Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Bendatilla # 2018.11.06. 04:44

Sziasztok kedves Kollégák!
Küldjétek el kérlek a közös e-mail címet és a jelszót. (attilabende7@gmail.com)
Hálásan köszönöm :)

KovacsAnnaBella # 2018.10.24. 14:14

Sziasztok!

Pénteken voltam vizsgázni, kedves bizottsághoz kerültünk, mindenkinek sikerült.
Amikre emlékszem:
Polgári jog: személyiségi jog védelem szankciói csoportosítva (felróhatóság kérdése), két auto összeütközik, van egy utas, hogyan alakul a felelősség, telki szolgalom, bundában megyek étterembe, felakasztom, de belesüllyesztem a zsebébe a gyémántgyűrűt, a kabátot ellopják, hogy alakul a felelősség (kabátért igen, gyűrűért nem)
Pp: veszélyes üzemek találkozása utas beperli az egyik sofőrt, mit csinál a bíróság (semmit, az alperes perbe vonhatja a másik sofőrt) közös tulajdonon telki szolgalom van, a közös tulajdon megosztása során perbe kell vonni a telki szolgalom másik felét alperesként? (nem)
Gazdasági jog: felszámolási eljárás (ebből mindenkinél kérdeztek valamit) nálam pl egyezségről minden, mi a helyzet azokkal a hitelezőkkel, akik nem jelentkeztek be időben; bt mögöttes felelősség mit jelent a birosagon; alaptőkék; típuskényszer, formakényszer

Eladóvá váltak a polgári jog szakvizsga könyveim, patrocinium kiadó, csak az egyik van teljesen kiemelve, a többi szinte érintetlen. (Sajnos elfogyott az időm) A 4db könyvet egyben értékesíteném, összesen 14.000,-Ft-ért, Szegeden személyesen átvehető. Ha érdekel, írj a kovacsannabella90@gmail.com email címemre :)

Sok sikert mindenkinek
Anna

Szlm # 2018.10.19. 06:33

Sziasztok!

El tudná valaki küldeni a közös email-címet és jelszót a szelllaura@gmail.com címre?

Előre is köszönöm!

albaregia30 # 2018.10.10. 17:50

Szeretném elkérni a közös email címet és jelszót. Köszönöm!
szepvolgy15283@gmail.com

lilkom # 2018.10.09. 13:51

Sziasztok!
Kérlek küldjétek el a közös e-mail címet és a jelszót. (gallolili@gmail.com)
Nagyon köszönöm!
Lili

calipso # 2018.10.08. 10:16

Az általam hirdetett könyvek elkeltek.

nicko # 2018.09.30. 06:38

Sziasztok!

Eladók az alábbi használt, Dialóg Campus által kiadott könyvek:
Polgári jog I-II.
A gazdaság jogi szabályozása I-II.
Családjog

Egyben vihetőek 10.000 Ft-ért, Budapesten lehet átvenni.

Adok hozzá kigyűjtött pk-t, pje-t valamint az eljárási részhez egy tételsor alapján összeszedett anyagot.

Érdeklődni a jszv2017@gmail.com e-mail címen lehet.

Yennefer # 2018.09.28. 14:22

Kedves Fórumtagok!

Kérem, hogy a közös e-mail cím hatályos jelszavát írja meg nekem aki tudja, mert sajnos nem tudok belépni (csak a korábbi jelszót ismerem).

Köszönöm!

SalazardeFrias # 2018.09.20. 11:26

Tapasztalatok érdekelnének
IRASBELI: Csaladjog,polgari jog temaban az ügyvedi szakvizsgahoz.

Rendszeresen elöfordulo kerdesek, ti miket kaptatok, stb?

Köszönettel, SF
(a forumon tul ide is varok valaszokat: balancewithbliss@gmail.com)

SalazardeFrias # 2018.09.20. 11:25

Tapasztalatok érdekelnének
IRASBELI: Csaladjog,polgari jog temaban az ügyvedi szakvizsgahoz.

Rendszeresen elöfordulo kerdesek, ti miket kaptatok, stb?

Köszönettel, SF

Voorhees # 2018.09.05. 15:12

Sziasztok!

