szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Textilhal # 2011.10.24. 19:20

Kedves MrsBean és Pippa!

Amiatt nem kell aggódnotok, hogy az írásbeli esetleges módosítása hátrányosan hat ki az érdemjegyre, ugyanis ha helyes a módosítás, simán lehet ötöst is kapni, ezt megerősítem. Sőt...(a saját példámat már leírtam, ismeritek). Írásbeli miatti bukást pedig nem nagyon hallottam még.

Érdemben azért nem nyilatkoznék, mert nem vagyok egy TB-bajnok, inkább nálam kompetensebbek adjanak tanácsokat az írásbeli megoldásokat illetően.

MrsBean # 2011.10.24. 18:17

Köszönöm a biztatást, Libertin;)

közben beszéltem TB-s ismerősömmel, aki felvilágosított, hogy adott esetben a munkáltató lehet azonos a kifizetőhellyel, amely esetben a megoldásom még meg is áll:)

igazából az a gáz h ki tudom magyarázni, de ők válaszlevelet kértek én meg határozatot írtam (válaszlevélbe ágyazva :)) mert totál megkavarták a fejme a hülye feladatmegfogalmazással.

Egyedül az aggaszt és foglalkoztat, hogy megtudjam a pontos választ csütörtökre, mert attól függ, mit mondok, mennyiben kívánom pontosítani.

most kb annyit tudnék, hogy ha így van akkor ez a válasz, ha úgy akkor meg amaz-.....elég gázos

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 17:48

MrsBean, e miatt ne aggódj, ez nem akkora nagy hiba, ha egyébként a megoldás jó. Én is pontosítottam a polgári szóbelimen és így 5-ös lett az írásbeli!:)Úgyhogy no para

MrsBean # 2011.10.24. 15:53

Sajnos nekem már tuti, hogy pontosítanom/módosítanom kell majd a szóbelin mert összemostam a munkáltató és a kifizetőhely hatásköreit, mert a kifizetőhely hoz határozatot, a munkáltató meg erről max tájékoztathat.

Azért ha jár erre valami tb bubus akkor esetleg szólhatna nekem, hogy mostmár jól gondolom-e.

Eléggé elkeserít, hogy így kell majd nyissak de mindegy, ez van, örülök, hogy egyáltalán közöm volt hozzá..

Van vkinek tapasztalata arról, hogy mennyire változik meg a hozzáállás, ha javítással/módosítással nyitok a szóbelin. kénytelen leszek....

Pippa # 2011.10.24. 15:47

Helló mindenki, Mrs Bean!

Hasonló cipőben járok, nekem is kijutott a tb-ből. Valakinek könyörögnie kell érte, másoknak meg csak úgy ingyen adják :)

Feladat: X villanyszerelő ittasan (1 kupica pálinka) megy dolgozni, leseik a létráról, de a létra rossz, leszakad egy foka. A tb szervtől kérte a baleseti ellátás előtt az üzemi balesetet megállapító határozat meghozatalát, de elutasították, mivel ittas volt. X. bírósághoz fordul,írjam meg a keresetet. Hivatkoztam az Ebtv 53. § (1)-ra, hogy a kizárólag a munkavállaló ittassága miatt bekövetkezett baleset nem minősül üzemi balesetnek, itt viszont a mtató is közrehatott a rossz létrával, ezért szerintem üzemi baleset, valamint hivatkoztam az illetékmentességre is. Amiken még agyaltam, hogy az üzemi balesetet megállapító határozat az alapja az ellásnak, akkor az ellátást most nem kell kérni, csak az üzemi baleset megállapítását, ugye? Meg a kereset és bíróság szavak, hogy miért keresetet kellett írnom? Vagy az a megoldás hogy nem is kereset hanem fellebbezés? Azt írták "társadalombiztosítási szerv" határozata. Megőrülök!
Most láttam hogy fenn a jogiszakin is, de a kérdésemre nincs válasz :(

Mrs Bean!
Szerintem is az oep megyei szerve- most kormányhivatal szakigazgatási szerve azt hiszem. Én is az oit-be megyek, várom a tapasztalatokat.

Pannie # 2011.10.24. 15:14

Sziasztok!
A páromnak (közgazdász) meghagytam, hogy vegye meg az eu könyvet, de csak akkor ha 2011. március utáni. Ezt úgy értelmezte, hogy a novissimás márc 31-ei jó lesz nekem, úgyhogy megvette. Hetek óta vártam a dialógus félét...., de ha ez van, akkor ebböl kell tanulni.
Mennyire hatályos ez a márciusi novissima?

Most belelapoztam. Köhöm, eléggé sziszifuszi egy mü....

