szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Danina # 2012.11.09. 19:59

Berényi Miki, te is vizsgázol? :)

amúgy ez egy jó kérdés. én csak a dec. 31-ig hatályos jogszabályokat nyomtattam (ellenben az Mt-vel...), de feljegyeztem magamnak, h mivel mi lesz január 1-jétől. sajnos úgy látom, h több párhuzamos jogszabály van jelenleg hatályban, január 1-től viszont az egészet egybegyúrják a magyaro. önkormányzatairól vagy vmi hasonló megnevezésű jsz-ba.

elvileg ugyebár a vizsga napján hatályos dolgokat kell tudni... most úgy tervezem, h nagy vonalakban azért meg fogom nézni az új szabályokat is.

Valykaly, írtam privit! és én is bízom majd a "karácsony szellemében" is :)))

DDD. # 2012.11.10. 11:11

Danina, Valykaly: kitartást a felkészüléshez! Csak annyit akartam írni, hogy nézzétek át a TB és közszolgálat tételeket a címek szerint, mert akkor látni fogjátok, hogy a jogszabályok kevesebb mint fele kell. Én csak a szükséges részeket tanultam, azokat jegyzeteltem, és így sokkal barátságosabb lett a tanulnivaló terjedelme.
(megjegyzem, a vizsgán tökéletesen elég volt ez)

Danina # 2012.11.10. 12:12

DDD, koszi! Oszinten szolva, en csak a tetelcimeknek megfelelo fejezet/alcimeket es a vonatkozo paragrafusokat nyomtattam ki.

Berenyi Miki viszont elultette a bogarat...szoval ma meg kinyomtam az uj, jan 1tol hatalyos ötvt is.

orsi81 # 2012.11.10. 22:14

Sziasztok! Kérlek, valaki küldjön nekem egy jól és gyorsan tanulható anyagot a közig részből! Teljes kétségbeesésben vagyok :-( Cserébe adok bármi mást: munkát, tb-t, eu-t, alkotmányt. Saját kidolgozások, jól tanulhatóak! Lécci, lécci, lécci!!! Gyilkos ez a közig és alig van pár napom! Köszi!

Privi email: baloghjolan@gmail.com

Sziasztok, többen irjátok, hogy van olyan jogszabályotok, amiben vannak minták. Én bv-b?l megyek irásbelizni, de sehol nem találok mintákat. Légyszi s

feketecseresznye # 2012.11.11. 12:10

Sziasztok!

Ha valakinek van EU-ból kidolgottja, küldje már el nekem!

köszönöm

fekete_orsi@freemail.hu

Berényi Miki # 2012.11.11. 14:50

Danina, bocsi :$ ... vagyis, ha majd kérdeznek is belőle decemberben, akkor szívesen :D

Orsi, fájdalom, de a köziget én Ket + régi-új Ötv + egyéb jogszabályokból tanulom, és nem is hallottam h keringene belőle kidolgozott :(

Berényi Miki # 2012.11.11. 15:06
Btw ha már kidolgozott, és 2013, én beérném, illetve nyugodt lennék egy kis táblázattal is, amolyan "ilyen most -
  • > ilyen lesz" stílusú ábrával a szervezeti rendszert illetően. Az se baj, ha laikusoknak szóló kormányzati tájékoztató vagy újságcikk, csak átlátható legyen. Tudtok ilyesmiről?
Nenikő # 2012.11.12. 10:48

Sziasztok!

Anyagiak miatt eu-s könyvet kölcsönbe tudná valaki nélkülözni jövő évben mennék ebből a részből????

ka-ti-29 # 2012.11.12. 11:02

Sziasztok! Tudna nekem segìteni valki abban, hogy C részből a GYIK hol érhető el? Mert egyenlore sehol nem találtam. Koszi előre is.

juramentum # 2012.11.13. 16:41

Sziasztok!

Munkából a 29-es tételt (Eljárás a munkabér jogalap nélküli kifizetése esetén, levonás a munkabérből) honnan tanuljátok? Mt-ben nem találtam semmit.

