Sziasztok!
Sikeres vizsgát tettem ma a Legfőbb Ügyészségen. Mivel számomra is hasznosnak bizonyultak az itt olvasottak, így megosztanám a tapasztalataimat.
A sorrendet teljesen felborították és a csoportot is szétszedték. Nekem ez a 2. volt és az 1. vizsgánál c részből nem történtek "ilyenek". Így esett meg, hogy az egész büntető részből első vizsgásként 2.-nak mentem be, egy pótvizsgás előttem, egy pedig utánam.... hozzáteszem volt, aki írt.... tehát teljesen felborult a rend:)számomra ez nem okozott gondot, csak az "izgulósabbak" kedvéért írom le, hogy nincs ez a sorrend kőbe vésve:)
Anyagi jog: végszükség jogesetekkel (ide érdemes elolvasni és az egész anyagi joghoz jól jön a HVG-s könyv, nem árulok el nagy titkot, hogy az egyik szerző vizsgáztatott:), hamis tanúzás - hamis vád-hatóság félrevezetése, büntetés kiszabása, BKV. az enyhítő-súlyosító körülményekről: alanyi-tárgyi példákkal, sikkasztás jogesetekkel. Tőlem a tényállásokat is szó szerint kérték.
Be: végig a bírósági titkár szerepén pörögtünk, ha egy sort nem tanultam volna erre a vizsgára, akkor is ugyanezt tudom....hozzáteszem semmi közöm a büntetőjoghoz és a bírósági titkárokhoz sincs ilyen mélységig, hogy a be. alatt mit csinálnak részletekbe menően. Utána külön-különleges eljárásokról minden, na a magánvádas eljárás szabályainál ugye ismét a bírósági titkár...megmondom őszintén ez nagyon bosszant.
BV: rezsimek és szabályok, ki hova kerül, mi alapján lehet valakit befogadni a BV. intézetbe? Azonnali és ideiglenes foganatba vételről minden
Szabs: szabálysértési őrizet, elzárásról minden, elévülésről minden.
Én két hét négy napot tanultam napi 12-14 órában, tényleg a lábamat sem tettem ki a lakásból és úgy éreztem, hogy látom átfogóan a szabályokat ennyi idő alatt is. Természetesen a két hvg-s könyv nekem mellett be.-ből csak a törvény, bv-szabsból pedig a szakvizsga előkészítők hanganyaga fért bele ennyi időbe és ez bejött. Remélem tudtam segíteni, kitartást kívánok Mindenkinek és nem lehetetlen ez 3 hétnél kevesebb idővel sem, intenzív tanulással és némi szerencsével:)