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 12:50

MrsBean, én úgy tudom, hogy ha I.fok a kifizetőhely, akkor II. fok az oep.

MrsBean # 2011.10.24. 12:41

Hat, pontositanom kell majd magam, mert nem a munkaltato hozza a haarozatot, hanem a kifizetohely, de az elutasitasi ok megjelolese es a hozza tartozo indokolas sztem jo..

MrsBean # 2011.10.24. 12:14

Kedves forumkozonseg! Tul vagyok az irasbelin, egyreszt megosztanam Veletek amit tapasztaltam masreszt kellene a velemenyetek hogy megnyugodhassak az adott valaszomat illetoen..

Eloszor is sajnos nem tudom eloszlatni azt a koztudomasu tenyt h igenis szigoritottak az irasbelin, a csaj egyenkent vegignezte es vegiglapozgatta a bevitt torvenyeinket es nem volt rest megfenyegetni mindenkit a felfuggesztes lehetosegevel..igy valoban ne nagyon apellaljon senki iratmintakra,bhkra vagy kommentaros torvenyekre...

A kerdesem/feladatom: kp munkavallalo munkaviszonyat a munklatato nov 15en felmondja, a szerzodes szerint 3 havi felmondasi idovel. Plusz kap meg 3 havi vegkielegitest mivel 11 eve all fenn a munkaviszonya. Februarban (nem irjak melyik nap) balesetet szenved, ir a munkaltatonak h tappenzt ker, aki ezt elutastitja. Szovegezze meg a valaszlevelet.

A kezdeti megdobbenesem utan hogy sikerult megis tb-t adniuk, ugy oldottam meg h az ebtv alapjan nem jar neki tappenz, mivel atlagkeresetre jogosult, csak szerintem az a csavar a sztoriban, hogy mivel a jogset azt irja, "elutasitom" a kerelmet, ezert az ebtv alapjan hatarozatot kellett hoznkm. Mint munkaltato.... Mint kifizetohellyel rendelekzo munkaltato. Az egyetlen amiben nem voltam biztos az az h milyen jogorvoslatnak van helye de aztan kilogikaztam, hogy ket es 15 nap....de ki az elbiralasra jogosult? Erre tuti rosszt iram de azota mar felvilagositottak h az oep megyei szerve...
Tokre biztos voltam h jot irtam mikor kijottem de picit elbizonytalanodtam:)

Velemenyek???
Ja es mik a tapasztalatok az oitrol??

netusufloro # 2011.10.24. 11:36

Libertinnek:
Nekem eszembe sem jutott megnézni a rengeteg AB határozat után, amelyeket a véleménynyilvánítás szabadsága tételnél felsoroltak

netusufloro # 2011.10.24. 11:27

Az itt is ... már a munkajogra vonatkozik... itt szakszervezeti jogokról beszél.... most pedig előhívok magamban olyan témaköröket, amelyeket SZERETEK. Az nem lehet, hogy mindegyiktől forogjon a gyomrom!

netusufloro # 2011.10.24. 11:25

Társadalmi szervezetre vonatkozó (1989. évi II. tv-ben az egyesülési jogról) itt egyebek között a min. 10 fővel alapítható előírás? Itt is szakszervezetekről és jogaikról van szó, holott jogszabály csak az üzemi megbízottat vagy üzemi tanácsot írja elő...

netusufloro # 2011.10.24. 11:03

Az üzemi tanácsnál és megbízottnál van minimális létszámkorlát, de mi a helyzet a szakszervezetekkel?

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 10:47

A tételsorban szerepel a Sajtóról szóló 1986.évi II. tv ismerete, de azt időközben hatályon kívül helyezték.

Szerintetek kell-e vagy milyen mélységben kell az új "médiaalkotmány"? Mert azt hiszem, arra már végképp nincs kapacitásom:(

netusufloro # 2011.10.24. 08:52

valamelyest....

netusufloro # 2011.10.24. 08:45

drKrisztinek és Textilhalnak!
Így van, helyesen írtátok, fejben a régi nevekre kereszteltem át őket! Köszi, hogy most nálam is tisztázódott!

Textilhal # 2011.10.24. 08:22

DrKriszti a GYES és a GYET ellátásokra kérdezett és szerintem:

• TGYÁS (terhességi gyermekágyi segély, 70. tétel) nem azonos a GYES-sel (gyermekgondozási segély), a tételsor szerint a TGYÁS kell, a GYES nem.
  • GYED (gyermekgondozási díj, 71. tétel) nem egyenlő a GYET-tel (gyermekgondozási támogatás), a tételsor szerint a GYED kell, a GYET nem.