Briganti2009 # 2012.11.13. 19:54

Sziasztok!

SOS! Kérem, segítsen valaki!
Kérdésem lenne alkotmányjog-közig jogi szakvizsga írásbelivel kapcsolatban. Lehet választani a kettő közül egyet az írásbelin? Közigre milyen jogszabályok javasoltak a vizsgára való elvitelre? Azért kérdezem,mert a KET csak eljárási szabályokat tartalmaz, és a közigazgatáshoz tartozó anyagi jogszabályok ezerfélék lehetnek.
Sajnos nem kaptam információt azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú feladatok vannak az alkotmány-közig írásbelin. Tud valaki segíteni? Nagyon sürgős lenne, mert jövő héten vizsgázom!
Köszönöm!

valykaly # 2012.11.15. 05:59

Juramentum.Benne van az, csak minimális szabályokkal: Amunkabér védelme címszó alatt, a 161§. (nekem a 2012.12.31-ig hatályos Mt. van kinyomtatva, ebben találod ezen a helyen)Üdv!

dr.hajnal # 2012.11.15. 08:19

Juramentum: a munkajog 29-es tételéhez én az Mt. 155.§ (4) bekezdését, valamint a 161.§ és 164.§-t vettem

HÜPI # 2012.11.15. 15:27

Esetleg vki nem tudja, hogy mi történt a jogiszaki oldalával? Esetleg hol lehet elréni az azon korábban megtalálható dokumentumokat?

Telstar # 2012.11.15. 16:43

Sziasztok!

Ez év 2012. májusában voltam először szakvizsgázni (és jövőre csinálnám a 3. utolsó vizsgámat). Ha jól értelmezem a szakvizsgával kapcsolatos módosításokat, akkor az én végső minősítésem még a régi (azaz az összeadós, írásbelit kétszeresen beleszámítandós /tehát összesen 11 érdemjegy/, egy bizonyos pontösszeget és nem átlagot elérő) számítási rendszer érvényes rám.

Kérlek erősítsetek meg, hogy jó az értelmezésem!!

Köszönöm!!

Danina # 2012.11.15. 18:16

Telstar, igen, jol ertelmezed.

Neniko, budapesti vagy? A szabo ervin konyvtarbol ki tudod venni tobbek kozott a dialogos eut is.

Kati29, gyik-et a novissima szakvizsga oldalairol tudsz letolteni. Nem tudok linkelni, keress ra a neten.

katah # 2012.11.15. 22:00

Jogiszaki.hu helyett könnyen elérhető e-mail fiók:
freemail.hu (korábban letöltött írásbeli és szóbeli anyagokkal)

azonosító: jogiszaki
jelszó: vizsga3

KÍN (törölt felhasználó) # 2012.11.16. 02:14

Sziasztok!

Valahol baj van, DE nem nálam :-)! Azt nem tudom, hogy a nov.30-i vizsgámra melyik Ötv-t tanuljam. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül! Valaki tud abban segíteni, (olyan valaki, aki túl van rajta), hogy melyiket kérdezték a vizsgáztatók?!
Köszönöm

juramentum # 2012.11.16. 16:49

Valykaly, dr. Hajnal, köszönöm a segítséget.

Ötv-ből a régi kell, de vannak témák ( pl. ök-i vagyon asszem, de még nem tartok ott) amiből az új.:) Egyszerűen a hatályos állapotot kell kinyomtatni, s minden törvény végén ott van, hogy egyes szakaszok mikor lépnek hatályba, vagy kerülnek hatályon kívül.

Na, most nagyot mondtam.:)

adrienn.dr # 2012.11.18. 16:41

Sziasztok!

Ha valaki el tudná küldeni nekem a 23., 25., 27. KK-t - az adrienn.dr@hotmail.com címre -, nagyon megköszönném...

Adrienn

Danina # 2012.11.18. 19:01

Sziasztok!

