végrehajtás kérdések


gerbera317 # 2018.11.05. 13:11

A végrehajtó eleve arra törekszik, hogy ne kelljen ingóságot foglalnia. Mert csak a munka van vele, a kényszerértékesítésből pedig alig várható megtérülés. Kivétel a gépjármű, az üzletrész (de ezek tulajdonjoga központilag lekérdezhető). Kivétel még a kimelkedően értékes ingóságok (herendi porcelán készlet, nemesfémből készült tárgyak, vadonatúj elektronikai cuccok), valamint a készpénz. Ezeknél a végreajtó vagy hisz annak, aki azt állítja, hogy az az övé, vagy nem. Ha nem, még mindig ott a lehetőség az igényperre.

Matthew82 # 2018.11.03. 22:17

Köszönöm gerbera317 a választ.
Egyébként a vh hogyan dönti el hogy az itt található ingóságok kihez tartoznak ha senkinek sincs szálmája semmiről? Csak azért is kérdezem mert van egy ügyem ami végrehajtásba fog torkolni,és kezdetnek legtöbb esetben az ingófoglalást helyezik kilátásba ha már számláról nem tudnak vonni semmit. Ezért is vagyok kíváncsi hogy a vh hogyan jár el ilyen esetekben,mert hivatalosan anyósomé és apósomé minden,még akkor is ha bizonyítani ezt papíron nem tudják.

kombiné # 2018.11.03. 20:35

Tisztelt Fórumozók!

Végrehajtás alatt van az összes vagyonom, kisebb-nagyobb ingatlanok 1/2 ill. 1/4 tulajdonrésszel (kezes vagyok).

Mivel NEM TUDOK a kötelembõl szabadulni emberi módon, (minden fizetési próbálkozásom kudarcba fulladt a faktoringnál, eladni nem tudom az ingatlanokat, mivel a másik fél nem egyezik bele, aki nem az adós - errõl majd késõbb.

Egyetlen egy módját láttam kifizetni az adósságot, ha a családom szépen, sorjában megveszi az ingatlanokat az árverésen. Egyszer csak eltüntek az ingatlanok az oldalról, egyszerûen nem tudtunk rá licitálni. Aztán jött a levél a Faktoringtól, akivel addig nagyban folytak a tárgyalások, hogy engedményezte a követelést a tulajdonostársamra (aki pontosan annyiért vette meg a követelést, ami az utolsó ajánlatom volt, bár mint kiderült, késõn.)

Most az az extrém helyzet állt elõ, hogy az új követeléskezelõm annak a Kft-nek a képviselõje, aki a két nagyértékû ingatlanom 1/2 tulajdonosa (ezért nem tudom értékesíteni az ingatlanokat). Még nem emelkedett jogerõre, mostanában várom a (halálos) ítéletet.

Vele nem tudok még annyira sem tárgyalni, mint a Faktoringgal, neki a két nagy ingatlan kell, ami jóval meghaladja a hiteltartozás összegét. Ennek fejében megígérte, hogy az édesanyám házának 1/4-ét kiengedi.

Ha nem egyezek bele, akkor folytatja a végrehajtást, és gyakorlatilag saját magától megveszi az ingatlanokat, neki semmilyen kockázata nincs. Én így is, úgy is elveszítem, rám fog licitálni, vagyonos ember lévén ez nem gond.

Patt helyzetben vagyok,1/2 tulajdonrészt senki nem vesz meg, macska-egér játszma, amiben az egér szerepét én kaptam.

A hosszú bevezetõ után a kérdésem: a végrehajtás szüneteltetésérõl nem kellett volna kapnom hivatalosan valamilyen értesítést a végrehajtótól? Vagy ez egyértelmû jogutódlás esetén? (Nekem nem volt az.)

És: milyen lehetõségeim maradtak ezek után?
Ismétlem, ki szeretném fizetni a hiteltartozást.

Köszönöm elõre is a válaszokat.

gerbera317 # 2018.11.03. 13:44

Magyarán: az ingófoglalástól tartasz? Nem kell.

Matthew82 # 2018.11.02. 16:51

Tisztelt fórumozók!

Pár tényállás mielőtt kérdeznék.
Árverési jegyzőkönyvet megkaptam,60 napom van távozni az ingatlanból. Ez meg is történt,még 3 nap van hátra a 60 napból,persze árverési vevőt sose láttam,azt se tudom kifizette-e a vételárat plusz semmilyen értesítést nem kaptam a jegyzőköven kívül. Két hónap fizetési haladékot kért,ezt meg is kapta.
Leköltöztünk anyósomékhoz,a végrehajtás tovább fog folytatódni,mivel több vh kérő van.
Bejelentkeznék ide,de nyílván a vh itt fog keresni.
Ebben a házban semmi sem az enyém hanem anyósoméké.
Természetesen számlákkal nem tudják bizonyítani az ingóságaikat.
A vh lefoglalhatja anyósomék ingóságait,vagy milyen papírt kellene ínunk ami esetleg meggátolná az ingóságfoglalást? Más megoldások is érdekelnek ha vannak ilyenek. Nem szeretném ekkora kellemetlenségnek kitenni őket.

