Sher, igazad van.
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Naina, igen; de mivel a büntethetőséget kizáró okoknak 3 csoportja van(beszámítást kizáró okok, bűnösséget kizáró okok és társadalomra veszélyességet kizáró okok) így ezzel nem mondtál ellent. És én a magánindítvány hiányát nem ide sorolnám, mivel az egyrészt eljárási jellegű akadály, másrészt a törvény nevesíti is(h pont), így nem "egyéb".
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Sher, a sértett beleegyezése a jogellenességet kizáró okok közé tartozik.
Én a másodlagos büntethetőséget kizáró okokra gondolnék egy ilyen kérdés kapcsán. A magánindítvány hiányára és az egyéb aktusok hiányára, mint az ügyész döntésének hiányára, kívánat hiányára, feljelentés hiányára.
Kedves Attika,
írtam is azokat, bár a tanárban tévedsz, ő már nem adhat pofont - legfeljebb kiküldheti az óráról a gyereket.
Kedves Beáta!
Vannak még ún. büntetőjogon kívüli büntethetőséget megszüntető okok. Pl. a házi fegyelmi jog ( apai pofon, tanár fegyelmező pofona stb.)
Beáta, ha kezedbe veszel egy büntetőjog könyvet, akkor az általános résznél ezt megtalálod már "összeszedegetve".
Köszi szépen a gyors választ
hát igen ezeket össze kell szedegetni a Btk-ból innen-onnan.
De szeretem az ilyet...
Kedves Beáta,
büntethetőséget kizáró egyéb okok: elöljáró parancsa(123. §), a sértett beleegyezése - ide értve a sporttevékenységet, fegyelmezési jog gyakorlása, megengedett kockázatvállalás, jogszabály engedélye(pl. az általad említett, vagy az aki kémkedésre ajánlkozik, de a kapcsolatait felfedi a hivatalos szerv előtt, vagy 269/B. § (2)), valóság bizonyítása rágalmazás, becsületsértés, kegyeletsértés esetén.
Különös részt még nem tanultam XD
Sziasztok!
A gyakran ismételt kérdésekben van még mindig néhány dolog ami nem tiszta v amit nem tudok
pl
- önhiba a tartás elmulasztásánál
- büntethetőséget kizáró egyéb okok ( itt pl arra gondoljak h. pl nem büntethető hamis tanúzásért aki..241(1) bek vagy a bűnpártolás 244(4) ?
Előre is köszi a segítséget
Beáta
Időtartamban én is azt tudom tanácsolni, amit vizsgázó12, azt a nézetét kevésbé osztom, hogy olvasmányos a tantárgy, de nem egy horror, eltúlzott jelentőséget nem kell neki tulajdonítani. Tőlem teljesen alap dolgokat kérdeztek.
A bizottsággal most beszéltem telefonon, márciusi időpontokat jövő hét végétől tudnak mondani, és a március eleje alatt ők a márc.7-i hetet értik.
Vizsgázó12, még annyit, hogy szeptember végi első vizsga után sokan visítva fértünk be decemberre második vizsgára mindenféle kibővített időpontok árán állítólag, de a te februárodat azért én is túlzásnak tartom...
Bv szerintem 2 nap alatt átnézhető, + fél nap szabálysértésre, persze mindez ismétlés nélkül. A másik két tárgyhoz képest sokkal értehőbb, "olvasmányosabb" téma.
Nem tudom sikerült-e vkinek telefonon elérni a bizottságot az elmúlt hetekben, de nekem 100. próbálkozás után sem. Ezért ma reggel elmentem személyesen, tapasztalataim: érdemes, mert segítőkészek voltak, pontos időpontot nem mondtak csak azt h melyik hétre vagyok beosztva.
Ami durva, h október végén voltam büntiből, és anyagi jogból pótvizsgáznom kell. Másnap beadtam a kérelmemet decemberre, bízva abban, h egy tantárgyas pótvizsgásként hátha bejutok még, főleg h már eltrölték a 2 hónapos "várakozási időt". Azóta nem kaptam értesítést, és ma reggel derült ki h február végére vagyok beosztva. Szerintem inkorrekt h 4 hónapot kell várni egy pótvizsgára. Nem tudom, h más is így járt vagy csak engem szivatnak....?