Szeretném megosztani veletek az első tanulással töltött hetem tapasztalatait. Eddig semmi nem úgy alakul, ahogyan elterveztem. Az egyetemi emlékeimre és az államvizsgám élményére hagyatkozva (igen, kb. ennyi közöm a van a jogterülethez...), a megszépült múltbeli emlékeim miatt rendesen "alábecsültem" a tárgyat.

Nagyon sok energiámat veszi el a joganyag összeválogatása (pedig elkészítettem előre a "csomagot") és a lényeg kihámozása. Dühömben/elkeseredésemben 1-2 jogszabály elég rendesen "átugrottam" és már most imádkozok folyamatosan, h legyen kegyes a bizottság hozzám és mentsen fel az alól, h soha többé ne is lássam ezt az egészet.

Talán holnap sikerül a végére érnem az alapjogi és szervezeti tételeknek, maradt szűk 3 hét az önkormányzatokra, a ket-re, az eu-ra, a tb-re és a munkára. innen szemlélve mission impossible. remélem onnan szemlélve másként alakul...

A Csink-féle könyv, "jegyzet", háááát........ van ahol tényleg segítség, van ahol (bosszantóan) egyáltalán semmi. nagyon minimál az egész, én kevésnek érzem a sikerhez.

a népszavazás, népi kezdeményezés témakörében az eljárási szabályokat a jelenleg még nem hatályos jogszabály szerint dolgozza fel. ne tudjátok meg, mekkora káromkodások közepette, majdnem egy napomba telt, mire feldolgoztam az anyagot (1 db tétel!!!). ezt az új jogszabályt amúgy elfogadta már az ogy? nekem nincs erőm utánanézni.

a hatályosítás egész jól sikerült, elismerem, h nagy meló lehetett, de maradtak elírások (ld. alkotmány - alaptörvény, társadalmi szervezet - egyesület, belügyminiszter vs állampolgársági ügyekért felelős min., külügyminiszter vs külpolitikáért felelős min.)

ezeket leszámítva persze jobb, mint a semmi, de csak egy támpont. azt gondolom, h nem éri meg az árát, a jogszabályokat a melóhelyen ingyen ki tudtam nyomtatni...

Danina # 2012.11.18. 19:01

úú, bocsi, h ilyen hosszú lett :$

juramentum # 2012.11.19. 16:13

Sziasztok!

Írásbelinél szerintetek mennyire nézik a formai követelményeket? Pl. fejléc, indokolás, rendelkező rész stb. Oda kell ezekre is figyelni vagy csak a végzésem/beadványom tartalmát nézik?

dr.hajnal # 2012.11.19. 16:24

Danina! Én is épp az alkotmány elsajátításával szenvedek, számomra ez a rész a legkevésbé szimpatikus, rengeteg a jogszabály, és épp elég összeválogatni őket. Én a Trócsányi-Schanda féle könyvből tanulok, de némely résznél kevésnek érzem, így részben jogszabályokból készülök, főleg az Ötv-s tételeknél.
Egyébként a Trócsányi féle könyv is a még nem hatályos Nkt.-ról szóló törvényjavaslatra hivatkozik a népszavazás-népi kezdeményezéses tételnél, amit tudomásom szerint az Ogy. még nem fogadott el... nem is értem miért nem a hatályos szabályokat tartalmazza a könyv, na mindegy...
Kitartást a készüléshez!

Dilla # 2012.11.20. 07:42

Sziasztok!
Én még nagyon új vagyok a fórumon. Egy ideje barátkozom a gondolattal, hogy nekivágok a szakvizsgának. Írásbelin gondolkodom és nekem a közigazgatási jog lenne a szimpatikus. Viszont vizsgatárgyként meg úgy van feltüntetve, hogy alkotmányjog és közigazgatási jog. Keresgéltem neten és mindenféle fórumokban, és elvétve azt íják, hogy meg kell jelölni, hogy melyik tárgyból szeretnénk írni és akkor csak abból lesz feladat. Mert alkotmányjogból nem szívesen írásbeliznék. Tudtok erről valamit? Mert általában csak a munkát és a tb-t írják, hogy lehet választani.
Egyébként van itt valaki, aki közig. jogból ment írásbelizni?