Ma voltam A részből vizsgázni, az alábbiakat tapasztaltam:

A bizottság nem volt inkorrekt, de bizony jó alaposan belekérdeztek az anyagba, ennyi kérdést a bünti és vegyes vizsgán összesennem kaptam, mint most. Szerintem az értékelésnél is szigorúak voltak. A kérdések:

Pp: illetékesség, mi a perfelvételi és az érdemi tárgyalási szak lényege, tanú és szakértői bizonyítással kapcsolatos kérdések. Nem volt egyszerű, úgy kérdeztek, hogy feldobtak egy jogesetet, néha csak pislogtam, mi lehet a Pp. idevágó szabálya. Végrehajtásból a jogorvoslatok közül kaptam kérdést.

Gt: Kft-nél mit jelent az üzletrész, a törzstőke, törzsbetét, mikor lehet megszerezni a saját üzletrészt. Felszámolóbiztos kirendelése, kizárási okok, jogköre, jogorvoslat az intézkedése ellen. Szövetkezet alapításával kapcsolatban ami eszembe jut.

Ptk: rendkívül alaposan és szőrszálhasogatóan kérdezték, minden szóba jóformán belekötöttek. Alapelveknél mit jelent a felróhatóság, erre példa, tulajdonos rendelkezési jogosultsága és a szomszédjogok általános szabálya (itt a szükségtelen háborításra voltak kíváncsiak) ingatlan nyilvántartásban hogyan lehet megszüntetni a bejegyzett jogot, törlési engedély, stb. Szerződés megszüntetésének esetei, mikor a jövőre nézve, mikor visszamenőleg. Ezt is alaposan végigrágtuk.

Mindenkinek jó felkészülést és sikeres vizsgát kívánok!

DDD0108 # 2018.08.25. 18:25

Sziasztok!
"A" részhez eladó könyveket vásárolnék, illetve kérdezném, hogy új Pp-ből melyik kiadónál lehet találni szakvizsga könyvet?

Szeptemberi vizsgázók közül, aki megválna az anyagától kérem írjon rám: donajo.dori@hotmail.com
Köszi és sok sikert mindenkinek!!!

chava # 2018.08.17. 11:24

A pótvizsgára utasított jelölt a sikertelen vizsgától számítva legkorábban 30 nap múlva, de legkésőbb hat hónapon belül tehet újabb vizsgát.

Megvárod a 6 hónapot, és utána egy új kérelemben másik területet adsz meg?

chava # 2018.08.17. 11:19

@desmond tutu És ha nem pótvizsgára mégy, hanem elölről kezded az írásbelit? Szerintem úgy módosítható a terület is, amiből írásbelit tennél.

desmond tutu # 2018.08.16. 11:40

Nos. Első írásbelit követően gyakorlatilag megalázó volt a helyzet, semmit nem lehetett mondani, holott 4 hetet tanultam non-stop. Gyakorlatilag azt mondta, hogy az íresbeli egy kalap sz..., értékelhetetlen, mondjuk mellélőttem rendesen. A második alkalommal kérdezték, hogy fenntartom-e, a válaszom nem volt kielégítő, úgyhogy ismét hazazavartak 3 hét tanulás után. Utóbbi esetben össze-vissza kerestem a google-ben, hogy mi lehet a BH de nem találtam, úgyhogy a helyes választ ezért nem találtam.
A fórumot több évre visszaolvasva 95%-ban olvastam olyanfajta tündérmeséket, hogy az írásbeli egy formalitás, meg azon mindenki átmegy..nos lehet, hogy velem van valami gáz, de én ezt már egy éve nyomom. Most megyek megint újra szeptemberben. Annyit azonban lehet tenni, hogy kb 20-30 anyagi jogi feladat tényleg fenn van a fórumon, azokat végig lehet nézni aztán kb. ennyi. Remélem most jót fogok húzni.
Ja! És aki most kezdi a szakvizsgát eszébe ne jusson anyagi jogból írásbelizni, csak pp, vagy gt!!!! Utólag nem engedik módosítani az írásbeli témát, ezt megmondták telefonban is, úgyhogy ezt lazán lehet 5 évig is nyomni, mint egy lottóhúzást, hátha szerencsém lesz.

chava # 2018.08.15. 14:10

@Mrv87
a vonatkozó IM rendelet szerint (4. sz. melléklet III/7.): „Az első részvizsgáját teljesítő jelölt esetében a vizsga az írásbeli vizsgán megoldott feladat értékelésével kezdődik. A feladat megoldását a vizsgatárgy szerint illetékes vizsgabizottsági tag értékeli, aki azzal összefüggésben további kérdéseket tehet fel a jelöltnek.