Köszönöm ha válaszoltok.

gerbera317 # 2018.11.01. 12:08

Lehet.

putt28 # 2018.11.01. 10:49

Tisztelt fórumozók!

lehet e végrehajtani és értékesíteni jelzálog és elidegenítési és terhelési tilalom alatt álló ingatlant?
Köszönöm!

gerbera317 # 2018.10.29. 16:57

Ha a záradékot visszavonták, az olyan, mintha ki sem állították volna. A végrehajtási cselekmények hatályukat vesztik, tehát elévülést megszakító erővel sem bírnak. A követelés így akár el is évülhetett. Azonban, egy ilyen helyzetben a követelés jogosultja sikerrel hivatkozhat arra, hogy követelését menthető okból (t.i. abban a megalapozott hiszemben volt, hogy végrehajtás folyik) nem tudta érvényesíteni.

Vadsuhanc # 2018.10.28. 14:37

Tisztelt Fórumozók!

Lehet rosszul tudom, de ugye elrendelt végrehajtásban az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg.

Mi történik akkor, ha egy hét éve záradékkal elrendelt végrehajtásban a közjegyző a záradékot visszavonja? Ilyenkor a végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérő felszólításai/ egyenlegközlői megszakítják-e az elévülést?

jencik (törölt felhasználó) # 2018.10.19. 13:40
gerbera317 # 2018.10.18. 09:29

Csak a rend kedvéért: Azt még mindig nem tudjuk, mikor volt az az árverés. Mert ha - teszemazt - két évvel ezelőtt, akkor aztán várhatod azt az árverési jegyzőkönyvet. Ha kérdezel, miért nem tartod fontosnak az ilyen korántsem lényegtelen körülmények közlését?

oligaliga # 2018.10.18. 09:01

Laca55

Amíg nem kaptál hivatalos értesítést, addig nincs értelme kérdezned.

gerbera317 # 2018.10.18. 07:57

De elképzelhető hogy valaki segítette a végrehajtó irodából
Írkászl itt hülyeségeket... Mivel segítették volna? Nem kellett előleget fizetnie? Vagy mivel?
Az árverés nyilvános. A Vht. úgyszintén. A lehetőségeket meg akár ezt a fórumot olvasgatva is megismerheti bárki.

oligaliga # 2018.10.18. 07:43

Van, akinek már az is "elárverezték" meg "eladták", ha lát egy árverési hirdetményt. Simán össze szokták keverni.

gerbera317 # 2018.10.18. 07:31

Ilyeneket ír, hogy "elárverezték", meg hgoy "az ő részét adták el". Elég egyértelműen fogalmaz. Az viszont valóban gáz, ha valaki egy befejezett árverést követően még mindig a hirdetménynél van leragadva.

oligaliga # 2018.10.18. 07:21

Laca55

Amit idéztél, az egy Árverési hirdetmény. Kaptatok Árverési jegyzőkönyvet is, amiben a végrehajtó megállapítja, hogy ki és mennyiért vette meg az 1/4 tulajdonrészt?

gerbera317 # 2018.10.18. 07:14

A negyed ingatlant megvásárló vagy bolond, aki bukta a pénzét, vagy pedig vérprofi, aki tudja, hogyan szerezze meg a maradék háromnegyedet. Utóbbi esetben egyáltalán nem megnyugtató a helyzet. Ugyanis:
Ha az ingatlan közös tulajdonát árveréssel kell megszüntetni, a végrehajtást a bíróság bármelyik tulajdonostárs kérelmére elrendelheti. Az ingatlan becsértékét, az árverési feltételeket, az eljárási költség viselésének és a befolyt vételár felosztásának a módját a végrehajtást elrendelő bíróság állapítja meg. Az ingatlanra bármelyik tulajdonostárs is árverezhet, ilyenkor az árverező tulajdonostárs a tulajdoni hányadának megfelelően arányosan csökkentett előleget köteles letétbe helyezni, és ha az ingatlant megvette, nem kell megfizetnie a vételárnak azt a részét, amely az ő tulajdoni hányadára esik.
Röviden összefoglalva: az 1/4 tulajdonostárs kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Az ingatlan 1/1-ben, tehát beköltözhetően kerül árverésre. Bárki veszi meg tehát az ingatlant, mindenkinek mennie kell onnan.

