Scenn: hol találtad ezt az útmutatót? Megkérdeztem egy ügyvédet, azt mondta, hogy ha a tv- ben benne van: nem hozhatnak azzal ellentétes döntést. Akkor most mit csináljak?
szakvizsga - "B" rész (büntető)
A Patrocíniumos szakvizsga felkészítő könyvben olvastam, itt pedig a 125. oldalon írják: http://www.ajk.elte.hu/…akvaltas.pdf
Szerintem úgy érvelnek, hogy el sem jut az ügy a félbeszakításig (ezért nem az jön szóba), mivel nem fogadják be az illetőt a bv. intézetbe. Persze kérdés, hogy ha nincs ilyen befogadást kizáró konkrét ok feltüntetve a törvényben, akkor azt milyen (jogi) alapon tagadhatják meg. (Bár a leírtak alapján a gyakorlatban mégiscsak megtagadják, nem konkrét jogszabályhelyre, hanem logikai levezetésre hivatkozva.)
Scenn: Megtaláltam, amit mondtál és köszönöm szépen.
Kérdéseim a következők: Ha, az elzárás befogadását megtagadom ez alapján, mire hivatkozom? Arra, hogy egy börtön tanulmányban olvastam? Milyen formában tagadtam volna meg? Határozatban? Panasznak van helye?
Te, mit csinálnál? Arra gondoltam, hogy azzal egészítem ki, hogy "egyben megtagadom a befogadást", mert itt ezt és ezt olvastam, néztem utána, bár aggályosnak tartom, hogy a törvény nem rendelkezik konkrétan erre.
Vagy, mivel lehetne érvelni?
Köszönöm a segítségedet!
Jók a kérdéseid, de sajnos inkább csak következtetni tudok én is...
A Bv. szabályzat is csak ezt írja a befogadás megtagadásáról: "13. § A befogadás megtagadásáról az előállító (átkísérő) szervet, valamint a BVOP-t vagy a végrehajtást elrendelő hatóságot haladéktalanul értesíteni kell."
Nem vagyok benne biztos, hogy formális határozatnak kell ilyenkor születnie, lehetséges, hogy egy feljegyzés, igazolás, vagy más hasonló irat is elég. Erre enged következtetni az is, hogy a feladat leírásában az szerepel, hogy "Tegye meg a szükséges intézkedéseket és indokolja meg." Tehát nem az, hogy hozza meg a vonatkozó határozatot. Mindenesetre a fenti értesítés megtétele biztosan szükséges.
Én valószínűleg elmondanám a bizottságnak, hogy úgy gondolkoztam, hogy nyilvánvalóan elkerülendő a büntetés tényleges letöltésének megkezdése, azonban a törvény explicite nem ad lehetőséget arra, hogy az ne történjen meg. (Jogszabályi lehetőség hiányában pedig a bv. intézet a döntésével nem bírálhatja felül a bv. bírót). Így pedig annak a "legrövidebb" legális útja, hogy a "valós" foganatba vétel ne történjen meg, a "befogadást" rögvest követő félbeszakítás. Mindazonáltal tájékozódtam a vizsga után a gyakorlatról, amely ezt és ezt mutatja, és valóban alátámasztható ilyen és ilyen érveléssel.
A 2013:CCXL tv. 40 § (3) bekezdése szerint:„el kell halasztani – kérelem nélkül, hivatalból is – az elzárás végrehajtásának megkezdését annak az elítéltnek az esetében, aki
- a tizenkettedik hetet meghaladó várandós, legfeljebb a szülés várható idejét követő tizenkettedik hónap végéig,”
bibika: valóban, viszont amit idéztél, az a bíróság hatáskörébe tartozó elhalasztás, a bv. intézet - tudtommal - nem halaszthat, maximum félbeszakít.
Bár ebben az esetben már halasztásnak sem lenne szerintem helye:
"(9) Ha a szabadságvesztés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelmet olyan időben terjesztik elő, hogy annak elintézésére a végrehajtás megkezdésére kitűzött határnap előtt már nincs lehetőség, a tanács elnöke a kérelem elbírálását mellőzi és erről a kérelmezőt értesíti. Ha a szabadságvesztést már foganatba vették, a kérelmet a szabadságvesztés végrehajtásának esetleges félbeszakítása iránti intézkedés megtétele végett a bv. intézetnek megküldi."