Azért általában adnak esélyt remélhetőleg, ha nem tévedt nagyot...

moleve # 2018.08.15. 12:58

Kedves vizs.ga és az anyagok iránt érdeklődők!
Már régen létezik egyéb fórum, mint a gmail-címek, a facebookon az összes büntetőjoggal kapcsolatos kidolgozott anyag fent van a "2018-ban Jogi Szakvizsgázók klubja - Büntetőjog" nevű csoportban. Az A és C résszel kapcsolatos anyagokat a "2018. évben Jogi szakvizsgázók klubja" csoportban találjátok.

Ugyanitt Gazdasági jogi (és esetleg egyéb polgári jog) tankönyvet vennék:) molnareve@hotmail.com

Mrv87 # 2018.08.15. 11:56

@chava
Szerintem ez bizottságfüggő.. és persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy a vizsgázó mennyire lőtt mellé a megoldással. Hallottam már olyat, hogy engedték szóban javítani a vizsgázót (akkor is, ha az írásbelin nagyon el volt tévedve), és persze olyat is, hogy emiatt újra kellett vizsgáznia az illetőnek.

@desmond tutu
Ekkora anyagmennyiség mellett lehetetlen elolvasni az összes bírósági határozatot. Ha az adott területen jártas az ember, akkor könnyebb helyzetben van, mert van egyfajta rálátása a dolgokra. Segíthet mondjuk, ha szakvizsgára felkészítő könyvből tanulsz, abban vannak magyarázatok és BH-k is.
Itt is igaz az, hogy sok múlik a bizottságon. Vannak, akik mereven ragaszkodnak a megoldáshoz, míg mások értékelik (akár jelessel is) a jogilag alátámasztott, logikus gondolkodást is. Az írásbeli feladat megoldásához gyakorlatilag össze kell szedni mindent, ami eszedbe jut a konkrét témát és kérdést illetően, logikusan levezetni (ahogy egyébként a jónak mondható bírósági határozatokban is ez szokott lenni).

chava # 2018.08.15. 09:48

@desmond tutu
A szóbelin nem lehet kijavítani az írásbelin adott megoldást? Elvileg azzal kezdik nem, hogy fenntartja- e még a korábbi válaszát?

Impossible # 2018.08.15. 08:58

gazdasági jogból nem ír senki?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.14. 17:19

Amikor én vizsgáztam, a papír Ptk.-ba pont azok a döntvények voltak belekötve, amelyek kellettek a vizsgára.

desmond tutu # 2018.08.14. 12:21

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy írásbelire anyagi jogból hogyan lehet egyáltalán felkészülni? Én még egy normális bírósági kereső oldalt sem találok ahol a kereső BH-kat dobna ki.
Mivel minden feladat egy BH-ra épül, olvassak végig 10000 db-ot? Immár 3x-ra megyek írásbelire és kissé tanácstalan vagyok a fentieket illetően, mivel ezzel akár évekig el lehet szórakozni...
Előre is köszi :)

chava # 2018.08.10. 10:44

A C részhez itt kellene olvasgatni:

http://www.jogiforum.hu/forum/13/15065

Bebi001 # 2018.08.10. 09:39

Sziasztok!

Most regisztráltam csak, és szeptemberben kezdeném a szakvizsgát C résszel.

Segítene valaki, hogy ehhez az anyagokat hol tudom elérni?

Köszönöm a segítségeteket!

lawyer55 # 2018.07.30. 07:00

Sziasztok!

Új vagyok a fórumban. A segítségeteket szeretném kérni.

2018-as kidolgozott szakvizsga tételeket hol tudom elérni?

Köszönöm a segítségeteket!