Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Wagner úr # 2020.04.11. 17:16

Tmiloka kezdd el az elejétől végigolvasni a fórumot, benne van minden kérdésedre a válasz.

gerbera317 # 2020.04.10. 18:56

Nem "felé", baxi!
Egyébként pedig éppen most írtam meg (már sokadszor) egy szomszédos topikban, hogy mit mikor. Keresd meg itt: https://www.jogiforum.hu/forum/41/43007

tmiloka # 2020.04.10. 05:43

Jo napot,kis segitsegre lenne szuksegem.Arveresen vett ingatlan,jegyzokonyv alairasa ota eltelt 30nap de meg mindig nemtortent semmi.az ados az ibgatlanban lakik tovabb,nyilvan kilakoltataso moratoriom alairom,a kerdesem h milyen lepeseket tudok tenni illetve kell tennem,es milyen hataridokkel?gondolok itt a vegrehajto fele benyujtando kilakoltatasi kerelemre.ezt moratorium ide vagy oda be kell nyujtanom idoben igaz?mi erre az ido.Illetve valoszinu az ados meg fellebezi a tortenetet,h a jelen alas szerint elvesztette munkajat,vagy h kisgyermek is van a csaladban(nem tudhatom),ezek megalapozottnak tekintendok vagy alaptalanok es elutasitjak?

Wagner úr # 2020.04.08. 20:08

Hát ez az, hogy mire topikokra vadászik a vevő, addigra már belelépett valamibe.
Az eár leírás részletesen taglalja a licit feltételeit, viszonylag egyszerű is a történet.
Regisztráció, licit, fizetés. Szóba sem kerül garázda tulaj, kifogás elbírálása egy év plusz moratórium stb... Persze ez nem is az eár része, de azért egy figyelmeztetést megérne pár apróság...
Kifizettem a kecót, akkor meséli az ügyintéző csaj, hogy most voltak vidéken és a tulaj felrobbantotta a házát. Mondom mi van??? Jaaa, hát ez előfordul.
Az utána következőkről már itt szembesül az ember a fórumon.
Hála az itt segíteni akaró szakembereknek.
Én voltam ügyvédnél, azt mondta, ő nem is kell ehhez. Fizetés, költözés/költöztetés.
Na persze, alapesetben.
Szóval tényleg kell egy végrehajtásban járatos ügyvéd, utána lehet gondolkodni...
Amennyiben tudom azt, amit itt végigolvastam, akkor én nem veszek házat, az tuti.

alsovonal # 2020.04.08. 18:19

Ne bánkódj, lesz ez még így se.

legszívesebben visszakérném a pénzt

Nem hiába írják több topikban is az igazán hozzáértők, hogy az ingatlanárverés nem való kezdőknek, vagy ha igen s ez az én szerény véleményem, ne sajnálják a pénzt jogi képviseletre...

akomadi # 2020.04.08. 17:59

Miért licitáltam? Mert nem volt más módom vidéki házat venni. Olyan beteget ápolok, aki mellől max. 1 órára mehetek el "békeidőben". Mi nem két hete vagyunk vesztegzár alatt, hanem 11 éve. Vagy akkor forduljunk itt fel a 4 fal között, ha nem tudok utazgatni? És akkor sem igazságos, hogy mindenki érdeke megelőzi az árverési vevőét. Akkor miért van ingatlan árverés, ha büntetik a vevőt? Miért nem számított erre, miért nem számított arra, miért nem törődik bele, hogy esetleg soha nem lesz övé az ingatlan. Aki meg felelőtlenül elkótyavetyélte az ingatlanját az még évekig ellakhat az ingatlanban és minden jogszabály, törvény őt védi. Mintha én miattam veszítették volna el a házukat. Igen, egyre jobban aggódom, hogy soha nem kapjuk meg a házat, mert annyira hozzászokik az adós, hogy mindig kap valami mentőövet és beleéli magát, hogy soha nem kell elköltöznie. Már legszívesebben visszakérném a pénzt, elment már a kedvem az egésztől.

Wagner úr # 2020.04.08. 16:46

Akomadi, mai hír, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal 590-ről 1700 milliárdra drágult. Egy hét alatt.
Te logikát keresel a kormányzati döntések mögött?
Persze van, csak nem olyan jellegű, amire te gondolsz :)

drbjozsef # 2020.04.08. 13:39

akomadi,

Rosszul emlékszel. Kifejezetten a mostani kormány hozta, kifejezetten a választás évében, kifejezetten politikai célokból.

alsovonal # 2020.04.08. 13:31

Full OFF, bocs, de na.