44. § (6) A tanács [...], elzárás esetén a 40. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott körben – a 39. § (4) bekezdésére és a 40. § (4) bekezdésére figyelemmel – szükség szerint intézkedik a büntetés-végrehajtási bírónál a végrehajtás függőben tartása iránt.
49. § (1) Ha a büntetőügyben eljárt bíróság a halasztás iránti kérelemmel kapcsolatosan – a 44. § (6) bekezdése alapján – a végrehajtás függőben tartása iránt küldött megkeresést, a büntetés-végrehajtási bíró intézkedik annak érdekében, hogy az elítélt részére a büntetés megkezdésére a felhívást ne küldjék ki, vagy – ha az elítélt nem jelenik meg a megjelölt határnapon a bv. intézetnél – nem bocsát ki elfogatóparancsot, illetve az elfogatóparancsot, elővezető parancsot visszavonja, vagy visszavonatja. Ha az elítéltet a bv. intézet befogadta, a büntetés-végrehajtási bíró erről haladéktalanul értesíti a megkeresést küldő bíróságot a kérelemnek, mint félbeszakítás iránti kérelemnek a továbbítása végett.
44. § (6) A tanács [...], elzárás esetén a 40. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott körben – a 39. § (4) bekezdésére és a 40. § (4) bekezdésére figyelemmel – szükség szerint intézkedik a büntetés-végrehajtási bírónál a végrehajtás függőben tartása iránt.
49. § (1) Ha a büntetőügyben eljárt bíróság a halasztás iránti kérelemmel kapcsolatosan – a 44. § (6) bekezdése alapján – a végrehajtás függőben tartása iránt küldött megkeresést, a büntetés-végrehajtási bíró intézkedik annak érdekében, hogy az elítélt részére a büntetés megkezdésére a felhívást ne küldjék ki, vagy – ha az elítélt nem jelenik meg a megjelölt határnapon a bv. intézetnél – nem bocsát ki elfogatóparancsot, illetve az elfogatóparancsot, elővezető parancsot visszavonja, vagy visszavonatja. Ha az elítéltet a bv. intézet befogadta, a büntetés-végrehajtási bíró erről haladéktalanul értesíti a megkeresést küldő bíróságot a kérelemnek, mint félbeszakítás iránti kérelemnek a továbbítása végett.
Sziasztok!
Szerintem, ez mindenképpen a bv intézet hatásköre (Bv.tv.277.), halasztás ez esetben nem áll fenn, mert àtvette a felhívást, a befogadás elkezdődött. A kêrdés, hogy miért, mi alapján tagadom meg a befogadást? Na, nekem ez nem világos. :(
Sziasztok!
Pár infó a mai büntetőjog szóbeliről:
Összességében egy nagyon kedves, korrekt bizottsághoz volt szerencsém a Fővárosi Ítélőtáblán, (ha jól vettem ki, akkor) egy korosabb bírónő volt az elnök, ő kérdezte az eljárásjogot, az anyagi jogot egy idősebb ügyvéd úr (talán korábban bíró) kérdezte, a bv-t pedig egy (ha minden igaz, Pécsről érkezett) bíró. Róla úgy tudom, korábban egyetemen is tanított, ennek megfelelően ő tette fel a számomra legnehezebb, kicsit "törvényízű" kérdéseket, de ő is korrekt volt.
Az írásbeliről sokat nem beszéltünk, azzal kezdte az érintett cenzor, hogy jó, amit írtam, arra hívta fel a figyelmemet, hogy nem lett volna szükséges kiírnom, hogy a bíróság "az enyhébb végrehajtási szabályok elrendelését mellőzi", de ezt nem tekintette érdemi hibának.
