ACTA - cikk és a pontosság


Caracalla # 2010.01.13. 15:27

Egészen sajátos lett az ACTA egyezményről szóló cikkük.

Még ha túl is lépünk olyan - talán egy jogi szájton nem - apróságokon, mint hogy egy törvénynek nevezi a tisztelt szerző a klasszikus országok közötti nemzetközi egyezményt, valamint ennek életbe lépéséről beszél (miközben ugye egyszer mondjuk elfogadják, és aztán X idő elteltével hatályba lép).

Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a szerzőt sikeresen öszezavarta a hamisításnak az egyezmény nevébe való megjelenése, és nem tudja elkülöníteni a hamisítást a szerzői, szabadalmi vagy védjegyjogi jogsértéstől.

Ennél még egy fokkal nagyobb probléma, hogy az ACTÁ-t titokban készítik elő, így híresztelések vannak legfeljebb, és a szerző ezt elfelejti 'jelezni', talán mert maga sincsen tudtában? Több feltételezés állításképpen fogalmazódik meg, olyanok, amelyek egyébként feltételezhetően sokkal jobban tájékozott siteokon (EFF, Wired, stb.) nem jelennek meg, ráadásul forrásmegjelölés nélkül. A DMCA által bevezetett safe harbor eltörlése az egyik ilyen, az isp-k felelőssé tétele világszinten újdonság, stb.

Így ez inkább szépirodalom, semmint szabatos tájékoztatás egy jogi egyezményről.