Ha rosszul látom, javítsatok ki bátran!:-)

netusufloro # 2011.10.24. 08:03

Mrs Bean, Textilhal, Pippa!
Köszönöm a sűrgősségi előzetes döntéshozatalhoz kapcsolódó válaszokat!
drKriszti!
Sajna a TB tételsor egészségbiztosítási részében szerepel a GYES (70. tétel) és a GYED (71. tétel), de nyilván elég a lényeg.

Textilhal # 2011.10.24. 06:04

DrKriszti, a GYES és GYET (elvileg, tételsor szerint) nem kell, ne tanuld meg.

drkriszti # 2011.10.23. 14:42

Textilhal, tényleg megnyugtató a soraidat olvasni. Bár én még messze vagyok az ismétléstől, de már így látatlanba is nagyon tartok tőle. Az alkotmányjogot szeptemberben tanultam, reménytelennek látszik, hogy előjöjjön...:(

Egyenlőre ma értem a tb-jog végére, és persze van kérdésem:

1. A tb-minimum anyagban igen, de a tételekben nem szerepel a GYES, és a GYET. Ugye ezeket nem kell tudni?
  2. Az EK rendeletes tételnél elég annyiról tudni, hogy mikor jött ki a rendelet, meg a végrehajtási rendelete, és milyen újításaik, változtatásaik voltak?
Pippa # 2011.10.23. 13:30

Kedves Textilhal!

Jólesik a biztatás (megköszönni még nem szabad, majd utána:)
A többi sorstársnak meg hajrá-hajrá!

MrsBean # 2011.10.23. 10:26

Kedves Textilhal! Koszonjuk a kedves biztato szavakat:) en is abban bizom, hogy a vizsga elott "pofon tudom vagni" magamat es belatni h semmi ertelme rinyalni, mert az nem segit!!

Minden kedves sorstarsamnak kitartast es szerencset!! Ugorjuk meg ezt az akadalyt:)

Textilhal # 2011.10.23. 08:48

Kedves MrsBean, Pippa, Ludmilla és Mindenki más, aki érdekelt a C-vizsgázásban mostanság:

Kilencszázhuszonnyolc kalappal Nektek (/fő), remélem minden rendben lesz, szorítok nagyon mindenkinek!

Nem akarok olyan közhelyekkel jönni, hogy már ne tanuljatok, hagyni kell ülepedni a tudást, jobbat tesz a pihenés ilyenkor, stb... Én magam 4 órát aludtam a C-vizsga előtti éjjel, pedig tudtam jól, hogy baromságot teszek. Pánikszerűen kapkodtam ide-oda, még ezt átnézem, még abba belenézek, jajj ez hogy is volt...

Nézzetek át, amit még tudtok, holnap/jövőhéten pedig HAJRÁ (mert ez a legfőbb jelszó) és próbáljátok arra a hangulatra hangolni magatokat, hogy "ez csak egy vizsga, ha nem sikerül, próba-cseresznye újra". Tudom, nem könnyű ez és azért nem ilyen egyszerű, csalódás-idő-anyagi vonzatai is vannak, de ha sikerül erre ráállni, akkor könnyebb lesz a vizsga előtti várakozás. Nálam legalábbis így volt, amíg oda nem értem a KIM-be, hóthalál ideg voltam, de aztán megszállt ez a "nem tragédia, ha nem sikerül" érzés és mellé egy nyugalom is jött.

Kitartás, ügyesek vagytok és okosak, a szerencse is odapártol majd (mert nem vitatható, hogy abból is sok kell) és fenséges érzés lesz túl lenni rajta!

Nagyon várom majd a beszámolókat!

MrsBean # 2011.10.22. 17:49

Pippa! Csutortokon megyek szobelizni, szoval lesz plusz egy idegtepo napom:) nagyon orulok, hogy az alkotmanyjogot nem csak en utalom... En most ezt probalom ismetelni de kiakaszto:) amugy mujnal en is ateltem a nemtoksemmit erzest! De olvasd el Textilhal uzijet, amikor kiakadsz. Mellesleg nalam is egymast valtjak a melypontok es a leszaromezcsakegyvizsganemfogokbekattannimiatta allapotok;)

Tinl # 2011.10.22. 17:32

Sziasztok!

Sikeres C vizsga után úgy döntöttem megválnék a felkészüléshez használt anyagoktól. Rengeteg munkám van benne így nem dobnám ki. Az összes tételhez összegyűjtöttem minden törvényt, AB-t és ami kell. Sorba van rendezve. Nem kevés anyag. Csak a nyomtatási költség több, mint 14.000 Ft volt. Ha valakit érdekel, akkor 5.000 Ft-ért szívesen továbbadom. Könyvek nincsenek.

Üdv, Tinl