Pár kérdés, ami eszembe jut:
Bv. jog
- bv. jogviszony és bv. ügy fogalma
- végrehajtás rendje, mit miután hajtanak végre, pontosan
- szabálysértési hatóságok felsorolása
- pénzbüntetés végrehajtása
- soroljak fel pár elzárással büntethető szabálysértést
Anyagi jog
- időbeli hatály
- tartás elmulasztása
- bűnpártolás és orgazdság
Eljárásjog
- időbeli hatály
- előzetes letartóztatás feltételei
- ki fellebbezhet
Sikeres vizsgát kívánok mindenkinek!
Sziasztok!
Büntetőjog vizsgát követően eladnám a felkészüléshez szükséges jegyzeteket:
Büntetőjogi I. jogi szakvizsga könyv (Patrocinium 2015, szövegkiemelővel kihúzva) - eredeti ár: 4400 Ft
Büntetőjogi II. jogi szakvizsga könyv (Patrocinium 2015, szövegkiemelővel kihúzva) - eredeti ár: 5200 Ft
Büntetés-végrehajtási jog jogi szakvizsga könyv (Patrocinium, szövegkiemelővel kihúzva) - eredeti ár: 4200 Ft
Vókó György: Bv. és szabálysértési jog szakvizsga könyv (Dialóg Campus, 5. kiadás, már nem hatályos és nem kapható, de ebben vannak bv. iratminták, szövegkiemelővel részben kihúzva) - eredeti ár: 4980 Ft
Vókó György: Bv. és szabálysértési jog szakvizsga könyv (Dialóg Campus, 6. kiadás, szövegkiemelővel részben kihúzva) - eredeti ár: 5980 Ft
Herke Csongor: Büntető eljárásjog szakvizsga könyv (Dialóg Campus, 5. kiadás, szövegkiemelővel kihúzva, már nem kapható) -eredeti ár: 6480 Ft
Jogszabályok (eredeti állapotban, Patrocinium kiadó):
Be. (hatályosság: 2016. január 01.) - eredeti ár: 990 Ft
Szabálysértési törvény és BM rendelet (hatályosság: 2016. júlis 10.) - eredeti ár: 750 Ft
Bv. törvény (hatályosság: 2015. november 01.) - eredeti ár: 990 Ft
Btk. (hatályosság: 2016. július 17.) - eredeti ár: 900 Ft
- egyéb kötelező anyagként megjelölt jogszabályok
A jegyzeteket lehetőség szerint egyben szeretném eladni (34.870 eredeti ár helyett) 18.000 Ft-ért. Aki mindet megveszi, ajándékba adok hozzá teljes anyagi- eljárás- és szabálysértési jog kommentárt kinyomtatva és kihúzva, valamint a tételeknél megjelölt BH-hat (AB határozatokat, stb.), ugyancsak kinyomtatva. Érdeklődni lehet a vajpet[kukac]gmail.com - on.
Sziasztok!
Ma voltam a Fővárosi Törvényszéken: az elnök egy hölgy volt (ott bíró), Ő kérdezte a be-t, a Debreceni Ítélőtábla elnöke (btk),a harmadik cenzort nem tudom (bv jog).
Az írásbelim 5-ös lett, félbeszakítás ( lejjebb írtam róla).Bv-ből nem nagyon ment bele, kisebb kérdések a szabveszt végrehajtásáról. Szabs-ból kísérlet, kifogás, hatáskör. Btk: inkább gyakorlati kêrdések pl: életfogytigtartó, feltételes szab., közügyektől eltiltás, felfüggesztett,szexulás erőszak, szexuális kényszerítés, hanyag kezelés, sok kis kérdés, Be: hatály, terhelt, tárgyalási őrizet, bíróság elé állítás, tanuvédelem. Kb, ennyi, sok kis kérdés. A bizottság nagyon rendes, korrekt volt! További sikeres vizsgát kívánok mindenkinek!!!!
Sziasztok!
Ma voltam szóbelizni, megosztom a tapasztalataim hátha segít valakinek a felkészülésben:
Anyagi jog: bűncselekmény fogalma, mit jelent a társadalomra veszélyesség, materiális bűncselekmény, rablás, okirat hamisítás
Be: járásbíróság, tvszék összetétele, mikor melyik és hogyan jár el, az egyes tanácsok összetételei, tárgyalás terhelt távollétében, pótmagánvád
Bv: feltételes szabadságra bocsátás, szabálysértés során alkalmazandó büntetések, melyiket lehet együtt és külön kiszabni
Nagyon belezavarodtam, de a bizottság nagyon segítőkész volt és főleg jóindulatú! További jó felkészülést, és sok sikert kívánok mindenkinek!
