szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pippa # 2011.10.28. 07:13

Diandra!

Feladat: X villanyszerelő ittasan (1 kupica pálinka) megy dolgozni, leseik a létráról, de a létra rossz, leszakad egy foka. A tb szervtől kérte a baleseti ellátás előtt az üzemi balesetet megállapító határozat meghozatalát, de elutasították, mivel ittas volt. X. bírósághoz fordul,írjam meg a keresetet.

Megoldás: Hivatkoztam az Ebtv 53. § (1)-ra, hogy a kizárólag a munkavállaló ittassága miatt bekövetkezett baleset nem minősül üzemi balesetnek, itt viszont a mtató is közrehatott a rossz létrával,a baleset az ittasság nélkül is bekövetkezett volna, valamint a mtató köteles biztosítani az egészséges és biztonságos munkafeltételeket.Ezért üzemi baleset, valamint hivatkoztam az illetékmentességre is (75§). Ezért kértem a határozat hat.kívül helyezését és új eljárásra utasítást, az üzemi baleset megállapítását, mely az ellátás alapja.

Diandra # 2011.10.27. 19:53

ja és mrsbean szeretném a te kérdéseidet kapni :-)

Diandra # 2011.10.27. 19:52

pippa és mrsbean GRATULÁLOK :-) légyszi tegyétek meg, hogy az írásbelire a kérdést és a jó választ megírjátok egy hszban, betenném az írásbelis gyűjteményembe. a jogiszakiról már leszedegettem ami ott fenn volt, de ha vkinek lennének kidolgozott munka írásbeli esetei azokért nagyon hálás lennék!!!

Pippa # 2011.10.27. 19:21

Mrs Bean!

GRATULA!!!! Nagyon ügyi vagy! És most itt lesz a hosszú hétvége pihenni.:)

Mikor tervezed az A-t? Én is abból megyek legközelebb, találkozunk majd ott is a fórumon:)

Netusufloro, drukkolok holnap!

netusufloro # 2011.10.27. 18:39

Pippa, MrsBean, Gratulálok!
Ez az év jól végződött! Megérdemlitek az ünneplést és a pihenést! Utána pedig sok sikert a további vizsgákhoz!

Pitypang75:
Nagyon köszi a média összefoglalót!
Most látom, hogy EU 15. tételnél a panaszeljárásról semmit nem találtam. Arról nem tudsz véletlenül valami hasonló frappánsat?

Nekem holnap ez lesz az utolsó (B és A után)!

Timililla # 2011.10.27. 15:37

Köszönöm a válaszokat!!

Gratuláloook MrsBean!!

Textilhal # 2011.10.27. 13:32

MrsBean...NAAAAAAAAAAAAAAAGY GRAAAAAAAAAAATULAAAAAAAAAAAAA!!! Ügyes vagy!:-)

(Ahogy ígértem tegnap...:-))) )

MrsBean # 2011.10.27. 13:22

Kedves forumosok!!!

Tulvagyok rajta es SIKERULT!!!!:) koszonom mindenkinek, aki ellatott tanacsokkal:)

Szoval OIT fsz 1/c. Nagyon aranyos vizsgabizottsagot fogtam ki, egy szavam nem lehet:) a munkajogot egy ugyvedno, az eut egy fiatal (allitolag az elten tanito- en nem talalkoztam vele anno) csajszi kerdezte, az elnok alk-kozigbol volt dr berenyi andras ugyved (hatalmas forma volt:))

Nagyon paraztam az irasbelim miatt de a noci mondta h jo volt a gondolkodasom es h kisse tulkomplikaltam, mellekesen pedig szar volt a kerdes megfogalmazasa (ugye) vegul 4est kaptam az irasbelire.

Munkajogbol: rendes felmondas esetkorei, rendkivuli, ki es milyen hataridon belul fordul birosaghoz... Ezt boncolgattuk
Eubol a szemelyek szabad mozgasat kerdezte ezt meg azt fejtsem ki es ennyi:)
Alk-kozigbol azzzal kezdte az ugyvedur h "fogvatartottak jogai" :) ezen mindenki elkezdett rohogni:) utana igazabol alkotmanybol csak a koztarsasagi elnok megvalasztasat kerdezte kozigbol meg a jogorvoslati rendszert:) es ennyi volt

Kb negyed orat voltam benn es tenyleg nagyon kedvesek voltak es basszus 4,4,5,4!:)

Irany az A forum:) de majd vissza-vissza nezek azert:)
Holnapiaknak sok sikert!!

drkriszti # 2011.10.27. 12:03

Csak pislogok, hogy micsoda fejtegetések mentek itt tb-jogból. :o

Pippa Neked gratulálok, és remélem MrsBean is jön nemsokára beszámolni, és begyűjteni a gratulációkat. :)

Pitypang75 # 2011.10.27. 10:55

Ogy. létrehozza a Közszolgálati Közalapítványt, mely az MTV Nonprofit ZRt, Duna TV, Magyar Rádió, MTI tulajdonosa
A Közalapítvány kezelő szerve a Kuratórium
Kuratórium: 6 tag, ogy egyenként 2/3 szavazattal választja, felét kormánypártok, felét ellenzék jelöli, plusz a Kuratórim elnökét és egy további tagját a Médiatanács delegálja 9 évre.

• Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság: autonóm államigazgatási szerv. Önálló hatáskörrel rendelkező szervei: Elnök, Médiatanács, Hivatal
Pitypang75 # 2011.10.27. 10:51

Amennyiben érdekel valakit, az új médiatv. dióhéjban:

• Mo-n letelepedett médiatartalom szolgáltató által nyújtott médiaszolgáltatásra és kiadott sajtótermékre terjed ki a hatálya
  • műsorok: 6 kategória (fiatalkorúak védelme)
  • ogy-i közvetítés: zártláncú audiovizuális rendszer
  • termékmegjelenítés: műsor készítője nem kap anyagi juttatást, a termék gyártója v. forgalmazója ingyenesen rendelkezésére bocsátja termékmegjelenítés céljából
  • jogosultság: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala bejelentés alapján hatósági nyilvántartásba veszi
  • közszolgálati médiaszolgáltatás: államtól, gazd-i szereplőktől függetlenül működik, állami finanszírozás, nem irányulhat a tevékenysége elsősorban nyereségszerzésre, célja az átfogó médiaszolgáltatás, nemzeti - európai identitás, nyelv, kultúra, határon túli magyarok szolgálata, hiteles hírszolgáltatás
Pöszke # 2011.10.27. 09:56

Timililla!

A Dialógos könyvben ezeket a törvényeket dolgozták fel: 2010. évi CIV. tv.
2010. évi CLXXXV. tövény

Timililla # 2011.10.27. 09:12

Köszi Pippa a válaszódat, igazad van, most hogy ezt leírtad:-)

Alkotmányos kérdésemre tudsz esetleg válaszolni, te hogy tanultad?

Pippa # 2011.10.27. 08:25

Pannie, Timililla!

Igen, a fiatalkorú munkavállaló miatt fontos, meg a felmondás miatt a nyugdíjkorhatár betöltése miatt.

Azt még kihagytam, hogy a köztisztviselők fegyelmi felelősségét is kérdezték.

Pannie # 2011.10.27. 06:30

Vagy a nyugdíjra való jogosultságnál sem mindegy, hogy 1950-ben, vagy 1960-ban született.
Nekem is csak ez a kettö ugrott be.

Pöszke # 2011.10.27. 06:30

Pippa! Gratulálok! Nagyon jó kérdéseket kaptál!

Pitypang! Én még nem hallottam, hogy valaki megbukott volna írásbelin.

Pitypang75 # 2011.10.27. 06:12

Lehet fiatalkorú a munkavállaló, és akkor plusz szabi jár neki, például.

Pitypang75 # 2011.10.27. 06:10

Köszi MrsBean.
Az írásbeli eredménye a szóbelin tett kiegészítéstől is függ? Megbukott már valaki egyébként írásbelin? Mert ha javíthatsz, akkor ez szinte kizárt.

Timililla # 2011.10.26. 20:41

Sziasztok!

Gratulálok Pippa! Egy kérdésem van csak:miért fontos a születési dátum megjelölése a munkaszerződésben???

Más: alkjogból a véleménynyilvánítási szabadságos tételhez a médiajogot mennyire tanultátok, illetve ehhez tartozó ABH-kat? Ha a sajtótv. kiesett, melyik jogszabályt tanultátok helyette?

Köszi

Textilhal # 2011.10.26. 18:37

Pannie, ha írásbelizel, akkor az írásbeli napján, előtte lesz közölve, hogy hová kell majd menned szóbelizni.

Ha nem írásbelizel, akkor 12.00 órára kell menni oda, ahol az írásbeli volt (KIM földszint 33.) és ott közlik majd, hogy hol lesz 13.00 órától a szóbelid.

Pannie # 2011.10.26. 18:26

Most elolvastam a behívómat, hogy hol lesz a vizsga.
A szóbeli az írásbeli helyén lesz? Az nem lett külön megjelölve.

Pannie # 2011.10.26. 18:24

Gratulálok!

MrsBean # 2011.10.26. 18:10

Gratulalok Pippa:) enis remelem, hogy megkapom oket, nagy szuksegem lenne ra:) sajnos en fenntartani biztos nem tudom, amit irtam mert egy kalap kaka:)

Textilhal # 2011.10.26. 18:00

Pippa...NAAAAAAAAAAAAAAAGY GRAAAAAAAAAAATULAAAAAAAAAAAAA!!! Ügyes vagy!:-)

MrsBean...amit most ideírtam Pippának, azt holnap csak átcopyzom majd Neked. Ez BIZTOS!!! Hajrá!

Pippa # 2011.10.26. 17:51

Sziasztok!

Ma voltam és SIKERÜLT!!!

Az OIT volt a helyszín, a vizsgabizottság pedig nagyon-nagyon rendes. De tényleg.

Az írásbelimre megkérdezte az elnök, hogy fenntartom-e, amire a munkajogos nő mellette élénken bólogatott. Természetesen fenntartottam:) Pedig hétfő óta én is azon görcsöltem, mit kellene módosítanom rajta.

Munka-tb: esélyegyenlőségi terv, pályázat, munkaviszony létesítése, miért fontos a születési dátum megjelölése a munkaszerződésben, TGYÁS

EU- kötelezettségszegési eljárás,sürgősségi előzetes döntéshozatal, meg mondott egy jogesetet ( a holland cofeeshopokban megtiltják a külföldieknek a fogyasztást, mire hivatkoznék a tulaj és mire az állam nevében)

Alk-közig: önkormányzat alapjogai, gyülekezési jog, KET jogorvoslati rendszer

A kérdésekből is látszik szerintem mennyire jó fejek voltak. Ha valahol megakadtam, rávezettek. Az elnök Dr. Madarász Gabriella volt (alk.), a munkajogos is egy hölgy, az EU-s egy fiatalabb férfi. A végén még tanácsokat is adtak, hogyan készüljek a többire:)

Köszönöm mindenkinek a segítséget,információt, akiknek pedig még hátravan a C azoknak mind nagy kalappal!

Mrs Bean! Neked külön drukkolok holnap!Ha jól emlékszem az oit-ba mész,remélem ugyanez a bizottság lesz.