Egy magánemberrel nem tehetik meg, hogy finanszírozza egy idegen ember lakhatását plusz hónapokig, akár évekig

Sírsz-rísz. Miért licitáltál? Több topikban is leírták, hogy árverési vevő lehetőleg ne legyen jogban járatlan, értretlen személy. Viszont már belevágtál, viseld a “mellékhatásokat”.

meg lehetne húzni a határt” ,„moratóriumot liberális nyomásra hozták meg

Sok mindent lehetne, mondjuk te is lehettél volna politikus, semmint árverési vevő.

akomadi # 2020.04.08. 13:14

gerbera317
Úgy emlékszem, hogy a májusig tartó moratóriumot liberális nyomásra hozták meg. Teljesen abszurd, hogy a kánikula beálltáig nincs kilakoltatás. Ideje lenne visszacsinálniuk ezt ahülyeséget.

gerbera317 # 2020.04.08. 09:08

saját ajándékuknak állítják be
Ez így igaz. Jó reggelt! Ezt csinálják minden egyes választás előtt is. Ők a jófejek, tessék rájuk szavazni. A pórnép nem tudja, hogy ez a fiúknak nem kerül semmibe, és kvázi más f@..ával verik a csójánt. Igen.
a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumi időszak sem ésszerű
OFF észszerű ON
Amióta világ a világ, egészen a fiúkig a téli moratórium a három téli naptári hónapra esett. Ezt is ők szavazták meg. Ilyen a politika.
Úgyhogy akár azt is kitalálhatnák, hogy semmikor nem lehet senkit kilakoltatni
Ezt nem merik meglépni, mert akkor én is, te is, mindenki abbahagyná a hiteleinek a törlesztését, és akkor összeomlana a gazdaság.

akomadi # 2020.04.08. 08:42

Gerbera317
Igen, rosszul fogalmaztam, de úgy értem, hogy magánembernek. Ki van fizetve, a nevén van az ingatlan, mégsem tudhatja, költözhet-e valamikor, mert a kormány csak az egyik fél érdekét nézi. És ráadásul a saját ajándékuknak állítják be. Milyen rendesek. Egy kilakoltatási moratóriumi időszaknál meg lehetne húzni a határt, ne kerülhessen be a következőbe, sőt akár egy végeérhetetlen láncba az ingatlanátadás.
Ez nem annyira idetartozik, de ez a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumi időszak sem ésszerű. Áprilisban már általában igencsak meleg van, tavaly is már 28 körüli hőmérsékletek voltak a hónap második felében, most is szinte nyár van napközben, pedig még hónap eleje van. Persze, éppen hó is eshetne, de amilyen szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárás van a klímaváltozás miatt, bármelyik hónapban lehet ítéletidő. Úgyhogy akár azt is kitalálhatnák, hogy semmikor nem lehet senkit kilakoltatni.

gerbera317 # 2020.04.08. 08:20

amiket még nem adtak el másnak
Csendben jegyezzük meg, hogy egy dolgot eladni mindig csak "másnak" lehet.
Nekem gyanús, hogy ez a kormány által kommunikált "felfüggesztük a kilakoltatásokat" arra az ingatlanokra vonatkozik, amiket még nem adtak el
Rosszul gyanítod. Meg a többit is.
Ha eladom a lakásomat, akkor is költözni kell, nincs az, hogy kilakoltatási moratórium van, nem költözök.
Rossz párhuzam. Egyébként pedig van. Ha az eladó nem adja át az eladott ingatlant, a vevő csak per, majd végrehajtás útján rakhatja ki onnan.
Minden további mondatodra: nem, nem, nem.

akomadi # 2020.04.08. 08:00

drbjozsef
Nekem gyanús, hogy ez a kormány által kommunikált "felfüggesztük a kilakoltatásokat" arra az ingatlanokra vonatkozik, amiket még nem adtak el másnak. Egy magánemberrel nem tehetik meg, hogy finanszírozza egy idegen ember lakhatását plusz hónapokig, akár évekig. Ebben az esetben, tehát amikor az ingatlant már eladták, akkor logikusan csak ezt a kilakoltatási moratóriumot kell kivárni, tehát az április 30-ig tartó időszakot meg a járvány miatti halasztást, de nem csúszhat át az ingatlan átadása a következő kilakoltatási moratóriumi időszak utánra (nov-ápr). Ha eladom a lakásomat, akkor is költözni kell, nincs az, hogy kilakoltatási moratórium van, nem költözök. Egy moratóriumi időszak bőven elég, legyen már határ azért. Vagy ha nem így van, akkor a kormány meg ne úgy állítsa be, mintha ezt a könnyítést ők adnák ajándékba, nem pedig egy magánembert kényszerítenek jótékonykodásra. Azért az adós is bőven felkészülhet a plusz hónapok alatt, hogy költöznie kell, akkor ne legyen még plusz haladék az esetleges feltorlódások miatt.

