyszerűen csak nem akarsz fizetni, ne éld bele magadat a sikerbe!

kovi8484 # 2013.09.30. 18:46

Tisztelt Dincsó

Leírtakból ítélve fordulj szakértőhöz, mert anyagilag többet veszíthetsz ha nem vagy tisztába a teendőkkel!

Kérdésedvégrehajtás felfüggesztésére egy autóról van szó, munkahelyemet veszíthetem el emiatt megítéli-e a bíróság a felfüggesztést?

  • kevered a az adóhivatallal,(kérelmező és a közeli hozzátározó megélhetését súlyosan veszélyezteti) ezen indokokat a bank által kezdeményezett bírósági eljárásban nem veszik figyelembe.

Ugyan a KET. megemlíti „A végrehajtást megindító hatóság a kötelezett kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha a kötelezett a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta.” de ez arra, hogy a kocsimat ne vegyék el bármely indokkal,arra nem terjed ki.Ha fedezetet nyújt a kocsi, akkor kiterjed a végrehajtás.Többek között a gépkocsit az adóhivatal is luxustárgyként tartja nyilván. Vannak más nyomós indokok, de ez egy banki eljárásban nem elfogadott. Mivel minden indokot igazolni kell, így a sírással csak óvatosan nehogy ellened forduljon amit mondasz! Ha túlsírod, a végén kizárhatod magad egy esetleges részletfizetésből is! Ez egy kétélű fegyver!

Kérdésedvégrehajtó telefonon azt mondta, hogy neki írjam meg ezt a kérelmet ( elég e-mailben is)

  • Tekintettel arra, hogy az Internet nyílt, biztonságosnak nem tekinthető hálózat, az elektronikus formában továbbított üzenetek megsemmisülése, késedelmes megérkezése, egyéb hibája miatt beálló károk tekintetében a kártérítési felelősséget érvényesíteni szinte szinte lehetetlen.Ennek tekintetében határozottan nem tanácsos!

Ajánlott levél, személyes átadás elismervény ellenében, fax.


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.30. 21:34

KET?!

gerbera317 # 2013.10.01. 07:13

Az majdnem olyan, mint a Vht. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 07:26

Lásd még: "akinek csak egy kalapácsa van, az mindent szögnek néz".

amason # 2013.10.01. 12:19

Jó napot kívánok!
Nekünk olyan problémánk van,hogy több végrehajtás is folyik egyszerre. Én gyesen vagyok, a férjem fizujának az 50%-át már vonják. Erre most a végrehajtó még a bankszámlánkat is terhelte. Megteheti,hogy minden értesítés nélkül leterheli? Van 3 kiskorú gyerekünk. Lehet valahova fordulni panasszal, hogy ne vigye el az összes pénzünket?
(Szerintem most fogunk éhen halni és akkor már nem lesz kitől behajtani)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 13:10

Megteheti,hogy minden értesítés nélkül leterheli?
Meg. (A végrehajtó nem éppen szociális intézmény. A feladata a a hatékony behajtás. Annak kifejezetten ellenére hatna, ha mindig előre szólna: "dugj el mindent, mert jövök".)

amason # 2013.10.01. 15:06

„Megteheti,hogy minden értesítés nélkül leterheli?”
Meg. (A végrehajtó nem éppen szociális intézmény. A feladata a a hatékony behajtás. Annak kifejezetten ellenére hatna, ha mindig előre szólna: "dugj el mindent, mert jövök".)
www.kbs-ugyved.hu

Nem pont ezt a választ,vártam :(
Értem én,hogy mi a dolga. Nem bújtunk el, nem dugtunk el semmit. Elvitte a havi bevételünk felét a bér terheléssel, most már a másik felét is a számla terhelésével. Arra voltam kíváncsi vihet-e mindent?
De úgy látom, nem tettem fel érthetően.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 15:22

A végrehajtó csak kiadja a beszedési megbízást a banknak. Valóban lenne egy minimum, amit a számlán kellene hagyni, de ahogyan arra gerbera egy másik rovatban rámutatott, ha a bank ezt a szabályt nem tartja be, az nem a végrehajtó hibája. Az pedig, hogy a szabály megszegésének nincs szankciója, nem is a bank hibája.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 15:23

Ha esetleg az a kérdés, hogy lehet-e egyszerre letiltani és inkasszózni, akkor a válasz: igen.

amason # 2013.10.01. 16:36

Nincs semmi lehetőség ezt megtámadni??
Azért itt a napi megélhetésről van szó!!!!
Lakás fenntartásit és gyermekvédelmit kapok az önkormányzattól. A gyerekeket nem védi semmi?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 17:28

Ezekből nyilván nem tiltanak le. Ha nem utalással kéred, akkor inkasszózni sem fogják tudni.

Anima1 # 2013.10.01. 20:58

amason:
"Nincs semmi lehetőség ezt megtámadni??
Azért itt a napi megélhetésről van szó!!!!
Lakás fenntartásit és gyermekvédelmit kapok az önkormányzattól. A gyerekeket nem védi semmi?"

Minden bölény leírta már, én csak ismétlem őket, hogy ha egy mód van, a fizetést készpénzben kell kérni, vagy olyan bankszámlára, ami nem a te (ti) neveteken van. Az 50 %-ot a munkáltatónak mindenképp át kell utalni, de a másik 50 %-ot talán meg lehet menteni.
Nálunk pl. van olyan, hogy fizetési előleg. Ez készpénz, és a havi fizetés egy részét fel lehet venni fizetésnap előtt, minden hónapban akár.
Nem tudom milyen cégnél dolgozol, meg tudod-e beszélni velük...