Sziasztok!
Eladóvá váltak a következő könyveim:
Lajtár -Szűcs Büntetésvégrehajtási jog Patrocinium Kiadó
eredeti ár 4200 Ft 3000 Ft-ért odaadom. Ki van húzva.
Domokos Andrea Büntetőjog I. Patrocinium Kiadó eredeti ár: 4400 Ft, 3000 Ft-ért odaadom. (70 oldal van kihúzva)
Deres-Harangozó Büntetőjog II. Patrocinium Kiadó eredeti ár 5200 Ft, 4500 Ft-ért adom. Teljesen új, nincs kihúzva.
Megveszem tulajdonjog visszaszármaztatással. Küldd a bankszámla számod. Feltétel, hogy nem adhatod el és jogászi hivatásod alatt megtartod.
Dr.Attika ezt az üzenetet az én hirdetésemre írtad? :)
Kedves Kollegák!
Büntetőjog szakvizsgához keresek kidolgozott tételeket.
Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm
D
Kedves Kollegák!
Eladóvá váltak a büntetőjog szakvizsga felkészítő könyveim:
BÜNTETŐJOG II. - KÜLÖNÖS RÉSZ – Jogi szakvizsga felkészítő kötet. (A kézirat lezárva: 2016. május 2.) Patrocinium Kiadó, 2016 - pár helyen kihúzva, jó állapotú - 3000 Ft
BÜNTETŐJOG I. - Jogi szakvizsga felkészítő kötet (Szerkesztés lezárva: 2015. szeptember 15.) Patrocinium Kiadó, 2016 - teljesen kihúzva, első pár oldalra jegyzet van írva, jó állapotú - 2000 Ft
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG – Szakvizsga felkészítő kötet Patrocinium Kiadó, 2015 - pár helyen kihúzva, jó állapotú - 2500 Ft
Összesen 7500 Ft (elsősorban egyben szeretnék megválni tőlük)
Érdeklődni: jozsefkrammer@gmail.com
Átadás: Budapest
Sziasztok!
Vizsgán kérdés volt, hogy milyen fajtái vannak az erőszaknak, sajnos nem találom erre a választ a Dialog Campus kiadós könyvben.
Légyszi segítsetek,a Patrícium kiadós könyvben ez benne van??
Köszönöm
csak tippelek, talán: fizikai, pszhichikai, akaratot bénító, akaratot hajlító (régen volt már a szakvizsga...)
A könyvet nem ismerem, de röviden erről van szó:
Erőszak típusa:
vis absoluta: akaratot megtörő (bénító) erőszak; olyan nagyfokú erőszak, hogy a sértett képtelen az ellenállásra (pl. ökölcsapások sorozata, rugdosás)
vis conpulsiva: akaratot hajlító erőszak, ez csupán hajlítja a sértett ellenállását, de nem töri meg. (pl. bírói gyakorlatban egy pofon ilyennek minősül: ellen tudunk állni, el tudunk szaladni.
Rablás - zsarolás elhatárolásánál biztos van róla szó.
Köszönöm a válaszokat!
Sziasztok!
Az alábbi könyveimet árulom:
- Domokos Andrea Büntetőjog I. Patrocinium Kiadó eredeti ár: 4400 Ft, 3000 Ft-ért odaadom. (70 oldal van kihúzva)
- Deres-Harangozó Büntetőjog II. Patrocinium Kiadó eredeti ár 5200 Ft, 4000 Ft-ért adom. Teljesen új, nincs kihúzva.
Mindkettő a legfrissebb kiadás.
Kedves Kollegák!
A jogi szakvizsga könyveim eladásra kerültek, ezért hirdetésem már nem aktuális.
Üdv!
Sziasztok!
Tud esetleg valaki abban segíteni, hogy van-e közös oldal, e-mail stb. ami segíthet a felkészülésben a fórumon kívül? Előre is köszönöm!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02