drbjozsef # 2020.04.08. 07:20

akomadi,

Lehet. A Vht., és a kilakoltatások vészhelyzet utánra+15nap haasztásának kormányrendelete (hetvenvalahány/2020). Ha egymás mellé teszed a kettőt, látható, hogy ha a vészhelyzet november 1-ig eltart, akkor jövő májusig nem lesz kilakoltatás.
(És ha feltorlódnak az ügyek, akkor az hónapokig fog tartani egyébként is, szóval lehet belőle július vagy szeptember is)

Természetesen, ha nem változik addig semelyik jogszabály.

akomadi # 2020.04.08. 07:11

Wagner úr
Lehet erről találni információt, hogy átmehet-e a dolog a következő kilakoltatási moratóriumi időszakba (november-április)? Azért ez már nagyon igazságtalan lenne a vevőkkel szemben. Vagy akkor adják vissza a pénzt, ha soha nem jut hozzá az ember a tulajdonához és örökké el kell szállásolnia valakit az ingatlanjában.

Wagner úr # 2020.04.08. 04:27

Én is most állok átvétel előtt, a tulajdonos nem százas...
Majd beszámolok. Már amennyiben egyáltalán véget ér a vészhelyzeti moratórium.

Wagner úr # 2020.04.08. 04:25

Akomadi,
attól, hogy a falak állnak, még tud belül 5-10 milliós kárt csinálni.
Leszereli a vízvezetéket, kazánt, fűtőtesteket, kitépi a falból az elektromos vezetékeket, stb...
Csak a képzelet szab határt :)

drbjozsef # 2020.04.07. 17:46

Aztat lehet.
(Sőt, tovább megyek : kérni, na azt aztán bármit lehet)

akomadi # 2020.04.07. 17:33

drbjozsef
Értem, de ha van rá bizonyíték, hogy volt épület, akkor lehet jogorvoslatot kérni. Ha nem nagyon a világ végén van az ingatlan, akkor még a Google műholdas nézetén is meg lehet találni és lementeni a képet.

drbjozsef # 2020.04.07. 12:28

akomadi,

Csak az értő olvasás fejlesztése érdekében : NEM az volt a kérdés, hogy mit csinálhat a lakó. Hanem az, hogy HA csinálja, akkor mit tud tenni ellene a vevő.

Persze, hogy nem bonthatja le. De ha megteszi? Érted a különbséget a "nem szabad" meg a "de már megtette" között?

akomadi # 2020.04.07. 11:11

Mis0128
Nem bonthat le semmit az adós. Nálam még a NAV-os külön fel is értékelte a melléképületet. Persze őt se engedte be az adós az udvarba, de azért felértékelte mégis. Érdekes is lenne, ha felértékelés után lebontaná az épületet.

drbjozsef # 2020.04.07. 07:55

Írtam, is, hogy nem jogszerűen, hiszen utólag perelhet. De tenni nem tud ellene. A "tovább" alatt meg nem a falak lebontását értetem, az elég egyértelműen a dolog (itt : lakás, ház) megsemmisítése lenne, hanem a vezetékek kihúzását, a szerlvények leszerelését, a padló felszedését. Márpedig, ha a csupasz falak megmaradnak tető alatt, akkor az még a megvett ház vagy lakás lesz. Hiszen a végrehajtó sem garantál semmit az átvételi állapotra...

gerbera317 # 2020.04.07. 07:04

Nem szankcionálható továbbá a hiteladós ingatlanban tett szándékos károkozása, rongálása... Akár szét is szedheti az ingatlant a csupasz falakig, vagy tovább
Én ezzel nem tudok egyetérteni. Bizonyos jogok - például a dolog megsemmisítése - csak a tulajdonost illetik meg.

drbjozsef # 2020.04.07. 05:48

Mis0128,

Nem sokat. Ez a te kockázatod. Ilyet az árverés

Mint írják: a kiürítési (birtokbavételi) eljárás szabályozása és a vevő jogosítványainak gyengesége miatt sikeres árverést követően – amennyiben a bent lakó nem hagyja el önként az ingatlant – a vevőnek kell hosszadalmas és költséges kiürítési eljárást kezdeményeznie a végrehajtónál. Miközben a licitet követő 15 napon belül már ki kell fizetnie a vételárat. Nem szankcionálható továbbá a hiteladós ingatlanban tett szándékos károkozása, rongálása, amely szintén elriasztja vagy jelentős diszkont alkalmazására ösztönzi a potenciális vevőket.

Ha már bejegyezték a tulajdonjogodat az ingatlannyilvántartásba, akkor kívülről lefényképezheted, dokumentálhatod a változásokat, és ha van kedved, erőd, időd és főleg pénzed, pereskedhetsz majd utólag, a birtokbavétel után a volt tulajdonossal.

Akár szét is szedheti az ingatlant a csupasz falakig, vagy tovább.

Aki árverésen vesz ingatlant, annak ezt bele kell kalkulálni. Nem kellene ez meglepetésként érjen.