a lényeges dolgokat bemásoltam
Aki csak nézelődik az árverési rendszerben, annak az a felület, ahonnan ezeket bemásoltad, megfelel. Érintettség esetén viszont a hirdetményt kell nézegetni (gy.k.: azt, amit pdf-ként le lehet tölteni)! Itt most éppen mindegy, mivel a lakottan megvásárolt egynegyed tulajdon alapján a vevő legfeljebb csak használati díjat követelhet. Birtokot nem háboríthat, birtokon belülre nem kerülhet.
De a fent leírt módon megszerezheti a maradékot, vagy ha az nem sikerül neki, lényeges értékkülönbözettel kel el az egynegyede.

drbjozsef # 2018.10.18. 04:47

Elvileg nem. Birtokon belül vagy, birtokvédelem téged illet.

Gyakorlatilag igen, egy kis ügyeskedéssel, sok idővel és megfelelő gátlástalansággal nem lehetetlen.

Talán előbb érdemes kommunikálni vele, hátha nem egyből vért akar inni.

drbjozsef # 2018.10.17. 13:26

Az özvegyi nyugdíj jár élettársaknak is, de ettől teljesen független az, hogy az élettárs nem örököl.

drbjozsef # 2018.10.17. 12:41

Hát az nem jó. Ha legalább bejegyzett élettársak lettetek volna, már jobb lehetne a helyzet.

Ilyen esetben ez egy osztatlan közös tulajdon, amit az összes tulajdonos egyaránt használhat, a többi tulajdonostárs jogainak megsértése nélkül.

Ha Te laksz benne, akkor az új tulaj felszólíthat, hogy engedd élni a jogaival, be szeretne költözni. Ha ezt megtagadod (a birtokjog egyelőre téged véd), akkor kérhet tőled használati díjat a része után, kvázi bérelheted tőle a részét.

Ha pedig meg szeretné szüntetni a közös tulajdont, és megegyezni nem tudtok, akkor bírósághoz fordulhat. Vagy egyikőtöket kötelez a bíróság, hogy megvegye a többiek részét, vagy ha senki sem tudja, akkor árvereztetheti az egész ingatlant.

oligaliga # 2018.10.17. 10:05

Laca55

A párod halálakor az ingatlanra került az özvegyi jog? Ha igen, az a haszonélvezeti jog, ami megakadályozza a többi tulajdonost, hogy használják az ingatlant.

drbjozsef # 2018.10.17. 08:45

Gondolom, haszonélvezeted van a teljes lakáson.

Ezért feltehetőleg lakottan árverezték az ingatlant. Már meg is vették?

Amíg élsz, nem sok mindent tehet az uj tulajdonos. Mint haszonélvező, te hasznosíthatod, lakhatod az ingatlant.

Elvileg kérheti bíróságon a közös tulajdon megszüntetését (ha nem tud megegyezni veletek), de esetetekben nem biztos hogy ezt sikerre tudná vinni, mert van pár korlátozás abban, mikor kell megszüntetni kérésre a közös tulajdont.

Egyelőre, ha van haszonélvezeted, gyakorlatilag semmit sem csinálhat.

oligaliga # 2018.09.10. 12:06

KisVacak90

Vagy írhatsz levelet is, amiben megkérdezed.

gerbera317 # 2018.09.10. 11:23

Felhívod Orell Zsoltot, és megkérdezed, ki lett az új végrehajtó. Utána felhívod azt, és megkérdezed, mi az új számlaszám.

KisVacak90 # 2018.09.10. 11:09

Üdvözletem!

Végrehajtási ügyem tavaly kezdődött egy BKK-s tartozásból adódóan. Akkor még Jóbai Gáborhoz tartozott az ügyem. Kötöttem velük egy 2 éves törlesztési megállapodást, amit azóta is havonta törlesztek. Törlesztésemet először még Jóbai Gábor Végrehajtó irodájának küldtem, majd tavaly decemberben kaptam egy levelet postai úton, hogy mostantól Orell Zsolt a megbízott végrehajtó és azóta a hozzá tartozó bankszámlaszámra kell utalnom a pénzt. A mai napon azonban vissza utalták az összeget, amit nem értettem, így próbáltam Őket felhívni, de sajnos csak 11-ig volt telefonos ügyfélszolgálat. A telefonos autómata azt mondta be, hogy Majorosi Eszter irodája. Megnéztem a cégjegyzékben és elvileg előző hónap 10.-e óta van Ő. Erről semmilyen tájékoztatást nem kaptam most levélben, így azt sem tudom hova kell utalnom.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan történhet meg ez, hogy egy éven belül már a harmadik végrehajtó kezeli az ügyemet, és mi a garancia rá, hogy a pénzemet jó helyre küldöm? Törvényes ez az eljárás? Hova tudok ilyen esetben fordulni?

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!