Tapasztalt Kollégák:)!
Bv-t mennyire kérdezik, mennyi idő alatt lehet megtanulni?
Köszi
Sziasztok!
Jövő héten jön valaki vizsgázni? Pontosabban 17-én írásbelizni... :)
Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm a megerősítést!
Dóri
Sikerült telefonon megtudni az időpontot, el se hiszem .és még kedvesek is voltak!!!
február 2 szerda Jön valaki még azon a héten?
Bár még értesítőt én sem kaptam, most fogják kiküldeni.
na most már beindult a para rendesen!!!
A polgáritól nem féltem ennyire...
Aki már volt vizsgázni ebből a részből, leírhatná nekem, h mi az amit nagyon kell tudni, amit nagyon kérdezhetnek tantárgyanként
persze tudom én , mindent illene tudni...
Beáta
Igen, a Bv. mint vizsgatárgy, a szabálysértési jogot is magában foglalja.
Sziasztok! Új vagyok itt a fórumon, és szeretnék egy kérdést feltenni nektek. Márciusban kezdem a szakvizsgámat büntetőből, bv-t választottam írásbelinek. Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ha bv-t választottam írásbelinek, akkor esetleg számíthatok szabálysértésből is feladatra? Gondolom igen,de azért erősítsetek vagy cáfoljatok meg kérlek.
Illetve kérdezném, hogy ki mennyit tanul/t büntetőre? Köszönöm és remélem szívesen fogadjátok az újakat is :)
Köszönöm az infókat a bvjoggal kapcsolatban! Már csak az érdekelne, hogy a webatus oldalon nincs-e valamilyen összefoglaló jegyzet. Szép napot Mindenkinek!
Kedves mike0815!
Egy kicsit eltévedtél, mert ez a fórum joghallgatóknak van fenntartva, de mondandómnak nem is ez a lényege.
A bíróság egyszer már elnéző volt veled, ezért kaptál felfüggesztettet, hány esélyt szeretnél még?
A szemétség pedig az, amíg te a börtönben fogsz ücsörögni én minden nap megyek dolgozni, hogy etethessenek az adómból.
Üdv mindenkinek!
Én csak egy kis mezei szürke ember vagyok,de sajnos már sikerült bepillantást nyernem néhány jogi kérdésbe.
Tegnap tárgyalásom volt és egy következő ügyemben már szinte döntött is a bíró,de nem is ez a probléma.Felfüggő alatt követtem el egy rongálást,ami nem volt szándékos,de az ügyészség már annak állítja és így is emelt vádat.Ugye a törvények szerint aki 3 évig terjedőnél megtéríti a kárt valamilyen módon az nem büntethető,5-nél pedig korlátlan enyhítő.Tegnap megtudtam,hogy mivel büntetett vagyok,automatik kizártak ebből a lehetőségből.Kérdem én!Ez nem diszkrimináció????Mert ez épp olyan,mintha cigány lennék,vagy arab,vagy kínai,akkor már 2 évvel kezdek,mert MAGYARORSZÁGON vagyok,vagy éppen dögöljek is meg.Hogy működik ez az úgynevezett "ország"?
Nagyon szépen köszönöm, én is így gondoltam, de jól jön a megerősítés.
szerintem, nézegetve a gyakori kéréssort lesz majd még néhány kérdésem.
De egyenlőre most megpróbálok elmélyedni a tanulásban.
köszi még egyszer
Beáta
Kedves Beáta!
Ketten mondtuk ugyanazt Gubával "rövid időközönként", tehát nagy valószínűséggel igaz, mint az üzletszerűség.
Szerintem egyik esetben sem büntethető, csak egyszer büntethetőséget kizáró, másodszor, pedig megszüntető ok lesz.
Kedves Beáta!
Ha az elkövetéskor "elmebeteg"- ahogy írod, akkor nem büntethető, mert "nem tudta mit csinál", ha az elbíráláskor már nem "elmebeteg", akkor meg azért nem, mert nem tudja, hogy miért büntetnék. Sem a generális, sem a speciális prevenció nem működik. Ezek nélkül pedig a büntetőjog alkalmazása szükségtelen. Lsd. a Btk. 37.§

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02